2011

Een recordjaar! Met 36 leden!

De eerste hoogtepunten vallen al heel vroeg in het jaar met recordverbetering (nog steeds staande!) en eerste plaats in gewichtstrekken in Retie.

En ook met ons unieke en onvergetelijke clubfeest. We willen er de vaste medewerkers bedanken voor jarenlange trouwe dienst: Rita en opie, Gerda en Gerard, Marleen en Roland, Stefaan Herrewijn en Dirk van Reprosol. Er worden ook erelidmaatschappen van TTV Versieck uitgereikt : Els, Kathy, Rosa, Feel en als enige actieve lid : Erik, wegens al meer dan 200 tornooien getrokken. Maar we herinneren ons nog heel lang de lachsessie, de ludieke kwissen over de geschiedenis van de club en de lekkere pasta’s. Nathalie, Ilse, Sofie en Steffi deden mee met de taartenwedstrijd.
We gaan 4u rijden voor een manegetornooi in Lochem (NL) als voorbereiding op het seizoen. In het eerste competitietornooi winnen we opnieuw van De Stove, het tweede delen we de eerste plaats, ondanks deze prestaties worden we daarna genekt door vele afwezigheden. Pas op het BK in Merksplas vinden we onszelf terug : de Dames nemen voor het eerst in 6 jaar niet deel. Maar in de 6tallen halen we een straffe 4de plaats, en in de Heren achttal Vrije klasse halen we zelfs een ZILVEREN MEDAILLE!!!! We staan voor de eerste keer op het podium van een BK!

In Poeke valt de regen met bakken uit de hemel en moeten we ook nog eens betalen voor ons toiletbezoek.
De Engelandreis is opnieuw een absolute topper. Memorabel: rode draad doorheen het ganse weekend is een moordspel. We trekken liefst 3 tornooien op 1 weekend (behalve Erik die na 3 trekken de rest van het weekend moet plat liggen). Deelnemers : Erik, Geert, Hans, Marc, Hannes, Nathalie,Ilse, Steffi, Jonas.

Ons tornooi zal ook enkele records inhouden! We verwelkomen een Middeleeuwse re-enactment groep Ridders. Zij trekken een massa volk, samen met de felle najaarszon. Meer dan 2000 aanwezigen! Het evenement behelst ook de World Challenge 4+4. We verwelkomen ’s morgens al 4 Engelse en 3 Nederlandse teams. Wijzelf moeten Belgie vertegenwoordigen. Het middagprogramma met nog eens 40 ploegen is een regelrecht schot in de roos, met voor de eerste keer ook een aparte damespoule. Uit Engeland begroeten we Holland, Holland2, Melbourne, York, Church House, Holland Ladies. Uit Nederland : Jagersrust, Touwtje, TTV Oele, Hagmolltrekkers, Gelderswoude 1 en 2 en Le Rivage bij de Dames-recreanten.

We eindigen het weekend doodmoe, maar TROTS!

TORNOOIEN

2011-02-05

Trek Je Rot - Retie                                                                                                                                                                                                                                                                        

Geert


In een goed management stelt men ambitieuze jaardoelen voorop. Ook Versieck heeft dit jaar ambitie, en als we er niet geraken zullen we er wel op worden afgerekend, maar dat maakt ons niet bang.
De eerste afspraak van het jaar met andere ploegen hadden we in Retie : Trek je Rot. Het betreft een wedstrijdje gewichtstrekken op de ladderbaan. De gewichtenbak moet er heel wat klappen ontvangen.
Echt bekende topploegen deden er niet mee. Deze variant wordt teveel als "spielerei" gezien door de meeste andere ploegen. Wel hadden heel veel teams veel bekende gezichten in de rangen.

Twee jaar terug haalden we een gedeelde eerste plaats door met zijn vijven 680kg in de lucht te trekken; Vorig jaar trokken we wel 700kg maar werden daarmee slechts 4de!!!
Dit jaar moest Andy afzeggen en werd hij vervangen door Mark. Nu is Mark niet zo een krachtpatser, maar een heel goede technisch trekker met heel veel inzet.
Het loonde : de eerste plaats met een vlotte verbetering van ons eigen record en toen we als enigen met ons vijfjes de 740kg naar boven trokken, waren we zeker van de overwinning. Het ging ons nog heel behoorlijk en we mochten nog 760 kg optrekken "voor de show" en als "tornooirecord".

780kg was ook niet uitgesloten, maar we gaan daar volgend jaar dan voor terugkeren.

Mark mag fier zijn en Andy zal des te gemotiveerder zijn! Als hij volgend weekend nog groen uitslaat, dan weet ik al hoe het komt... .
Echt een mijlpaal is deze overwinning/recordverbetering niet, daarvoor is het niet "serieus" genoeg.
Maar het is alvast wel een leuke opsteker!
Een goede manier om het jaar in te zetten.

Voor de statistici : we hebben in 2011 voorlopig al AL onze tornooien gewonnen!!!!2011-02-12                                                                                                                                                                                                                                                     

Ledenfeest

Geert


Omdat het in 2011 al 10 jaar geleden is dat de voorlopers van TTV Versieck, "Bosontginning Versieck" hun eerste tornooi trokken en wonnen, was er een heuse CLUBDAG. Het is het grootste understatement sinds Apollo13 meldde "Houston, we have a problem" om te zeggen dat de afwezigen ongelijk hadden! Het middagprogramma was UITERST HILARISCH. We lachten tranen met tuiten!!! Ons Stefanie kon zo eindelijk een uur mee "sporten" met TTV Versieck. Leuk voor haar en voor ons!
De volksspelencompetitie werd gewonnen door Michael DeWulf, tweede een exaeqo voor Feel en Sylvia. Alledrie mochten met een fles Freixenet naar huis! Lorenzo en James werden gedeeld vierde maar moesten wel ter plekke drinken.
Ondertussen mochten we nog een laatste keer zondigen voor aanvang van het seizoen 2011: een taartenbakwedstrijd!
Om 19u kwamen TALRIJKE medewerkers en ex-leden op onze uitnodiging af! Prachtig!
Twee thema's stonden centraal : TTV Versieck, dat maak je zelf. Dus mochten enkele van onze keukenprinsessen de meute vergasten op een walking dinner "op zijn Geerts". Tweede rode draad in de avond was : TTV Versieck is MEER DAN TREKKEN.

Na een "totaalervaring" over onze vereniging hadden we een cijferkwis die werd gewonnen door de tafel van Els H., Kathy, Ollie, en Nathalie. Tweede plaats was voor de favorietengroep Hans-Stefanie-Lorenzo-Andy-Rosa.

Daarna volgde een bedanking voor de trouwe medewerkers op en naast ons tornooi :
Oma Rita: vanaf het eerste jaar tot nu en later!
Gerda en Gerard: altijd wel iets van hulp, al jarenlang!
Marleen en Roland: beperking van onze vergadertijd door organisatie en bemanning van onze bar!
Stefaan Herrewijn en zijn advocaat (!!!) voor gebruik vrachtwagen.
Tenslotte kwam er een stormachtig applaus voor Dirk van Reprosol, wegens jarenlange trouwe partnership!!!

Dirk was ook ons allereerste erelid van de avond.
Ereleden :
Els Henneco: mede-oprichtster en jarenlang secretaris, willens-nillens nog steeds betrokken.
Kathy Dutoict: mede-oprichtster TTV, bezieler eerste damesploeg, 46 tornooien.
Rosa Castelin: 69 tornooien, ankervrouw in damesploeg. Gestopt in 2007.
Feel Van Vooren: absolute jeugdbelofte en aangename mens tout-court. Na anderhalf jaar verplicht afscheid genomen wegens slepende blessure.
Uitzonderlijk is een actief lid al erelid benoemd: Erik Versieck: reeds meer dan 200 tornooien!!! (Naast het vele bestuurswerk en meer...)

Spanning alom : voor de prijzen van de taartenwedstrijd :
Prijs van de inzet (4 taarten!!!) EN de mooiste taart : Nathalie ((met de fruittaart).
Volksjury-smaaktest : Tweede plaats : de appeltaart (geen crumble!) van Steffi, Eerste plaats : de peren/speculoos van Ilse.</u>
Sofie werd niet verkozen omdat we hopen dat ze zich wil bewijzen door op training NOG diverse taarten mee te brengen... .
Dank aan alle deelnemers, de mannen bevestigden het cliche dat ze geen XXXXX waard zijn in de keuken.

Hannes' verjaardag werd niet vergeten, hoewel we toen nog geen verjaardagskalender van de club hadden ontvangen : geblinddoekt moest hij de zoen van zijn lief herkennen uit die van 6 andere dames. Hij bleef maar twijfelen en een tweede kans vragen tot we door hadden dat hij gewoon zat te genieten!

Na het zoveelste pasta-gerecht speelden we nog eens Sinterklaas door aan alle leden een persoonlijk TTV Versieck-pakketje te overhandigen (ik zal de rekening best in hele kleine stukjes aan de penningmeester doorgeven?). TIEN mensen kregen een speciale attentie omdat ze al meer dan 100 tornooien onze kleuren verdedigden : Veerle (109), Ilse (111), Nathalie (112), Andy (116), Mark (118), Nikita (120), Marc V (125), Hans (170), Geert (182), Erik (206!).
We beëindigden de overvolle avond met een kwis waarbij vooral de fotovragen een tevreden geknor aan de aanwezigen ontlokten.

Niemand had nog honger, niemand had nog dorst en iedereen had een drukke, leuke avond meegemaakt, zelfs de niet-leden, wat voor mij toch een uitdaging was.

Net zoals die avond zelf wens ik te besluiten met een bedanking aan allen die hebben meegewerkt aan deze PRACHTIGE NAMIDDAG en avond : vooral de keukenprinsesjes Sylvia, Steffi, Sofie, Ilse, Nathalie en (prins) Hannes, maar ook de vele anderen die mij ondersteunden!!! HET WAS FERM! ik wil geen namen noemen om niemand anders tekort te doen, dus ik ga Nathalie niet extra vernoemen die hier ook UREN en uren heeft aan besteed.

Bedankt ook voor de attentie die mij via de ondervoorzitter en jarenlange vriend Mark S. werd aangereikt.

2011-02-27                                                                                                                                                                                                                                                                   

Manegetornooi

Geert


Vandaag het manegetornooi in Antwerpen bezocht. We hadden vooraf gesteld dat we alleen de Schelde zouden oversteken als we een ploeg "zonder toegevingen" zouden hebben. Ons vast anker Hans kon niet mee, maar toch gingen we, en wel met Sander (17 als anker). Hij viel zeker niet door de mand en dat is een opsteker. Maar uiteraard vielen we toch wat lichter uit, ook letterlijk, dan. We kregen meerdere complimentjes van anderen dat onze techniek zeer goed aan het evolueren is, maar we konden niks maar dan ook niks klaarmaken. Vandakker, Powerrangers, Berketrekkers, en anderen : allemaal een maatje te groot (of beter een "maatje teveel"). We zwijgen dan nog over de "klassiekers" als Janssens, Jagersrust, Mertens. Natuurlijk : de Antwerpse competitie focust niet op matige achttallen, maar we kunnen onszelf niet blijven "beginners" noemen.
We leken wel Club Brugge : het gaat goed, hoor! De coach is tevreden. We groeien, maar de resultaten willen even niet mee" OK, maar die "even" mag niet te lang duren.
We zijn een zestallen ploeg, dat is wel duidelijk. Maar we kregen zelfs geen kans om een aanval in te zetten, en werden evenmin op uithouding gepakt... .
We stonden heel goed! Beter kan voorlopig niet... dus het heeft geen nut volgende maand terug te gaan! We schrappen Kalmthout van onze kalender. op training nog iets harder luisteren en het kopje gebruiken in plaats van "domme kracht" en dan gaan we in het outdoorseizoen met extra veel pit terug ! Dan wel met Hans, en Sander is dan ons geheime wapen voor in onze competitie!

2011-03-05

Indoortornooi Sijsele

Geert


10 ploegen hadden we op ons indoortornooi. Het enige van het land! Niet te verwonderen dat het niveau zienderogen steeg naarmate de avond vorderde. Versieck traint in de winter op de matten, Parochiebladje heeft enkele freaks die achtergrond kennen en De Berketrekkers zijn van alle markten thuis. De andere ploegen moesten de eerste helft van het tornooi zoeken naar de gewijzigde houding tegenover outdoor.
'tGaperke 1 en 2 trokken tegen elkaar de eerste wedstrijd, dus hadden gelijke wapens. De JupilerBoys hadden eerst naar de verkeerde sporthal gereden en moesten bij aankomst direct op de mat tegen de Berketrekkers. Pijnlijk.

Pijnlijk want later zou blijken dat het veruit hun minst goede trek was... en ze werden uiteindelijk tweede na... De Berketrekkers. Het was al vlug duidelijk dat Berketrekkers een sterk parcours aflegden, in de voorlaatste ronde ontmoetten ze VersieckMix/Jeugd die ook nog alles had gewonnen. Maar dezen werden het eerste verlies aangesmeerd en de buit was binnen voor De Berketrekkers, die dus niet voor niets waren afgezakt vanuit Merksplas. In de laatste ronde moest dezelfde Versieck-ploeg tegen de Jupilers voor de tweede plaats en ook deze werd verloren. Vorig jaar hadden de Jupilers nog met zijn zevenen (jeugd/mix) gewonnen. Na VersieckMix/Jeugd volgde Versieck Heren en op de 5de en 6de plaats zaten de ploegen van 'tParochiebladje. Leuk om deze groep met een tweede ploeg te zien aantreden. Ze wonnen ook de zuipbeker.
Daarna volgde 't Gaperke1 en 2 broederlijk en zusterlijk naast elkaar. Hier viel ook op dat de 3 Dames goed presteerden! Indoor heeft een paar voetjes extra wel meer impact dan outdoor. Hopelijk zien we ook hen nog terug met 2 ploegen!!!
Ook Wieme had wat tijd nodig om zich aan te passen aan het indoortrekken : de 4 punten werden in de tweede helft van het tornooi behaald.
Ook Versieck Dames haalde 4 punten. De Damesploeg had wel een toegift gekregen van 4jonge mannekes (tussen 4 en 9 jaar).
Het illustreert perfect de gezapige sfeer van dit tornooi, waarbij we vooral willen leuke wedstrijden hebben!

Je had de gezichten moeten zien toen ik aan de ploegen ging melden : we gaan beginnen, je mag zelf een ploeg gaan uitdagen en trekken, wij noteren wel.
Het bleek wel te werken : we verloren minder tijd en toen de Jupilers arriveerden konden we de poules afwerken met enkele zeer vlug genoteerde trekken.
Ons motto is niet voor niets "als je altijd volgt, ben je nooit de leider".
Maar we moeten er toch maar geen gewoonte van maken om te laat te komen.

Om 22.45u was het tornooi afgelopen. De JupilerBoys wilden nog een herkansing tegen de Berketrekkers, maar zij wilden naar huis... of beter gezegd : in eigen streek "nog niet naar huis".
De Jupilers moeten maar denken dat ze niet meer durfden : ze komen ze dit jaar nog wel tegen als ze dat willen!!!!


2011-03-20

Tornooi Gewest Oost NL

Geert


Vorige zondag : vertrek om 6.30u. Jawel u leest het goed. Niet voor onze eerste sigaret of joint, zelfs niet voor een vroege borrel. Neen : om te Touwtrekken. Dus toch verslaafd?
Diep in Nederland in Lochem was er een tornooi van het Nederlandse Gewest Oost, ook met zestallen. Er werd getrokken op een heel hoog niveau (zestallen trokken op druk!!!) en wij konden behoorlijk wat experimenteren. Anders moeten we altijd presteren als we met een volwaardige ploeg zijn (competitie, BK).
Zolang nauwelijks de helft van de Herenploeg naar training komt, moeten we zo 'n tornooien aandoen om te oefenen. We hebben alleszins VEEL bijgeleerd. De rit van 3u enkele reis werd prettig onderbroken door Andy Baene die op radio MNM kwam!!! zie link http://www.youtube.com/watch?v=GUZ4jOBPptw

2011-04-10

Competitie Powerrangers                                                                                                                                                                                                                                                      Geert


Terwijl half Vlaanderen zich verheugde in het kijken naar een kudde renners die doodgaan in Parijs-Roubaix, had ik mezelf getracteerd op mijn eigen dosis sadisme. Live en vanop de eerste rij! we gingen naar De Powerrangers in Brecht (Overbroek). Bedoeling was om met een grote groep te gaan en dan te zorgen dat iemand die eventueel voor Gensbtornooi uit de ploeg viel kon meedoen 's middags in een combiploeg en/of in het recreantentornooi achteraf en vice-versa. Eigenlijk zoals het bedoeld is daar over de Schelde.
Echter, door een afzegging en een misverstand, moest behalve Sofie iedereen van 'smorgens ook 'smiddags opnieuw de wei in. En alle dames waren nodig om daarna nog een recreantentornooi tot een goed einde te brengen... . Weinigen zullen op maandag als een dartele hinde hebben rondgehuppeld.

We gaan naar de Powerrangers, zei ik tegen mijn zonen. "Cool, gaat de Witte daar ook zijn?" "Jazeker!!!" Ongelovige blikken, maar ik had niet gelogen. Maarten DeWitte ging voor de eerste keer mee op verplaatsing". Hij zal er niet goed van geweest zijn, maar hij heeft heel veel kunnen bijleren, en wordt zeker een aanwinst voor de ploeg. Nog iets meer op de houding letten in plaats van alles te geven en het komt goed.
De Powerrangers hebben telkens een heel verzorgd tornooi, en dat is ook een reden waarom we extra moeite doen om met een grote groep naar daar te gaan, maar dit jaar hadden we weinig tijd om ervan te genieten. Met dank aan Sofie die op zatertdag nog werd opgetrommeld om van 's morgens al mee te gaan, traden we aan in de GENSB met slechts 8 personen, waarvan 5 dames, maar wel met precies het maximumgewicht. Onmiddellijk daaropvolgend werd Hannes voor de leeuwen gegooid om samen met Anthony en Michael ODB de ploeg te versterken voor het middagprogramma. Een tekort van 500gram op de perfectie. Duidelijk betere afspraken dan bij de vorige gewichts-wedstrijden! Opnieuw heel veel bijgeleerd en geoefend op de start... . Gelukkig maakte Anthony heel veel goed als ankerman! Allemaal korte wedstrijden, met slechts enkele "lange partijen" van max 40 seconden. Echter heel leerzaam EN de sfeer bleef opperbest, zonder dat we ons lieten doen! Dank aan alle deelnemers daarvoor! We hebben dit ook nodig als we willen groeien!
Onmiddellijk aansluitend een recreantentornooitje waarbij onze Dames (met Anja) de eerste plaats veroverden bij de Dames en de heren hetzelfde deden bij de herenklasse. De dames hadden eigenlijk geen moeite meer en proefden dus ook eens aan de blinkende kant van diezelfde medaille. We twijfelden bij de Heren om ook enkele jeugd in te schakelen, maar waren een beetje bang en opteerden voor 6 heren zonder reserves, ook al moest Erik letterlijk met 1 hand trekken als ankerman. Maarten, Jonas en Mathieu zullen het wel niet erg gevonden hebben, na de vorige trekbeurten. Natuurlijk, met mannen als Andy, Anthony, Erik, Hannes, Jurgen en Michael, mochten we niet echt in de problemen komen in onze geliefde zestallenklasse. Misschien minder leuk voor de tegenstanders, maar dat mocht ook wel, nadat wijzelf ons hadden laten misbruiken als sparringpartner in de vorige klasses.
Nogmaals bedankt en proficiat voor alle deelnemers. Een groeps-massage-abonnement wordt overwogen.

2011-04-25

Competitie West Ruiselede

Geert


Iere!!! TTV Versieck eindelijk (eventjes) beste ploeg van West-Vlaanderen!
De competitie in West ging van start en meerdere ploegen hebben hun joker voor dit jaar al opgebruikt. Slechts 9 ploegen, waarvan wel 3 ploegen TTV Versieck. Het begon schitterend met een overwinning van onze eerste ploeg tegen een fel vertimmerde Stove. De starts waren ons belangrijkste wapen, bij alledrie de ploegen, maar niet het enige. Onze Getraindenploeg won de eerste plaats en onze Gevorderdenploeg EN recreantenteam was eerste toen de punten werden verdeeld. Maar deze 2 verloren wel de pro-forma-finale. 25 trekkers van Versieck, Veerle zal weer lang aan de waste zitten. Maar we weten weer waarnaar we werken op training (voor wie werkt op training) : Die eerste plaats waar we al zo lang naar uitkeken.
Ja het is nog maar een begin, maar ik heb er toch ne goeie op gedronken (Famous Grousse, gekregen op ons ledenfeest).

Het jaar is nog lang, en De Stove stond er niet zoals we ze gewoon zijn, dat is duidelijk. Het was ook een pijnlijk gelijkspel tegen de KLoJo's-KLJRuiselede (maar niet onverdiend), maar deze hadden ook tegen de Jupilerboys gelijk getrokken. We konden ook 't Parochiebladje wat terugslaan. Echter weinig punten te verdienen vandaag wegens weinig ploegen en een jokersysteem sinds dit jaar. Echter een kolossale morele opsteker, slechts 2 puntjes laten liggen. 4punten voor op De Stove.
Versieck2 ook 'n straf resultaat met 13/24 punten en een 4de plaats algemeen. Mooie overwinning tegen Jupilerboys, wel gelijk tegen KLJ Waregem en weggeblazen door De Stove.
Versieck3 ook verbazingwekkend : de jeugd is duidelijk een troef achter de hand voor als we heren in de tweede ploeg zouden tekort hebben. Marc en de dames stonden ook hun mannetje bij die jeugd, met winst tegen KLJ Waregem en een schitterende trek tegen De Stove die ei zo na een punt opleverde. Zesde plaats algemeen en 9/24 punten.

Versieck 1 : Andy, Michael DW, Mark, Anthony, Jurgen, Frederik en Hans.
Versieck 2 : Erik, Lorenzo, Hannes, James, Nathalie, Nan, Steffi en Sofie.
Versieck 3 : Damon, Jonas, Sander, Mathieu, Marc, Anja, Katrien, Ilse en Veerle en zelfs heel even ikke.

Proficiat aan IEDEREEN AANWEZIG!
BLIJVEN WERKEN,
PROBEER AANWEZIG TE ZIJN.
HET JAAR IS NOG LANG!

2011-05-06

KLJ Waregem

Geert


Op bezoek bij KLJ Waregem vormden we voor de allereerste keer 2 damesploegen! We behaalden waregempel (haha) de eerste en de tweede plaats. Zelfs ondanks een gebroken vinger! Het verschil tussen onze twee teams was iets groter dan verwacht (voor mij toch) maar er was dan nog marge tegenover de eerste achtervolgers. WAY TO GO, GIRLS!!!
De 2 Herenploegen, zoals gewoonlijk aangevuld met recreanten en jeugd, werden alletwee derde in hun poule. Het niveau in Waregem was, alweer, zeer hoog. Volgend jaar (of in Heestert, eenzelfde tornooi) eens minder toegevingen doen? Een prettig weerzien met KLJ Moorslede, die opnieuw sterk voor de dag kwamen (gedeelde eerste plaats in de poule!) Nochtans weinig gewicht in de ploeg. Eerste plaats was voor Jupilerboys tegen JS-Parket (dacht ik).

2011-05-05

Initiatie Bachelors LO

Geert


Vorige donderdag onze jaarlijkse afspraak voor een initiatie bij de eerstejaars-studenten Bachelor LO. Voor de tweede maal op rij trokken we op het strand... . Zelfs voor deze sportievelingen (ook al zitten er jaarlijks wel een paar voetballers bij ;-) Zelfs voor deze sportievelingen dus, een zeer lastig gebeuren met voor iedereen een eerste trek van meerdere minuten. Moordend voor de Touwtrek-specifieke spieren! Uiteraard werden de trekken korter en korter naarmate de avond vorderde. En uiteindelijk wonnnen de besten. We vroegen ons even af of we niet hadden overdreven, maar een kleine enquete bij de deelnemers leerde ons dat het "wel lastig, maar ook zeer leuk was geweest". Volgend jaar graag opnieuw! Hopelijk hebben we onrechtstreeks toch hier of daar een vuurtje aangestoken?

2011-05-22

Competitie West St Andries

Geert


Het leek wel 10 kleine negertjes! De eersten al maanden vooraf, de laatsten vorig weekend. Ieder individu had een goede reden gevonden om af te zeggen. Maar het resultaat was dat we alleen onze eerste en derde ploeg de wei konden insturen. De eerste ploeg werd zelfs een gemengde ploeg (met slechts 1 reserve). Ook bij de derde ploeg amper 1 reserve... . Terecht een verontwaardigde Lorenzo aan de telefoon : HET KAN TOCH NIET dat we op deze manier ons schitterend resultaat van in Ruiselede te grabbel gooien!!! Toen ik Hans donderdag aan de telefoon had,was ik de wanhoop nabij : ziek! Wel aanwezig, maar... zonder garanties op goed trekken. Gelukkig deden Nathalie, Steffi en Nan (samen met Erik) meer dan enkel de schade beperken. Hans werd zowat mee achteruit geduwd.

Iedereen had een reden, maar om de aanwezigen te bevoordelen werd de drankkas door de TTVkas betaald vandaag. Lorenzo was ook beschikbaar, dus houdt dat nog tegoed. "Ieder nadeel hep ze voordeel" zei een rare Nederlander (zijn er andere?) De vele afzeggingen zorgden ervoor dat de 3 dames van ploeg 2 naar ploeg 1 mochten opschuiven en mochten proberen tonen dat ze een eerste ploeg waard zijn. Ook Frederik, Mark en Andy mochten met Erik en Hans aantonen dat Ruiselede er mede dankzij hen was gekomen. EN DAT DEDEN ZE VOORTREFFELIJK!
Ook dit tornooi geen dom puntenverlies tegen mindere goden. Wel wat geluk nodig bij de 1-1 tegen De Stove (we zaten dichter bij verlies dan bij winst, gelukkig was er kantvoordeel), maar dat kwam dan in ons nadeel terug tegen 'tParochiebladje : 1-1 waar wij dan weer een beter gevoel hadden. Later was er 'tParochiebladje-KLoJo's. Eerste trek voor KLoJo's. Tweede trek : 'tParochbladje nog 15cm tekort voor winst, de KLoJo's vechten terug en nemen alles terug en nog zo een 3,90meter extra. Hadden de ploegen uit paarden bestaan, Gaia had ze laten afmaken uit compassie... . 'tParochiebladje vocht met de moed der wanhoop (eentje was al gestopt) en met ware doodsverachting terug en WON!
De volgende ronde mochten wij tegen de KLoJo's : we sprongen op het veld toen we werden afgeroepen, sneller dan toegelaten in de bebouwde kom. We konden ze rustig platkloppen en opvegen : merci Izegem.
Net voor de heroische strijd tegen 'tParochiebladje hadden KLoJo's ook De Stove een trek afhandig gemaakt.
Resultaat : Versieck en De Stove beiden 23 punten. KLoJo's en 'tParochiebladje 3 minder. Schitterend resultaat, hadden we vooraf voor getekend : De Stove was er ook in hun beste opstelling aanwezig.
Nathalie blesseerde zich in de strijd tegen De KLoJo's, gelukkig volgden nog slechts twee makkelijke trekken die we met een persoon minder afwerkten. In de finale (die niet meetelt voor competitie) was het zo natuurlijk hopeloos, en won De Stove.

Het resultaat toont echter de breedte van onze eerste ploeg!
Jammer genoeg geen tweede ploeg.

Bij Versieck3 was het vooral uitkijken naar het eerste tornooi van Els. Hopelijk heb ik haar niet al te bang gemaakt met mijn rothumeur. Ze deed het alvast zeer bevredigend! 3 jeugd en 4 dames en 1 heer was onze opstelling. Michael ODB was doublure voor Marc in de moeilijkste en makkelijkste wedstrijden. Misschien een ondankbare taak, maar wel een nuttige! Touwtrekken is een teamsport. We waren kansloos tegen de 4 Getrainden en tegen de JupilerBoys, maar wonnen wel van 't Gaperke! Tegen AltezGroup trokken we gelijk. En we wonnen van KLJ Uitkerke en TTC Wieme! Alweer een sterk resultaat.
Voor de recreantenfinale tegen Altez Group had Els al de handdoek gegooid en aangezien er geen vervangers waren, hadden we geen kans op winst. Maar de punten waren wel al binnen.

En zo kon ik dan toch behoorlijk tevreden terugblikken op onze aanwezige trekkers!
Iedere trekker ontving van de organisatie een fles Brugse Zot : Ik heb de mijne zopas al tevreden leeggedronken!

2011-06-05

Competitie West De Haan

Geert


Na winst in Ruiselede en een gedeelde eerste plaats in St.-Andries met een volledig andere ploeg, moest de eerste ploeg in De Haan opnieuw helemaal veranderd worden. We konden natuurlijk niet blijven blikken schitterende trekkers (m/v) opentrekken. Anderszijds : Lorenzo en Hannes deden wat ze moesten! Marc kreeg 2 trekken om zich op te warmen en moest daarna het witte konijn in de hoed zijn, in de trek tegen De Stove. Met een kantvoordeel in de eerste trek leek het bijna te lukken en aan beide kanten waren al trekkers aan het plooien, maar op het beslissende moment (op 40 cm van de streep) moesten we toch toegeven. Topsport is nooit gezond... . De tweede trek was een maat voor niets, zoals te verwachten valt. Verder werden geen punten verloren, dus missie volbracht door de aanwezigen.

Anthony was er wel bij, wat zeer motiverend is voor mij, maar helaas niet als trekker. Tegen het volgende competitietornooi is hij normaal uit het gips en hersteld, en dat moet al voldoende zijn voor die extra 40cm!
Het is niet leuk dat vele trekkers andere verplichtingen hebben, maar KLoJo's was helemaal afwezig, net als JupilerBoys , en 't Parochiebladje had alweer een noodploeg, met iemand zonder enige ervaring in een Getraindenploeg : ook al doen ze het voortreffelijk, het is teveel verwachten van een nieuweling. De kloof tussen de nummers 1 en 2 en de rest van de ploegen was heel groot. We kwamen nooit meer in de problemen.

Wijzelf hadden lang getwijfeld of ons tweede team nu recreant of gevorderd was. Maar omdat alles in 1 poule zat deed het er alleen voor de competitie toe. Het was een foutje om ze Getraind te noemen, want we haalden 5 punten en dat is eigenlijk enkel goed voor een joker in de competitie (onze tweede en laatste joker). Het zijn echter nog altijd meer punten dan De Jupilers, die afwezig waren, maar wel minder dan een sterk 't Gaperke. Recreantenploegen als Stove mixed en 2x KLJ Uitkerke eindigden echter voor ons. De ploeg was niet optimaal samengesteld met voor James 3 ipv 4 jeugd, en bij de 5 dames enkelen die zich beter amuseren als Recreant (wat GEEN verwijt is!). Een van die 5 was ook de gloednieuwe trekster Nicoline, die geen enkele ervaring had. Het duurde een tijdje tot ze haar weg vond, maar bij elke trek werd ze beter. Zeker een trekster die het verschil zal kunnen maken, als ze haar maximale rendement zal halen. Dat belooft voor later! Nathalie was ook aanwezig en stond te popelen om mee te doen (zou ook wel een verschil gemaakt hebben!) maar de gebroken ribben zijn nog veel te vers... .

Het is echter heel goed voor de ploeg dat enkele geblesseerde trekkers of liefjes/vrouwen van trekkers, nu ook een pa van ... aanwezig zijn voor de ploeg! In de voetbal praat men altijd over die twaalfde man, maar ook bij Touwtrekken is er een rol weggelegd voor niet-trekkers! En het toont ook de interesse in de ploeg bij de geblesseerden! BEDANKT SUPPORTERS!

Een brede basis voor de eerste ploeg ... heren/dames uit de tweede ploeg die flirten met dat eerste team ... jeugd die al volledig klaar staat voor dat tweede team, hoewel ze nog een paar jaar jeugd blijven ... en de meeste anderen die nu al of toch op redelijk korte termijn geen verzwakking voor dat tweede team zouden zijn :
Het belooft veel goeds... voor als we ooit eens bijna allemaal aanwezig zouden zijn.

De eerste trek tegen De Stove duurde zondag liefst 2min en 2 sec . En dat zonder enig moment van afwachten! Proficiat (eigenlijk aan beide ploegen). Ook nadien moesten we de inspanning niet bekopen door punten te laten liggen. We zien direct waar we dit jaar beter in presteren. Dat de eerste finaletrek welgeteld 17 seconden duurde is niet aan de orde.

2011-06-26

Competitie West  KLJ Meulebeke

Geert


Op papier hadden we twee behoorlijke ploegen, beide dan toch een tikkeltje beter dan in De Haan. Opnieuw meer afwezigen dan verhoopt, maar toch al iets minder dan de vorige tests. Probleem was in Meulebeke echter dat ook de meeste aanwezigen er niet echt met het hoofd bij waren. Natuurlijk, we spreken altijd vroeg af op de competitietornooien, precies voor de concentratie. Maar doordat het tornooi een stuk later dan gepland begon, hadden we te vroeg gepiekt, zoals dat dan heet. Enkelen hadden de opwarming afgewacht om hun hamburger te eten, maar de opwarming kwam er maar niet aan en net toen ze die hamburger besteld hadden was het zover. Een opwarming met een hamburger in de hand, het is geen voorbeeld van hoe het moet.

Ondanks mijn verzoek om even uit te stappen als je het niet ziet zitten om te groep-roepen vond dan weer iemand het nodig om daar op dat moment, dat enkelen gebruiken om te focussen, hierover lacherig te doen. Zelf DENKEN dat ze het niet nodig hebben (think again!) maar sommigen willen dit WEL!
OK, dan maar opwarmen aan het touw en twee keer de start oefenen. Deze oefening was ZO SLECHT dat ik zelfs geen courage had om bij te sturen, er was echt geen beginnen aan. Nog even geprobeerd na de eerste keer, maar tweede keer was even erg. Volgende keer toch maar even serieus bij het roepen? Of toch minstens de anderen gerust laten.

Het was een mirakel dat De Stove in de eerste trek zijn start tegen Versieck1 miste. En we vielen bijna 1 meter achteruit. De opstelling was echter een regelrechte ramp : twee stonden goed (Hans en Hannes), twee lagen achterover op het touw en twee hingen met hun handen een kleine meter voor hun voorste tenen. Bijsturen, lukte niet want iedereen vond van zichzelf dat hij goed LAG. Uiteraard moeten we dan ook niet aanvallen vanuit deze houding. Grappig dat men mij kwam zeggen "je hebt te lang gewacht" terwijl de wedstrijd ongeveer 22 seconden heeft geduurd. Ik voelde mij in mijn onderbroek gezet, maar dan meerbepaald een string met open kruis of zo. Kortom : onnozel.
Bij de tweede ploeg eenzelfde scenario. Een goed idee om schaduw op te zoeken, en plezier is goed, maar graag toch even touwtrekken als we op het veld staan. Geen greintje concentratie onder de boom (kindjes pijn doen en pesten, dat wel), noch aan het touw. Enkel Sander slaagt er in om de knop om te draaien en zich op enkele seconden te concentreren.
Toen onze uitgeleende trekker Michael was verdwenen, gingen we hem samen zoeken. Dat was het enige moment dat we als ploeg fungeerden.
Maar bij deze anticlimax was het kalf al lang verdronken. Voor wie er lacherig over deed : Weinigen zullen die dag zo diep zijn gegaan als Michael (bij die ene trek, dan toch)!
Het was voor iedere ploeg warm en drukkend weer, maar wij zouden er juist veel beter dan de anderen tegen gewapend moeten zijn!
Op ons tornooi en op het BK lopen we weg met de Berketrekkers gewichtsploeg, hier waren we al dik tevreden met een gelijkspel. Ook tegen een (sterke!) JupilerBoys mogen wij geen trekken verliezen.

Volgende keer wat meer kijken naar de tegenstanders (zoals Frederik wel doet). Van bvb De Berketrekkers kunnen we nog veel leren! En dan zijn we tenminste hopelijk wel met Touwtrekken bezig.

Volgend competitietornooi ben ikzelf er niet bij, en dat deed me pijn, maar na Meulebeke voel ik me daar plots niet meer schuldig over. Aan een Damesploeg voor het BK geraken we waarschijnlijk niet, maar ook met de Herenploeg ga ik dit jaar niet mee! Mensen die ik nog maar 1 keer heb zien trekken dit jaar, die te licht of te nieuw zijn, of denken dat het vanzelf komt, dit is geen BK-ploeg waardig. Het staat ieder lid vrij om zelf een ploeg samen te zoeken : TTV Versieck mag aanwezig zijn op het BK.
Maar ik maak mezelf niet medeplichtig.
Trouwens als iemand denkt dat hij/zij deze groep op een hoger niveau kan tillen, sta ik graag mijn plaats af. Want dit is/was een zootje.

Ter info : Ikzelf pleit ook schuldig : toekomen en touwen en PC enzovoort moeten in orde brengen is ook niet bevorderlijk voor de concentratie, daarvoor wordt een oplossing gezocht.

2011-06-27 tot 30

DAS beurs Kortrijk

Geert


Liefst 2816 studenten lieten we op 5 halve dagen kennismaken met onze sport! Vooral de vrijdagmorgen was druk met 672 kinetische jongens en meisjes, waarvan dan nog een kleine helft Frans... . De medewerkers/initiatoren hebben zichzelf overtroffen, en Jonas was een meer dan welkome extra! Graag volgend jaar opnieuw. Ondertussen kijken we om de takel te optimaliseren (ander systeem van gewichten).
Erik, Marc, Nikita, Hans, Geert, Nathalie, Ilse, Jonas, Katrien : merci!

2011-07-17

Competitie West  Poekefeesten

Hans


Competitietornooi te Poeke was er eentje voor in de analen.

Niet omwille van de grote opkomst: 6 ploegen bij de getrainden/gevorderden en 4 bij de recreanten.
Daar waren wel 3 nieuwe ploegen bij (een aantal Highland-gamers wou wel eens hun touwtrekvaardigheden bijscherpen), maar zowel Versieck als KLJ Uitkerke hadden 2 ploegen afgevaardigd. Goed voor hen, maar dat betekent dus wel dat er slechts 5 ploegen uit de West-Vlaamse competitie aanwezig waren. Een nieuw dieptepunt. Parochiebladje en Wieme hadden niet het noodzakelijke aantal trekkers en vulden elkaar aan. Ze trokken onder naam van de ploeg uit Izegem.
De geringe opkomst was misschien te wijten aan de reden waarom diegenen die wel aanwezig waren deze dag niet licht zullen vergeten: het weer. Had het de voorgaande dag nog de godganse dag gegoten, die morgen zag het er beter uit. Er scheen zelfs een voorzichtig zonnetje. Maar het was loze hoop. Met een klein hartje en een groot voorgevoel parkeerden we onze wagens op het recent gemaaide grasland. De sporen van de avond er voor waren geen goed teken. Erik was al luidop aan het berekenen hoeveel hij zou vragen per wagen die hij terug op de berijdbare weg zou trekken.

Er stond dan wel een mooie grote tent opgesteld, waar alle ploegen zich dan ook installeerden, maar die bevond zich wel op zo'n 20 tot 30 meter van het terrein. En natuurlijk was de geluidsinstallatie van de jurywagen niet tot in de tent te horen.
Het terrein zelf liet ook veel te wensen over: het was al een modderstrook nog voor de eerste druppel van de namiddag gevallen was. Misschien niet het meest lumineuze idee om de touwtrekbanen te laten samenvallen met de sporen die de Manitou of enig ander merk van verreiker had achtergelaten bij het opstellen van het terrein voor dit weekend.
Nu, het iets betere stukje grasveld achteraan het terrein had het wellicht ook maar een paar trekken uitgehouden, maar toch.
En nu we het toch even over de accommodatie hebben: het is er duidelijk over en getuigd van zeer weinig respect om een vergoeding te vragen om op een tornooi de bovendien vrij erbarmelijke sanitaire voorzieningen te mogen gebruiken. Ook al is het dan maar € 0.4. Triestig.

Maar terug naar het weer.
Het dreigde en even viel er wat lichte motregen, maar zodra het tornooi begonnen was werd het duidelijk dat niemand hier met een droog pak naar huis zou gaan. Tijdens de wedstrijd tussen Versieck en De Stove werden de sluizen een eerste maal opengedraaid. Het tornooi zou nog verschillende keren worden onderbroken, en verschillende ploegen moesten hun trekken in de gietende regen afwerken. Door het geringe aantal deelnemers moest maar een paar keer getrokken worden (de recreanten hadden slechts 3 wedstrijden) en er waren ook geen finales, maar daar waren wellicht maar weinig mensen rouwig om.
Toen alle wedstrijden waren afgelopen is ook de regen gestopt. Maar niet zonder ons nog een leuk aandenken achter te laten op wat moest doorgaan voor parking. Zag het er al tricky uit toen we aankwamen, dan was het nu wel duidelijk dat velen toch wel een handje zouden kunnen gebruiken om terug op de macadam te geraken. Zeker om dat er dan altijd wel eentje denkt om net waar iedereen moet passeren z'n kunde (of net het gebrek eraan) in het besturen van een 4x4 te tonen. Uiteindelijk is iedereen (wij dan toch) van het terrein geraakt.

Ok, het weer heeft niemand in de hand. Maar misschien zou een organiserende ploeg toch iets meer rekening moeten houden met mogelijke regenval, zeker als die al ruim een week op voorhand wordt aangekondigd en de dag ervoor het veld al in een modderpoel veranderde.
Toch een pluim voor de ploegen die opdaagden en er ondanks alles toch in slaagden alle wedstrijden af te werken.


Betreffende de wedstrijden zelf.
Opnieuw mocht Versieck 1 starten tegen de Stove in z'n eerste trek.
De kans was er: de Stove was er misschien niet met z'n sterkste ploeg, en zeker al niet met z'n zwaarste.
Wij waren lichtjes zenuwachtig maar zouden de kans zeker aangrijpen.
Beide trekken startten goed, met zo'n 2.5 en 1.5 meter winst.
Maar telkens viel het stil.
Nu heeft ondertussen zowat iedereen z'n mening over hoe het moet en wat er fout is, en wellicht zit er niemand op die van mij te wachten, maar aangezien ik uiteindelijk achter het klavier zit, komt ze hier toch.
Wat niet lukte in de wedstrijd tegen de Stove lukte wel, en zelfs zeer goed, tegen alle anderen. Toen deden we namelijk aan touwtrekken zoals ook de grote jongens dit doen: DRUK steken, en SAMEN, met KLEINE STAPPEN, in CADANS achteruit gaan. Ok, de anderen waren dan misschien niet van hetzelfde niveau als de Stove (die trouwens wel een goede wedstrijd en een goed tornooi trokken), maar ook de Klojo's (toch gelijk tegen de Stove en omwille van het geringe aantal wedstrijden neem ik aan toch niet uitgeput) werden met de vingers in de neus over de middellijn getrokken. Hieruit kan ik maar drie conclusies trekken.
Een: we weten in feite allemaal wel hoe het moet. We moeten niet telkens weer iets nieuws proberen. Gewoon eens echt en met overtuiging doen zoals het moet.
Twee: training. Het blijft een hekel punt, sommigen hebben zich er al bij neergelegd, anderen koesteren nog altijd een sprankeltje hoop. Maar los van een betere fysiek (zeker uithoudig kan beter) is vooral het werken aan het SAMEN trekken iets wat op training moet gebeuren. Het spreekt voor zich dat er dan wel meer dan 6 man/vrouw op de training moet zijn. Proficiat (ja, ook aan mezelf) voor zij die er wel zijn én de trainers die ondanks alles de moed niet willen opgeven, maar hun ambities worden jammer genoeg gegijzeld door de rest van het team. De fysiek kan eventueel nog thuis worden opgekrikt (wat op zich ook al niet slecht zou zijn), maar om samen te leren trekken moet je ook werkelijk samen trekken.
Drie: onze ploegen hebben wel degelijk nog voordeel bij een degelijke coaching op het veld. Zeker als het eens wat moeilijker gaat. Een stimulerende maar rustige coach kan in sommige trekken net dat tikkeltje verschil maken.
Een waarschuwing bij een mogelijke aanval of aankomende ruk van de tegenstrever, een blijvende aanmoediging ook al zijn we nog maar 5 cm van de middellijn verwijderd, een doorgeven van de opgepikte cadans...
Het moedigt de mensen aan het touw aan en stuurt hen bij.
Ook bij tekenen van verlies is het niet nodig om te panikeren en terug te grijpen naar maatregelen die tot nu toe hun efficiëntie nog moeten bewijzen.
Ik veronderstel dat de meesten mijn mening over de “hey-hup" nu ondertussen wel al kennen. Ik wil er enkel dit nog over kwijt: hoewel betere ploegen na een stilstaande fase ook wel eens durven aanzetten met een korte ruk, toch lijkt het mij dat de ploeg die als eerste met de ruk (of de “hey-hup") begint ook altijd diegene is die het vertrouwen in de wedstrijd verloren heeft. Ik kan mij echt niet herinneren dat ik ooit al eens 1 ploeg heb weten winnen nadat ze als eerste met een “hey-hup" een stilstaande fase heeft proberen te beëindigen. Zeker wij niet.
Een “snokkers"-ploeg wint wanneer ze hoe dan ook sterker is, maar ze hebben gewoon het besef niet om deftig te trekken. Als de andere hen tijdig kan stoppen zijn ze een vogel voor de kat.
Als het met een constante druk en een regelmatige pas niet lukt, waarom dan denken dat het met een nerveus geruk wel zou lukken? Zeker als het is om een verliezende situatie om te buigen. Eventueel kan een ultieme ruk voor die laatste 20 cm wel een goed resultaat opleveren, maar al te vaak is al gebleken dat indien men de laatste 20 cm dan niet kan volbrengen er ook geen tweede ruk meer afkan.
En om enig resultaat op te leveren moet een ruk er ook vanuit de gehele ploeg komen, en daar zitten we weer bij punt 2 hierboven.


Nu, ik wil niet negatief afsluiten. Hoewel ook bij mij de hoop af en toe de kop nog eens opsteekt heb ik me toch wel al neergelegd bij het feit dat aan bovenstaande wellicht niet veel zal veranderen.
Wat niet wegneemt dat ik zal blijven proberen om elke training en wedstrijd aanwezig te zijn, al was het maar voor de eigen conditie en het gezelschap van de andere aanwezigen. Voor de sfeer in de groep (lijkt mij op dit moment toch goed te zitten) en de vriendschap. De trip naar Engeland (beetje voorbarig, we moeten nog vertrekken).
En heel misschien komt er toch nog eens zo'n dag waarop alles wel op z'n plaats valt, een dag waarop we koning van de wereld zijn. En waar we dan weer een jaar op kunnen teren.

Grtz,

H.

2011-07-22 tot 25

Holland TOWC GB

Geert


De reis naar Engeland was -net zoals elk jaar totnogtoe- onze beste ooit. Vorig jaar hadden we een topbezetting met Jurgen, Anja, Andy en Sofie, die we allen dit jaar om diverse redenen moesten thuislaten. Nathalie was wel weer van de partij en we namen Jonas mee om in de lichtere gewichtsklassen ook te kunnen meedoen. Steve Gardner had, nog meer dan andere jaren, zijn best gedaan om ons een leuk programma aan te bieden en met een moordspel als rode draad doorheen het weekend, waren er minder dooie momenten dan anders.
Toen ik jaren in de jeugdbeweging zat wist ik al : het jaar is leuk, maar echte diepe herinneringen worden gesmeed als je enkele dagen samen moet optrekken.

Een lekkere pubmaaltijd met een leuk uitzicht op de andere klanten zette het weekend in. Op zaterdagmorgen trokken we naar King's Bromley om er op de village-show (dorpsfeesten) een klein tornooitje te trekken. Voor de start legde Geert het moordspel uit : iedereen moest 2 huurmoorden uitvoeren in de loop van dit weekend, extra punten werden gescoord als je een andere moordenaar kon betrappen... de wapens werden uitgedeeld.
Veel andere ploegen waren er niet, dus deden we eerst een demonstratie 4 tegen 4. Onze twee ploegen haalden de eerste en de vierde plaats. De eerste ploeg bestond uit Geert (anker), Marc, Erik en Nathalie. Overbodig te zeggen dat telkens voor de aanval werd gekozen. Alle tegenstanders waren lichter en gingen voor de bijl. In de tweede ploeg hoopten we op de uithouding met Hans, Hannes, Jonas en Steffi/Ilse, maar dit draaide minder goed uit. In de achttallen Vrije Klasse hadden we weinig last met de lichte Royal British Legion/Melbourne en haalden we het ondanks 3 dames en 1 jeugd in de ploeg (en het uitlaten van de zwaarste??).
Tegen 12.30PM hadden we onze beide bekers al in de lucht gestoken en waren de eerste twee moorden al gepleegd.

Na de middag had Steve op de Fun-day in Barton-Under-Needwood voor een 3-tal ploegen gezorgd. We trokken er een leuk mini-tornooitje zonder uitschieters. Tegenstanders waren opnieuw Melbourne samen met York, en meerdere combiploegen werden gevormd met deelnemers van Church House en Holland TOW zelf. Niet toevallig 4 ploegen die allen vast overtuigd zijn ons in oktober te bezoeken! Na de eerste middagtrek van Erik in de Vrije klasse hadden we echter DE domper op het weekend : Erik had al wat last vooraf, de 5 uren autoreis in een veredelde camionnette, de zachte matras en het 4 tegen 4 trekken van 's morgens zorgden ervoor dat hij mottig werd van een verlammende rugpijn. Het zou meerdere uren en pilletjes kosten vooraleer hij weer kon rechtop staan.
De meeste moorden waren ondertussen al gepleegd, zelfs op personen die niet in het spel betrokken waren... .
We konden nog eens gaan rondwandelen op de Funday, onze tweede dorpskermis op 1 dag.
's Avonds nog een wandeling en een pittige (waw!) chili con carne, met liefde klaargemaakt door Karen en met de complimenten van Steve. Noodgedwongen moesten we dit doorspoelen in het clubhouse... . Bij de tussentijdse evaluatie bleken al bijna alle moorden uitgevoerd.

's Morgens een lekker ontbijt, waarvoor we onze tent niet nodig hadden, en dit jaar zelfs geen bijenzwermen op de confituur. En daarna op de weegschaal... . We hadden een aangename samenwerking met onze nieuwbakken brothers and sisters in crime van Melbourne, met wederszijdse uitwisseling.
Voor Erik was het alweer genoeg geweest en we moesten hem al terug naar het hotel voeren... van een domper gesproken. Maar net als Katrien (aanwezig, maar niet als trekker) bewees hij wel dat er ook een rol op het weekend is voor niet-trekkers!

's Middags bleken liefst 13 teams aangemeld (en nog 2 teams leverden enkele trekkers) een ongezien succes in deze contreien en leuk voor ons, want eerlijk : een klasse met 2 of 3 ploegen zoals vorige jaren wel eens voorkwam, daar zien we weinig plezier in. We begonnen met de 720kg-klasse met 8 ploegen. We begrepen niet waarom werd gesplitst in 2 poules van 4 en bleven puntenloos. Ook in de 4+4 haalden we geen punten, hoewel het verschil redelijk miniem was. Toen begon een lange middag met wachten op de eerste punten.
Ondertussen tierden de intriges weeldig. Iemand beweerde de moordopdrachtblaadjes te hebben gezien van een andere. Hierdoor werden enkele lastige getuigen vermoord, wat op zijn beurt voor hevige speculaties zorgde enzovoort enzoverder. Niemand vertrouwde nog een ander naast het terrein.
Gecamoefleerd door een frisse wind had de zon ondertussen al een ganse middag op ons bolleke geschenen en de aftersun werd verdeeld. Jonas neus begon al te bloedden van de zon (???) en trekken met een prop watten in de neus is niet ideaal om een goede ademhaling aan te houden. Maar uiteindelijk sijpelden de eerste punten binnen voor Jonas en Nathalie die Melbourne bijstonden. Het tornooi was ondertussen al een 5tal uur bezig. We begrepen tegen dan dus al waarom de 8 ploegen in de 720kg klasse waren gesplitst. Hoewel het mag duidelijk zijn dat de referees "a good job" deden in het sparen van tijd, zo werd telkens al geloot voor de volgende klasse, nog voor de finale in de vorige was afgewerkt.
Nog goed anderhalf uur later haalde onze Vrije Klasse ploeg hun eerste punten onder de naam Versieck. Nochtans waren onze zware jongens, net als vorig jaar, aangevuld met enkele lichtgewichten : 60, 70 en 80kg en hadden we een Dame in de opstelling. De eerste man had dan nog een heel originele manier van trekken met 1 hand voor het lichaam en 1 er achter, op het touw steunend. De daaropvolgende wedstrijd hadden we bijna opnieuw een gelijkspel, maar dan begon de hevige herstart na die enkele uren inactiviteit te wegen. We werden toch nog knap vierde. Na de prijsuitreiking haalden we Erik op voor een lekkere Engelse stoverij, en werd de dag afgesloten in de clubhouse. De ontwangst met de Holland-kernleden was op zijn minst hartelijk te noemen. Jammer genoeg hebben we niet dezelfde uithouding als zij hebben... ook niet in de bar.

Maandagmorgen opnieuw geen tent nodig bij het ontbijt, en dus vlug en droog opgeborgen. 's Middags het jaarlijkse rendez-vous met de Kentucky Fried Chicken naar keuze. Boefen als het zoveelste hoogtepunt. Een enkele seriemoordenaar begon getuigen, vermeende getuigen en toevallige passanten nog af te knallen net voor de afhandeling van het moordspel. Een nieuwe Hans van Temsche zag het licht. En toen we in de late middag het wereldbekende stadje Canterbury gingen gaan sightsee-en, werd het moordspel op "holly ground" en in de ruine van de romeinse stad afgerond. Steffi en Hans kwamen als beste detectives naar voor, maar dat was voor de meesten eigenlijk niet het belangrijkste. Na een broodje plaatselijke specialiteiten te hebben gekocht vertrokken we naar de chunnel. Een ontspannen dag werd een uurtje eerder afgesloten want we konden nog een trein eerder nemen. Bedankingen werden over en weer geslingerd, net als veel "volgend jaar zijn we er weer bij"- beloftes.

Maar toch even duidelijk maken : ook andere mensen zijn ZEKER WELKOM om mee te gaan! Het mag duidelijk zijn dat we hopen dat de aanwezigen van vorig jaar weer kunnen aansluiten, en ook de andere leden! Dit is een leuke belevenis, zelfs voor (positief ingestelde) niet-trekkers, en eigenlijk een van de jaarlijkse hoogtepunten.
Soms hoop ik weer met een volledige ploeg te kunnen gaan dat we niet telkens 3 trekkers uit een andere ploeg moeten zoeken, maar zelfs als dat niet lukt, kan het mijn humeur niet verknallen : dit is leuk, dit is waar we het voor doen.
Wie gaat volgend jaar weer mee? En wie gaat extra mee?
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!


2011-07-31

Molenfeesten Ravels

Geert


Nadat we jarenlang naar de Galliers waren geweest met enkel 1 tegenbezoek als resultaat (op het BK dan nog), gunden we Johan Vanderveken toch het voordeel van de twijfel en trokken we met onze ploeg naar Ravels-Weelde.

Johan had er (waarschijnlijk op zijn eentje) een meer dan gemiddeld tornooi georganiseerd. De meeste klassiekers van in de Antwerpse competitie waren aanwezig, en omdat het zestal was, waren wij er ook.
Bij de Getrainden had Johan een combinatie gevonden tussen de zestallen/combiregeling zoals we al jaren in West gewoon zijn, maar waarvan enkele Kempische individuen soms doen alsof het hopeloos ingewikkeld is, EN een combisysteem met gewichtsploegen, aangevuld met voordelen voor jeugd, andere voordelen voor dames en nog anderen voor beloften, waarbij dan weer anderen doen alsof hun rekenmachine dit niet aan kan. Deze slechtbedoelenden ten spijt leverde het echter een leuke mengeling op, waarbij elk type ploeg een eerlijke kans kreeg. Daarom was het eigenlijk een beetje jammer dat er niet meer ploegen op het appel waren. Versieck en een halve Wieme-ploeg waren alvast bezoekers die een leerrijke middag hadden. Wij experimenteerden met ploegsamenstelling en opstelling, maar ik kreeg nog geen uitsluitsel over de beste manier. Ondertussen werd wel beslist in te schrijven voor het BK.

Het resultaat was wel nog niet denderend... maar de sfeer was heel goed.

Het terrein was beter dan gemiddeld in West en het trekpleizer was beter dan gemiddeld in Antwerpen. Johan had ook nog voor leuke aandenkens gezorgd, dus we hadden een interressante en leuke middag achter de kiezen.

2011-08-14

Competitie West Moorslede

Geert


Ondanks angstwekkende weersvoorspellingen over 100% regen en zo meer, bleef het gans de middag droog.
Eindelijk weer 3 ploegen Versieck. Maar geen enkele reservetrekker. De aanwezigen genoten van een dagje buiten in de natuur, met bijhorende aroma's van een geitebok in de fleur van zijn leven.

Het terrein was geen echte glijbaan, want kappen ging nog net, al moest je je er wel op concentreren.
TTV Versieck 1 opende tegen The Legends, de Highlandgamers die ook al in Poeke waren (zij het met een grotendeels andere ploeg). En Versieck won 2 keer moeizaam, dat leek voor hen op dat moment een slechte prestatie. Later zou echter blijken dat ze het ook De Stove moeilijk maakten, en dat was toen de Highlandgamers al moe werden in de voorlaatste ronde. Ze trokken later ook gelijk met KLoJo's-KLJ Ruiselede.
Nauwelijks bekomen en zonder reserves lootten we in de tweede ronde KLoJo's. We raakten niet verder dan een gelijke trek. Het is opmerkelijk en bewonderenswaardig dat iedereen positief bleef, ondanks dat iedereen besefte dat we weer punten hadden laten liggen tegenover de Westvlaamse titel-verdedigers.
In de vierde ronde hadden we geen kans tegen De Stove, die alweer verder uitlopen.
Stove 21p, Versieck 16p en KLoJo's 14p.

Voor de tweede ploeg werd gekozen voor 3 dames, 4 jeugd en Lorenzo als eenzame heer. Hoewel het allemaal ervaren trekkers betrof, haalden we slechts 1 puntje (tegen 't Parochiebladje). Misschien was de ploeg te licht? Lorenzo zweeft tussen ploeg 1 en 2, de Dames (Nathalie, Steffi, Nan) hadden in St.-Andries al bewezen dat ze een plaats in de eerste ploeg mogen ambieren. In deze Jeugd (Sander, Jonas, Damon, Mathieu) heb ik ook heel veel vertrouwen, want ze trekken HEEL technisch. En toch was het geheel onvoldoende. Een eensluidende verklaring heb ik niet. Misschien was het geheel te heterogeen? Het kan toch niet allemaal de schuld van de stoppelparty de dag voordien zijn?

Door omstandigheden (samenstelling van ploeg 1 en 2) kwamen enkele zwaargewichten in ploeg 3 terecht bij de Recreanten. Erik (net terug uit rugblessure) kon rustig weer opbouwen zonder forceren. Samen met Marc en Geert zorgden ze voor een overwicht aan het touw. Samen met Ilse en Veerle en onze twee nieuwe aanwinsten die hier hun vuurdoop kregen : Ed en Ponsac (16 en 14 jr). Ook zij moesten niet al te diep in de energievoorraad tasten want de poule werd zonder problemen gewonnen. Het ware echter niet nodig geweest bij de gevorderden mee te doen, al vraagt een mens zich af wat we zouden hebben gedaan tegen Versieck2. Als we es allen op training zijn, kunnen we het testen?
Maar een mens moet met meer rekening houden bij revalidatie of opbouw, dan alleen maar een maximaal resultaat.

Een geslaagdse dag, al vielen de punten van 1 en 2 wat tegen. We weten weer waaraan te werken.

2011-08-28

BK Merksplas

Geert


Ik had er niet zo heel veel zin in : een onwaardige prestatie in Meulebeke lag nog op mijn lever. En de generale repetitie in Ravels op 31 juli was heel slecht wat punten betreft. MAAR de sfeer was er heel goed. Dat was mijn enige troost. Ook op training (voor wie er wel was) viel er heel veel inzet te voelen. Geloof me : dat is ook voor de trainers motiverend. Voor de eerste keer in ons bestaan deden we mee met onze jeugd. Wat heet "onze" : de helft leenden we van Wieme. De Versieck-trekkers : Sander, Jonas, Lieselot, Ed, Ponsac (hun tweede tornooi ooit!!!). We haalden een puntje, en leerden heel veel bij. We werden maar 1 enkele keer weggeblazen. Dit smaakt naar meer!
Heren zestal moest echter onze klasse worden!

Uiteraard is de Heren zestal onze klasse. Net als vorig jaar zouden we weer proberen boven onszelf uit te stijgen. We trokken minder aggressief dan vorig jaar, maar in essentie wel helemaal op dezelfde manier. Daardoor konden we het dit jaar wel gans het tornooi volhouden. We hadden ons (meesten toch) sinds woensdag elke dag kort voorbereid, de opwarming helemaal anders aangepakt en we hadden geluk bij de loting : we mochten rustig beginnen. Waarin ligt het? Feit is dat we heel goed recupereerden.
We stonden enkele rondes alleen aan de leiding, maar dat lag misschien vooral aan de loting... .
We slaagden er meestal in om als eerste te vertrekken! En eindigden als vierde.

De sfeer die ik al maanden probeer op te roepen kwam nu uiteraard als vanzelf : iedereen ging ervoor en straalde enthousiasme uit aan de teamgenoten. (Echte sporters moeten die sfeer echter vanuit het niets kunnen oproepen! Doch dit ter zijde.)

In de halve finale tegen Fam. Janssens konden we warempel de eerste trek winnen, ondanks de jaren ervaring bij de ploeg uit Retie. Maar het had net iets teveel moeite gekost, en de Janssens-clan bleef olympisch kalm. Ze trokken ons nog twee keer over, weg finale.
Ondanks een ijzeren wil om toch nog brons te pakken, verloren we ook de strijd voor de derde plaats tegen de tweede ploeg uit Retie.
Nipt... maar we mogen echt trots zijn op deze vierde plaats! We hebben ervoor geknokt en konden weer onszelf overtreffen op het BK.

De achttallen heren wilden we doen als een beetje een troostprijs voor wie teveel reserve was geweest in de zestallen, die achttallen liggen ons niet zo goed. Hoewel we in Engeland enkel hierin punten pakken.

Met 4 ploegen moesten we slechts 1 ploeg achter ons houden om op het podium te staan.
We eindigden als tweede na de voorrondes en slaagden erin de lichtere Berketrekkers en een heel goede ploeg van Janssens achter ons te houden. Ook in de halve finale lukte het ons! Tactiek : gewoon harder trekken dan de anderen en 4 meter achteruit.
We hadden op dat moment al een 4tal keer bijna losgelaten omdat we het verkeerde fluitje hoorden en we deden het bijna nog eens, maar toch zwoegden we ons naar de finale.

Aangezien een BK eindigt met de finale, bestaat er niet zoiets als een applausvervanging in het Touwtrekken. Anders had Frederik er een gekregen! In het zicht van de finale werd hij in een soort ultieme poging, gewisseld. Maar het mocht niet baten.

Bij het opkomen viel alvast het enthousiasme van onze supporters op. Met een hartelijke dank aan de aanwezige fans!!!
Ondanks een knallende sfeer moesten we al vlug bekennen dat er niets te beginnen viel tegen de klasseploeg uit Retie. Maar ons zilver voelt aan ALS EEN OVERWINNING!
Van de trekkers Frederik, Erik, Lorenzo, Mark, Marc, Michael, Andy, Hannes, Hans ; van mezelf ; en van alle anderen uit onze ploeg die daar waren of ons sparren op training of nog anders vooruit helpen door hun hulp en enthousiasme.
10 jaar en 3 maand na ons allereerste tornooi, eindelijk een medaille!

Die zal mooi staan naast die van onze dames. Onze dames waren helaas niet actief op dit BK.
Volgend jaar zullen ze er echter beter dan ooit staan, want dan beginnen we aan de voorbereiding van zodra de datum bekend is. Wie niet meegaat, blijft maar achter.

2011-08-29

Feestend Beert

Geert


Al onmiddellijk 1 dag na het succes op het BK trokken we met 1 ploegje naar Feestend Beert. Hoewel we weten dat dit een van de prettigste tornooien van het jaar is, hadden we toch slechts 1 ploeg : het is niet evident om op maandagavond naar 'tPajottenland te rijden.
Hoewel we telkens 3 man 2jeugd 1goede Damekonden inzetten werden we slechts 11de van 17 herenploegen (naast 5 damesploegen). Het toont aan hoezeer het niveau jaar na jaar stijgt in Beert. Opnieuw een paar duizend toeschouwers bovenop de stoelen voor de finale! Jammer dat wij er niet op het veld stonden voor deze laatste trekken!

2011-09-04

Competitie Vandakker + Recreanten Ternat 

Geert


We hadden een dagje Brecht gepland, maar na wat onduidelijkheden, bleek dat er geen recreantentornooi was bij Vandakker en een gewichtsploeg of 8tal was geen optie... .'s Morgens gingen we naar het Gensbtornooi metr onze jeugd, aangevuld met Wieme. Maar door een slechte afspraak moesten we het alleen rooien. Een gelegenheid om met enkele erg jonge trekkertjes uit te pakken (8 jaar, is da een record?).

Daarna reden we naar Ternat waar we afspraak hadden met enkele minder jonge trekkers. De Groene Kring organiseerde een tornooi op zeer zware leemgrond, zuigend en plakkend als colle-tout door zware regenval. Men had nog geprobeerd, het spoor te drogen met hooi, dat was wel beter, maar ook niet de gedroomde oplossing. 1 ploeg eindigde middenin zijn poule, de andere haalde de finale. Deze finale werd echter verdiend gewonnen door een sterke ploeg van Horta Smeets.

2011-09-09

Beveren aan de IJzer en andere recreantentornooien

Hans


Vooraleer over the gaan tot een (alweer niet zo positief) verslag van de vorige competitiewedstrijd, nog even een ommetje via Beveren (Die aan de IJzer).
Van Beert kan ik zelf niet "meeklappen", maar in Ternat, enkele weken geleden in Bogaarden en nu vrijdag opnieuw in onze eigenste Westhoek is mij naast de goede sfeer en de meer dan goede opkomst opgevallen dat het niveau van voorgenoemde tornooien toch een stuk uitsteekt boven wat we van een "kermis-trekske" zouden verwachten. TOUWTREKKEN LEEFT!

Akkoord, er zit altijd wel een “lichte" ploeg tussen, en de stijl is niet altijd orthodox, maar sommige ploegen zouden in onze competitie zeker niet misstaan, en misschien zelfs enkele van de geroutineerde ploegen het vuur aan de schenen leggen. Mochten daar enkelen hun schouders eronder zetten, en enkele wedstrijden of zelfs trainingen bij de ploegen uit de competitie opzoeken, het zou onze sport alleen maar ten goede komen.

In Beveren waren zo'n 16tal herenploegen, verdeeld over 2 poules, en een 4 tal dames ploegen. Het aantal is mij niet helemaal duidelijk, want hoewel degelijk georganiseerd (duidelijke aankondigingen via de speakers !), toch was er wat weinig communicatie naar de aanwezige ploegen wat de stand of het aantal deelnemers betreft.
Onze coach opteerde om een sterkere en een lichtere ploeg op te stellen, zonder afbreuk te doen aan het feit dat we het spannend willen houden, en dus ook niet de sterkste ploeg voorhanden wilden opstellen. Wat hun uiteindelijke plaatsen werden, daar kan ik dus geen antwoord op geven. Ploeg 1 won 3 maal en verloor 1 (er werd dus niet tegen elke ploeg uit de poule getrokken), ploeg twee kon enkele keren dreigen en het “overgewicht" afremmen, maar kreeg daar jammer genoeg geen punten voor. We zaten in verschillende poules, en geen van beiden kon een plaatsje in de finales bemachtigen. Blijkbaar waren in er beide poules zelfs ex-aequo's voor de tweede plaats. We hadden precies 1 trek te weinig gewonnen voor afkampingen naar de halve finale.
Zoals gezegd, het niveau lag vrij hoog, en met verschillende sterke (niet enkel zware) ploegen was het zonder trekschoenen en met een gemengde ploeg (zonder toegift in aantal personen) zeer lastig om weerstand te bieden, laat staan winnen. Maar we maakten ons niet belachelijk, konden ons tornooi promoten (lees: kon Geert) en zagen opnieuw dat er toch nog mogelijkheden zijn om onze geliefde sport te laten groeien. Zeker voor de manier waarop we ze in West (en Oost) Vlaanderen beoefenen. Het Kempense (TWIF) niveau met ook gewichtsklassen laten we nog even buiten beschouwing.


2011-09-11 en  09-18

Competitie West  Wieme  en  De Stove

Hans


Op zondag kwam opnieuw de ontnuchtering na de (bescheiden) roes van het BK.
Zonder in herhaling te willen vallen, maar misschien moeten we dan inderdaad tevreden zijn met 1 of 2 degelijke prestaties op een jaar en niet te veel ambitie koesteren in een regelmatigheids criterium. Vraag is, hoe testen we dan, of wat gebeurt er dan als we die dag een offday hebben???
Akkoord, we staan na zondag nog steeds tweede, en die plaats lijkt vrij zeker de onze op het einde van het seizoen, maar of dit dan onze verdienste is of eerder een gebrek aan tegenstand?
Mogen we blij zijn dat de andere ploegen uit de competitie evenzeer moeite hebben om een voltallige en volwaardige ploeg af te vaardigen?

Achteraf is het makkelijk praten, en de mooie (en verdiende) gedeelde derde plaats van Versieck 2 laat vermoeden dat andere opstellingen mogelijk waren, feit blijft dat van de zogenaamd eerste ploeg maar de helft was komen opdagen. Mijn oprechte dank aan zij die er wel waren, ook én zeker aan de dames die de weinig begerenswaardige eer kregen om met Versieck 1 mee te trekken. Zéker als je weet dat we van sommigen al jaren duidelijk weten dat ze geen ambitie hebben om in de eerste ploeg mee te trekken en het touwtrekken eerder beschouwen als een sociaal gebeuren. Maar ze wáren er wel om ons uit de nood te helpen. Het is dan ook dubbel jammer dat onze sterkste dame aanwezig, al in de eerste wedstrijd definitief uitviel door blessure. Waardoor we minstens deze trek verloren en misschien nog meer?

Mijn standpunt is ondertussen al voor iedereen duidelijk, ik wil er dan ook niet te veel over uitweiden. Touwtrekken is en blijft (jammer genoeg?) een ploegsport, en dan mogen we hier in feite nog van geluk spreken dat we in principe maar met zes moeten trekken. Het is jammer voor zij die er wel willen voor gaan, maar wat doe je eraan? Blij zijn dat we voor het BK (dit jaar) wel nog een ploeg kunnen samenrapen? Tevreden zijn dat er op de training nog vijf anderen afkomen zodat je met 3 tegen 3 kunt trekken? Er is nu eenmaal geen geld mee te verdienen, en touwtrekken heeft niet hetzelfde elan als een bende overbetaalde janetten die een prachtige volkssport naar de verdoemenis helpen en “en passant" tegen een bal proberen te sjotten.
Het is des te moeilijk om slikken als je ziet dat er elk jaar een paar geïnteresseerden bijkomen, je toch steeds weer die hoop krijgt, om dan enige tijd later hard met je kop tegen de muur te lopen en te moeten vaststellen dat de inzet langzaam wegebt en doodbloed. Op zo'n momenten benijd ik onze coach of trainer niet.
Het blijft jammer dat de gedrevenheid bij velen ontbreekt en dat diegene die er wel voor willen gaan dan meestal ook nog niet in dezelfde categorie zitten.
Maar opgeven???
Nooit!!!

Grtz,

H.

2011-10-16

Beker van Vlaanderen Sijsele

Geert


Voormiddagprogramma : 4+4 World Challenge.

2 klasses op het programma van de voormiddag : de 4+4 600kg en de 4+4 660 kg. Een touwtrek-leek zou dan denken dat vooral 2 keer dezelfde teams op het podium staan, maar dat klopt dus niet.
De weging begon al om 7uur en nog niet alle teamleden waren dan al echt fris. Toen we om 9u begonnen, moest de zon nog op temperatuur komen en stonden de deelnemers letterlijk te springen om er figuurlijk in te vliegen. Of om warm te krijgen???

We mochten 3 Engelse teams verwelkomen in de 600kg-klasse : York TOW, Melbourne RBL (die vooral in de lichte klassen sterk staan) en vaste klanten Holland Tow? Uit Nederland hadden we niemand minder dan Jagersrust, Touwtje en Oele. Deze laatsten kwamen enkel voor deze ene klasse drie en een half uur enkele reis. Zij zouden dus alvast niet voor een anonieme plaats strijden. De Belgische eer moest worden gered door TTV Versieck. Zonder iemand te willen viseren, valt het toch op dat buitenlanders van zover komen, en dat Belgische teams soms naar de andere kant van Europa reizen (soms zelfs voor een kansloze reeks) maar niet naar de kust komen als er een Internationale ontmoeting is gepland. Er zijn natuurlijk ook niet veel Damesploegen in ons landje te vinden.
Terwijl Versieck een typische zwaargewichtenploeg is en er nog enkelen druk bezig waren met de organisatie , viel er voor de thuisploeg niet veel eer te rapen en zij bleef puntenloos. Holland Tow (3p) had een voor mij ronduit tegenvallend resultaat in deze lichte klasse, want zij hadden een behoorlijk uitgebreide ploeg meegebracht naar Damme, waarbij ook meerdere goede lichte trekkers. De zeer jonge en nieuwe ploeg Melbourne totalliseerde 6p en York haalde 9p. De Nederlanders kwamen veruit het best uit de voorrondes met Jagersrust 12p, Touwtje 15p en Oele 18p. Oele schakelde makkelijk York uit, maar Jagersrust won nu verbazingwekkend genoeg wel van Touwtje en stootte na een droge maar hardbevochten 2-0 door naar de finale. Zelfs de Zuid-Afrikaanse trekster Debbie (!) kon Touwtje niet naar de finale helpen. In deze finale kon Jagersrust echter niet meer stunten en Oele won deze klasse zonder een enkele trek te verliezen. Een Nederlands podium dus, met bovenaan Oele.

Zelfs deze eerste plaats kon Oele niet vermurwen om te blijven en ook Jagersrust nam niet onder eigen naam deel in de 660kg. Ze leenden wel trekkers uit. Church House kwam dan weer wel (frisser dan de anderen) aan het touw. Melbourne had 73kg te kort en haalde geen punten, Versieck haalde er 3. Church House werd verdienstelijk vierde met 6p en werd gestopt in de halve finale door Touwtje. In de andere halve finale tussen Holland 9p en York 12p werd de logica ook gerespecteerd en won York. In de strijd voor het Brons kon Church House nog de eerste trek winnen, maar werd dan toch terug naast het podium gezet door Holland. Toch straf, want Church House is nog maar een goed half jaar actief. York trok vol goede moed naar de finale, maar had wel een gewichtsnadeel van 21kg. Doordat ze hun deelnamelijst vroeg hadden ingediend, mochten ze niet meer zwaarder gaan. Onwetendheid en goede bedoelingen genadeloos afgestraft.Ik ben zeker dat ze volgend jaar tot de ALLERlaatste minuut wachten om de deelnamelijst in te dienen. Met Gisela hadden ze een schitterende trekster geleend van Jagersrust, maar dat had dus ook een schitterende trekster van 20kg meer kunnen zijn. Nu haalden ze toch een knappe en eervolle tweede plaats met de op een na lichtste ploeg. Want Touwtje verslikte zich niet meer in hun tegenstander en mochten op de hoogste plank van het podium gaan plaatsnemen.

De Dames : op hun manier de mooiste klasse.

Laten we de verslagen maar beginnen met een “kleine, maar vooral heel fijne" klasse. Voor het eerst hadden we een aparte recreanten-damespoule op ons tornooi. We bleven steken op 4 deelnemers, maar dezen maakten er wel een prachtige middag van. Alle vier waren de ploegen OP EN TOP GEMOTIVEERD.

De eerste groep was de "Pulling Ladies" een groep geworteld in de Killing Ladies, die het tornooi in Beveren hadden gewonnen! Echter, een voor een moesten de dames van toen afhaken en uiteindelijk was het nog zoeken om iemand uit die groep terug te vinden. Motivatie genoeg, maar net dat tikkeltje extra van een deelname aan een eerder tornooi tekort.
Meer ervaring aan het touw, natuurlijk, bij de Dames van Versieck, hoewel de sterksten bij een andere ploeg waren ingedeeld, en/of geblesseerd en/of hoogzwanger waren. De gaten in de ploeg werden opgevuld door minder ervaren dames. Zij hadden natuurlijk ook het excuus dat ze al een druk weekend moesten verteren en dat de concentratie soms wat ver te zoeken was. Ze probeerden het iets minder fanatieke enthousiasme echter te compenseren met hun ervaring.
De derde ploeg was die andere ploeg vanuit de bus van Beveren ad Ijzer : de KVLV. Deze dames hadden bij hun deelname in 2009 hoge ogen gegooid door in de mannenpoule op de tweede plaats te eindigen. En ze hadden nog iets recht te zetten nadat ze het eigen tornooi in september dus niet hadden gewonnen. De grinta (vastberadenheid) stond in hun ogen te lezen.
De vierde ploeg kwam dan weer uit Nederland : de dames van Le Rivage hadden we leren kennen op het blote-voeten-tornooi in Nieuwvliet. Een paar goede tips had hen daar een plaatsje laten opschuiven, maar ook een beetje de nieuwsgierigheid gewekt. Ze waren er tweede geworden na Versieck.

Allen dus op hun manier een kanshebber. Maar de Pulling ladies was na de voorronde op de vierde plaats ge-eindigd en KVLV Beveren gaf hen ook in de halve finale geen kans meer om dit nog recht te zetten. KVLV had al gelijk getrokken tegen Le Rivage, maar cezee laatsten hadden ook tegen Versieck de punten gedeeld. In de andere halve hadden de Nederlandse meiden iets meer moeite met Versieck, maar toch werd het geen uitputtingsslag zoals de dames uit Beveren hadden gehoopt. Een droge 2-0 na een lastige, maar gecontroleerde halve finale.
De finale zou dus beslecht worden dus de laaiend enthousiaste en gemotiveerde ploegen KVLV Beveren aan den Ijzer en Le Rivage. En wat voor een finale! De tijd wordt in Belgie niet bijgehouden (wel in bvb Engeland) maar ik schat dat de beide ploegen elkaar perfect in evenwicht hielden voor meer dan anderhalve minuut. Ongezien bij dergelijke onervaren ploegen. De toeschouwers werden wild! Uiteindelijk kon de KVLV een 70tal cm achteruit stappen, maar Le Rivage behield de koelbloedigheid. Het vat was uiteindelijk toch nog af bij KVLV en men moest letterlijk het touw lossen. Le Rivage viel achteruit en dacht de eerste overwinning binnen te hebben. Een goede scheids is echter altijd een beetje een sadist : hij had gezien dat het touw niet over de eindlijn was geweest. Een “No Pull" was het gevolg. Geen van de Dames kernden dit begrip, geen van de finalistes gaat dit nu nog OOIT vergeten! De trek telt niet, en er moet DIRECT opnieuw begonnen worden! Echter, zoals de ervaring leert is deze trek dan wel altijd voor de ploeg die uiteindelijk zou hebben gewonnen : dezen hebben nog een klein beetje energie, de anderen waren al gebroken. Na een behoorlijke rust (voor de toeschouwers leek tenminste het lang genoeg) ging men aan het touw voor de derde trek staan. De Beverse vrouwen probeerden nogmaals, maar kregen er geen vaart meer in en de Nederlandse grietjes konden afwerken. KVLV Beveren had hun revanche beet voor Beveren, en Le rivage de revanche van Nieuwvliet. En (hoewel ze het beiden verdienden :) er kan er maar eentje winnen. Hopelijk alle vier volgend jaar terug? En graag nog een of twee erbij! De finale was een schitterende reclame voor onze sport, met talrijke supporters. Hopelijk hebben we geen gelegenheidsteams afgeschrikt met zo een zware wedstrijd.

Gelegenheidsploegen : een heel divers publiek.

Bij de gelegenheidsteams hadden we 7 inschrijvingen. Dat zou kunnen betekenen 6 keer trekken, maar omdat het hier ook echt over recreanten ging werd besloten ons te beperken tot 4 keer trekken, en halve finales en een finale. Dat is voor de finalisten ook 6 keer trekken maar - met 4 dubbele trekken - iets beter voor de meeste anderen. Zelfs bij ploegen die maar 4 keer hadden gestreden hoorde ik achteraf van stramme spieren. Niet alleen 's morgens en bij de Getrainden Internationle deelnemers maar ook bij de Gelegenheidsteams.

Deze verschillende nationaliteiten waren dan vooral terug te vinden bij de 2 ploegen van het Opvangcentrum uit Eeklo. Voor de allereerste keer dat deze mensen aan een Touwtrektornooi meededen, hoop ik oprecht dat zij zich hebben geamuseerd. De tweede ploeg was wel heel erg licht en bleef puntenloos. Hun eerste ploeg had enkele trekken nodig om te vinden hoe het er aan toe ging, en voor hen was het tornooi dus te snel gedaan. Ze hadden hun onderling duel gewonnen en nog gelijk getrokken tegen KLJ Moorslede. Deze KLJ trekt 2 keer per jaar aan het touw en vorig jaar verrasten ze nog iedereen met een derde plaats en 12 op 18 punten. Maar dit jaar bleven ze steken op 1 punt. Vamilec en de plaatselijke ploeg Roda Helis haalden beide 6 punten en LG Beveren en firma Catteeu haalden allebei 12 punten. De kruisfinales werden dan ook beslecht door 3 Beverse ploegen en 1 Damse ploeg. Roda Helis doet het elk jaar beter, dus dat belooft voor volgende edities, maar nu werden ze er zonder mededogen uitgebonjourd door LG Beveren. Ook Vamilec had geen kans tegen Catteeu. De ploeg van Bouwonderneming Catteeu had nog gewonnen in Beveren, maar de de finale was een dubbeltje op zijn kant. Ze hadden mekaar ook nog niet ontmoet in de voorrondes. Net als bij de Damesfinale een 10tal minuten eerder was de eerste trek er een op het scherp van de snee. Het touw bleef tergend langzaam in het midden en bewoog nauwelijks. Dat ze straks nog een bus moesten delen telkde op dat moment niet. Geen van beide wou van wijken weten. Ik schat dat de wedstrijd zeker meer dan anderhalve minuut moet geduurd hebben vooraleer het touw langzaam vertrok. 1-0. Maar beide ploegen hadden al behoorlijk wat kruit verschoten. De tweede trek duurde opnieuw opvallend lang. En het touw werd uiteindelijk dezelfde kant op getrokken, maar uiteraard stond die andere ploeg daar ondertussen. 1-1. Hoewel allen piepedood zaten, zou niemand met een gelijkspel de bus hebben willen opstappen, dus ondanks de vermoeidheid stelden ze zich opnieuw op. De 2 ploegen met het meeste supporters mochten nog een gloriemoment beleven. De derde trek werd op mijn vraag wel getimed omdat de beide eerdere trekken zo lang hadden geduurd. Maar de vermoeidheid sloeg toe en "al" na 37 seconden had LG Beveren zichzelf tot winnaar gekroond. Catteeu kon zijn eerste plaats van in Beveren dus niet herhalen. Uitgeput vielen de strijders elkaar in de armen. Op het veld niks dan sportiviteit na zo een heroisch duel. Net als bij de Dames was de finale een schitterende reclame voor onze sport!

Vier recreantenteams in dubbele poule.

De recreanten vallen er op ons tornooi altijd een beetje tussen : Ze zijn niet een gans jaar bezig met Touwtrekken zoals de gevorderden, maar ze hebben wel iets meer ervaring en vooral iets meer ambitie dan onze gelegenheidsteams. Op elk ander tornooi zouden de gelegenheidsteams in de recreantenklasse moeten meetrekken, maar in Damme hebben ze een voorbehouden klasse.

Nochtans is het duidelijk vooral een verschil in ambitie want TTC 't Zwientje hadden we dit jaar nog maar 1 keer gezien, de tractorvrienden nog niet (?) en ook Feestend Beert was nog maar aan zijn derde tornooi bezig en ook KLJ Waregem viel nog net binnen de regel van “het vierde tornooi van het jaar". Dus allen hadden ze wel kunnen inschrijven in de laagste klasse (en er waarschijnlijk wel een prijs van de echte gelegenheidsteams afpakken). Maar deze 4 teams hebben dus iets meer ambitie en trekken net dat trapje hoger. We trokken een dubbele poule, wat betekent dat de ploegen 2 keer een dubbele wedstrijd tegen mekaar trekken, en dan geen finales meer (tegen dan moet al duidelijk zijn wie de betere is).
TTC 't Zwientje uit Moorslede bekocht zijn durf met een vierde plaats. En KLJ Waregem had enkele spannende trekken, maar moest tevreden zijn met de derde plaats. Het was duidelijk dat zij goed op niveau konden trekken. De Tractorvrienden hadden de klasse vorig jaar nog gewonnen, maar hadden dit jaar minder actief geweest, en ze hadden het dit jaar ook iets moeilijker om de ploeg rond te krijgen. En dan was Feestend Beert ook nog eens doorgeschoven : vorig jaar waren deze mensen van tegen Halle de winnaars geworden bij de Gelegenheidsteams. Dit jaar kostte het me niet al te veel moeite om hen te overtuigen het eens een klasse hoger te proberen. Ze kwamen, ze zagen en ze overwonnen al in het eerste jaar. Dat is als kampioen spelen als nieuwkomer. Volgend jaar nog een trap hoger, of is dat waanzin???
De verhoudingen waren duidelijk : geen gelijke trekken, en de tweede poule was een exacte copie van de eerste : geen verrassingen :
1.Feestend Beert, 2.Tractorvrienden, 3.KLJ Waregem, 4 't Zwientje Moorslede.

9 ploegen zijn Gevorderd.

De Gevorderdenklasse is een unieke kans voor ploegen die wel fanatiek zijn, maar nog niet zo heel erg (Wieme, 't Gaperke, the Legends), of ploegen die wat te licht uitvallen (Melbourne, Holland Ladies) of een tweede team van eenzelfde vereniging (Gelderswoude2, Versieck2, Jagersrust2), of een ploeg die niet helemaal aan zijn type-opstelling is geraakt (Powerrangers). Kortom de ploegen die zichzelf niet sterk genoeg voelen om tussen de absolute kleppers te trekken. Maar die er niks voor voelen om onder hun eigen niveau te moeten trekken, als ware het een kermistornooi.

Het gaat soms ook om ploegen die niet durven tegen de kleppers te trekken, omdat ze de verhoudingen niet goed kennen. Zo ben ik er zeker van dat de besten uit de Gevorderdenklasse zeker kunnen eindigen VOOR de laatsten van de getraindenklasse. Maar dat is soms moeilijk in te schatten. Het is zeker ook een unieke gelegenheid voor de Westvlaamse Gevorderdenklasse om eens apart te trekken van de westvlaamse Getraninden. Kortom een super-interessante klasse!

Melbourne uit Engeland had 's morgens al hard zijn best gedaan en was opnieuw 50kg onder het gewicht van 550kg en bleef puntenloos. De jeugdploeg TTV Versieck2 (4p) haalde winst tegen Melbourne en een gelijke trek tegen de Holland Ladies. Deze Engelse dames (5p)haalden ook nog een gelijke trek tegen 't Gaperke (7p) Onze Engelse gastes zullen een leuke maar klasse extra hebben gehad. 't Gaperke verloor nipt zijn Westvlaamse gevorderden-kampioenstitel aan Wieme die 1 plaatsje hoger eindigde, maar wel 5punten meer haalde (12p). De Jeugd van Jagersrust haalde een halve finaleplaats (16p) en The Legends Highlanders haalde nog 1 puntje meer. Dat hadden ze gehaald tegen Gelderswoude B (tweede plaats met 20p). Deze tweede ploeg van Gelderswoude had ook een gelijke trek gehaald tegen de Powerrangers. Het was dus duidelijk dat alles nog open lag in de halve finales. Echter : geen verrassingen.

De Powerrangers (Belgisch Kampioen zestallen met hun jeugdtrekkers, en zilver op het Gensb-jeugdkampioenschap) had zijn jeugd aangevuld met enkele meer ervaren trekkers (535kg samen) en nam de maat van de jeugdploeg van Jagersrust. Gelderswoude B had er een lange verplaatsing opzitten en wou koste wat het koste doorstoten na de finale. De Legends Highlanders hadden er al een schitterende en leerrijke middag opzitten, maar zijn in de Highland Games niet gewoon zo een harde tegenstand te hebben in het Touwtrekken, evenmin zijn er daar zoveel trekken na elkaar. Dus ze hadden een goed excuus dat het scherp al een beetje van de snee was. Ze konden hun geijke trek van in de voorrondes tegen Gelderswoude niet meer herhalen. Hun traject stopte in de halve finale.

Gelderswoude B had toch wat op het gas moeten trappen in de halve finale, De Powerrangers iets minder. In de finale wonnen de Belgische Powerrangers van Gelderswoude B met 2-0. Dus ook zij konden hun gelijke trek niet herhalen.

Geen lijn te trekken in de 15 topteams.

15 inschrijvingen in deze Getraindenklasse van de Open Beker van Vlaanderen die een echt monument van het Touwtrekken blijkt te worden. Dankzij een grote bekendmakingscampagne, randanimatie en zeker ook dankzij een schitterend weertje waren er ook heel veel toeschouwers toegestroomd. Iets dat we nog niet veel zijn tegengekomen in de 10 jaar dat we in het wereldje rondlopen (op 1 plaats om precies te zijn : Koudekerk, NL).

Maar 14 dubbele trekken, dat is van het goede teveel : zowel voor Westvlaamse ploegen die dit niet gewoon zijn, als voor ploegen die vanmorgen al de ziel uit het lijf hadden getrokken. Maar ook voor ploegen die voor donkeren thuis wilden zijn. Er werd beslist af te kappen op 10 trekken wat voor iedereen een perfect aanvaardbaar aantal moet zijn op dit hoge niveau.
Een minpunt was dat de zeer spannende strijd voor de halve finaleplaatsen niet te volgen was op de schermen, want deze standen klopten niet helemaal.

Church House kon zijn goede prestatie van 's morgens geen vervolg geven maar is dan ook nog maar van dit jaar een ploeg. En Jagersrust is recordhouder met al 3 Vlaamse Bekers op de kast, maar ook zij konden ondanks moedige pogingen geen punten halen. Omdat werd afgekapt waren ze dus ook niet tegen elkaar uitgekomen. 't Parochiebladje haalde 3 punten en Versieck haalde er eentje meer door een gelijke trek tegen de KLoJo's. Versieck had als excuus dat ze er al een heel druk weekend hadden opzitten. En 's morgens waren de meesten al begonnen om 6u45. Er waren dan ook nog een aantal trekkers die 's morgens al hadden deelgenomen, en Versieck is dat natuurlijk niet echt gewoon. De Berketrekkers hadden 6p door zowel Jagersrust als Church House op de knieen te dwingen. De combiploeg die precies 550kg op de weegschaal zette JBJ (Jagersrust-Berketrekkers-Janssens) haalde met 12p een 10de plaats. De KLoJo's haalden een zeer bevredigend resultaat met 16p. De Stove zal blij geweest zijn om eindelijk eens noemenswaardige tegenstand te hebben op een tornooi, want dat was alweer enkele maanden geleden (18p). Jammer dat de Westvlaamse derby tussen De Stove en KLoJo's ook niet in het programma zat. Het zou vandaag zeker spannend zijn geweest.

De halve jeugdploeg van de Hagmolltrekkers haalde een mooie 7de plaats met 19p. Mooi, want niet meer dan 3 punten tekort om 4de te worden en aldus naar de halve finales te gaan! 2 puntjes meer voor TTV Vandakker en Holland Tow die dus de 5de plaats deelden. Ze hadden welgeteld 1 puntje tekort om TTV Gelderswoude (22p) uit de halve finale te houden, want dezen hadden in hun zware trekken al 6 waarschuwingen verzameld. Holland had er op dat moment 2 en cleane ploeg Vandakker had er nog geen enkele!

Touwtje had nog 1 puntje meer (23p). Holland2 (27p) en FJ Retie (30p) stonden iets hoger genoteerd en FJ Retie (Fam. Janssens voor de vrienden) had dat onderlinge duel al gewonnen.

In de halve finale werden de plaatsen bevestigd : Holland2 rekende 2-0 af met Touwtje en FJ Retie hield met een 2-0 ook de andere Nederlandse ploeg uit de finale. Om tijd te winnen (we waren, voor de tweede keer in 9 jaar, veel te laat gestart) werd beslist even af te wijken van het Twif-reglement en geen strijd meer voor het brons te doen. Echter FJ Retie en Holland Tow hadden dat zo niet begrepen en maakten er een memorabele strijd van. Beiden hadden al 1x de Beker van Vlaanderen meegenomen naar huis en wilden dat koste wat het koste een tweede keer doen. Hadden onze Belgen de voorrondes nog 2x gewonnen; de eerste trek werd na 1.40 minuten afgesloten in het voordeel van Holland ToW. De tweede trek was er ook eentje om in te kaderen en na 2,26 min kreeg Holland een derde waarschuwing. De vele supporters konden weinig begrip opbrengen voor de scheidsrechters en de trekkers waren nog gemotiveerder voor de derde trek. Bijna kon FJ Retie de Beker in eigen land houden, maar Holland won na 1,39 min ook de derde en beslissende trek. Op de meet gesneuveld dus. Jammer dat maar een de winnaar kan zijn. FJ Retie had het verdiend, maar ook onze broederploeg uit Engeland gunnen we hun tweede titel!

Voor de statistieken zetten we even de nationaliteiten op een rijtje : B is Belgie, E staat voor Engeland en N wijst op Nederland. Van 1 naar 15 wordt dan :
E B N N B E N B B B B B B N E.
Of : om aan te tonen dat onze rare ploegsamenstellingen wel werken : een Gewichtsloeg is G, zuiver 6tal is 6 en combi is 7 : Van 1 naar 15 :
G G 7 6 G 6 7 6 6 G G 6 G G 6 .
We hopen dat iedereen een leuke dag heeft gehad en zien jullie graag volgend jaar terug op ons 10de tornooi!!!