2015

Het kan verkeren...

Was 2014 nog in vele opzichten een top jaar (record aantal ploegen op ons eigen Beker van Vlaanderen tornooi, winnaar Vlas-beker als best presterende ploeg over alle competities heen, 2 BK medailles...), dan was 2015 een kanteljaar naar de (veel) minder positieve kant.

Waar we het vorige jaar nog enthousiast waren over de nieuwe nationale competitie (gespreid over het ganse land) én nagenoeg iedereen zijn woord gaf om zich hiervoor in te zetten, werd het halverwege het jaar al duidelijk dat een gegeven woord niet voor iedereen evenveel waarde heeft. Aanwezigheden gingen fel naar beneden, op tornooien (geen 3 ploegen meer, in vele gevallen zelfs niet 1 volledige) en al zeker op training.


Het tornooi van Groene Kring Oost Pajottenland was het 300ste voor onze nestor Eric. Hij is uiteraard ook de eerste die deze magische kaap overschrijdt.


Vrij plots en onverwacht (hoewel... de kruik gaat inderdaad zolang te water tot ze barst) moesten we ook afscheid nemen van onze voorzitter en voortrekker (toch blijven lachen hé) pur sang. Voortrekker van onze ploeg, maar evengoed van het touwtrekken in West-Vlaanderen, het recreanten-touwtrekken... enfin, van het touwtrekken tout court. We blijven voortdoen, uiteraard, maar het zal nooit meer het zelfde zijn. Merci Geert voor al je inzet en de vele mooie jaren.

TORNOOIEN

2015-01-10

Indoor Berketrekkers

Geert


We startten het seizoen met 1 van de 3 indoortornooien van dit jaar. Een knappe derde plaats in de reeks, maar jammer genoeg door de loting slechts op de 5de plaats gerangschikt. We werden uiteindelijk nog slechts tiende. Een tornooi met heel veel spannende trekken en met leuke ontmoetingen!

2015-02-01

Indoor Pajottenland

Geert


Deze week achtereenvolgens een demotiverende opmerking gehoord, daarna 2 bestuursleden met jaren ervaring die zouden stoppen, en vandaag een laatste plaats gehaald op het indoortornooi Pajottenland. Nochtans hadden we een ploeg waarvan ik dacht toch ergens bijna halfweg te eindigen, hoewel natuurlijk zeer heterogeen met 3 zware heren, 2 dames en een zeer lichte en jonge jeugd,... . Maar kom, er is hoop : HET KAN VANAF HIER ALLEEN MAAR BETEREN! Afspraak in Izegem 22 feb, met een volledige herenploeg EN een gewichtsploeg???


2015-02-22

Indoor 't Parochiebladje

Geert


Na Herfelingen indoor hadden we iets recht te zetten in Izegem indoor. We haalden een gedeelde 4de plaats op 9, wat goed is na het zware overwicht van de demarreurs, de knap presterende groene kring en de fysiek superieure Berketrekkers. In de afkamping voor de vierde plaats moesten we uiteindelijk wel de duimen leggen voor de galliers en voor Mersch. Jammer genoeg hoogstwaarschijnlijk het afscheid van 't Parochiebladje. Een sereen afscheid, wel in schoonheid. Hopelijk vinden ze opnieuw trekkers en komen we de leuke groep Izegemnaren later toch nog opnieuw tegen, want ze laten een serieus gemis na! Hoedanook : bedankt voor de leuke momenten!


2015-03-23

Dams Scholentornooi

Geert


170 jongeren, bijna allen mega-enthousiast! Bedankt aan Stadsbestuur, scholen en al onze medewerkers!!!

Uitslagen 5dejaars : 1ste Sterke Tijgers (Stedelijk Sijsele) 8/8 ; 2de Smileytjes (Vrij Sijsele) 8/10 ; 3de Yolo OLV (Vivenkapelle) 6/8 en onderling duel gewonnen ; 4de Coolkids Moerkerke 6/8 ; 5de Smurfen OLV Vivenkapelle 4/10 en onderling duel gewonnen ; 6de Maarten (Vrij Sijsele) 4/10 ; 7de Gunners St.-Rita 2/8 ; 8ste Stokstaartjes (Stedelijk Sijsele) 2/10 ; 9de Damse Zotten (0/8) eerste deelname.

Uitslagen zesdejaars : 1ste Sterke Dwergen (Vrij Sijsele) 8/8 ; 2de Polletjes (Vrij Sijsele) 6/8: 3de Tiroltrekkers (Stedelijk Sijsele) 6/10 onderling duel gewonnen ; 4de Lapscheurse Kampioenen 6/10 (graadsklas!); Gedeeld 5de : Volvo Moerkerke, Vedetten OlV Vivenkapelle en Smoeletrekkers St.-Rita met 4/10 ; 8ste Pottenstampers (Vrij Sijsele) 2/8 ; 9de Peugeot Moerkerke.
2015-05-03 en 25

Nationale Competitie Janssens en Herne

Geert


De eerste competitiedag bij Janssens nog wat pech dat Hans ziek was en we geen gewichtige vervanger hadden, in Herne waren we wel bijna voltallig (EINDELIJK!). En dat loonde 's morgens. We nemen de leidsing over bij de Vrije klasse, al blijft het spannend, maar dit MOET LUKKEN! Tegen onze sympathieke concullega's van Mersch moesten we in Retie's morgens na opnieuw een gelijke trek, toch 2 punten toegeven. Vandaag konden we 's morgens winnen ! 's Middags verloren we echter van hen, en zo blijven we even sterk... De leukste aanslepende strijd in jaren!
's Morgens begonnen we kansloos tegen Fam. Janssens, de tweede wedstrijd presteerden we eerder zwak tegen De Berketrekkers. Beide coaches vonden achteraf dat hun ploeg had moeten winnen... . We acteerden daarna wel op niveau met weinig last met de Groene Kring Pajottenland (geen grip zonder schoenen op deze leemachtige grond). En ook met Mersch waren we eerder klaar dan verwacht. Voor de laatste trek stond Janssens duidelijk voorop en daarachter kwamen De Berketrekkers en wijzelf EN onze laatste tegenstander Vandakker. Vandakker en Berkies hadden gelijk getrokken, dus bij verlies werden we pas 4de, als gelijk stonden we met 3 op de 2de plaats en bij winst werden wij tweede. Vandakker stond niet op zijn sterkst, en we konden daar mooi van profiteren. Tweede plaats en we pakken 7 punten meer dan Mersch Vrije klasse. We staan 5 puntjes voor. We trokken soms mooi, maar niet altijd... en dat moet er nog uit! Goed begin, maar hopelijk zijn we ook de volgende keer voltallig!! Het zal nodig zijn, want vandaag waren de tegenstanders niet op hun best (behalve Janssens altijd... :-) ). EN : in Antwerpen en vooral in Damme gaan er meer punten te verdienen of verliezen zijn!

In de namiddag gaven we voorrang aan onze 580 ploeg en die deed dat heel behoorlijk, met vooral heel mooi trekken! Met dank aan twee Galliers om de ploeg rond te maken! De zestallenploeg stond hierdoor niet op zijn zwaarste, maar had leuke wedstrijden! In de afkamping won onze 580 verdiend van de zestallen, omdat die zo fair waren er iemand uit te laten, omdat de zwaarste lichte ergens een pijntje had... . Een geslaagde middag. Kunnen we 28 juni opnieuw een 580kg ploeg maken??? EN een zestal?

Speciale vermelding voor Berkies die knap presteerden in de middag (en dat niet met 12 man aan het touw) : zij krijgen eindelijk loon naar werken : een echte MANNENploeg. Ook F Janssens leverde een knalprestatie, want door een misverstand moesten zij grotendeels dubbel trekken. In de finale tegen Berkies wonnen ze zelfs toen nog de tweede en de beslissende trek op uithouding! Proficiat! Ik ben volledig neutraal, maar vandaag heb ik voor de stamina van Janssens gesupporterd in de finale. Zij verdienden het. Volgende keer roep ik weer even hard voor de Berkies hoor!

De winnaars van de dag waren echter De Demarreurs en Nerinckx Jeugd : zij lieten zich zelfs niet altijd door de Getrainden op aangepaste schoenen afstoppen!!! Ook bij de dames lijkt het in het Pajottenland een spannend jaar te worden. Ik ga daar trouwens graag mijn steentje aan bijdragen door ook de Trektangen hetzelfde te gaan uitleggen als wat ik aan de anderen al heb uitgelegd. Zo neutraal als maar kan, maar niet onbewogen...


2015-06-05

BK Ravels-Eel

Hans


Na de voorlopig heetste week van het jaar (en zoals nu blijkt ook de heetste maand ooit sedert de metingen), een Belgisch Kampioenschap vroeg in het seizoen, en in de warmste regio van het land: het beloofde op voorhand al een hele opgave te worden. Temeer omdat het ons maar niet lukt een deftige ploeg te verzamelen op de trainingen.
Ter plaatse aangekomen werd wat we vreesden onmiddellijk bevestigd: we zouden trekken op puur beton! En dat we niet de enigen waren die moeite hadden om de botten in de grond te krijgen mocht na het tornooi blijken uit de staat van het veld: nog nooit bij onze Antwerpse vrienden een zo ongeschonden terrein gezien na een ganse dag trekken.
De 8tallen vrij gewicht werden beslist door 5 ploegen. Loting bezorgde ons de enige haalbare tegenstander van deze reeks, Mersch Gebroeders, als eerste trek: nooit een ideaal scenario voor TTV Versieck. Nog zo'n zwart beest: klaar staan vanaf de eerste trek. Een 1-1 was het harde verdict. De rest van teams waren een maat te groot, en door een in de eerste trek opgelopen (en licht gegeven?) waarschuwing zat deze reeks erop na vier trekken: vijfde en dus geen halve finale.
Na de middag de 6tallen/mixed, met ook hier maar 6 deelnemende ploegen. Opnieuw geen verhaal tegen de Janssens, geen problemen tegen de Mersch Gezusters en Berketrekkers (gewichtsvoordeel op biljard-effen ondergrond), maar een nederlaag tegen de Mersch Gebroeders. Vierde, maar dus wel door naar de finales. In de trek voor brons bleek materiaalgebrek ons net dat tikkeltje broodnodige grip in de grond te ontzeggen, en vooral hierdoor opnieuw verlies tegen Mersch.
Na enkele jaren opnieuw een BK zonder medailles.
Conclusies: het BK was dit jaar geen vooropgesteld prioritair doel, maar zou ons toch elk jaar moeten motiveren. Voorgaande jaren leidde dit nog tot pieken in aanwezigheid op de trainingen net voor het tornooi, dit jaar blijven we steken op de zogenaamde 2 man en een paardenkop. Wedstrijden tussen Mersch zullen wellicht nog een tijdje spannend blijven (en hopelijk ook nog eens een paar keer in ons voordeel uitdraaien), maar als het onze ambitie is om ook tegen de Janssens, Vandakker, Galliërs (Jagersrust) en consoorten een deftige trek te placeren, dan denk ik dat we ondertussen allemaal wel al weten wat er ons te doen staat.

2015-06-18

Jaarmarkt Bogaarden

Hans


3de manche in het Criterium Pajottenland.
Geen prioritair doel dit jaar, omdat we ervoor kiezen ook hier met onze 6tallen op aangepaste schoenen te trekken (wegens gewichtsnadeel als enige echte 6tallen ploeg), en zo dus telkens als getrainden en buiten competitie moeten trekken. Daarbij misten we ook de manche in Akrenbos.
Net 6 trekkers (en 1 eventuele reserve) gingen op de uitnodiging in en maakten de geaccidenteerde tocht naar Bogaarden. Geen mixed of gewichtsploeg.
Het heeft ondertussen nog steeds niet geregend, dus opnieuw beenharde leemgrond. Dit probleem werd door de organisatie echter opgelost op de oude manier: de frees erin. Een oplossing die misschien fronsend zou bekeken worden door Kempische ploegen, maar hier zeker een goede beslissing was. Hierdoor toch enkele spannende trekken gezien (en getrokken). Meer verdedigingswerk en minder brute aanvallen.
Door technische problemen toch ruim een uur later gestart dan gepland. Problemen die ook de pauze na de voorrondes zouden doen uitlopen.
Een reeks van 6 en een van 7, wij in de eerste.
Het materiaaleuvel van op het BK is ondertussen verholpen, en de gefreesde grond nam ook het voordeel van de zwaardere ploegen weg, maar dit zorgde wel voor iets langere, afwachtende trekken die jammer genoeg zelden in ons voordeel uitdraaiden. We strandden op een gedeelde 3de plaats.
Niettemin moesten we na de pauze wel voor 5de of 6de plaats kampen tegen de derde van de andere reeks. Weet niet wie dit beslist heeft, want de anderen hadden evenveel punten als wij, en we hadden onderling gelijk getrokken.
Maar goed, nog 1 maal het veld op, tegen Nerinckx. Zeker niet lichter, wel 2 paar voeten meer op de grond en een reputatie als geweldige snokkers. We wisten wat ons te wachten stond: blokkeren en slagen opvangen. Dit lukte ons uiteindelijk nog vrij goed, en de wedstrijden duurden langer dan Nerinckx had gepland, maar uiteindelijk bleek ook onze uithouding onvoldoende en de 5de plaats ging naar onze tegenstanders.
Opnieuw geen potten gebroken, maar ook niet met een wrang gevoel terug naar huis gereden. Het heeft jaren in ons voordeel gewerkt, maar nu we qua ploeg een beetje mossel nog vis zijn (geen overdreven zware ploeg meer, maar ook geen volledige machts- noch uithoudingsploeg), vormen de regels voor 6tallen/mixed eerder een nadeel, zeker op beenharde ondergronden of terreinen die een brute machtsontplooiing verhinderen. De enige faire manier blijft trekken in gewichtscategorieën, met evenveel trekkers in elke ploeg. Maar dan moeten er inderdaad dringend meer trekkers worden gezocht. En we zijn tegenwoordig al zo blij dat we nog een ploeg kunnen samenstellen.2015-08-02

Nationale Competitie Mertensmannen

Hans


Slechts 5 ploegen voor de nationale competitie Heren Vrij en 640kg.
Warm, maar een goede ondergrond.

We waren net met 8 en moesten dus opnieuw een broodnodige coach missen.
Eerste trek tegen Mertensmannen: geen verhaal, maar goede opwarming voor de volgende trek tegen Mersch, onze concurrenten in de vrije klasse. We waren erop gebrand om hier ons beste beentje voor te zetten, maar moesten tegen een hard trekkend Mersch (versterkt met ons eigenste Sylvia en een ankerman van de Janssens) toch 2x de duimen leggen. Ook de Janssens waren ons te zwaar en enkel in de eerste trek tegen de Berketrekkers konden we ons enigste puntje van de voormiddag pakken. Mersch kon ook nog een eerste trek van de Janssens afsnoepen en maakt zo uiteindelijk 4 punten goed op hun achterstand. Die bedraagt nu nog 1 schamel puntje. We hebben dus nog werk de komende veertien dagen.

In de namiddag werd Andy vervangen door Sylvia.
Nu 8 trekken op het programma, onder een steeds heter schijnende zon. Opnieuw geen potten gebroken: enkel 3 punten tegen de tweede ploeg van de Berketrekkers die het tornooi uiteindelijk als laatsten zouden afsluiten. We trokken niet echt slecht, gewoon niet hard genoeg. Paar keer toch wat weerstand kunnen bieden, maar daar koop je natuurlijk niets voor. Behalve een kleine zonneslag niet echt een slecht gevoel overgehouden aan dit tornooi, maar ik hoop wel dat we binnenkort toch eens wakker schieten. Morgen eerst nog eens lekker ontspannen naar de Noorderburen, en dan vol goede moed en met een juiste ingesteldheid naar de 2de helft van dit wedstrijdjaar.2015-08-03

Sinte Piere Feesten Nieuwvliet

Geert


Maandag hadden we weer het gezellige tornooi van Nieuwvliet. Er valt weinig eer te winnen en ook de kans dat we hier een extra ploeg voor ons tornooi halen is niet groot... . Waarom slagen we er dan toch in om hier op een weekdag aan ploegen te geraken? Gewoon omdat dit zowat het gezelligste tornooi moet zijn (en het trekken er niet al te zwaar is).
Ja op blote voeten is toch wat minder hard, daarom kunnen we enkele anciens overtuigen, zowel bij de dames als bij de jeugd. Vergeet echter niet : onze hobby is wat we er zelf van maken! Ook op andere recreantentornooien kunnen we het zelf helpen plezant maken! Hans roept herhaaldelijk op om (zoals afgesproken/beloofd) moeite te doen, ikzelf wil ook nogmaals dezelfde oproep doen voor de recreantentornooien! De vlotste manier trouwens om ons eigen tornooi te laten slagen!

Het trekken in Nieuwvliet begon vlot, met de eerste twee rondes telkens winst! De gemengde ploeg 4+4 bleef daarna winnen, maar de herenploeg moest de duimen leggen tegen KPJ Eede, na een relatief heel lange trek. Ook de jeugd liet plots een (redelijk onverwacht) steekje vallen.: tegen een heel wisselvallige maar sterke ploeg moesten we heel langzaam, voetje-per-voetje, toegeven. Het zag ernaar uit dat we de tegenstander gingen kunnen moe maken met onze ervaring, maar dat lukte net niet, omdat het tegenhouden heel veel moeite kostte. We betaalden heel hard voor de 35kg die we te licht wogen! Anders hadden we zeker gewonnen.

In de terugronde had de 4+4 geen problemen en ze wonnen het tornooi vlot! Ondanks de inzet van een beginnende dame (bedankt vr je deelname, Sigrid!) Deze wisselbeker blijft in Damme! De Heren 8 hadden in de terugronde een 60tal extra kilo's ingezet en dat bleek voldoende om op gelijke hoogte te komen. Jammer genoeg zat er nog wat tijd tussen vooraleer de finales werden getrokken, en Hans moest vertrekken naar zijn nachtshift... Opnieuw 50kg naar beneden. Na een korte eerste trek, konden we aan de betere kant nog even standhouden, maar we konden KPJ nooit in de problemen brengen. Onze jeugd verloor zijn halve finale tegen een ploeg die waarschijnlijk wel een twintigtal kilootjes over de limiet zat? In de strijd voor de derde plaats herwonnen we ons plezier door een mooie overwinning. Onze gemotiveerde jeugd had meer verdiend, want stond heel, heel mooi te trekken! De ervaren Siel, Lieke, Tieme, Duncan, Connor, Ciaran toonden wat ze al geleerd hadden, en Dries DSM trok een straf eerste tornooi als anker! De enthousiaste Maxim en Wout pasten zich verbazend vlug aan de goede ploeg aan. Nogmaals : jammer van die 35 kg!

Alle drie onze teams leken zich te amuseren en met een eerste, tweede en derde plaats was onze avond heel geslaagd! De taart werd broederlijk gedeeld en onze achterhoede bleef nog lange tijd van de gezelligheid profiteren. Volgend jaar zoek ik alvast vroeger de jeugdploeg, en dan winnen we zeker ook die klasse!


2015-08-16

Nationale Competitie Electrotrekkers

Hans


Weg sportieve ambities voor 2015. Het zat er na deze week natuurlijk aan te komen: met veel moeite amper 7 man die vrij waren om naar de Kempen te trekken, en dan nog enkel voor de voormiddag. En met deze 7 wellicht nog één van de lichtst mogelijke combinaties: zo'n 610 kg allen samen. Ook onze leentrekster van Janssens (bedankt Griet) zou dit niet keren. Ook Mersch heeft blijkbaar moeite om uit hun 23 leden een volledige ploeg te puren, zij konden op hun beurt rekenen op versterking van Janssens, Groene Kring en Mertensmannen. Schrale troost: wij hadden maar 1 persoon te kort. Over de wedstrijden valt weinig te zeggen: kansloos over de ganse lijn. Paar keer de aanval kunnen stoppen/vertragen, maar nooit een bedreiging voor de tegenstander. Goede ondergrond (met mysterieus kantvoordeel), splinternieuwe touwen, niet te warm... daar heeft het allemaal niet aan gelegen. Niet sterk genoeg, niet zwaar genoeg, te weinig uithouding... Jammer voor zij die er wel bij waren. Met nog 2 manches voor de boeg is theoretisch alles nog mogelijk, maar of we op een (dankzij de leentrekkers) steeds sterker trekkend Mersch de nu reeds 4 punten achterstand nog gaan goedmaken? Met een laatste trek op ons eigen tornooi, waar we zelden in grote vorm verschijnen? We zullen zien. Ik kan alleen maar hopen dat de weinigen die zich de voorbije maanden nog konden motiveren om naar de wedstrijden (laat staan de trainingen) te komen dan toch nog de moed vinden om vol te houden, al is dit dan misschien tegen beter weten in. Met maar 2 ploegen in de vrije klasse zijn de mogelijke plaatsen natuurlijk beperkt (je kunt maar eerste óf laatste zijn), maar met uitzondering van het tornooi te Herne kan je onze deelname aan deze eerste Nationale Competitie tot nu toe maar moeilijk geslaagd noemen.

2015-08-30

Wijkfeest De Notelaere - Rumbeke

Hans


Een stormachtig weekend met veel schade, schade die hier en daar een lange tijd zal nodig hebben om hersteld te raken.
We sturen 2 wedstrijdleiders en 8 trekkers naar een nieuw recreantentornooitje in de wijk De Notelaere in Rumbeke. 4 tegenstanders: 2 plaatselijke ploegen, KLJ-Waregem 2.0 en de nieuwste mediasensatie The Pink Boots. Een reeks en daarna kruisfinales met de vier best gerangschikte.
Onder een loden zon en een drukkende hitte, op gewone bottines en net iets te lang gras.
We winnen onze eerste 3 wedstijden en beslissen om tegen de roze botjes niet ons op-papier-sterkste combinatie op te stellen, in de hoop hen zo in de finale toch nog te verrassen.
Hoewel de overige ploegen in het tornooi groeien halen we zoals gedacht mooi de finale.
In de eerste trek net dat tikkeltje te weinig grip om het treintje te stoppen, aan de iets betere overkant lukt het wel. Maar ondanks de onverwachte aanmoedigingen van het publiek blijkt 4m toch nog te kort om het tij te keren: we moeten ons tevreden stellen met de 2de plaats.
Het gezellige tornooitje zorgt toch nog voor een positieve noot in dit donkere weekend. Hopelijk wordt dit een blijvertje, want de tornooien in West-Vlaanderen blijven dun gezaaid.

2015-09-14

Go West: Beveren a/d IJzer en KLJ Waregem

Hans


Opnieuw een dubbelslag dit weekend. En 2 keer in de eigen provincie!

Niettegenstaande is het toch ruim een uur rijden naar de nieuwbouwwijk van Beveren aan de IJzer, die al jaren het toneel vormt voor het plaatselijke kermis-tornooi. Tot onze eigen verwondering was dit al onze 7de tocht naar "bacht'n de kupe". Altijd een plezant gebeuren, en dat was dit jaar, ondanks de mindere opkomst van deelnemende ploegen, niet anders.
Het tornooi claimde al meerdere loten in de wijk, maar elk jaar komen er enkele "huisjes" (sommigen met immense garages) bij. Dit jaar werd getrokken op een lot met een lichte, doch net iets te uitgesproken helling. Met de te verwachten gevolgen: enkel de duidelijk sterkere (lees: zwaardere) ploegen konden beide trekken in hun voordeel beslechten. Veel gelijke trekken, wat naar het einde toe sommige ploegen inspireerde om hun trek bergop gewoon te laten gaan.
7 ploegen, reeksen en dan afkampen voor de plaatsen. Wij behaalden uiteindelijk zonder al te veel moeite de finale voor 1ste of 2de plaats. En hoewel we de ploeg van slagerij Plancke in de reeksen nog konden bedwingen, de halverwege het tornooi ingebrachte versterking bleek net dat tikkeltje te veel. We hoopten op een 1-1 en daarna een gunstige loting, maar verloren dus nipt onze trek bergaf (kant BeverKotje). Die bergop was enkel nog een formaliteit.
Met 7 ploegen dus ook hier een merkbare terugval, maar qua sfeer nog altijd een topper. Ook een vermeldenswaardig pluspunt: slechts één (1!) democratische euro per consumptie, en ook de frietjes, frikandellen en braadworsten aan een heel eerlijke prijs!

Zaterdag hadden we opnieuw de keuze uit twee tornooien. Het werd dit van KLJ-Waregem, een tornooi ter vervanging van het jaarlijkse treffen in de tent te Nieuwenhove. Ook al jaren een vaste afspraak op de kalender.
Aan de grootte van de tent zal het niet gelegen hebben, maar ook hier minder ploegen dan vorig jaar: opnieuw 7 stuks. Hier met 5 man aan het touw, of 7 vrouwen.
Wij vinden nog eens een jeugdige kracht om ons te vergezellen (merci Dries), en kunnen zo een compatibele ploeg het veld op sturen. We verliezen onze wedstrijd tegen "het ploegske", maar halen alle andere punten met wisselende inspanning naar onze kant. Na de reeksen de kruisfinales, maar hier niet 1 tegen 4 en 2 tegen 3, waardoor wij met onze 2de plaats mogen uitkomen tegen de dames van KLJ-Waregem, die net daarvoor mochten afkampen voor de 4de plaats.
We halen uiteindelijk vlot de finale en staan weerom tegenover "het ploegske", die er op hun beurt net een vrij verbeten strijd hebben op zitten. We nemen een ook voor ons heel verrassende start en geven die niet meer af. De tweede trek wordt een kopie van de eerste.
Zeker niet met onze zwaarste opstelling, en met een "nieuweling" én een jeugdtrekker toch een onverhoopte maar mooie eerste plaats.

Het weekend brengt de aanwezigen even weer in de sfeer van de gloriedagen: leuke tornooien, gezellige sfeer, niet onaardige prestaties. Misschien vinden we hierin onze 2de adem, en hopelijk blijk de touwtrekmicrobe in West-Vlaanderen toch nog levensvatbaar. We kijken vol spanning naar de derde zondag van oktober.


2015-09-08

De boer op in Oost Pajottenland en Meetjesland

Hans


Drukke tijden in het verschiet: komende anderhalve maand is er elk weekend wel iets te doen aan een touw ergens in het land; trekken we een ganse dag naar Volvo Trucks Oostakker ter promotie van de sport; en proberen we mede-stadsgenoten warm te maken voor een lidmaatschap in onze vereniging tijdens de plaatselijke kermis. En dan hebben we het nog niet over dat tornooitje midden oktober te Sijsele.


We begonnen afgelopen weekend met 2 tornooien op rij. Zaterdag bij Groene Kring Oost Pajottenland.
Als enige ploeg met maar zes trekkers en in een lichte opstelling maakten we weinig kans. Het kantvoordeel leverde ons bergaf enkele spannende trekken op, maar geen van hen konden we winnend afsluiten. Bergop hadden we al helemaal geen kans. Laatste, geen punten.


Zondag naar Eeklo, een nieuw tornooi ter gelegenheid van de Open Landbouwdag. 5 ingeschreven ploegen, waaronder de oude bekenden van KPJ Eede. De "affiche" vermeldde een start om 11.00 uur, maar de eerste trek zou toch nog een uur op zich laten wachten. Lang gras, en aangepaste touwtrekbottines niet toegelaten. Gelukkig werd beslist om er een dubbel tornooi van te maken: eerst op het gras, daarna op een strook gefreesde grond. Weerom niet met de zwaarste ploegopstelling, en met een mogelijks nieuw lid. Op het lange gras raakten we niet verder dan 2 gelijke trekken.Na de frietjes van zo'n "300" m verder in de straat, konden we opnieuw de wei op, ditmaal met 6 ploegen. De gefreesde grond liet ons toe toch wat meer weerwerk te bieden, maar uiteindelijk moesten we ons ook hier tevreden stellen met een vierde plaats. En die konden we niet verbeteren in de afkamping.
Behalve de paar buitjes op het einde, al bij al wel een gezellige dag. Hopelijk konden we helpen een paar mensen of ploegen met de microbe te besmetten. Misschien komen we ze in oktober dan nog eens tegen.

2015-09-20

Side by Side Mersch

Hans


Een tweede editie van dit unieke tornooi, en hier duidelijk geen afnemend aantal deelnemende ploegen. Wellicht net geen 30 teams, waarvan 10 in de gecombineerde getrainden en gevorderden klasse. Ook hier, net als bij ons, een opdeling in 4 klassen.

We waren opnieuw een van de eersten en ruim op tijd aanwezig. Beetje jammer dat het dan toch nog tot 20:30u duurde voor de wedstrijden konden beginnen. Maar eenmaal gestart zat de vaart er wel goed in.
Qua prestaties een beetje een gemengd gevoel. We wonnen onze 2de wedstrijd tegen het enigste damesteam in onze reeks, maar veel meer zat er nooit in. Gelukkig konden we toch nog eens de vuisten ballen voor de laatste trek, die we dan uiteindelijk wel tot een goed einde brachten. Toch nog afsluiten met een goed gevoel. Excuses voor de andere wedstrijden? We waren met acht (6 en 2reserves die constant werden gewisseld), en zelfs de zwaarste combinatie zat net enkele kilo's onder het gewicht van een gewichtsploeg (max 580kg). Het is ooit anders geweest. Gewichtsploegen hebben dan natuurlijk minstens 2 voeten meer op de grond. En ook de jeugdteams met 8 trekkers vormen een probleem. Micha trok niet op aangepaste schoenen (ergens nog een maatje 45 zoeken). En blijft dan altijd nog de vraag of wij ons in feite nog steeds "getraind" kunnen noemen. Ik wil geen stenen werpen, ook mijn training dateert ondertussen al van meer dan een maand geleden.
Maar dit alles maakt dat winnen op dit niveau zeker geen evidentie meer is (als ze dat ooit al wel was).
Ook positief: we haalden zonder moeite het minimum aantal trekkers. Hopelijk blijft dit zo voor die enkele nog resterende wedstrijden.
En proficiat ook aan onze nestor: Erik rondde op dit tornooi de kaap van 300 wedstrijden!


Dan even ten persoonlijke titel.
Na de tornooien van vorig weekend moet ik ook voor dit tornooi toch een minpuntje aanduiden. Opnieuw €1,8 voor een consumptiebonnetje (als je die niet per karrenvracht wil aankopen, anders met zuipkaart €1,46). Aan 2 bonnetjes voor een hamburger komt dit op € 3,6. Hetzelfde voor een kom pompoensoep! Sorry, maar dit is mij toch net iets te veel van het goede. € 3 is mijn limiet voor een pistolet en een schijfje gehakt. Voor de 13 jarigen onder ons: dat is 120 oude Belgische franken!!! Iedereen heeft het recht zijn clubkas wat te spijzen, en het is helemaal niet mijn bedoeling anderen te dicteren wat een cola moet kosten (ter info: cola kost in de winkel zo'n € 1,3 à € 1,5 per liter). Maar tornooien als Beveren aan de IJzer bewijzen dat het ook anders kan. En die mensen hadden op het einde van de avond ook iets over. Op de verschillende tornooien komen we in hoofdzaak collega touwtrekkers tegen. Moeten we dan echt zoveel mogelijk uit elkaars zakken kloppen? Ik weet niet meer uit het hoofd wat onze prijzen zijn (niet goed vrees ik), maar ik heb alvast mijn variapuntje voor de vergadering op 3 oktober.

2015-09-27

Nationale Competitie Berketrekkers

Hans


Opnieuw bang afwachten tot donderdagmiddag om te zien of we voor deze voorlaatste manche van de nationale competitie een voltallige ploeg konden afvaardigen, en het duurde uiteindelijk tot vrijdag om de laatste teamgenoot over de streep te trekken. Maar dus toch een mooie ploeg van 8, jammer genoeg geen coach.

Onder een stralende najaarszon, een inspannende maar gezellige dag.
7 wedstrijden voor, 8 na de middag. Allen op "Kempens niveau". 
In de nationale competitie begonnen we niet onaardig tegen de Janssens, maar hier en in de volgende trek misten we onze negende man. Nogmaals werd duidelijk welk verschil enkele luidkeelse aanmoedigingen hebben in onze prestaties op het veld. Zijnde van coach of willekeurige toeschouwer.
We moesten ons uiteindelijk tevreden stellen met een gelijkspel tegen de Berketrekkers. Jammer, we vonden allen dat er toch iets meer had ingezeten.
In de namiddag, in de competitie met allerlei mogelijke teamcombinaties, konden we twee wedstrijden tot een goed einde brengen. Veel meer zat er jammer genoeg niet in.
Met 8 mooi onder de 800kg, en toch de 2 zwaarste nog actieve trekkers in de ploeg. Het extreme gewichtsvoordeel zijn we kwijt, en tegen 11 (!) effectief getrainde 16-18 jarigen hebben we geen verhaal (al waren we daarin niet alleen). Maar de spirit blijft, en dat zullen er velen wellicht maandag, zelfs dinsdag, nog geweten hebben.

2015-10-18

Open Beker van Vlaanderen Sijsele

Hans


Met enige vertraging: het verslag van de Open Beker van Vlaanderen.

Ik zou liegen als we deze editie niet met enige verhoogde nervositeit zagen aankomen. Interne veranderingen zorgden voor de nodige stress, deelname aan Moerkerke kermis het voorgaande weekend voor bijkomend werk en de verwachtingen zouden na het recordjaar 2014 hoog kunnen oplopen.


Daarnaast waren we zelf ook realistisch genoeg om de lat niet terug op 50 ploegen te leggen. Verschillende ploegen zijn gestopt, of hebben het moeilijk om de ploeg rond te krijgen. Wij zaten dit jaar in het zelfde schuitje, waardoor ook voor ons enkele tornooien uit de boot vielen.
Organisatorisch gezien kan ons niets verweten worden: het tornooi zat, zoals gewoonlijk, weer sterk in elkaar, en ieders inspanning zorgde voor een heel vlot verloop, zowel wat het tornooi zelf betreft als voor de voorbereiding en de opkuis.


We begonnen in de voormiddag met de laatste manche van de dit jaar nieuw in het leven geroepen Nationale Competitie. Deze was bij ons in het begin van het jaar nog voorop geschoven als sportieve doelstelling, maar halverwege moest blijken dat we de verwachtingen serieus zouden moeten bijstellen. Waar we deze tijd vorig jaar nog 10 enthousiastelingen hadden die hier volmondig hun naam wilden achter zetten, dan moesten we in de tweede helft van het jaar jammer genoeg al eens genoegen nemen met de 7 die wel nog present tekenden. Een man, een woord?
Deze keer waren we gelukkig wel met acht, het zou ons echter niet veel opbrengen: 2 gelijke trekken en dus 2 punten waren het harde verdict na het einde van de wedstrijden. Mersch kon met 3 punten meer de kloof nog uitdiepen en werd verdient winnaar van de eerste Nationale Competitie in de klasse Heren-vrij. Trainen, trainen, trainen.
Janssens werd tweede in de reeks, na Holland TOWC, maar liep op zijn beurt ook verder uit op de Berketrekkers. En behaalde zo de eerste plaats in de Heren-640.
De Galliërs werden 1 en 2 in de GENSB klasse, maar stranden op net 4 punten van de Janssens in het eindklassement.
De Nationale Competitie zorgde dit jaar voor extra wedstrijden, voor sommigen ook voor extra motivatie, en daardoor hopelijk voor een groeiend niveau. Het is het eerste jaar, en hopelijk krijgt dit initiatief komende jaren meer opvolging, want het kan beter dan de 2 à 3 ploegen per reeks die er dit jaar wel vol voor gingen.


In de namiddag geen 54 ploegen zoals vorig jaar, maar met de 157 wedstrijden in de reeksen en de 8 in de finales kunnen we toch nog steeds terugkijken op een succesvolle dag en een geslaagd tornooi. Verschillende afwezigen uit de Kempische regio, en van de Pajotse ploegen durfden enkel Mersch ( gezusters) en de Groene Kring Oost-Pajottenland de uitdaging aan. Vele gevestigde namen zijn dit jaar ter ziele gegaan, maar gelukkig konden we ook enkele volslagen nieuwelingen verwelkomen.

Geen Holland TOWC in de finale bij de getrainden dit jaar. Waar ze in de voormiddag nog ongeslagen de eerste plaats behaalden bij de Heren-vrij en Heren-640, dan moesten ze zich nu tevreden stellen met een vierde plaats. In de finale wel de onvermijdelijke Familie Janssens en de Berketrekkers, die verrassend het maximum van de punten verzamelden in de reeksen. Hoewel "verrassend"? Een blinde merkt al het ganse jaar de uitstekende vorm van de jongelingen uit Merksplas, én hun gedrevenheid. En de regels voor 6-tallen spelen op dit moment nu eenmaal optimaal in op hun ploegsamenstelling. Acht “70kg-klonen", ervaren en getraind: probeer die maar eens te stoppen. Het lukte zondag alvast geen van de andere aanwezigen, en dus trekt de Beker van Vlaanderen bij de getrainden dit jaar naar Merksplas.


Door puntenverlies van de Galliërs tegen de Brugse Highlanders, bij de gevorderden na de reeksen 3 ploegen bovenaan het klassement met evenveel punten. Groene Kring Oost-Pajottenland had jammer genoeg wel ook 1 waarschuwing gepakt en viel daardoor uit de finale. Hierin herhaalden de Galliërs nogmaals hun overwinning op de Young Highlanders. Ook in deze reeks geen punten voor Versieck.


De KLJ's, met 8 ploegen niet onaardig vertegenwoordigd, konden zich onder elkaar meten. Hier kwam KLJ StKruis-Vivenkapelle ongeschonden uit de reeksen, en moest het in de finale opnemen tegen de collega's uit Lichtervelde. Ze konden hun overwinning uit de reeksen niet herhalen en dus namen de jongens en meisjes uit Lichtervelde de beker en bijhorende kussen in ontvangst uit handen van Miss KLJ West-Vlaanderen Sophie Vandousselaere. KLJ StKruis-Vivenkapelle moest zich tevreden stellen met beker van best geplaatste Damse vereniging.


Omdat maar 2 ploegen zich als recreant durfden inschrijven (terwijl er volgens ons toch meerdere kandidaten waren), werden deze bij de gelegenheidsploegen ingedeeld, en dit over 2 poules. En hoewel het moedige team Thai Chang pas 5de eindigde in zijn poule, haalden ze zo toch de finale der recreanten. De Black Wolves, op hun beurt winnaar van hun poule, waren echter meer dan een maat te zwaar en te sterk.


Bij de gelegenheidsploegen kwam het na de reeksen tot kruisfinales tussen The Pink Boots, OC Sijsele 2, Tuintje Willems en Velde Vets. Uiteindelijk won Tuintje Willems de bronzen finale van OC Sijsele 2 en mochten Velde Vets de wei op voor de finale tegen The Pink Boots. De nieuwkomers weerden zich dapper tegen de roze brigade, maar moesten er uiteindelijk toch hun meerdere in herkennen. Als "troostprijs" mochten zij wel huiswaarts keren met de beker voor best geplaatste bedrijf (beker vanaf vorige maandag te bekijken op hun balie op de hoek van de Zwinstraat en de Stationsstraat).

Foto's weldra op de site en op Facebook.
Let daarbij misschien ook eens op de verbetenheid die te lezen is op alle gezichten, en dit in alle reeksen, van getrainden tot gelegenheidsploegen. Misschien is dit wel de grootste verdienste van ons tornooi: dat ieder zich kan meten op z'n eigen niveau, en op het einde van de dag toch naar huis kan gaan met het idee dat hij/zij gestreden heeft voor wat hij/zij waard was.