2013

2013-01-14

Geert


En we zijn weer weg...

Het nieuwe Touwtrekjaar is definitief op gang geschoten! De trainingen lokken meer volk dan vorige jaren en het resultaat op het indoortornooi vd Berketrekkers was boven alle verwachtingen! Hans had duidelijk geen last vd jetlag (Bogdan iets meer). Voorlopig alweer 2 nieuwe jonge trekkers (m/v) en nog geen afzeggingen. Vorig jaar slechts 20 tornooien (voordien telkens een 28tal), beniewd wat West nog heeft te bieden. Met onze 3 18-jarigen dit jaar, moeten we met de jeugd iets kunnen forceren! May the force be with us!

2013-02-03

Wintercompetitie Antwerpen

Geert


Straffe eerste Antwerpse competitiedag! Ed, Ponsac, Namfonh en Linda trokken zelfs voor EN namiddagprogramma! Tweede plaats bij de jeugd, in samenwerking met Berketrekkers! Namiddag een onuitgegeven ploeg met Heren (Hans, Jurgen, Lorenzo), Beloftes (Micha, Mathieu), jeugd (Ed, Ponsac, Namfonh) en kids (Duncan, Linda, Connor). Uiteraard veel te onevenwichtig om potten te breken, maar toch zeer mooi getrokken!!! Het was alvast toch de moeite! Dank aan wie erbij was.

2013-02-08

Veel volk op training

Geert


Het jaar is nog jong, maar we hebben steeds veel volk op training! Goed, motiverend voor mij en de anderen, en we gaan zeker oogsten wat we op training zaaien! Doe zo voort! Binnenkort naar buiten... . Jullie mogen best ook eens trots zijn op jullie zelf als er grenzen werden verlegd op training!

2013-02-23

Bestuursetentje

Geert


Op ons jaarlijkse Bestuursetentje werd Hans gelauwerd voor het overschreiden van zijn 200ste tornooi in April 2012. In aanwezigheid van meer dan 200 mensen werd hem het erelidmaatschap aangeboden. Hij is nog maar de tweede persoon die als actief-trekker deze titel krijgt! Hans, MERCI!!!!

2013-03-02

Side-by-side Berketrekkers

Geert


Waarschijnlijk na een avondje rare toeters roken en champignons eten, hadden de Berketrekkers besloten een side-by-side trek te organiseren. Ze noemden het "in los zand", maar ik hoop dat ze voor de bouw van hun gebouw niet dit soort zand gebruikten, want het was gewoon losgewoelde aarde! In een vlaag van zinsverbijstering wou Versieck er aan meedoen, hoewel dat nu net het soort tornooi is waar we niks van hoop moeten hebben op een goed resultaat. Maar ook zonder een enkel punt zou dit de beste training van het jaar kunnen zijn voor de moedigen onder ons...

Waren alle tornooien maar zo gezellig!!!!!! Iets minder koud had wel gemogen... . Dat is wat iedereen van onze ploeg dacht. Hans, Bogdan en Michaa trokken samen met Nan en de extreem lichte meisjes Linda en Namfonh (die als dames telden). Alexandra mocht mee om eens te proeven en Sofie kwam ook een tweetal trekken aan het touw, ondanks zware koorts. Frederik moest in extremis afzeggen en Marc moest dat puin ruimen. We zagen een schitterend Versieck : kortste wedstrijd was 1min27, de meesten meer dan 2 minuten. Alexandra trok haar eerste tornooi, hopelijk durft ze nog terug te komen. Proficiat aan haar! Ook aan Sofie die warmer had dan de vuurkorf waar ze naast zat, maar toch enkele keren kon meetrekken. We hadden zelfs 3 trekken van meer dan 3 minuten (twee keer wonnen we dan nog, 1 keer jammerlijk verloren). Ook de twee lichte meisjes Namfonh en Linda trokken schitterend (als Dame meegeteld!) en we bewezen dat we volharding hadden! Sommige leden trekken al 5 jaar en hebben nog nooit 3 minuten moeten trekken. Trots op jullie allemaal!

Ed en Ponsac werden opnieuw ingeschakeld bij De Berketrekkers en deden het schitterend, ondanks dat Ed na zijn derde trek al volledig leeg was. Vooral na de knappe bijsturing van Berketreker Niels trokken ze weer heel goed.
Wijzelf trokken na meer dan drie minuten Wieme over de streep en juist bij de trek tegen de tractorvrienden bleek onze eigen chrono niet klaar, waardoor we niet voor de 3 minuten aanvielen maar erna en maar 2 in plaats van 3 punten haalden. De laatste trek tegen de Berketrekkers hadden we mss wel moeten winnen, maar Marc was volledig uitgeput (een vervanger rekent niet op een volledig tornooi) en kon zijn voeten niet meer verzetten, waardoor De Berketrekkers na een spannende 3min20 toch nog wonnen, hoewel wij hen eerst hadden in beweging gekregen. Jammer dat Fred naar de tandarts moest 's middags en zo niet mee kon, hij had zeker voor extra punten kunnen zorgen.
We werden 9de van 11. De 8 ploegen voor ons waren onberijkbaar. Met kleppers/uithoudingsploegen als Lagerweij (2x), Janssens, Renswoude, Jagersrust, Vandakker, Mertensmannen en Berketrekkers.

Onmenselijk hard voor een ploeg als Versieck, maar ik eindig zoals ik ben begonnen : waren alle tornooien maar zo leuk!


2013-04-01

Competitie West Ruiselede

Geert


Paasmaandag is al jarenlang het vaste tijdstip voor het tornooi van KLJ Ruiselede. Dus ook dit jaar. We trokken er naar toe met Onze herenploeg, een gensb-ploeg en een mixed-recreantenteam. Opnieuw kleurde het terrein overwegend rood en blauw. Het werd een succes over gans de lijn.

Ons recreantenteam bestond uit de lichte/jonge heren Mathieu en Jurgen, samen met James en onze Engelse sleutels (die passen altijd en overal op) Marc en Nathalie. Ervaren rot Katrien zorgde voor stabiliteit. Sofie vierde haar comeback (hoewel geblesseerd). Alexandra (hoewel ziek) werd een eerste keer echt voor de leeuwen gegooid. Zoals verwacht waren ze kansloos tegen de Highlanders en de JupilerBoys. Maar verder lieten ze geen enkele steek vallen, zelfs niet tegen KLJ Waregem!!! Zoals ook de vorige jaren is er in Ruiselede een kantvoordeel, vooral in het begin van het tornooi. Dat zorgde ervoor dat Wieme een steek liet vallen tegen KLJ Ruiselede, maar vooral ook dat onze heren (Hans, Hannes, Mark, Andy, Lorenzo, Frederik, Michael, Bogdan) in de eerste wedstrijd van de dag slechts gelijk trokken tegen De Stove. Het gevoel van ontgoocheling over 2 verloren punten, was iets groter dan de vreugde over 1 gewonnen punt.Ook tegen Wieme lieten we (veel later) een jammerlijke trek liggen, we panikeerden veel te vlug en gingen omhoog, omlaag, opzij,... maar trokken onvoldoende stabiel! Parochiebladje en ook Ruiselede waren een vogel voor de kat, ook onze gens-ploeg werd met huid en haar opgevreten. De gensbploeg was vooraf ons grootste vraagteken : vooraf een groot probleem : we wogen 64kg teveel!? Een rekenfoutje van de praeses? Even stressmomentje, even huiswerk overdoen, geen oplossing, wanhopig iedereen terug op de weegschaal : toen viel mijn oog op Mathieu die al zes jaar meetrok met de jeugd en zich ook dit jaar nog jeugd voelde! Hem werd duidelijk gemaakt dat hij niet de eeuwige jeugd bezit. Jawel, we waren met 11 aan het touw : Sander, Ed, Jonas, Ponsac, de lichte dames Sylvia en Nan en verder de pluimpjes Namfonh, Linda (12jr), Dries (11), Connor (9) en de jongste trekker op een west-Vlaams tornooi ooit : Ciaran (6). Veel volk, maar vooral veel prille jeugd.

Coach Mark slaagde er echter heel goed in hen in het gareel te houden. We wonnen al direct overtuigend van 't Parochiebladje (dat we al beter zagen dan vandaag), wat een heuse opsteker was. Verder twee maal spannend verloren van Ruiselede, maar de verrassing kwam in de laatste ronde : De Stove had net voordien letterlijk alle mogelijkheden moeten uitputten om te kunnen winnen van Wieme, en zat niet te wachten op een stabiele ploeg met 22 (kinder)voetjes op de grond. De eerste trek vanop de betere kant kon De Stove nipt winnen, maar in hun laatste trek overtrof onze jeugd zichzelf en vocht 4 meter achteruit : ook gelijk tegen De Stove. Iets om echt trots op te zijn! Door dit puntenverlies van De Stove kwam Versieck heren op een gedeelde eerste plaats dankzij de gensb-ploeg! Touwtrekken de ultieme ploegsport, nog meer dan anders! In de finale tussen Versieck 1 en De Stove konden we zeer sterk starten (aan de mindere kant) en onmiddellijk achteruit lopen. De Stove drong niet aan en het werd een makkelijke zege. Ook na de kantwissel lieten we De Stove geen kans om zich te verweren. De eerste overwinning van het seizoen was een feit!!! Gensb-Versieck werd vierde. Proficiat aan allen!


Onze ploeg kenmerkt zich al een tijdje als de touwtrekkers met zware en (hoe langer hoe meer) ook lichte heren, met dames en met jeugd. In Ruiselede lieten we zien dat jeugd niet alleen bij 16 jaar begint, maar eerder! Ook op training hopen we nu enkele jongeren te kunnen verwelkomen! Siel gaf alvast het voorbeeld en deed donderdag op zijn eentje verbazingwekkend de wedstrijden kantelen. Deze en volgende week zoeken we doelgericht nog enkele ge-interesseerden op. En dit jaar niet alleen voor Sinte-Pier.

We hebben sinds kort ook 4 officiele scheidsrechters (in wording) in onze rangen!

TTV Versieck, meer dan ooit : de grootste ploeg van West-Vlaanderen!


2013-04-07

Competitie Powerrangers

Geert


We waren opvallend aanwezig op het tornooi van de Powerrangers. Niet de grootste delegatie, maar wel gans de dag op het terrein! 's Morgens de lichtste deelnemer van het terrein, in de late namiddag ook het omgekeerde opgesteld. Geslaagde oefenstonde in een mix met de Berketrekkers.


In de gensb-klasse werden onze jongens en meisjes vrolijk dooreen gemangeld met De Berketrekkers. Onze “grootste jongens" mochten in de Berketrekkers-ploeg waarmee we ook later dit seizoen nog willen samenwerken, lange tijd meedoen voor de overwinning. Finaal bleken alleen de Powerrangers nog wat sterker ook al trokken ze ook gelijk tegen de Electrotrekkers. Knap Touwtrekken van Ed, Ponsac en Jonas.
Onze dames, meisjes en lichtsten trokken samen met de jonge/lichte Berketrekkers. Met waarschijnlijk de jongste Touwtrekker ooit in de Antwerpse Competitie, in onze rangen (Ciaran, 6 jr) wonnen we tweemaal van Fam. Janssens. Dezen hadden gewonnen van de Grasgrieten, dus hadden we goeie hoop ook onze laatste twee trekken te kunnen winnen tegen deze dames-thuisploeg. We slaagden er echter op geen enkel moment in om voldoende druk te maken. Maar toch een schitterende prestatie van deze ERG jonge ploeg, met uitsluitend de lichtsten! Behalve Ciaran werden ook Duncan en Connor stelling gebracht. En we hopen van harte deze verjonging de volgende weken verder te kunnen zetten.

Tussendoor nog een fotoshoot voor reclamedoeleinden. Waarvan binnenkort het resultaat ge-uploaded wordt. Mooi, maar we willen nog mooiere foto's.

In het middagprogramma gingen we geen ploeg opstellen, maar toen Vandakker kwam vragen om hun ploeg te helpen vervolledigen stelde ik Jonas, Ed, Ponsac, Namfonh, Linda, Ebe of Nan voor. Het antwoord was "OK". Bleek dat ze eigenlijk, anders geformuleerd, 3 mensen hadden voor wie ze nog een ploeg zochten. Samen met opnieuw 2 Berketrekkers, werd besloten onder de naam Versieck te trekken. We stonden met maar liefst 13 trekkers aan het veel te korte touw. De zwaarste heer woog nauwelijks 65kg, het lichtste meisje 42kg! We werden enkele keren (meestal, eigenlijk) weggeblazen maar de laatste wedstrijd werd onze "finale": we trokken mooi en verdiend gelijk tegen de Electrotrekkers. Een heel goede manier om de middag door te brengen!

Terwijl klein en groot zich amuseerden op en rond het springkasteel, en terwijl Jonas zijn kappersstage afwerkte, arriveerden Hannes en Sofie voor het Recreantentornooi. De ploeg zou bestaan uit Ilse, Sofie, Geert, Hannes, Marc en dan afwisselend Jonas, Nan, Ed en Ponsac. We kozen ervoor de combiregel niet te gebruiken.
Maar al na de eerste wedstrijd had Sofie alles (over)gegeven, en moesten we een extra persoon -met al een ganse competitiedag achter de kiezen- inzetten. Het werd een leuke afsluiter (vierde plaats op acht ploegen) van een heel drukke en intense dag. Een lange zondag, gezellig met gelijkgestemden! Niet voor iedere week, zo'n lange werkedag, maar goed voor de ploegsfeer!

2013-04-21

Competitie Electrotrekkers

Geert


Als een aggressief virus had onze jeugd zich vandaag in wuustwezel verspreid over verschillende ploegen. Met wisselend succes evenwel. Een interessant namiddagprogramma voor de Heren en een heel leuk recreantentornooi als afsluiter maakten er opnieuw een goed gevuld dagje van.

Onze jeugd trad in versreide slagorde aan: Jonas en Namfonh mochten ervaring opdoen bij Fam Janssens, de ploeg was echter te onevenwichtig (en te jong) en kon geen punten rapen. Sander mocht als anker en samen met Ebe de Boerekes versterken, het is evenwel heel moeilijk om je vlug aan te passen aan hun tempo en manier van trekken. Drie puntjes was de oogst. Een beetje jammer ook dat de trekkers die we uitlenen niet MEER gecoacht worden. Dan zouden zij er nog meer aan hebben! Of durven de coaches van de ploegen niet goed reageren op hun gast-trekkers? Ed, Ponsac en Linda mochten aantreden bij de Berketrekkers en zij haalden wel een zeer bevredigend resultaat. Ed had het even moeilijk met de handen, maar herstelde naarmate het tornooi vorderde. Knap resultaat !
Een wagen vertrok alweer naar Maldegem toen de middagtrekkers toestroomden.

In het middagprogramma schuift TTV Versieck steeds meer op naar een minder zware ploeg. We hadden in het begin 2 trekkers in ons achttal staan van nauwelijks 62 en 63 kilogram. Twee jaar geleden was dit nog ondenkbaar!
Het hield ons ook niet tegen om een punt af te snoepen van De powerrangers (schitterende vechtlust!). En na inbrengen van Erik trokken we ook gelijk tegen Vandakker, en we wonnen zelfs van Jagersrust (zelfs nadat we er een trekker uit lieten!)
Het leukste is dat we merken dat de technieken die we (sommigen) op training zien, wel degelijk renderen. Soms zelfs tot verbazing van onszelf hoe goed het wel gaat. Alweer een heel goede Touwtrekmiddag!!!
Ploeg : Hannes, Hans, Mathieu, Frederik, Lorenzo, Jurgen, Bogdan, Erik/Ed.
Ponsac deed ondertussen opnieuw mee met de Berketrekkers en haalde een straffe derde plaats!

James en Geert mochten tenslotte nog in actie komen in het recreantentornooi. We trokken heel mooie wedstrijden (naast een paar makkelijke) en in de voorlaatste ronde was er de "finale" tegen Pantless Power, een groep HighlandGamers waarbij enkelen toch nog echt boven onze Hans uit zouden tornen. Een bende bedriegers ook want ze hadden wel degelijk pants aan! Niet dat ikzelf daar belang aan hecht... :-)

Beide ploegen hadden alles gewonnen tot dan toe, en wij zelfs een stuk vlotter. Bijna konden we hen afstoppen, maar de middellijn lag een meterke te dicht. Het verschil in kracht was te groot en per 30-40cm werden we over getrokken. Hoewel niemand van ons op zijn tandvlees zat, verging het ons in de tweede trek hetzelfde, en zelfs nog een stuk sneller. Jammer, maar een verdiende winnaar!
Een ideale afsluiter voor Geert, James, Hannes, Erik, Mathieu, Ed.

2013-04-25

Initiatie Bachelors LO

Geert


Al voor de zesde of zevende keer gingen we de eerstejaars regenten LO (Bachelors) laten kennismaken met onze topsport. En ze zullen het geweten hebben! Na een duidelijke uitleg van een goed half uur (Touwtrekken als Sport, Touwtrekken op school (doelpubliek en veiligheid) en tenslotte de techniek), gingen we naar het strand om een tornooitje te doen. 2 touwen, 2 refs en 4 coaches. Nan, ed en Ponsac mochten bij een ploeg aansluiten. Jonas toonde zijn eerder verborgen gebleven talent als succesvol coach! Nochtans waren alle deelnemers iets ouder, maar hij deed dit VOORTREFFELJIK!
Het hoeft niet gezegd dat het trekken in het mulle zand voor veel zweet zorgde met bvb een openingstrek van meer dan 2 minuten... . Ik ben blij dat ik er niet bij was toen ze vanmorgen moesten opstaan. Ondanks de jaarlijks lovende kritieken van de deelnemers op hun evaluatieformulieren over alle aangeboden sporten, was dit waarschijnlijk toch het einde van een tijdperk. Door herstructurering van het hoger onderwijs. Of misschien komen we elkaar opnieuw tegen?


2013-05-20

Competitie West - Jaarmarkt Herne

Geert


Meer dan dertig trekkers van Versieck trokken naar Herne (Brabant) voor een tornooi van de Westvlaamse competitie. Een wedstrijd kun je met zes winnen, maar een tornooi win je ook met "de bank". Een gedeelde eerste plaats voor de heren, samen met onze WK-gangers die met de Berkies samenwerkten, mooie beloftevolle wedstrijden van ons jeugdteam, en bij de recreanten een mooie 5de plaats van onze 6dames en 2 heren.


Vandaag trokken we met de grootst mogelijke delegatie naar Brabant voor een wedstrijd in de Westvlaamse Competitie. Het zijn rare tijden, meneer.

We moesten de wagens al heel ver voor het terrein achterlaten, waarna we met 15 (vijftien) in 1 wagen verder reden tot bij het terrein. Ongeveer terzelfdertijd liet ook Sofie haar wagen achter langs de kant van de weg, niemand wist echter welke weg, ook zijzelf niet, zoals een paar uur later zou blijken. Het terrein was niet gemaaid en liep af naar Ninove. Inschrijvingen verliepen hectisch, mede omdat Versieck een 15tal van zijn 32 (!!!) trekkers moest wegen, maar gelukkig had Jan Lenaerts alles onder controle. Je kunt dus toch leren multitasken op gevorderde leeftijd?? De wedstrijdtafel zag er goed uit (langs de smalle kant van het terrein) met Ann-van-Jan en Stefanie-van-Lorenzo. Evenzo het ene wedstrijdtouw met Steffi. Aan het andere touw stond James klaar al... .

Pajottenland is grotendeels onontgonnen gebied, maar daar zal snel verandering in komen. Het publiek zou zijn ogen uitkijken.

Het was een half mirakel, maar ik slaagde in slaagde de ganse delegatie vlot in een passende ploeg te proppen. Dank aan assistent Marc V. voor het rekenwerk en het plakken van de etiketjes. Ed, Jonas en Ponsac zouden samen met de Berketrekkers in een GENSB-ploeg zitten, klaar voor minstens een ereplaats. Ons herenteam bestond uit Hans, Andy, Hannes, Erik, Michael, Lorenzo, Bogdan en Frederik. Opnieuw met 8 dus en dat wierp zijn vruchten af in de tweede tornooihelft. We kregen de hulp van 2 Berketrekkers-heren om ons Development-team rond te krijgen. Weliswaar 20kg te licht, en omdat twee heren aanvulden in plaats van 2 jongeren/dames, mochten we geen kilo's bijtellen voor onze meisjes, zoals wel het geval was geweest in Ruiselede. Daardoor kwamen we wat gewicht tekort, en konden geen enkele ploeg afremmen. Dat komt echter nog wel!
Bij de recreanten hadden we nog een ploeg, bestaande uit Sofie, Alexandra, Stefanie VR, Sarah VR, Ilse en Sylvia, samen met Jurgen. Mathieu en Marc Claerhout (vader v Siel) wisselden elkaar af. Zij haalden een mooie vijfde plaats op 12. Een zeer mooi resultaat, want er zaten enkele imposante teams bij. Misschien hadden we James of mezelf moeten inschakelen als anker tegen de meest geweldige teams. Had alvast beter geweest voor de rug.

In het begin van het tornooi was het kantvoordeel zowat onoverkomelijk, en zo verloren onze heren (na opwarming in de eerste ronde tegen D-team), een jammerlijke trek tegen Wieme. In de derde ronde startten we tegen De Berketrekkers aan de goede kant, en sleurden hen redelijk eenvoudig naar beneden. Naar boven lukte het ook wel, zij het wat moeilijker, op 75cm van de winst gleed het gros van onze trekkers echter uit en we konden niet meer herstellen. Ook hier eerder een trek verloren dan een trek gewonnen. De ontgoocheling stond op ons gezicht. Tegen het Parochiebladje kwamen we niet in de problemen. In de laatste ronde mochten we tegen De Stove aantreden. De coach moet altijd twee mensen aan de kant laten als je met 8 bent voor de zestallen, en soms is dat ontgoochelend als je een belangrijke wedstrijd aan de kant moet staan. Maar het leverde wel op, dat we nog fris zaten. We startten aan de slechte kant, maar De Stove moest al vlug meekomen. Ze vloekten na hun verlies omdat ze wisten dat de tweede trek nog moeilijker zou worden voor hen. Een duidelijke 2-0 tegen De Stove, nu al twee tornooien na elkaar!!! Na de voorrondes een gedeelde eerste plaats met De Berketrekkers. In de halve finale hadden we ook geen last meer met Wieme, door de vele wissels EN doordat het kantvoordeel langzaamaan verdween. De Stove dwong de gensbploeg uit Merksplas/Moerkerke tot een derde trek, dus het zag er goed uit voor ons. Maar in de finale waren we niet meer gretig genoeg (!!) en verloren 2-0 van De Berketrekkers. Toch maar es noteren wie wanneer aan de kant stond? Daarna de lange wandeling terug naar de auto, waar ik tot de constatie kwam dat ik Jonas was vergeten... . Toch hectisch hoor, een dagje met trekkers in 4 ploegen, die je wil in de gaten houden. Enfin, IK wist tenminste de auto nog staan.

Nu we de leiding grijpen in de competitie, zijn we "verplicht" zondag naar Sint-Andries te gaan. Hopelijk heeft Vandakker begrip voor onze situatie.


In Herne trad ons D(evelopment)-team een eerste keer aan. Met dank aan de begeleiding van 2 Berketrekkers, werd het een meer dan interessante training. We konden geen punten pakken en zelfs niet lang stand houden. Daarvoor hadden we nog een tweetal trekkers tekort aan het touw. Maar ik zag ook : een goede sfeer, verbetenheid, niemand die opgaf tijdens het trekken, geen wanhoop, geen slingerende bewegingen (hoewel ik daarvoor vreesde met zo 'n jonge groep). Kortom heel volwassen trekkers!!! Alleen maar betere resultaten kunnen volgen. En toen ik deze week vroeg als we komende zondag opnieuw zouden proberen, antwoordden de meesten binnen de 5 minuten van ja!!!
Zondag trekken we als gensb, waardoor we een 50tal kilo's zwaarder mogen zijn. Ik weet niet of we punten gaan halen, maar het zal er toch al wat dichter tegen zijn.

Onze jeugdtrekkers zorgen er ook voor dat ons ledenaantal nu al hoger is andere jaren : een nieuw record staat er al (38). Ik verwacht ook nog enkele inschrijvingen extra de volgende weken. (Het vorige recordjaar, hadden we dan nog enkele BK-inschrijvingen van (dames) die enkel voor het BK aansloten. De 38 van nu zijn leden voor de rest van het seizoen.

We schrijven geschiedenis !
Uitzonderlijk dat een touwtrekploeg zo vroeg recruteert.

Dank aan het enthousiasme van Siel en zijn ouders! En van alle andere trekkers, ook, uiteraard!


2013-05-26

Competitie West - Pleinfeesten St Andries

Geert


Onze Heren moesten hun eerste plaats in de Westvlaamse competitie gaan verdedigen.
We trokken vlotjes iedere tegenstander naar voor, inclusief een kansloos Wieme. Tegen DeStove moesten we starten aan de slechte kans maar konden hen toch een drietal meter vooruit sleuren. Dan was de pijp uit en moesten terug inbinden.

Onze Heren moesten hun eerste plaats in de Westvlaamse competitie gaan verdedigen.
We trokken vlotjes iedere tegenstander naar voor, inclusief een kansloos Wieme. Tegen DeStove moesten we starten aan de slechte kans maar konden hen toch een drietal meter vooruit sleuren. Dan was de pijp uit en moesten terug inbinden. De Stove had zijn zelfvertrouwen kunnen herstellen en ook in de tweede trek lukten we een drietal meter, maar niet verder. Dan moesten (vooral) Andy, Hannes en Lorenzo naar adem happen en opgeven. Twee maal "bijna". Close but no cigar. De competitie wordt dan toch weer spannend.

Het schitterende trekken had in Herne niet tot punten geleid, en zelfs nauwelijks tot een echte wedstrijd. Dat belette onze enthousiaste jongeren niet om (bijna allen) binnen de minuten te antwoorden dat ze wilden meegaan naar St-Andries, toen ik dat voorstelde. Het beste bewijs van onze doorzetting en ons enthousiasme.
De twee ervaren Bereketrekkers werden wel vervangen door Ed en Ponsac. En we wisselden enkele jongeren in tegen Jurgen en de onervaren Marc C. We trokken hem zelfs touwtrekboots aan, hoewel ze vier maatjes te groot waren. Daardoor konden wel enkele jongeren die als laatsten hadden geantwoord, niet meer meedoen. Volgende keer nog vlugger antwoorden!

De eerste wedstrijd was al direct een spannende trek. We pakten zeer mooi de start, maar omdat we daar zelf niet op hadden gerekend, vielen we ook onmiddellijk. We konden twee keer wat afremmen, maar moesten toch toegeven. Onze middag kon al niet meer stuk, hoewel we net niet hadden kunnen winnen. We zaten al direct een stap verder dan vorige week! Daarna volgden enkele pijnlijke trekken. De Stove, Versieck Heren en Wieme hadden een eigen programma en hadden geen zin zich moe te maken tegen ons D-team, we werden in recordtempo vooruitgesleurd. Ik herhaal nog eens dat dit geen afgang is, maar veeleer een compliment, van ploegen die bang zijn om zich moe te maken of om een foutje te maken.

Ondanks mijn belofte dat de spannendste wedstrijden na de pauze zouden volgen, begon ik bij enkelen de eerste tekenen van gelatenheid te zien. (Zeer gevaarlijk!) Ik herhaal nog eens dat ik de trekkers nooit iets voorspiegel waar ik niet zelf in geloof. Ponsac begon zich echter steeds beter aan zijn ankerpak aan te passen en ook Marc leerde iedere trek bij. De grootste verrassing kwam echter van Jurgen. We kennen Jurgen als een stille kracht, maar in deze onervaren ploeg nam hij steeds meer de rol op van voortrekker. En toen hij ook zijn ploegmaats begon bij te sturen, konden we tegen 't Gaperke standhouden, zelfs aan de minder goede kant van het terrein.
Wat volgde was een echte uitputtingsslag waarbij iedereen alles, maar dan ook ALLES, moest geven wat hij in zich had. Net toen we dachten dat we zouden verliezen, zaten ook onze tegenstanders zonder lucht. Nog een laatste keer weer onszelf oppeppen en een laatste ruk bracht ons weer twee stappen achteruit, waardoor iedereen nog maar eens zichzelf overtrof om uiteindelijk af te werken. Onze eerste gewonnen punt was welverdiend! Een terecht applaus van ouders en andere supporters volgde. Toen mochten we naar de goede kant en konden netjes ook de tweede trek afwerken!
We hadden de smaak te pakken en de gelatenheid was volledig verdwenen. Ook de belofte aan een ijsje als we nog 4 punten zouden halen, hielp daarbij. We verbaasden vriend en tegenstander met ook nog dubbele winst tegen Altez, die we geen kans gaven. Tenslotte hadden we ook het zelfvertrouwen dat het wat langer mag duren, dat wij als jongsten meest uithouding moeten hebben, en 't Parochiebladje (waar we vorige week nog kansloos van verloren!) werd rustig op uithouding ingepakt en met een strikje errond terug naar Izegem gestuurd.

Overmand door trotse emoties tracteerde ik met een ijsje, maar vergat om een cooling down te geven. Sommigen hebben dat op maandag ervaren.

Proficiat aan alle trekkers! We groeiden echt in het tornooi. En bedankt aan Ed en Ponsac om ons bij te staan. Jurgen nam een schitterende leidersrol op zich en maakte het verschil! Marc Cl.en Dries VR verdienden allebei de medaille voor de strijdlust. Dat werd pijnlijk duidelijk toen Marc de touwtrekbottines afdeed en ons een zicht op de rode grijze kousen gunde.
Marc zal tegen donderdag hersteld zijn, zodat hij naar training kan komen.

We haalden een gedeelde vierde plaats, samen met 't Gaperke en met 't Gaperke Mix, maar hadden we die later in het tornooi gehad, zouden we hen ZEKER ook overwonnen hebben!

Voorlopig geen dergelijke wedstrijden meer.
Het blote-voeten-tornooi van Nieuwvliet is NIET in augustus, maar op 29 juli om18u30.


2013-05-31 tot 06-03

Internationaal Tornooi Familie Janssens

Hans


Op wellicht het grootste Belgische tornooi van dit jaar konden we met TTV Versieck natuurlijk niet afwezig blijven. Niet dat we hier hoge verwachtingen hadden, maar het blijft "leuk" en vooral interessant om jezelf eens te meten met internationale ploegen van betekenis.
Vrijdag in de mix 4 4 tot 600kg, zondag in de heren tot 680kg.

We kwamen vrijdag blijkbaar iets later aan dan ideaal was, en het was even wat hecktisch om de gang van zaken van de organisatie te weten te komen, maar uiteindelijk konden we ons allen aanmelden voor de weging. De optie om Linda als reserve te gebruiken ging niet door, hoewel we dit in de proefweging toch wel hadden gepland. Misrekend?
Namfonh werd dan maar reserve en zou halverwege het tornooi Eve vervangen.
We konden de wedstrijden enkele keren tot anderhalve minuut rekken, maar maakten nooit een echte kans. Voor sommigen een goede training, maar ook niet meer dan dat. We troosten ons met de gedachte dat de 2 finalisten beiden uit onze poule kwamen. En door het forfait van onze vrienden van TOWC Holland (de laatsten uit de andere poule) waren we dan alvast niet de laatsten in deze klasse. Beetje jammer, want dit was misschien de enige ploeg waar we wat weerwerk hadden kunnen bieden.
We zijn wel nog gebleven om te genieten van de spannende finale.
Team: Linda, Namfonh, Eve, Nan, Sylvie, Frederik, Michael, Bogdan, Marc en Hans.


Zondag waren we wel mooi op tijd, maar nu liet de organisatie het wat afweten: we startten met een uur vertraging. Ik was nog niet ongerust.
Behalve enkele druppels en korte buitjes bleef het droog, en 2 poules van beiden een negen à achttal ploegen stonden te trappelen om ook de laatste stroken gras naar de verdoemenis te trekken. Het terrein zou na het tornooi zeker een groot onderhoud kunnen verdragen.
Opnieuw werden we deze namiddag met de neus op de feiten gedrukt. Hoewel we in West de leiding delen, en we in de Kempen soms al eens een vuist kunnen maken (zeker als we wat gewicht toe krijgen), tussen de grote jongens stellen we weinig voor. Behalve tegen ploegen die er zelf voor kozen om niet te geweldig uit de hoek te komen zaten er geen trekken van meer dan 1 minuut tussen. Meestal maakten we zelfs geen kans om de tegenstander ook maar eventjes een halt toe te roepen.
Maar wat wil je dan ook tegen ploegen waar alle leden 1 tot 2 keer in de week gedegen trainen. Het blijft een oud zeer, maar hierover hebben we het al vaak genoeg gehad. We hébben een ploeg (zélfs voor achttallen), we zi­jn het grootste team van West (en wellicht 2de grootste van het land) én we hebben blijkbaar een enthousiaste jeugd- en jongerengroep die ervoor wilt gaan. Dan moeten we ons daar maar aan optrekken.
Als laatste van onze poule mochten we op het einde nog afkampen tegen de voorlaatste van de andere poule, maar ook deze trek tegen de vrienden van Holland TOWC konden we niet succesvol afronden.
En dan was het onze beurt om forfait te geven voor de trek tegen de laasten van de andere poule. Ondergetekende moest immers tegen 20:30 terug in centrum Antwerpen staan, en dus moeten we ten laatste om 18:00 vertrekken. Normaal in Antwerpse tornooien niet het minste probleem, maar we waren de "namiddag" al met vertraging begonnen. Na onze laatste trek vertrokken we dan ook een beetje halsoverkop en was er geen tijd om nog te genieten van wat wellicht een spannende finale was, noch om de thuisploeg te feliciteren met hun geslaagde organisatie. We zijn blijkbaar ook vergeten de lijst voor onze aandenkens in te dienen. Sorry daarvoor.

Al bij al wel de moeite, al was het maar om te blijven dromen.

2013-08-28

Kermis Herhout

Geert


Terwijl Fam. Janssens ons land morgen vertegenwoordigt in Columbia, gaan wij nog eens naar een gezellig tornooi in 't Pajottenland. Het vorige tornooi in die regio hadden we perfect gemikt op de middenmoot met een 8ste en 10de plaats op 15 ploegen. Morgen hopelijk een tweetal plaatsjes beter. (1 ploeg). Maandag naar Nieuwvliet. Onze heren verdedigen een tweede plaats, de damesklasse wordt een 4+4 klasse, dus dat moet een kolfje naar onze hand zijn, en een leuke manier om Cynthia te beTREKKEN, en onze jeugd (3-15jr) moet winnen om even goed te doen als volgend jaar. Hoewel we geen enkele trekker van 12 opstellen... .
Vrijdag vertrekt dan onze afvaardiging naar Engeland. Het is nu al duidelijk dat dit de drukste Engelandreis ooit wordt! Jammer genoeg opnieuw niet voldoende lichte jongens/meisjes mee om in de lichtere klassen ook mee te doen.


Ondanks dat het een heel gezellig tornooi was in Herhout, Pajottenland, ben ik toch niet al te happy! Eerst een berichtje dat het Touwtrekgedeelte van Nieuwvliet volgende jaren niet meer doorgaat en het dus morgen de laatste editie is. Dan ook nog een teleurstellend resultaat getrokken in 't Pajottenland. 8ste van 11, waar ik toch op een 5de, 4de of zelfs 3de plaats had gehoopt. Natuurlijk worden de Brabantse ploegen heel snel heel sterk, dat strekt hen tot eer. Uiteraard heeft Hannes last vd warmte (36graden in zijn bureau), trekt Hans beter op aangepaste schoenen, net als Ed en Ponsac, weegt Mathieu niet veel, en zo voort en zo verder. Goeie excuses en verzachtende omstandigheden, maar het maakt me niet blij! Vooral niet nu het BK dichterbij sluipt. Hopelijk deze week wat straffere resultaten!

2013-08-22

TTV Versieck Internationaal

Geert


In deze vakantie blijven we niet stilstaan! We gingen achtereenvolgens gaan winnen in Nederland, werden Engels Kampioen 5 tegen 5 (Federation Champions). Vrijdag 23 aug vertrekken Jonas, Ed, Sander, Ponsac en Lieselot naar Duitsland (Europees Jeugdkampioenschap). Het BK volgt een weekje later en in sept gaan Sander, Ed, Ponsac en Jonas naar het WK!


Eind juli gingen we naar Nederland om er in Nieuwvliet de wisselbeker bij de gemengde teams weg te kapen, los eerste zonder enige verliespartij! Het herenteam (nochtans 8 tegen 8 dit jaar) was te licht en werd gedeeld laatste. Ons D-team presteerde boven zijn niveau maar met 12- tot 4-jarigen waren we toch geen partij voor ploegen die uit 14-jarigen bestonden. We zien al uit naar een revanche volgend jaar!
We konden Cynthia overhalen ook es aan het touw te staan, met een eerste plaats als beloning!

In Engeland hadden we Lorenzo en Hannes in de lichtere klasses wat beukwerk laten verrichten en ze trokken zich de pleuris! Cynthia stond de eerste keer op TTbottines en moest worden opgelapt met energy gel, suiker, isostar en een massage van Fred, maar ze hield vol aan de zijde van Sofie (eindelijk weer in Engeland geraakt!). Stefanie riep nog harder dan in Belgie en ons zwaar catchweight-team kon alle trekken winnen (zonder puntenverlies, ondanks zwaar kantvoordeel). Frederik, Erik, Marc, Geert en James wonnen zo de NATIONALE ENGELSE TITEL FIVE A SIDE! Een memorabele prestatie in een van de TOPLANDEN in onze sport!

Vrijdag 23 aug vertrekken 5 van onze strafste jeugdtrekkers naar Duitsland voor het Internationale Gensbtornooi. Zoals het er nu uit ziet zouden ze er samenwerken met 3 trekkers van Wieme. We hopen dat ze de tweede ronde halen, zelfs in dit prestigieuze tornooi!

De "thuisblijvers gaan op zaterdagmiddag naar Volvo-Trucks Gent om er onze sport te promoten en 's avonds naar Herzele, waar de Pajotse ploegen verder aan hun steile opmars verder werken. Op maandagavond gaan we naar het TE GEKKE tornooi in Beert woor de apotheose van het Pajots Criterium!
Daarna begint de school weer en kunnen we wat rusten... NOT!

2013-08-25

GENSB

Geert


Onze 5 jeugdtrekkers trokken een heel goede wedstrijd in Duitsland op het Europese Jeugdkampioenschap. In een samenwerking met 3 Wiemetrekkers en een jong meisje uit Zweden. In een poule die heel close was, trokken we liefst 5 keer gelijk en wonnen we twee keer. We verloren maar 1 wedstrijd en toch werden we pas 6de (gedeeld vierde, eigenlijk...) van 9. Na winst tegen Glossom uit Engeland verloren we tegen de Nederlandse Spoortrekkers. Tegen Waldkirch uit Zwitserland konden we een 1-1 trekken. Het zag er goed uit, maar een interpretatie van de scheidsrechter nekte ons : waar we een waarschuwing hadden moeten krijgen, werden we direct afgefloten. Met een volgend mixed team hadden we geen problemen en tegen Esbachtal uit Duitsland konden we een mooie gelijke trek neerzetten, zij werden nochtans de latere poulewinnaars (en ook nog 5de in de eindstand!). Appenzell (Zwitserland) werd opnieuw een 1-1 al moesten we hier een waarschuwing meenemen. Bij de derby tegen de Berketrekkers werd het ook 1-1 en na een spannende wedstrijd tegen Eire Ogg 2 (Ierland) voor de vierde plaats en een plaatsje in de achtste finales, hadden zowel wij als de Ieren elk twee waarschuwingen en was de eindstand 1-1. Samen met de Ieren en de Berketrekkers op een gedeelde 4de plaats, maar wij werden nummer zes in de poule. De interpretatie van de scheids in wedstrijd 3 kreeg zware gevolgen. We onthouden vooral een SCHITTERENDE ERVARING en een HEEL KNAP tornooi, samen met een gelijke trek tegen de 5de van Europa. Proficiat Lieselot, Sander, Ed, Ponsac, Jonas! Wij mogen alvast officieel nummertje 21 opschrijven als onze Europese ranglijst! Moreel zelfs 16de...

http://www.gensb.eu/result_gensb_2013.pdf

2013-08-26

Feestend Beert

Geert


Hebben we al meerdere mooie tornooien achter de rug in het Pajottenland (groot, gezellig klein,...), en dachten we zelfs even dat Beert met de afwijkende regels voorbijgestreefd was... . Maar toen we met onze (te beperkte) delegatie weer naar Beert gingen, wisten we weer waarom we daar op een maandagavond naartoe moeten, en bij uitbreiding waarom Het Pajottenland nu zoveel Touwtrekkers heeft.
Het Criterium deed wat het verondersteld werd te doen: mede dankzij het Pajottenland Criterium had Beert weer een stijgend aantal ploegen (19 Heren en 12 Dames??), en omgekeerd had ons Criterium een schitterende finale en dus een schitterende reclame van Beert zelf! Onze ploeg bestond uit 3 Gensb-gangers Jonas, Sander, Ponsac. Zij mochten hun feestweekendje verderzetten, samen met (de ook veel te lichte) Mathieu. Met James en Geert hoopten we toch wat gewicht in de schaal te leggen, maar mede doordat het maar 2 meter trekken is voor de overwinning op Zotte Maandag, grossieren de meeste ploegen in zwaargewichten om ter extreemst. Gevolg : we waren veel te licht om ploegen tegen te houden. We trokken mooi, die 3 keer dat we de kans kregen, maar eindigden ergens 15de of zo. Mersch Gebroeders en De Bougiekes mochten hun wisselbeker meenemen en ondertussen waren onze kerels al aan het springen en feesten!
Volgend jaar duid ik iemand uit het bestuur aan die 3 weken vooraf Beert al promoot, want dit is wreed de moeite, maar een week voordien gaan de meesten geen verlof meer krijgen! Ook een damesploeg moet te doen zijn!!! Ten eerste omdat het uitzonderlijk is dat er 11 damesploegen zijn op een tornooi, en ten tweede omdat het niet makkelijk is voor onze jeugd om een meisje van daar op te scharrelen... .
Proficiat organisatoren, en hopelijk tot op 20 okt, in Sijsele!

2013-09-01

BK Brecht

Geert


We hadden fel uitgekeken naar het BK 2013. Met enkele hele sterke 18jarigen wilden we schitteren in de zestallen/combi en hoopten we in samenwerking met Wieme stiekem ook op een podium in de jeugdklasse.
Het werd een ontgoocheling en ook de rest van de dag ging "steil bergaf". Hopelijk belt er niemand dat hij geblesseerd is of geflitst...


Om zeker op tijd te zijn vertrokken we fris en monter al om 7u20 naar Brecht. We arriveerden er als eerste ploeg, hoewel we de verste verplaatsing achter de kiezen hadden. Het veld bleek weer heel mooi afgewerkt door het organiserende team! De weegschaal was niet op tijd, maar geen probleem. Onze jeugd (Sander, Jonas, Ed, Ponsak, Lieselot, Duncan, Namfonh, Linda) versterkt met 2 trekkers van Wieme, startte met een dubbel verlies tegen Mertensmannen. Achteraf bleek dat de sleutelpartij voor de halve finales. De jeugd werd 5 in een reeks waarin de nummers 3-4-5 dicht bij mekaar aanleunden. De wedstrijd werd afgehandeld op anderhalf touw, waardoor het leek alsof de tijd bleef stilstaan. Meestal slechts 2 ploegen op het terrein. De Heren 8tal Vrij werden om 10u al verwacht, maar moesten pas om 12u aantreden... (goede beslissing, maar mocht wel vooraf zijn gemeld) Versieck presteerde niks van wat we hadden gehoopt... te weinig power, te weinig training. We hadden gehoopt op een overwicht in kilo's maar zowel Mertensmannen als Fam. Janssens gaven geen ene krimp. (Hans, Andy, Erik, Bogdan, Geert, Marc, Frederik, Michael). Om 13u konden we eindelijk overgaan naar de 2de blok van "het ochtendprogramma". Zelfs coach Mark was machteloos.
Ondertussen moest Michael al naar huis vertrekken (na het ochtendprogramma, hadden we afgesproken, er van uitgaand dat dit om 12-13u zou zijn) maar de jeugd moest nog bij beloften trekken... . Dezen zouden veel te laat thuis zijn, maar vandaag was wel het BK!!!
Onze beloften werden 5de van 5 ploegen. Beetje zoals verwacht, maar wel knap getrokken. Mathieu en Dieter vulden de jeugdploeg aan. Dieter deed het heel goed, voor een eerste wedstrijd!!! Maar in trance waren we nog niet echt.

Daarna moesten we wachten, we aten ons buikje rond met Aiki Noodles. Van het lange wachten werden we zelfs suf na een vroege ochtend en een stevig programma. Om 16u begonnen we wat ongeduldig te worden : wanneer zouden we nog kunnen eten, of de boekentassen maken? We aten nog een potje Aiki Noodles, voedingsschema in de war (en uit verveling). De spieren werden stram wegens afgekoeld... . Er vertrok nog een volle auto naar huis.
Om 16u30 besloot De Stove dat het lang genoeg had geduurd en meldde af voor de zestallen. Wij waren erop gebrand een medaille te halen, dus weken niet. Om 17u besloten we dat het nu wel lang genoeg had geduurd (foutieve info dat de klasse die aan de gang was met 7 ploegen werd afgewerkt, het waren er eigenlijk 4, wat al vlug een klein uur verschil gaf).
Er werd wat gepuzzeld : als er 1 auto terug vertrekt, wie kan dan mee en vooral "wie moeten we dan wel hier houden?". Zonder prijsuitreiking en zonder eten zouden we ten vroegste om 21u thuis zijn. Blijft er dan nog iemand voor de prijsuitreiking??? Uiteindelijk zegevierde het verstand : ondanks dat dit het laatste BK was voor de 3 jeugdtrekkers, zouden ook wij afmelden. Het sein voor Wieme om ook in te pakken! We waren er tenslotte al van 9u. Hierdoor bleven nog slechts 4 ploegen over (geen finales, dus) en was het BK dus nog een uurtje eerder gedaan.

Een zware beslissing, onzekerheid/verdeeldheid ook in de ploeg. Maar de enige die we tegenover ouders, partners,... konden verantwoorden. Het gebeurt soms wel dat we om 17u30 nog anderhalf uur naar huis moeten rijden (dat is nu eenmaal nationaal trekken), maar het is nog nooit gebeurd dat we dan nog moeten een klasse beginnen!

Volgend jaar beter? Jeugd??? Heren 8tal Vrij??? Dames??? We gaan onze doelen eens moeten op een rijtje zetten! Volgende week in Maarkedal alvast de uitgestelde ontmoeting met Wieme en De Stove. Jammer genoeg is ons superteam van Frederik-Hans-Bogdan-Lorenzo-Marc en Jonas-Ed-Ponsac-Sander dan weer niet volledig. ("KRACHTTERM")

De frietjes van Hans en Lorenzo waren gelukkig wel lekker. MERCI!
Terug thuis om 20u45. Precies 13u en 25min van thuis weg voor 12 dubbele trekken.
Zot zijn doet geen zeer... .

2013-09-06

Beveren aan de IJzer

Geert


Het kost mij altijd weinig moeite deelnemers te vinden voor het tornooi in Beveren aan den Ijzer. Dat ze elk jaar moeite doen om HET LEUKSTE TERREIN VAN HET JAAR te hebben, is daar allicht niet vreemd aan! Dat ze slechts 1 eurootje voor nen rodenbach vragen helpt natuurlijk ook om dit een gezellige avond te maken.
Filosofische vraag : is het ondanks het weinige contact met officiele tornooien, dat ze een dergelijk tornooi (terrein) hebben, of juist dankzij datzelfde? Feit is dat het Touwtrekken er belangrijk is, en niet zomaar een uurtje of twee moet opvullen. Schitterend!
Versieck werd er vierde (podium gemist door blessure in laatste trek) en gedeeld vijfde. Een beter resultaat dan vooraf verwacht. Farah deed het dan ook meer dan behoorlijk in haar eerste tornooi. Cynthia bevestigde, en Jurgen is al een paar maanden heel goed bezig. Ook Erik piekte in Beveren. Even goed een heel goed tornooi voor Sander, Ponsac, Nan, Lorenzo, Bogdan, Mathieu, Frederik, Geert. Sofie trok zelfs tot de stukken eraf vlogen! ;-)
Het niveau lag weer heel hoog. hopelijk zien we weer enkele teams uit Alveringem in oktober te Sijsele! Het zijn daar blijkbaar vooral plezante mensen!

2013-09-08

Competitie West - Wieme

Geert


Gesneuveld op het veld van eer!
Met een zeker gevoel van wraak, wilden we 1 week na het BK, pieken op de competitiedag te Maarkedal. We hadden twee ploegen, die samen een heel behoorlijk niveau vertegenwoordigden! Het werd een strijd zoals we die in onze 13 jaar NOG NOOIT hadden meegemaakt. Iedereen was tevreden de strijdbijl na 5 wedstrijden al te mogen begraven.


We openden het alweer zeer goed georganiseerde tornooi van Wieme met een opwarmertje : Versieck tegen Versieck 1. Onmiddellijk lagen onze kaarten open en bloot op tafel. “Versieck" was de te kloppen ploeg. Deze bestond uit Bogdan, Frederik en Hans, samen met 4 jeugd : Dieter, Sander, Jonas, Ponsac. Versieck 1 bestond uit Sylvia, Sofie, Nan, Lieselot, Erik, Hannes, Lorenzo, Jurgen en Geert. De volgende trek gaven de Mersch Gebroeders al hun visitekaartje af door een verdiende 1-1 te trekken tegen Wieme. De Stove mocht opwarmen tegen een alweer moedig, maar licht en onervaren (sommigen toch) Parochiebladje.
De volgende ronde wachtte ons de clash der clashes : Versieck-De Stove. Het werd een ware veldslag waarbij de trekkers aan beide zijden zeker al zouden hebben opgegeven als het tegen een andere ploeg zou zijn geweest! Beide ploegen zetten heel veel druk en De Stove kon slechts heel langzaam achteruit kruipen. Dit was ingecalculeerd omdat we een jonge (lichtere) ploeg hadden opgesteld. We maakten het hen heel lastig en ze moesten de aanval staken. Na een minuut stonden beide ploegen stil met wel erg veel druk op het touw. We trapten niet meer in de De Stove-val en zagen de tegenstander plooien. Na twee minuten begon hun druk te zakken en vochten we ons een weg achteruit. Echter, net toen enkele tegenstanders de handdoek gingen werpen, en we hen hadden gedwongen tot een eerste waarschuwing; verloren ook twee van onze trekkers alle grip op het touw. De tegenstander kreeg weer moed en we moesten weer in de verdediging. Opnieuw lukte dat nog net en toen we opnieuw achteruit stapten, gebeurde hetzelfde. Herstellen was nu niet meer mogelijk en liefst NA DRIE VOLLE MINUTEN vechten en afzien, kon de ploeg aan de andere zijde nog eens alles geven en afwerken. We kregen wel een behoorlijke rust van de scheids (die had de wedstrijd dan ook perfect aangevoeld) maar we waren nog niet klaar voor de tweede trek en konden het overgewicht nu niet meer tegenhouden. De tweede trek was wel hard, maar minder heroisch.

Enkele leden van Versieck trokken de banden met andere ploegen aan, hetzij door coaching, een gezellige babbel, of nog andere wijze. ;-)

In de derde ronde kreeg De Stove met Versieck 1 een hapklaar brokje. Maar Versieck moest de wei in tegen Wieme. Al bij het vastgrijpen van het touw, zag ik de bui al hangen : wij waren nog steeds kapot, de suiker werkte nog niet en we hadden minder grip op het touw dan dat er haar op Hans z'n hoofd staat. Ondanks het hars. We vochten wel, maakten het hen ook lastig, maar maakten het onszelf zo weer moeilijk, we hadden geen kans. De daaropvolgende pauze in het tornooi kwam te laat.

In de vierde ronde nam Versieck 1 de maat van t Parochiebladje en zo verzekerden dezen zich van de vijfde plaats. Versieck moest strijden tegen Mersch Gebroeders, die al een ganse middag op een wolk hadden geleefd. Opnieuw was bij het opnemen van het touw duidelijk dat we nog steeds niet gerecupereerd waren. Jammer genoeg vandaag geen reserves. Opnieuw gaven we niet op, en we trokken een hardbevochten gelijke trek. Wieme, gesteund door een enthousiast publiek, slaagde erin De Stove vooruit te sleuren. Ook de ploeg uit Houtave zat dus nog kapot.
De laatste ronde ten slotte, werd er opnieuw een wereldstrijd gestreden. Dit keer tussen De Stove en Mersch Gebroeders. Mersch gebroeders verloren nipt beide trekken, maar hadden De Stove wel tot 2 waarschuwingen gedwongen. Wat hen op een totaal van minstens 5 terechte waarschuwingen bracht. Ze hebben ooit makkelijker tornooien gehad.

Het is lang geleden dat we nog zo een zwaar en spannend tornooi hebben getrokken. (Dieter zal het geweten hebben, als onervaren trekker! Sander die normaal anker staat, ook!) We hadden geen geluk bij de volgorde van wedstrijden, maar het resultaat lag zeker ook aan het hoge niveau van de tegenstanders! De Stove als altijd, Wieme blijft groeien en kon van de omstandigheden profiteren (de volgorde, maar ook van de supporters, wat hun eigen verdienste is!), Mersch Gebroeders, die op een onwaarschijnlijke manier op dit niveau debuteerden en ook 't Parochiebladje, de nooit opgevende Izegemnaren.

We trokken met Versieck het mooiste touwtrekken dat we in jaren trokken, jammer genoeg vertaalde zich dat niet in de punten. Maar ik was wel trots. Versieck 1 kon nergens verrassen, maar liet ook geen steken vallen. Ervaring troef.

Nooit voorheen kreeg ik op maandag zoveel SMSjes dat iemand spierpijn had. En dat zal zeker niet alleen bij ons het geval zijn geweest. Hopelijk hebben we niemand bang gemaakt van het Touwtrekken.
PROFICIAT organisatoren,
PROFICIAT wedstrijdleiders,
PROFICIAT tegenstanders,
PROFICIAT VERSIECK!2013-10-20

Open Beker van Vlaanderen Sijsele

Geert


Met niet minder dan 39 ploegen hadden we opnieuw een top-editie. Van harte bedankt aan alle aanwezigen en medewerkers!

De Gelegenheidsploegen
7 gelegenheidsploegen, waaronder de nieuwkomers van AH Oudenaarde, die de trofee van sterkste bedrijf voor een jaartje mogen achter de kiassa zetten. KLJ Vivenkapelle eindigde knap derde, voor onder andere de collega's van KLJ Sijsele. De twee poegen van onze gasten van Opvangcentrum Eeklo stonden net na elkaar op de vierde en vijfde plaats. De onervaren Brugse RugbyClub (eerste touwtrekwedstrijd ooit) stoomde al direct door naar een gedeelde eerste plaats, maar verloor de beslissende finale van Chiro Karreveld. Dezen trekken jaarlijks enkel mee in Feestend Beert, maar bewezen het hoge recreanten-niveau van het Pajottenland.

Recreanten
11 ploegen : 10 dubbele wedstrijden : dat gaat vele stijve spieren hebben opgeleverd!
Jaarlijks meerdere moedige KLJ-ploegen in deze poule. KLJ Lichtervelde eindigde op de laatste plaats met de ene ploeg, maar werd overtuigend eerste met de andere ploeg. De KLJ-wisselbeker blijft ook minstens nog een jaartje in Lichtervelde staan! De gemengde ploeg Beveren a/d Ijzer (met ook weer Reneetje van 74jaar in de ploeg) had vorig jaar gewonnen bij de gelegenheidsploegen en werd nu knap tweede bij de recreanten! Knap, want zij doen slechts 2 tornooien per jaar : dat van hen en dat van ons!
Mersch-verre-familie (de derde Mersch-ploeg) bestond uit de nieuwe trekkers van de succesvolle eerstejaars-BTB-ploeg Mersch, en zij wonnen mooi de derde plaats van Feestend Beert. Beert staat meestal heel sterk, maar had nu met enkele late afzeggingen te maken. De dubbeldekbus was er niet minder vol door!
Na hun vendeldemonstratie haalde KLJ Waregem nog een vierde plaats! Het beste bewijs van het hoge niveau van deze Recreantenreeks dit jaar!!!De zesde plaats was weggelegd voor het Development team : onze eigen toekomst : een kudde 10-13-jarigen, versterkt met WK-ganger Ponsac en een van de hardnekkigste (en beste) treksters van het land, als je het mij vraagt. Knappe wedstrijden, maar nog wat spierkracht te kort!!! De trainingen wierpen wel al vruchten af! Het damesteam de Dolle koeien (derde tornooi ooit, slechts!) hielden mooi stand! Mooi resultaat! Die zien we hopelijk nog veel terug! KLJ Veurne (ook pas tweede tornooi van het jaar!) werd knap de derde KLJ van Vlaanderen! We zagen heel veel talent in Sijsele! Een Internationale dimensie dankzij de jonge, nieuwe ploeg TTV Schijf, die hier kennis konden maken met onze mooie sport! Een meer dan gewaardeerde aanwezigheid! KSA Sijsele werd aangevuld met lichte leden van TTV Versieck, maar was met groot en klein, ervaren en onervaren iets te onevenwichtig. Door de 4 Versieck-trekkers mschoven ze al direct door naar de Recreanten, terwijl gelegenheidspleog een treffender benaming had geweest voor de KSA'ers. Ze konden enkel hun eerste wedstrijd winnen. Wel leuk om een ploeg van het Marollenplein te mogen begroeten! Heel graag volgend jaar opnieuw?

Gevorderden
Een straffe reeks met in de hoofdrol de opkomende pajotse talenten! De enige reeks zonder Internationale deelnemers. 7 dubbele trekken ( eventuele finale), maar geen enkele makkelijke of korte wedstrijd! Ook dat zal geen deugd hebben gedaan bij de gladiatoren op maandag! de jeugd van Janssens probeerde telkens de wedstrijd lang te laten duren, om hun uithouding te kunnen laten zegevieren, maar ook hier had de erg jonge ploeg net iets te weinig kracht om daar in te slagen. De Elektrotrekkers (tweede ploeg) was nog niet volledig gerecupereerd van een veel te korte nacht. De Beker van Vlaanderen was echter meer dan enkel een middagje Touwtrekken! De Rukkers hadden geheel theoretisch kunnen meedoen met de gelegenheidsploeegn, maar dat strookt niet met hun prestaties of met hun ambitie : 7punten gehaald in deze sterke reeks is een knaller!
Nog een knaller : de lichte damesploeg van de Bougiekes werd vijfde (9punten). Lijkt een anonieme plaats net na de toppers, maar dus wel voor de zwaardere rukkers en twee ploegen die volledig op touwtrekotinnes trokken! Ook dit is een niet te onderschatten prestatie! Een uitslag in het midden betekent echter ook : de minste makkelijke trekken van allemaal. Dus : waarschijnlijk de zwaarste middag van hun goedgevulde eerste seizoen, en blijkbaar heel goed verteerd. Knap hoor!
De andere Damesploeg Mersch Gezusters heeft net iets meer power (en gewicht) en vocht zichzelf naar een gedeelde tweede plaats! Echter, in de Bronsfinale konden ze Versieck2 net niet tegenhouden (wat ze in de voorrondes net wel (tot op 30cm) hadden gekund en werden zo in extremis vierde. Versieck 2, die al meer zware touwtrektornooien achter de kiezen hebben, konden nog opschuiven naar de derde plaats. De Demarreurs haalden een knappe tweede plaats! iets om trots op te zijn, want dit is pas hun eerste seizoen!!! Ze mankeerden wat zelfvertrouwen om in de finale te verrassen, maar etaleerden wel hun klasse (op niet-aangepaste schoenen!!!) Een straffe middag (hoe was het op maandag?) en ditmaal geen last van het kantvoordeel dat er in het Pajottenland wel altijd is. STRAF! Mersch gebroeders bekroonden hun schitterende eerste seizoen met een Beker van Vlaanderen! De aanpassing naar de speciale schoenen deed hen geen punten verliezen. Op naar de top!
Getrainde topploegen
Holland TOW uit Engeland voor het derde jaar op rij! Daarna de verrassing van het tornooi : Vandakker!!! De tweede ploeg van Holland TOW kon nog net de fenomenale kracht van de Mertensmannen achter zich houden. Familie Janssens, dit jaar niet met een mixed- of gewichtspleog, maar wel met 6 stevige kerels aan het touw werd vijfde. De Nederlandse Hagmolltrekkers (vorig jaar nog met 7) moest het dit jaar met zijn zessen doen, maar werden mooi 6zesde! Hopelijk opnieuw een schitternede seizoensafsluiter gehad in Vlaanderen! TTC Wieme voerde nipt het Westvlaamse trio aan : Wieme met 15p, Stove en Versieck elks 14p. Een bevestiging van een spannende westvlaamse competitie! (Gewonnen door De Stove, voor Versieck). De Berketrekkers raakten op dreef toen de eerste ploegen al begonnen op het tandvlees te zitten. De tiende ploeg van Vlaanderen (Open) is helemaal niet slecht, als je niet in je favoriete klasse aantreedt. Zelfde geldt voor De Elektrotrekkers (de winnaars van de VlaSbeker dit jaar). LCS had ook al een zware nacht in Brugge achter de rug en was een beetje kort van adem. Het Parochiebladje verdient al een lange tijd een prijs van de moed! Jammer genoeg is die er niet en bleven ze puntenloos op dit allerhoogste niveau.
Een mooie spreiding van de Engelse, Nederlandse, Antwerpse, Westvlaamse, Oostvlaamse ploegen EN van de verschillende ploagsamenstellingen maakten ook deze Beker weer tot een schitterende belevenis die zijn plaats heeft in het Belgische Touwtrekken! Naats alle andere mooie tornooien en klasses! Heel graag tot volgend seizoen!


Dit is het filmpje dat de Europese Touwtrekwereld rondging : gefilmd vanuit de lucht door een drone, en dan mooi op muziek gemonteerd. Geniet ervan! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UFNMBULywAI Wat moeten we volgend jaar weer vinden om nog te verrassen???