2010

29 tornooien dat jaar, waaronder opnieuw Beert en Beveren a/d Ijzer, maar ook ons eerste Internationale tornooi bij onze vrienden in Schijf NL. 

We doen er mee in de klassen 4+4, heren 720, en maken ook een damesploeg, de enige punten halen we echter in een recreantentornooitje (eerste plaats daarin als magere troost). Toch is dit een geslaagd tornooi voor ons. We merken er ook dat onze Belgische scheidsen (dan toch) niet arroganter zijn dan de buitenlandse, want enkele van deze laatsten tonen een wel heel dikke nek.

De derde plaats in het gewichtstrekken te Retie is een valse noot bij het begin van het seizoen. We gaan ook trekken bij De Boerekes, over een zwembadje, wat we winnen, maar nog komen ze niet voor een tegenbezoek naar Damme.

In Waregem- Nieuwenhove treden we voor de eerste maal aan met 3 ploegen, maar ook zij komen niet terug.
De Engeland-reis gaat door met de grootste groep totnogtoe. Memorabel: aan de douane behoorlijk wat stress als we even voor mensensmokkelaars worden aanzien en bijna niet mogen oversteken. Na de zondvloed van vorig jaar laten we de tentjes voor wat ze zijn en we overnachten in een heus hotel. We trekken op zaterdag in Barton en op zondag in Leek. Daar halen we een nipte eerste plaats in de catchweight-klasse! Het eten op zaterdagavond komt met horten en stoten en we zitten zowat 4 uur aan tafel omdat we zolang moeten wachten. Side-dishes, aardappelen… wachten we nog steeds op. We weigeren de volle pot te betalen. Deelnemers : Erik, Geert, Hans, Jurgen, Andy, Marc, Ilse, Sofie, Nan en Steffi. 

 Onze Dames winnen in Nieuwvliet. Het BK wordt prachtig georganiseerd door Vandakker en Powerrangers!!! Op dat BK slagen we er voor het eerst in jaren in om De Stove te verslaan na een heel heroïsche strijd. Memorabel: we gaan zo diep dat Anthony erna geruime tijd staat over te geven. Maar een nieuw tijdperk wordt ingeluid : we kunnen onze concurrenten aan! We presteren zeer goed in een lastige groep, en zijn ervan overtuigd de kruisfinales te halen, maar tijdens de toespraak van de coach valt het verdict : gedeeld vierde maar uitgeschakeld. Voor de eerste maal hebben we voldoende Dames om te kunnen selecteren en dat zorgt voor behoorlijk wat gedoe en afdreigen. In Houtave treden we aan met 3 volledige ploegen. De uitbreiding voor volgend jaar is definitief ingezet.
Ons tornooi is zeer vlot georganiseerd, met ook een bar “lekkers voor de trekkers” en de aanwezigheid van FOCUS-TV (naast massale kranten-interesse) onder een stralende zon. We verwelkomen 2 ploegen uit de streek van Beert (Vl-Brabant). De bus uit Beveren a/d Ijzer wordt afgezegd wegens dodelijk ongeval op donderdag.


Na Veerle (101) rondde nu ook Nathalie de kaap van 100 deelnames, te Ruiselede.
Ilse doet hetzelfde in De Haan.

Proficiat en vooral BEDANKT !!!


Er is wel een en ander te vinden bij andere ploegen (zeker Kempische) waar TTV Versieck jaloers kan op zijn. Maar dit is iets waar anderen (zeker de Kempische) jaloers kunnen op zijn : toen het donderdag 3 juni stikkend warm was en waarschijnlijk niemand stond te springen om nog een beetje aan een koord te gaan hangen, besloten we onze training op het strand in Knokke te laten doorgaan (op 3km van Knokke-Le Zoute zelfs). Het werd schitterend, en super-lastig. Lastiger (beter?!) dan een gemiddelde training, maar vooral mega-leuk. Het mulle zand trainde alvast ons geduld en uithouding. ZEKER voor herhaling vatbaar !

De coach zelf had nog niet veel gedaan, dus mocht nog eens in de branding duikelen, maar geen paniek : Greenpeace kwam om hem weer in de zee te duwen. Alles is nog goed gekomen!

Met excuses vr de polarisatie Westvlaamse tegenover Kempische ploegen, maar ik zie hen nog niet aanzetten voor een trainingske aan zee. (gniffel, gniffel,...) 

TORNOOIEN

2010-01                                                                                                                                                                                                                                                                            

Geert


Veel Belgische Touwtrekverenigingen die het hebben zijn er nog niet. Maar laat dat nu voor Versieck net geen reden zijn om het te laten (zie later). Enkelen zullen de wenkbrauwen fronsen en het misschien arrogant vinden ? Ikzelf noem het "gezonde trots". Veel traditionele verenigingen (en Touwtrekken is toch een traditionele Sport?!) onderscheiden zichzelf van de anderen met een leuze, een motto, een lijfspreuk. Iets dat HEN, meer dan anderen, op het lijf geschreven is. Welnu, bij het begin van het nieuwe seizoen trakteerde TTV Versieck zichzelf ook op een "motto", met twee Tee's. Om het cachet te bevorderen en om ook in het buitenland even duidelijk of (meestal) even on-duidelijk te zijn plaatst men deze dan bij voorkeur in het Latijn. Nu zit mijn Latijn al meer dan twintig jaar verdrongen in een ver hoekje achterin mijn brein, en volgens de therapeut moet het daar blijven om "geen poorten naar een donkere wereld te openen"(Wat zou hij toch bedoelen?).

Gelukkig woont er in Sijsele ene Paul Adriaens, Lyc. Latijn. Hij luisterde geduldig naar mijn uitgebreide omschrijvingen en reikte enkele formuleringen aan.
Wie ons kent zal toegeven dat de leuze ons perfect typeert, onorthodox als we zijn :
"SI SEMPER SEQUERIS, NUMQUAM DUX ERIS"

Het is geen prijsvraag, dus we geven de vertaling er graag direct bij :
"ALS JE ALTIJD VOLGT, ZUL JE NOOIT DE LEIDER ZIJN".

Het typeert onze vereniging als on-orhtodox. Op de vele tornooien die we bezoeken zien we soms dingen die we graag navolgen, we volgen dus wel als het moet ; maar soms zijn we zelf de eersten om iets te lanceren. Het slaagt dan niet altijd. Het slaagt soms wel. En in dat laatste geval zijn we content natuurlijk. Soms werden we dan zelf al nagevolgd, maar niet altijd geëvenaard.
Het zorgt ervoor dat we als vereniging geen grijze muis zijn, zelfs al laten we niet altijd op sportief vlak een grote indruk.

Zo, en nu nog een beetje oefenen tot ik hem tenminste zelf uit het hoofd ken.
Si sequer semperis,... se simper,... si semperis ,... . De "si" gaat toch al vlot !


2010-02-05                                                                                                                                                                                                                                                     

Trek je Rot - Retie

Geert


Nee ik ben er nie aan, aan al die tennissers. Het ene jaar zeggen ze dat ze ervaring misten en dat zich dat laat voelen op de belangrijke momenten; het volgende jaar zeggen ze dat er druk is omdat ze veel punten te verdedigen hebben. Maar voor deze keer begreep ik hen wel : Versieck ging net als vorig jaar het seizoen gaan starten bij "Trek je Rot" bij de Retische zwarthemden. Vorig jaar wonnen we totaal onvoorbereid door 680 kg omhoog te trekken.

Eigenlijk deelden we de eerste plaats met Team Extreme. Achteraf bleek een van ons dan nog een ganse avond te hebben getrokken met een gebarsten schouder. Deze kerel bleef dit jaar thuis en Andy mocht hem vervangen. Het doel was simpel : opnieuw minstens 680kg trekken EN opnieuw winnen.
Bij inschrijving bleken de collega's van Team extreme niet present. AHA !!! Er deden er wel drie van mee bij BVB. Ook Papa's Jong Janssens en Heidevinken waren weer van de partij, evenals "Met Power". De volledige top zes van vorig jaar bleek present. Maar wij hadden geen greintje schrik.

Bij 480kg sneuvelde de eerste ploeg. Peanuts in vergelijking met onze top-gewichten, maar die eerste afvallers hebben dan ook GEEN touwtrekervaring, en zijn overwegend ook een stuk minder imposant qua postuur (en gewicht). Net geen 100kg per persoon, is eigenlijk wel knap. Vooral omdat een ervaren ankerman een supergroot verschil maakt. Mondjesmaat vielen nog enkele van de 13 teams af en rond de 600kg was de schifting plezier-trekkers tegenover pseudopleziertrekkers doorgevoerd. Alleen Powerrangers konden nog 620kg omhoog trekken, wat monsterlijk is, als je rekening houdt met hun gezamelijke (gebrek aan) gewicht. Geen ploegen meer onder de 500kg vlees, denk ik.

We snijden de laatste kilometers aan met een peletonnetje van 5. Niemand verslikt zich in de 620, 640, 660 of zelfs 680. Wij waren al tevreden dat het gewicht van vorig jaar behoorlijk vlot ging; maar we hadden wel gehoopt dat er minder mede-finalisten zouden over zijn. Missie 1 "Record" volbracht. Maar nog waren we niet tevreden... . Eigenlijk zag ik de bui al hangen : onze tegenstanders hadden tot zover ook nog vlot gepresteerd. "Met Power" leek misschien iets minder vlot te draaien en voor BVB hoopten we dat ze zich zouden verslikken en panikeren, want zij teerden op een massa kracht, maar iets minder techniek.

"Met Power" moest in 700kg zijn meerdere erkennen. Wij hadden niet echt problemen, maar 700 had toch al redelijk moeite gekost. Vorig jaar hadden we echter geleerd dat een volgende trek dan soms vlotter gaat, doordat iedereen van in het begin focust. 720kg dan : BVB faalt en gaat naar herkansing, wij doen hen dat na. De andere 3 gaan door, Heidevinken vertonen nog een zekere marge. Het ziet er niet zo goed uit, ons tekort lijkt heel erg klein "het zit er nog in, in die herkansing". Het is echter al duidelijk dat de andere 2, eerlijk gezegd, sterker presteren.

Herkansing BVB : moeizaam veroveren ze 5cm per sleur, eerst telkens een goede 5 cm, later steeds kortere centimeters, het valt stil, het gaat te lang duren, ze laden zich nog eens op : de ankerman duwt met zijn hak de infrastructuur kapot : een trede wordt bovengeduwd. De technische afdeling van de Fam. Janssens doet een interventie van enkele minuten. Het blijkt voldoende voor BVB : ze starten opnieuw en gaan overduidelijk achteruit "1 meter : Kat in't bakkie" En nu Versieck : 1...2...START : Het gaat, het gaat, het gaat, maar zoals in bijna al onze trekken is het ritme compleet verkeerd. De trein valt stil, ik dacht halfweg, later bleek op 20 cm van de meet. Voor een eerste plaats hadden we misschien nog dat tikkeltje extra kunnen doen, maar nu zat het er niet meer in. Redelijk vlug nadat de trein stopt, voelen we de krachten wegglijden en zetten de voorwaartse beweging in.
700kg schrijven we op ons palmares, straf : 140kg per man. Maar uitbundig konden we niet zijn met onze vierde plaats. In de volgende trek sneuvelden ook BVB en Papa's en enkel De Heidevinken konden de 720kg in de herkansing omhoog trekken.

Shit, op 30 cm van een gedeelde tweede plaats, achteraf gezien. "Maar we hadden ons tenminste niet geblesseerd zoals vorig jaar". MAAR toen we na een rit van anderhalf uur uit de auto kropen bleken de spieren TOCH wel weer goed getest te zijn.
Volgend jaar doen we er toch gewoon weer 20kg bij? Hopelijk doen de anderen dat dan niet...


2010-04-05                                                                                                                                                                                                                                                                         

Competitie West KLJ Ruiselede

Geert


We hadden er erg naartoe geleefd : het eerste competitietornooi. Zoals men bij de duiven "weewnaarsvluchten" heeft of drughonden even drooglegt om gedrevener uitvoerders te hebben, beslisten we voor het eerst ook geen outdoortornooien te doen voor dit eerste competitietornooi. Nu ja, als coach van een vrije klasse-ploeg hoef je ook geen Brepoels of Mathyssen te zijn om te weten dat je beter even wacht om naar de andere kant van Vlaanderen te gaan om er achteraan te gaan eindigen tegen een kudde "jongskes". (Door een reglementswijziging is het daar nog een een stuk moeilijker voor Vrije klasse om daar punten te rapen. Ook al betekende dat wel dat een trekker uit onze eerste ploeg nog nooit bij ons aan het touw kwam in een wedstrijd. Een behoorlijke gok, maar we hadden een reserve mee... .Jurgen deed het echter meer dan voortreffelijk en het waren anderen die moesten plooien.

Als je zeven meer dan gemiddelde ploegen samen zet in een poule heb je altijd wel ergens reden tot klagen over de loting. Maar dan heeft bijna iedere ploeg dat wel.
Jupiler-Boys openden sterk tegen 't Parochiebladje en moesten maar net de duimen leggen. Maar hun middag was er wel door naar de knoppen, de recuperatie is niet zo vlug getraind als de techniek. De KLoJo's hadden in de eerste ronde een goed gevoel tegen De Stove en duwden vol op het gaspedaal, verloren ook nipt, en waren nog niet gerecupereerd tegen Fredotrans, waardoor ze ook hier in het zand beten.
Wijzelf hadden een erg rustig begin : KLJ Ruiselede bleek minder sterk dan gevreesd, de tweede ronde waren we vrij, en wat duurde dat lang... De derde ronde wachtten de murw-getrokken JupilerBoys en pas dan begon het "echte werk".
Tegen De Stove was de eerste trek weer erg goed, slachtoffers vielen als vliegen aan beide zijdes, maar net zoals vorig jaar "close but no cigar". De tweede trek was behoorlijk, maar iets minder spannend. Ondanks de zware ontmoeting met Houtave hadden we nog wat reserve tegen Fredotrans, maar al snel volgden De KLoJo's, ondertussen al wat hersteld na een vrije ronde. We wonnen knap de eerste trek door te blijven druk zetten, de tweede trek verloren we echter opvallend snel. Blijkbaar hadden we wat op "onzen asem" getrapt. Het is goed dat een trekker voldoende zelfkennis had om te zeggen "laat mij maar aan de kant", maar de eerste trek tegen de KLoJo's had er daarna nog een tweetal met hun smoeltje tegen de spreekwoordelijke muur laten lopen. En geen valabele reserve meer dus. We hadden wel al onze zekere tweede plaats beet, maar hoopten het puntenverlies van De KloJo's zo vroeg in het tornooi, cash te laten betalen voor de competitie. Ondertussen was het Recreanten-intermezzo ook al afgelopen waardoor we maar net buiten de drie minuten weer op het veld moesten tegen die van 'tParochiebladje, die al het beste van het pak recupereren, EN die ook nog eens hun vrije ronde er juist hadden opzitten.
Nauwelijks nog concentratie bij de start, en wat we ook probeerden : als er twee kapot zitten bij de start en ook bij de anderen is de brandstoftank leeg, dan mag je nog op het gaspedaal drukken, het schuift voor geen meter meer.
Een prachtige middag werd op die manier nog bruusk afgebroken. Ik had vooraf gehoopt op (en getekend voor) een tweede plaats, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat er NOG 3 op die tweede plaats zouden staan. Zeker niet slecht dus, maar ook geen enkel punt gewonnen op de belangrijkste concurrent. Het tornooi duurde daarvoor juist 20 minuten te lang... . Na een schitterende middag.

Bij de recreanten moet het de allereerste keer geweest zijn dat we zo'n sterke ploeg konden opstellen. We twijfelden zelfs om bij de Getrainden te trekken. Maar doordat we geen reserve-heren hadden, was dat medisch niet verantwoord geweest. 4 heel behoorlijke heren, 3 goede dames en nog twee competitieve reservedames. Dat moest vonken geven. We beslisten ook om constant te roteren met de twee reserves. Het liep heel goed, maar door het roteren bleef het telkens weer opnieuw een beetje zoeken. Chapeau ook hier voor de trekkers die durven toegeven dat ze "beschikbaar zijn, maar er misschien beter eentje uit gaan". Dit is de echte ploeggeest ! We wonnen van bij de start tegen Van Bruwaene (latere 6de), alsook tegen 't Gaperke (5de). Daarna namen we zelfs zonder eigenlijk echt in het rood te moeten gaan van KLJ Meulebeke. Anti-Flappy (7de) ging ook behoorlijk, maar de tractorvrienden kregen we maar 1 keer over. Alle 4 de Heren hadden sterren gezien maar konden dus niet vervangen worden. De tractorvrienden haalden trouwens de 4de plaats met 3 gelijke trekken en 1 verlies. TTC Wieme (voorheen Den Tempel) kwam sterk voor de dag, ondanks enkele nieuwe gezichten, door twee dameswissels haalden we een eerste trek binnen, maar de tweede kwam te vroeg. De stemming was ineens omgeslagen. Hoewel het hoopvol bleef dat we nog niet verloren hadden. De volgende ronde waren we vrij, voldoende om daarna weer vlot de maat te pakken van FredoDames en Jun Moeder.
Alleen jammer van de "inzinking" tegen de tractorvrienden. Hoopvol wachtten we op de uitslag : we hadden slechts 2 x 2 punten laten liggen. KLJ Meulebeke had echter alleen tegen ons punten verloren (3 dus), waardoor we toch een puntje achter hen eindigden.
Een schitterende start, maar de kans dat we nog eens zo een tweede ploeg hebben is niet zo erg groot, tenzij iedereen ook de volgende keer weer op de afspraak is !2010-04-10 11 14

Competitie Vandakker

Geert


Nadat we onszelf hadden drooggelegd voor het eerste competitietornooi in Ruiselede op Paasmaandag, compenseerden we met een extra-sportief vervolg van de paasvakantie : op zaterdag huurden we de sportzaal af voor een basketmatchke onder mekaar. De dag erna gingen we met liefst twee teams op bezoek bij de collega's van Vandakker. Niet voor het eerst stelden we twee ploegen op, wel de eerste maal dat we daar in slaagden bij de achttallen en met een combiploeg (van 12) in Antwerpen. Op zich al een goed resultaat. De daaropvolgende woensdag probeerden we nog een wat rustiger sport uit het plaatselijke krulbollen. En op de volgende zondag konden we weer twee recreantenploegen naar het front sturen onder de vorm van het recreantentornooi van de Powerrangers.

Als alternatieve extra-training gingen we op zaterdag een potje basketten. Bij de allereerste doelpoging ging er al een loepzuivere driepunter door de basket. Een andere tegenstander vertrok telkens van buiten de driepuntlijn voor zijn geslaagde lay-ups en eigenlijk bewees iedereen over nog behoorlijk wat balgevoel te beschikken. Al duurde het bij sommigen wat langer eer het balgevoel weer aan de oppervlakte kwam. Voor mezelf een confronterend moment toen ik door mijn eigen zoon werd voorbijgedribbeld, maar ik vrees dat dat vanaf nu bij het vaderschap kan behoren. Ondanks een leuke oefening, zeker voor herhaling vatbaar, werd toch niemand een vast contract aangeboden door de plaatselijke basketbalploeg.

Dus gingen we op zondag maar weer Touwtrekken. Vandakker had geen groots tornooi op poten gezet, maar alles was wel dik in orde. (Hadden ze toen maar geweten wat ze nu weten wat betreft de buur-ploeg.) Onder het motto “plezier daar moet je zelf voor zorgen" hadden we een delegatie van liefst 30 personen. We hadden bijna een buske kunnen huren. We kregen wel de gewaardeerde hulp van een koppel trekkers uit een bevriende ploeg : een leuk en geslaagd experiment dat wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar is. We konden ook weer even onze parttime-Versieck ankervrouw in de armen sluiten (na een half uurtje wachten en wachten en wachten...). Een welkome Kempische trekster zorgde tenslotte voor een volledige ploeg. Hoewel we voor 20% van de ploegen zorgden, haalden we niet evenredig veel punten binnen, op zijn zachtst gezegd. Onze volbloed-ankerman James had zich akkoord verklaard om in lijn te gaan staan om de 8tal Vrij-ploeg rond te krijgen, hoewel dit helemaal niet zijn ding is. En we weten het : als je in Antwerpen ook maar een beetje toegeving moet doen op de ploegsamenstelling ben je een vogel voor de kat. Bij de combiploeg hadden we dan weer iemand die nog nooit aan het touw had gestaan, maar had ik toch wat meer weerstand verwacht en na een 4tal trekken zakte de moraal even naar het nulpunt. Wat peptalk bracht ons meng-team weer gemotiveerd op de baan en uiteindelijk maakten we er toch nog een goede training van. Zodat we nog min of meer tevreden konden huiswaarts trekken.

Op woensdag trakteerden we onszelf op een initiatie krulbollen. We verklaren al twee jaar aan een stuk dat trabollen na Touwtrekken de coolste sport van al is, dus wilden we de lokale krulbolvariant ook een kans geven. Het was leuk tot heel leuk. Maar na ons pensioen leggen we toch maar liever een trabol aan. Misschien was krulbollen iets te moeilijk? Of was trabollen net iets spannender?

Voor de donderdagtraining vreesden we wat afzeggingen doordat we op woensdag al waren samengekomen, maar bijna de volledige trainingskliek was toch weer present!
BRAVO, TEAM!

2010-04-18

Competitie Powerrangers

Geert


De Powerrangers hadden vorig jaar al een eerste heel gezellig tornooi, in hun tweede editie speelden ze het klaar er ook een groot tornooi van te maken. Een prachtig zonnetje scheen op de perfecte ondergrond. Er was voldoende plaats en alles leek ook goed voorbereid. Er waren ook een behoorlijk pak toeschouwers.
Was het ochtend-competitiegedeelte met zes ploegen niet beter bezet dan op de andere Kempische tornooien, het blijven wel 6 Jeugd/damesploegen in competitie ! Jagersrust kan er zelfs 2 onder hun naam laten trekken! 7 heren en combiploegen van de namiddag, dat is iets minder indrukwekkend, vooral dan als je weet dat Fam. Janssens al voor bijna 3 ploegen zorgt.
Maar toen moest “The Grand Finale" nog komen.

Terwijl de inschrijvingen voor het recreantengedeelte al binnenstroomden kwam er nog een bende fietsers van plaatselijke bewegingen aangereden : er kon worden afgeklopt op liefst 24 zogenaamde recreantenploegen ! Ook Versieck droeg zijn steentje bij door 2 ploegen op te stellen : een ploeg bij de Jeugd (bestaande uit 3 dames en 3 jeugd) en een herenploeg. 4 Damesploegen, 9 jeugdploegen en nog eens 11 herenploegen. AMAI.
Ondanks het zeer enthousiaste allereerste aantreden van Anja bij de jeugd/damesploeg, konden we nauwelijks een vuist maken : 3 15-jarigen en 3 dames, waarvan dus een compleet nieuwe kracht. We moesten ons tevreden stellen met 1 overwinning (en een 7de plaats). Geen schande natuurlijk als je weet dat enkele getrainden nog eens meetrokken onder een andere ploegnaam en de meesten hoe dan ook 17-18 jaar waren. Toch was nieuweling Anja tevreden en mochten we haar op de eerstvolgende training al verwelkomen. Bedankt ook Jurgen! 3 nieuwe leden op 1 week, en nog eens kans op 2 extra!
De Heren : Erik als geoefende trekker, Lorenzo in zijn tweede jaar, Anthony : nog maar 18 maar wel al behoorlijk veel ervaring, Jurgen in zijn derde tornooi, Michael ODB, 45kg, in zijn tweede tornooi en ikzelf (iets meer kilootjes) bij wie de ervaring begint in het nadeel te spelen. Natuurlijk wel nog iets anders dan een ploegje dat nauwelijks 1 of 2 keer per jaar een tornooitje doet. En ook wat meer “uitgebalanceerd" dan een team dat anders vooral supportert. Na enkele vlotte overwinningen na mekaar werd het spannend in de zesde ronde.
Versieck had nog geen problemen gehad, maar Traktorvrienden en Den overschot ook nog niet. Wij zouden hen nog allebei treffen. Zij ontliepen elkaar in de voorrondes. We verloren nipt van de Traktorvrienden en kort daarna ook van Den overschot.
Geen probleem, er waren nog kruisfinales. Eerst moesten we nog een barragewedstrijd trekken die heel goed bleek mee te vallen en daarna troffen we opnieuw Den overschot. Opnieuw kwamen we iets te kort, we dachten nog even hen te kunnen afmatten, maar dat lukte ook net niet. We haalden wel vlot de derde plaats. Eigenlijk waren er drie teams die er wat bovenuit staken, wij bleken wel de minste van deze drie. Traktorvrienden leek te gaan winnen, maar werd uiteindelijk op 30cm van de streep toch genekt door de ervaring van Den overschot die de "laatste Mohikanen" van de Modesten bleken te zijn. Een zwanezang die dus niet in mineur eindigde. Hopelijk herhalen ze hun optreden in de semi-recreantentornooien misschien toch nog???
Door de drukke middag werd het de hoogste tijd dat we naar huis vertrokken. Ook enkele plaatselijke medewerkers hadden duidelijk niet meer kunnen wachten op hun portie gerstenat (het enige minpuntje in een prachtige organisatie). Maar wij konden behoorlijk tevreden naar huis rijden.
Mocht er iedere week zo een tornooi zijn in Belgie, dan gaat Versieck er ongetwijfeld iedere week naartoe !
2010-04-23 en 30

Recreanten Waregem en  Retie                                                                                                                                                                                                                                                      Geert


Een woord zegt niet alles : een "Belg" is allang niet meer een Belg zoals het er vroeger een was, een "celibaat" betekent niet meer "zonder contacten" maar wel "contacten zonder contracten" en ook een "Regering" is niet meer wat een buitenstaander ervan zou verwachten. En in touwtrekken is het woord Recreant ook voor interpretatie vatbaar. Is iemand die 10 keer per jaar trekt een recreant? Tuurlijk, alle touwtrekkers in Belgie zijn Recreanten! Maar iemand die maar één keer naar een tornooi komt valt dan onder dezelfde noemer?? TTV Versieck heeft de luxe om trekkers te hebben van verschillende niveau's, we proberen dan ook altijd de ploeg zo op te stellen dat we leuke wedstrijden hebben, ondertussen liefst wel vooraan eindigend.
Nu zeker, nadat Monseigneur van Gheluwe een nieuwe interpretatie gaf aan het bekende liedje "zie je va Bruhhe, zet je vanacht're"

Op deze manier, daar zijn we van overtuigd, is het leuk voor onze eigen trekkers, ook de jongeren, lichteren, dames... maar ook voor onze tegenstanders. We willen geloven dat we zo de beste reclame zijn voor ons eigen tornooi en voor het Touwtrekken in het algemeen.
Natuurlijk lukt het niet altijd om de tegenstand vooraf in te schatten. In Waregem probeerden we het beoogde vijftal in te vullen met 2 heren een belofte en 2 dames. Maar in de eerste wedstrijd trokken we gelijk. De coach begon in paniek met zijn "alarmbelprocedure" en verving 1 dame door een derde heer. Later bleek echter dat we waren begonnen tegen de latere tweede uit onze poule. Het was dus voorbarig geweest. Er waren 4 poules van 5 in Waregem (en nog een tweetal ploegen geweigerd, wegens max. 20) en alleen de eerste stootte door. In de (kruis-)finales baatte zelfs de derde heer niet : we werden vierde nadat we in de strijd om het brons nipt waren verloren van KLJ Meulebeke. 10, misschien 20 cm te kort in de eerste trek, was de tweede trek een verloren zaak, vooral ook omdat iemand bij de eerste trek een lumbago had opgelopen in een ultieme poging om alleen die laatste 10 cm te overbruggen. Niet slim, natuurlijk voor een "ervaren" trekker.

In Retie trokken we een weekje later met een combiploeg in dezestallen : de onvermijdellijke Erik en Anthony, onze aanwinst van dit seizoen Jurgen en ook nog eens de Marc als reserve. Ze trokken met Nan, Mathieu, Jonas en Damon. Hoewel toch al behoorlijk ervaren konden deze laatste vier (met zijn viertjes samen amper 190 kg) niet genoeg "gewicht in de schaal leggen". Onze jeugd (13-15 jaar) krijgt echter wel nog een paar jaar groeimarge. We hoopten dat de 3 mannen in de ploeg voldoende zouden kunnen compenseren, maar dat bleek ijdele hoop. We werden in de tweede poule van zes ingedeeld en werden daarin "slechts" vierde. Nochtans werd mij bevestigd dat de ploeg niet slecht trok. Een recreant in Retie is dus toch nog wat anders dan in Waregem.


Voor de "argwanende lezer" : dit is geen commentaar op deze zogenaamde Recreantenploegen : ook Versieck is regelmatig "mossel noch vis". En als er meerdere zo een ploegen aanwezig zijn, waarom niet?

Nu volgt wel een persoonlijke mening :
Misschien moeten we dan ook niet doen alsof, door toch (alleen) de ploegnaam te veranderen? Dan hebben de verliezers tenminste nog eer in hun verlies. Met open vizier strijden heet dat.
Ach, het is een detail, zolang de tegenstander maar niet wordt belachelijk gemaakt door hen uit te lachen of herhaaldelijk te zwaaien aan het touw, want wie wordt daar nou beter van?

2010-04-29

Jeugdsportdag

Geert


Tussen de 2 voornoemde recreantentornooien mochten we nog 2 mooie initiaties geven : in Diksmuide op zaterdag waren we van dienst bij de Provinciale Jeugdsportdag. We hadden er dit jaar ook een competitieproef. Hierdoor hadden we een veelvoud van deelnemers aan onze stand tegenover andere jaren. MAAR TTV Versieck heeft een nogal veeleisende voorzitter, die nooit tevreden is : de proef was een individuele proef "is dat wel Touwtrekken???". Gelukkig konden we ook veel van de deelnemende groepen nog even - tijdens het wachten op hun beurt - in ploeg aan het touw krijgen. Het laatste uur waren er geen competitieproeven meer en werd het nog heel druk aan het wedstrijdtouw. Ondertussen had ene Hendrik van Chiro Staden het gepresteerd om (63 kg wegende) op een rubbermat , niet in ankergreep en aan een heel glad kunststoftouw liefst 100% van zijn eigen gewicht omhoog te trekken. Zijn contract ligt klaar !!! Marloes van El Sancha, de Diksmuidse Dansgroep, haalde de beste prestatie bij de meisjes met een overtuigende 90%. Als het dansen ooit gaat vervelen... ZEER welkom!. Een drukke, heel geslaagde, warme dag.


2010-05-04                                                                                                                                                                                                                                                                

Regentenopleiding Westende

Geert


Voor een vierde maal al mochten we de Eerstejaars Bachelors Lichamelijke opvoeding laten kennismaken met onze onderschatte sport. Ik had het al jaarlijks aangeraden, maar dit keer was de eerste keer dat het tornooitje op het strand zou plaatsgrijpen. Een beter bewijs dat Trekkers atleten zijn en geen zware bierhijsende bende, kun je je niet indenken : elke trek werd een uitputtingsslag als een loopgravenoorlog. Voorzitter content? Ja, maar... toen we aankwamen zagen we de dreigende onweerswolken van over zee al aankomen, en we werden gesommeerd om de uitleg kort te houden. Met tegenzin dachten we "Befehl ist Befehl", maar toen we 15 min later wilden beginnen met het tornooitje begon het inderdaad al te druppelen. Naarmate de wedstrijd vorderde, verhoogde ook de regenintensiteit. Nauwelijks anderhalf uur na onze aankomst werd de finale getrokken in de gietende regen.

Het belangrijkste is deze sportievelingen te laten voelen wat echt Touwtrekken is, en dat hebben we kunnen doen. Het was de juiste beslissing om de uitleg te beperken tot de basishouding, MAAR ik had zo graag (net als ik de vorige jaren wel kon doen) uitgelegd wat de waarde is van Touwtrekken voor jongeren. Waarom een uurtje Touwtrekken socialer, educatiever,... is dan een uurtje meer lopen of voetballen,... .

Het blijft altijd leuk om met een groep van 80 sportieve mensen te werken, daarom ook dat liefst 8 leden mee gingen om onze sport te promoten. Maar op de terugreis had "Mister nooit content" toch ook een beetje een gevoel van "jammer van het weer, er zat nog meer in".

De motivering achteraf geven, onder dak? Druipnatte mensen hebben daar om 21u geen zin meer in na twee dagen intens sporten, zelfs niet gemotiveerde kandidaat-Bachelors.

Volgend jaar gaan we het eens extra goe uitleggen zie! Weer of geen weer : Het blijft nog altijd een voorrecht dat we onze sport aan deze mensen mogen voorstellen !!!


2010-05-23

Competitie West KloJo's

Geert


Weinig volk op en rond het veld zo tegen het vooropgestelde beginuur. Om een of andere reden gingen we ervan uit dat we nog wel een heel lange tijd in het zonnetje zouden kunnen blijven zitten alvorens te beginnen. Maar toen klonk de waarschuwing "start over 5 minuten". Iedereen die verwacht werd, was er blijkbaar wel al (maar ook niemand meer). We schrokken wakker uit onze siesta, maar waren blijkbaar nog niet klaar voor de strijd.
Het zou een tornooi worden dat niet veel bijbrengt aan de uitstraling van het Touwtrekken, maar wel een goede ontmoeting op sportief vlak! We waren al lang blij dat de KLoJo's wilden de organisatie overnemen, hoewel ze heel goed beseften dat ze geen volledige voorbereidingstijd zouden hebben! Merci zulle!

De Recreantenploeg mocht als eerste de arena betreden die werd verwarmd door een gretig voorjaarszonnetje. Tegenstander al onmiddellijk : de JupilerBoys, die door omstandigheden (minder goed vorig resultaat en ook nakende examens) een stapje hadden teruggezet. We namen twee maal de snelste start maar moesten twee maal toch alles en 4 meter extra teruggeven. Een heel behoorlijke ploeg met Nathalie, Ilse (als reserve), Nan, Sylvia, Marc, James, Geert en tenslotte Jeugdtrekker Sander in de plaats van een vierde Heer. 20kg te weinig om de Jupiler-klappen af te stoppen. Daarna mochten de Heren aantreden tegen Fredotrans, die voor het eerst een combiploeg opstelden. Door onderschatting (het gewicht van Andy aan de kant gelaten) en doordat enkelen blijkbaar nog aan het genieten waren van de zon, misten we de start en moesten al opgeven nog voor we goed en wel begonnen waren. Voor de tweede trek opnieuw onderschatting "rustig blijven, het komt wel goed" waardoor we ook in deze herkansing hetzelfde lot moesten ondergaan. De verslagenheid was groot. We moesten dit later rechtzetten!

Tweede ronde : recreanten tegen KLJ Meulebeke : twee maal snelste start en twee maal net genoeg marge om aan de 4 meter te geraken. Een verrassend resultaat in de goede zin. Het kon ook de Heren inspireren : Lorenzo als lichtste aan de kant tegen het Parochiebladje : verloren we vorige maand nog twee maal, dit maal namen we hen te grazen (hoewel later zou blijken dat ze ook een heel goed tornooi zouden trekken). Mogelijks zelfs de allereerste keer dat we hen op uithouding konden op de knieen dwingen. Dat was al direct iets heel anders! Ondertussen wonnen de KLoJo's van De Stove. We waren erop gebrand om hen vandaag eindelijk ook nog eens naar onze kant te trekken!!!

Vanaf de derde ronde had onze combiploeg (nog meer door) dat we het van de start moesten hebben, omdat we anders risico's zouen nemen. Ondanks dat de ploeg bestaat uit 5 mensen die niet trainen, maar door opperste concentratie konden we achtereenvolgens 't Gaperke, Wieme en 't Klein Bilkske elks twee maal bij de keel grijpen en toenijpen. Niet echt mooi, maar wel knap. Het kostte ons wel op een bepaald moment tot drie maal toe een valse start door zo een concentratie en gretigheid. (De voorzitter legt er de nadruk op dat hijzelf de eerste keer NIET (ik herhaal : NIET) de dader was!) Het bracht ons op de tweede plaats na De JupilerBoys. We gaan nooit meer weten of het zou gelukt zijn, hadden we hen op een later moment mogen bestrijden... . Een HEEL en HEEL knap resultaat! Hopelijk is iedereen ook bij volgend competitietornooi op post zodat we weer zo een tweede team kunnen opstellen.

De Heren troffen in ronde drie De Stove : we waren nog niet moe en zij waren al geraakt door de KloJo's... Lorenzo opnieuw opgeofferd ten gunste van Andy, Anthony, Erik, Hans, Jurgen en Mark. Maar zoals het spreekwoord zegt : een gewond dier is dubbel gevaarlijk en we maakten geen schijn van een kans (ondanks dat het me niet de sterkst mogelijke opstelling leek bij de ploeg uit De Haan?).
De vierde ronde tegen de KloJo's Anthony eens aan de kant gelaten, maar ook dat bracht geen zoden aan de dijk.
De laatste ronde tegen KLJ Meulebeke kon ons nog naar de hemel van een geslaagd tornooi, of naar de hel (slecht resultaat), leiden. Lorenzo viel weer uit de boot, maar het zorgde er wel mee voor dat we KLJ Ruiselede redelijk vlot in het verlies trokken (hoewel ze eerder al een punt hadden afgesnoept van De Stove).

Globale conclusie : Eerste team: Behoorlijk resultaat, nog beter luisteren naar de coach (startprocedure EN soms is er wel een goede reden om aan te vallen!). Dank aan Lorenzo voor de positieve omgang met zijn rol die middag. Later compenseren we dat wel!
Niet slecht, MAAR nu zijn De Stove EN KLoJo's al bijna uit het zicht verdwenen in de tussenstand. Maar waarschijnlijk zegt dat meer over hen dan over ons.
We moeten verder doen op de ingeslagen weg!
Het blijkt superspannend want iedereen kan van iedereen winnen!
Misschien was vandaag toch een unieke kans om De Stove wat in te lopen? Of ben ik nu weer te ambitieus?

Tweede team: akkoord, de tegenstanders zijn geen BK-ploegen, maar met een halve damesploeg lukt een goede start wel !!! Daar moeten we met het oog op het BK nog meer naar graven! Heel knap resultaat vandaag !

2010-06-06

De Haan

Geert


De Stove organiseert al enkele jaren de eerste zondag van juni een kleinschaliger tornooi. Omdat we er de meeste competitieploegen verwachtten, grepen we het tornooi aan als "studieronde" of als "try-out" (in afwachting van de gebudgetteerde videocamera...). Uit de eerste ploeg moesten we Anthony en Andy slachtofferen naar de 2de ploeg en Mark is eventjes (?) uit de running, gevaarlijk want het spreekwoord zegt "een ezel vergaat van aan de poten". Want we wilden testen wat onze drie dames waard zijn in de eerste ploeg. In de recreantenploeg wilden we dan weer onze jeugd afwegen. Zelfs de coach ging in de tribune zitten voor een andere kijk. Het werd uiteindelijk een maat voor niks, want de aanwezigen waren geen referentie. Het resultaat was een tweede plaats bij de Getrainden (op 5) en een gedeelde tweede plaats op 4 bij de Recreanten.

De drie Dames die "er uit springen" testten bij de eerste ploeg (uiteraard zonder reserves, het moet een beetje leuk blijven voor de sadisten onder ons) voor als we bij competitie eens niet aan de volledige herenploeg geraken. Dat was het vooropgestelde doel. Dat ging behoorlijk, maar de tegenstand was geen maatstaf. Parochiebladje was maar een schim van zichzelf (en maar met zes), Fredotrans Dames (voor de gelegenheid met 4 heren, waarvan 3 "Stoves") konden we ook niet vergelijken met iets dat we al kenden en enkel Fredotrans was herkenbaar. We hadden geen kans tegen De Stove en trokken gelijk tegen Fredotrans. Tot zover was het dus alvast geen verzwakking. We wonnen de rest behoorlijk vlot en zonder uitputtingsslag. Het is duidelijk een "valabel alternatief", ook al zitten er 2 erg lichte Dames bij (die de beste houding van de ganse ploeg etaleren). De combinatieploegFredo-De Stove had gewonnen tegen Fredoteam zelf, en wij hadden slechts gelijk getrokken, dus we waren gewaarschuwd vooraf, maar de tegenstand bleek verbazingwekkend mee te vallen. We wonnen, maar Nathalie sneuvelde wel bij het toebrengen van het genadeschot in de eerste trek. Het is echter "een bijterke" en ze keek vooral boos naar al wie suggereerde dat ze beter ophield. Zelfs voor de finale tegen De Stove wou ze haar plaats niet afstaan. Laat ons eerlijk zijn, het was hoedanook een verloren zaak. Aan tafel waren we echter unaniem in de eerste ploeg : "we krijgen ze zeker nog wel eens te pakken".

De tweede ploeg bestond uit 2 heel jonge jeugd, waarvan we zelfs eentje lieten "ankeren" als wissel op de toekomst, aangevuld met 2 dames, onze "lichte Michael", de "ervaren Michael" EN vooral ook Anthony en Andy. Het was een zeer lichte ploeg en Andy alleen kon dat natuurlijk niet compenseren. Daardoor werden we soms redelijk vlug weggeblazen. Daartegenover staat een vlotte overwinning tegen KLJ oostende-Houtave (hoewel ze alleeen een goede coach misten om minstens een punt raapten tegen de JupilerBoys), en een gelijke trok tegen de JupilerBoys. Dat is toch een ferme ploeg, hoewel we ze al overtuigender hebben gezien. Ze hadden blijkbaar last van de warmte? We moesten wel twee waarschuwingen slikken in onze eerste trek tegen hen, die we dan nog verloren nadat we twee meter achteruit waren gegaan bij de start. Daardoor komen we in de officiele ranking achter hen. Maar wijzelf noemen het "gedeeld tweede" in plaats van "derde". Op 't Gaperke stond bij de recreanten geen maat. Zoals voorzien zijn zij enorm aan het groeien in hun eerste echte jaar, en we mogen blij zijn dat we al enkele bonuspunten hebben op hen in de competitie, want ze zullen nog groeien! ze trokken zelfs al gelijk tegen 't Parochiebladje (alles was in 1 reeks).
Ook voor de deelnemers van de recreantenploeg kunnen we op het rapport zetten "geen duidelijke boodschap ontvangen". De resultaten waren behoorlijk, maar we hebben geen waarde-oordeel kunnen vellen. Te weinig ploegen, en de aanwezigen dan nog niet zoals we ze al kennen. In die zin had ik van dit tornooi VEEL meer verwacht! Nu lijkt het het een beetje overbodig dat we er zoveel moeite voor deden om weer met twee ploegen aanwezig te zijn, ook al LIJKT dat soms makkelijk voor buitenstaanders (die er zelf niet in slagen).
De recreantenploeg is TE licht met de jonge jeugd, en blijkbaar kunnen zelfs gerenommeerde trekkers als Michael, Andy en Anthony dat niet compenseren. Dus we moeten blijven hameren op massale aanmeldingen van de heren (en dames) voor alle competitietornooien.

Was het nu slecht? zeker niet!
Was het goed? Ik weet het niet!

2010-06-20

Competitie West KLJ Meulebeke

Geert


Het is een gouden raad die welbekend is : als je begint te twijfelen over je antwoord, blijf dan bij je eerste antwoord ! Het tornooi van KLJ Meulebeke viel nog net in de examenperiode, dus we hadden de tip kunnen gebruiken. We pasten de verwachtingen aan en dat moet je niet zo snel doen. Het resultaat was een ontgoocheling, terwijl die eigenlijk vooraf al voorzien was.

Een eerste ploeg die heel goed draait (zie vorige twee tornooien) en 3 dames die desnoods de plaats van 2 heren kunnen innemen (werd getest in De Haan), wat kon er nog mislopen? Achtereenvolgens Mark die een slepende blessure heeft (aan het achterpootje) en vervolgens Jurgen die iets (komt ie :) aan de hand heeft, aan het voorpootje. Trekken twee maal compleet uitgesloten. Laat de Dames tot mij komen : oeps een rugblessure en een "dit weekend niet, schat". En daar sta je dan.
Een tweede ploeg die aan de leiding staat bij de Recreanten, en de bedoeling dat er nog een dame en een heer eens meedoen, waarvan de aanbrenger zei dat ze zeer veelbelovend zijn. Dat zag er goed uit !!! Maar er zouden dus enkelen moeten doorschuiven naar de eerste ploeg, de nieuwkomers zegden af door een veranderde werksituatie, en de jeugd dan, die hadden we de vorige tornooien zelfs nog niet opgeroepen ! Maar ja : examens ! Je kunt je zelfs niet permiteren om het te vragen... .
Het was al snel duidelijk dat er geen tweede ploeg zou zijn om de eerste plaats te verdedigen : pijnlijk, maar soit.
En dan : de eerste ploeg. 5 sterke ervaren competitietrekkers, en Michael die kon doorschuiven (hoewel dit seizoen nog niet veel in actie geweest), als zevende opteerden we voor Nathalie. Zeker een dame die haar mannetje kan staan, maar niet een ideale oplossing.
Laat ons wel wezen : daar wisten we al dat we vandaag de schade vooral moesten proberen te beperken... . Jammer, net nu we hadden gehoord dat De Stove ook niet toppie zou zijn, en er nog enkele ploegen een examens-probleem zouden kunnen hebben.

Eerste ronde : we nemen heel vlot de maat van (het vernieuwde) Fredotrans EN KLoJo's trekken gelijk tegen De Stove. Tweede ronde : we trekken warempel gelijk tegen de KloJo's. Toen maakten we de fout om onze verwachtingen bij te stellen. Derde ronde kansloos tegen De Stove. Goed : het is niet leuk, maar dat zijn we jammer genoeg al gewoon. Vierde ronde vrij : de spieren worden koud, de "trek" aan ons hoofd is ongezond, maar we blaken nog steeds van het zelfvertrouwen. Vijfde ronde : moeizame winst tegen KLJ Ruiselede. Ik zie de bui al hangen en probeer nog een noodingreep, maar tevergeefs. Volgt een verlies tegen 't Parochiebladje en in in de laatste ronde ook nog tegen de JupilerBoys.
Een begrafenisstemming volgde. Maar eigenlijk hadden we het aantal punten die we voor het begin hadden voorzien, maar we hadden ze wel ergens anders verwacht.
Conclusie : blijf bij je eerste gedacht : stel de verwachtingen niet te vlug bij.

En toch : geen grote fouten gezien, maar ik hoop vlug weer op Jurgen en Mark te kunnen rekenen ; en we zouden toch eens moeten kunnen trainen met de ganse groep ! Duidelijke afspraken over ploeg en tactiek dringen zich op als we ambities willen hebben !!!

Een donderpreek zal niet voldoende zijn, aangezien enkelen toch niet luisteren naar wat wordt gezegd, omdat ze denken dat ze geen bijsturingen nodig hebben.
We hebben eindelijk weer een ploeg waar men rekening mee moet houden, maar we staan soms nog altijd als beginnelingen aan het touw !
De ambitieuze Hans benadrukt al het "trekken als een ploeg", maar dat is al drie stappen verder dan waar we nu staan.
TRAINING, recreantentornooien om te oefenen, training, nog oefenen, nog training EN concentratie inzet !
YES WE CAN !!!


2010-06-28 tot 30

DAS beurs Kortrijk

Geert


Wat vindt een mens niet uit om aan de routine van zijn/haar dagelijks werk te ontsnappen?
Een van de leukste manieren is uiteraard : je hobby aanleren aan anderen.
TTV Versieck ging 5 halve dagen naar de Doe aan Sport-Beurs (DASbeurs) in Kortrijk.
We stonden er 5 halve dagen en lieten een goede 400 kinderen per halve dag een specifieke opwarming doen, een indoor-wedstrijd trekken en een gewicht tillen aan onze takel. Aldus bereikten we meer dan 2000 kinderen (van de 12000 aanwezigen) ! Er zullen weinig sporten zijn die meer "in de markt penetreerden".

Alsof dat nog niet genoeg was gingen we in de kazerne van Sijsele ook nog eens de 5de en 6de jaars van de plaatslijke scholengemeenschap gaan motiveren met een tornooitje op hun sportdag. Het enthousiasme van alle deelnemers was groot en wij konden dan ook met een goed gevoel deze drukke dagen afsluiten.


2010-07-18

Chirovita Waregem

Geert


3 tornooien waar we graag waren naartoe geweest, op dezelfde dag... . Al een maand vooraf had ik groot appél gegeven. Echter : in Anzegem waren geen ervaren ploegen gewenst. Ik dacht van onze vereniging te splitsen en zowel naar Poeke als naar Chirovita te gaan, maar werd teruggefloten door de groep : gelijk naar waar, maar we gaan allemaal samen. Vorige pogingen om te splitsen waren idd altijd mislukt. Met pijn in het hart konden we dus voor de 4de keer op rij niet naar Poeke gaan, maar we waren wel met 17 trekkers aanwezig in Nieuwenhove, waar de plaatselijke Chiro ons enthousiast verwelkomde. Als enige ervaren ploeg konden we mooi onze jeugd, dames én nieuwelingen inpassen en toch nog een behoorlijk resultaat halen , zonder gevaar om te winnen (nietwaar Lorenzo?).

We probeerden 3 gelijke ploegen op te stellen bestaande uit 5 sujets : 2 heren, een recreantenheer, 1 jeugd en 1 dame. De puzzel leek te kloppen, maar na de eerste ronde viel al een heer uit die moest vervangen worden door een dame. Voor het oog van vele toeschouwers moesten deze dan ook genoegen nemen met een 11de plaats op 14 ploegen. De anderen werden respectievelijk 6de en 7de, waarbij deze die 7de werden wel duidelijk een zwardere loting hadden gehad : alle duels vr plaatsen 1-2, 3-4, 5-6 EN 7-8 werden gewonnen door de ploeg uit die poule.
Ploegen :
11de : Veerle, Sylvia, Erinke (eerste maal in wedstrijd, knappe en veelbelovende start!!!), Lorenzo en Jurgen (eerste maal als ankerman, wegens vinger kapot (door 't papier geschoten of zoiets, weet het niet meer juist)
7de : Nikita, Jonas/Damon, Geert, Erik en Hans
6de : Mathieu, Michael ODB en Michael DW, Anthony en James.
Een dikke proficiat voor de ploeg die zesde eindigde, ik had gedacht dat zij misschien de minst goede ploeg gingen hebben, maar hebben mij aangenaam verrast : de lichteren lijken steeds meer kans te maken Versieck ook eens in de gewichtsklassen te duwen. Een goede evolutie!

Het was een leuk tornooi, vlot geleid, veel publiek EN veel ploegen. Mocht het terrein voldoende lang zijn geweest, ik zou hen onmiddellijk aanbieden om een competitiedag te organiseren... . Toen we pas arriveerden keerde de maag van Lorenzo weer even :"ze moeten ons hier niet" (of was het omdat LORENZO EN STEFANIE DEZE MAAND WAREN GETROUWD???). Maar toen men doorhad dat we ons mooi hadden verdeeld en met jeugd en dames trokken, voelden we vooral respect tot zelfs bewondering!

Het leukste was nog eens zo'n grote groep te zien, en de groep genoot er duidelijk ook zelf van!
VERSIECK IS ALIVE AND KICKING!


2010-07-30 tot 08-01                                                                                                                                                                                                                                                                    

Holland TOWC GB

Geert


Ook dit jaar trokken we weer naar onze bevriende Engelse club, met de verwarrende naam HollandTOWC. Wie noemt zichzelf een "Hollander" als het niet echt moet??? Zouden ze zat geweest zijn? (Antwoord : neen, de schenker van de gronden waarop ze sporten, heette "Holland", ah-ja). Met meer trekkers dan ooit staken we de zee over, alhoewel we Nathalie moesten achterlaten met aan beide kanten spijt in het hart,... . Vorig jaar hadden we nog tegenslag gehad met de tenten (in combinatie met het Engelse weer) en tegenvallende resultaten gehad. HET ZOU ONS DIT JAAR NIET, ik herhaal "NIET", OVERKOMEN.

Om fit te zijn vertrok er al een minibusje vrijdagmorgen 9u, kwestie van fit te zijn op zaterdagmiddag!
De tweede auto vertrok om 13u. De eerste auto werd al opgehouden bij de paspoortcontrole, omdat enkelen er wel heel verdacht uitzagen en omdat de agent moeilijk kon geloven dat een lichtere DAME ook echt kon TOUWTREKKEN? En daarna kwamen we vast te zitten in de file naar de file op de ring rond Londen. Toen we deze tweede file uit waren, kwamen we terecht op de M1, stilaan bij onze ploeg bekend als de M(mohventtog weeral file) nummer 1. Onze verkennersrol leverde een telefoontje op naar de achtervolgers "neem asjeblief de andere route!!!". 4 uur eerder vertrokken, kwamen we slechts klein anderhalf uur eerder aan.
Toen gingen we samen eten in de "Little Chef". Deze kleine deugniet specialiseerde zich echter ook in kleine porties, zodat we op zaterdag al minder bang moesten zijn van de weegschaal... .

Op zaterdag, na een ontbijtje, gingen we met de groep het Nationale Brouwerijmuseum gaan bezoeken, we vielen achterover van de ingangsprijs, en niemand stond echt te springen, maar we waren positief ingesteld en maakten er een leuke activiteit van. Toen bleek een groot aantal tastings in de prijs inbegrepen... . Niet onze bedoeling en we hebben veel meer dan de helft laten staan, maar niet echt prestatiebevorderend als iemand die 2 pinten op een heel jaar drinkt, toch begint te proeven. Luttele minuten later werd ik dan nog uit de Pub gezet... maar dat was gelukkig maar omdat mijn minderjarige zonen niet in een pub binnenmogen.
Net op tijd voor de weging arriveerden we bij onze gastheer Steve Gardner. Er was een Family-Fun-Day aan de gang en Steve had 4 gelijkwaardige teams bijeengekregen op deze "International Meeting". We hadden heel veel toeschouwers tussen de bezoekers van het evenement van de plaatselijke Rotary-variant.
3 klassen, 4 ploegen, en Steve had ons vooral gewaarschuwd voor York, een ploeg die toch ook meer dan 2 uur had gereden.
In de 680kg-klasse trokken we met een dame (maar wat voor één?) in de ploeg en 2 leentrekker(tje)s van York, om toch maar onder onze gewichtslimiet te blijven. We begonnen tegen York en verloren na een mooie wedstrijd. Gelukkig had Steve ons geïnformeerd en met dubbele kracht trokken we de andere twee tegenstanders naar onze zijde. Dezen waren DieselPower (Young Farmers) van Shropshire op 90minuten rijden en Melbourne van Derbyshire, uurtje rijden). Twee jonge teams met heel veel vooruitzichten.

In de 4+4klasse konden we het opnieuw niet halen van York dat vorig jaar pas startte op dit niveau, maar wel enkele ervaren trekkers in de rangen had.

Voor de caychweight mocht de voorzitter de schoenen aanbinden en kregen we hulp van de alom gekende en gevreesde "Sean", een monument bij Holland. Hij is ook al bekend in Damme na 3 bezoeken, vooral bij ons cafébazin en zelfs politionele diensten... . Sofie zou ook meedoen, maar was eerder al wat te diep gegaan en we zochten een vervanger : het werd "Chip" of "The Chipper". Later hierover meer. We wonnen opnieuw de wedstrijden tegen Dieselpower en Melbourne, en de laatste match was tegen York. Ditmaal wonnen we en we konden onze vreugde niet op. Vooral Nan niet toen ze de beker mocht ophalen die bijna tot aan haar oksels reikte. Een lesje van haar aan de ploeg in optimisme (voor) en enthousiasme (na).

Het eten 's avonds was geen onverdeeld succes, om het met een understatement te zeggen.
14 mensen ineens bedienen bleek te moeilijk voor het plaatslijke restaurantje. Steffi kreeg het etenzo een klein uurtje na alle anderen. ALLE anderen? Neen, Ilse had ook al driekawrtuur gewacht en de sidedishes waren ook al zo laat geweest. Een hartig woordje werd gesproken met de manager! Onze eigen ervaren kok had ondertussen een bordje met een stukje van een biggetje gehad, waar hij een ferme kotelet had verwacht en 8 frietjes. Grappig (voor de andere ploegleden dan toch), want mijn 4jarige had er wel 20 gekregen, ze zijn echter nooit tot bij "onze kok" geraakt... .
Enkelen gingen slapen, wegens gebrek aan binnengenomen energie, de anderen zochten Steve nog even op, voor een peren-cidertje of aanverwante.

Behalve voor "Prei" staat "Leek" ook voor een mooi dorpje NOG een uurtje noordelijker, in collonne reden we met Holland en York ernaartoe voor hun "annual fixture". Het was er een PRACHTIGE STREEK waar het stikte van de wandelaars, van die echte met die wandelstokken, en waar we met een romantisch brugje op de achtergrond een lieflijke grasmat mochten ruïneren. Alle duivels werden er ontbonden op touwtrekgebied. Leek traint samen met de nationale helden van Norton (1 van de 2 allergrootste Engelse ploegnamen). Maar zij waren niet aanwezig (bij de start).
De kans dat het even goed zou gaan als gisteren was klein, maar het MOEST een stuk beter dan vorig jaar!!!
Waarvoor hadden we anders Andy, Jurgen, Nan, Steffi en Sofie meegebracht? Toch niet voor hun mooie ogen???
We zouden deelnemen in de 720kg en in de 4+4 660kg. Dan zouden we een 5-tal klasses rusten om dan het genadeschot toe te dienen aan al wie nog durfde mee te doen in de catchweight.
Er waren 8 verenigingen aanwezig, en iedere klasse heeft er gemiddeld een 4-tal deelnemende ploegen.

In de 720kg kregen we opnieuw hulp, van 3 York'ertjes, we zaten daarmee nog net in de 720. We eindigden weliswaar op de 4de en laatste plaats, maar voelden wel dat het HEEL goed was gegaan en hadden de tegenstanders toch tot het uiterste gedreven!!!
Onmiddellijk daarna was de 4+4 aan de beurt, we moesten het gewicht van Andy slachtofferen om met (jawel) een Yorkertje onder de 660kg te blijven. Dat zat namelijk zo : Steffi had veel te laat gegeten de avond voordien, Ilse ook, en Nan had wel al twee avonden na mekaar de grootste portie van allen verorberd. Sofie had al een ganse avond en nacht geprobeerd om gewicht te verliezen door te blijven overgeven om Andy in de ploeg te krijgen,; maar we zouden toch nog 30kg teveel hebben gehad... .
Zonder Andy en met 3 dames die om verschillende redenen nauwelijks voluit konden gaan haalden we een iets minder resultaat dan gehoopt in onze favoriete klasse. We werden vierde van 4. (Leek, Holland, York)

Dan konden we een paar uur relaxen en scouten. We zagen onder andere York een klasse winnen en dat gaf ons moed voor later. Wij hadden op zaterdag toch een klasse van hen gewonnen??
We zagen er ook een wreed verschietachtig incident : bij de start van de tweede ronde in de 680kg-klasse gooiden 2 ploegen zich dermate geweldig achteruit dat het touw knapte... ongezien op dit niveau en een klap dat dat gaf... . Ik zat op een 4-tal meter en voelde de grond beven. Dan denk je "een slecht touw en een blaam voor de organisator!" Maar het was geen toeval! Toen men besloot de wedstrijd met alleen het tweede touw te hernemen merkte een coach op dat dit tweede touw ook al op knappen stond!!! Wie had daar zo hard aan getrokken???
En geen reservetouw aanwezig, want wie zou dit nu verwachten??? Na een 5tal minuten kwam Leek met een oefentouw af : officieel van dikte, maar 20meter te lang (uiteinde werd opgerold) EN VAN PUUR, VERS NYLON. Er zullen veel ervaren touwtrekkers 's avonds toch nog eens pijnlijke handen hebben gehad. Een half uurtje later arriveerde iemand van Norton met een tweede, goed, touw. Ondertussen hing onze nylon vriend vol hars en werd ook verder gebruikt. Versieck gniffelde "laat ze die handjes maar lekker pijn doen, komen wij straks weer meedoen".

Ondertussen zocht ik onze 2 ontbrekende trekkers bijeen : het had op zaterdag goed gegaan met "Chip" dus ik zocht hem weer op. Ja OK, hij deed mee, maar of zijn collega niet die tweede vrije plaats mocht innemen? Ja OK, graag. En toen kwam de aap uit de mouw : beiden stelden zich recht voor een volgende trek. The Chipper bleek een kleerkast van een vent : één en al spier, maar hij woog nauwelijks 60kg : hij is nauwelijks 1m60 groot. Misschien wel de sterkste kabouter van het kabouterbos, maar wat doe je met zo een smurf in de f**king CATCHWEIGHT. Toen werd me duidelijk: een "chip" is Engels voor een minuscuul klein brokje. Het was verdorie zijn bijnaam. Nu ja, het was een goede trekker en het had gister ook goed gegaan, troostte ik mezelf. Ik kon wel wenen.
En dan die vriend : gaf al na 1 minuutje op, waar anderen over het kanaal makkelijk 3 minuten blijven drukken, raakte geenszins onder het touw en stond daar als een eerstejaars het touw te tillen-als hij al iets deed. I was screwed-up, ik zag het licht : The Chipper had compassie gehad met hem. Nu ja, hij zou zeker beter bij ons passen dan in die ploeg. Maar ook hij woog bijna niks : nauwelijks 70kg, natuurlijk had hij er net zo groot uitgezien als die andere vlieg : ze waren slechts bijna even klein.
Ik was het haasje. Ik wist al wie er zou gespiest worden om de goden gunstig te stemmen.

Tenslotte gingen we over naar de Catchweight. Behalve Versieck bleken nog slechts 2 ploegen hieraan mee te doen. Ten eerste Holland... voor de dementerenden onder de lezertjes : dat zijn die die eerste EN tweede werden op de Beker van Vlaanderen vorig jaar. Slik. De tweede ploeg : Twodales, ploeg die altijd kampt met voorgenoemden en die ons bijgevolg vorig jaar wegblies.
Maar dan kwam het gevoel van de echte held : hoe uitzichtlozer de situatie, hoe sterker!!!

First Round TwoDales-Versieck : we starten goed en hoewel ze knap in de grond graafden moesten ze 10 cm per keer toegeven : WE WONNEN DE EERSTE TREK. OK concentratie, nu : ze gaan zich zeker niet meer laten verrassen! Maar we deden precies hetzelfde nog eens! "We love the Chipper, we do". Een heel enthousiaste menigte moedigde ons aan, waarbij Anja, Ilse, Sofie, Steffi, Nan, Duncan, Connor en Ciaran werden overstemd. Ongeloof op de gezichten van Twodales EN van Holland.
Second round Versieck-Holland : hier kregen we geen inch beweging in het touw, tenminste toch niet in onze richting : Holland maakte koel af. En nog eens. Ze schrokken er zelf van "it went better than we expected" zeiden ze tegen hun entourage. Erik, Geert, Marc, Andy, Jurgen en Hans hun wensen waren opgebruikt.
Third round : Holland-Twodales. Ja dat zou wel duidelijk zijn, hé. Eerste trek duurde verbazend lang vooraleer Holland wint. Tweede trek duurt ook, maar kijk : Twodales haalt het en in Engeland trekken ze dan altijd nog een beslissende partij, gewonnen door... TwoDales. SH*T, nu staat iedereen gelijk? Neen de punten zijn 2-1 na een gelijke trek. Conclusie : Holland 4 punten, Versieck met 3p en TwoDales 2p. De derde wint tegen de eerste en is toch laatste.
Versieck was nu collectief zo blij als Nan de vorige dag.
Misschien dacht Twodales nu wel dat we ons hadden laten verliezen tegen Holland??? Wat een eer zou dat zijn!
Na een korte verbroederingsdrink met onze vrienden van Holland vertrokken we voor de Chunnel. Uiteraard werd gestopt aan de KFC, een jaarlijkse gewoonte. En de kippetjes stroomden rijkelijk, het gewicht was even niet meer van tel in de Kentucky Fried Chicken. Opnieuw lieten we de kok flippen.
De eerste auto arriveerde thuis om halfvijf 'smorgens, de minibus om 6.15 in de morgen. Behalve op de eerste bank had iedereen liggen slapen maar toen ik me omdraaide zag ik dat iedereen met een tevreden glimlach op de mond lag.
Aan alle aanwezigen : bedankt vrienden. Voor de anderen : hopelijk kun je er volgend jaar bij zijn.


2010-08-02                                                                                                                                                                                                                                                

Sinte Piere Feesten Nieuwvliet

Geert


Nadat we om halfzeven 's morgens in ons bedje rolden, moesten we datzelfde uur 's avonds alweer in Nederland aantreden; Nu ja, "moesten" : we wilden het vooral want dit is telkenjare een zeer leuk evenement. We hadden er een Damesploeg, een Herenploeg en een Kinderploeg, waarbij ook onze jongste twee jeugdleden mochten aantreden. De Heren moeten er altijd met 7 tegen 8 trekken. De Jeugd : dat gaat van 4-15 jaar. We hadden er 15 mee, waarvan er telkens zo een twaalf (450kg) aan het touw mochten staan. Ambiance verzekerd. Liefst 30 trekkers voor onze ploeg en een aantal extra supporters. Opdat er geen discussie zou zijn over aangepaste schoenen, wordt er getrokken op blote voeten : Nieuwvliet ligt tenslotte in het land van de kaas!

De voorronden : de wedstrijd wordt er normaal heel regelmatig onderbroken vr een streepje muziek, de trekking van den tombola,... dit jaar : nauwelijks. Er waren dan ook 6 Damesteams, 12 Jeugdteams en 14 Herenteams. Men startte stipt om 19.10u, op de blote pekkels.
De Dames legden een foutloos parcours af en hadden maar 1 zware en 1 behoorlijke trek. De Jeugd was gestart met een zware wedstrijd, maar groeide duidelijk in het tornooi, en kon verder alles controleren. Nadat de voorzitter zich even had teruggetrokken aan een tafeltje apart om zijn wiskunde te oefenen met de ploegsamenstelling van de Jeugd, mocht Mark hen aan het touw dirigeren. De jeugd is namelijk ZO enthousiast dat het bijna een trauma oplevert als ze even reserve zijn. De Heren hadden meerdere behoorlijke trekken, maar werden ook maar 1 keer in gevaar gebracht.
Na de voorronden : 3 ploegen Versieck : NIKS verloren. We begonnen al de taart(en) te ruiken.

Voor de Dames moest het lukken, bij de jeugd zou het ook mogelijk zijn, en de Heren hadden enkel in de finale een HEEL gevaarlijke tegenstander. Nieuwe berekeningen werden gemaakt : als we minstens 2 taarten wonnen, zouden we genoeg kunnen hebben voor alledrie de ploegen.

Na de pauze bleek dat de Dames al gewonnen hadden, er waren geen finales meer : JIIIIPIII. De eerste is binnen. Dan moest "de toekomst" aan het touw. De wedstrijd bleef duren en hoewel de oudsten bleven controleren (Jonas en Damon uiteraard, maar zeker ook het groepje dat ik gemakshalve "de bende van Lieselot" noem), maar de jongsten (4-5-6 jaar) vielen natuurlijk 1 voor 1 af, omdat dezen vanaf de start alles geven. Toen we maar een meter meer hadden bundelden we nog eens alle krachten en trokken een volle meter terug, maar toen vielen we weer stil, we schoven opnieuw naar voor, hergroepeerden nog eens met een mooi resultaat, maar moesten opnieuw na een 100cm stilvallen. Nog even konden we weer controleren, maar toen was er geen motiveren meer aan, hoewel ondertussen al onze beide coaches op het veld stonden. Een mooie prestatie, maar op dat moment toch even een kleine ontgoocheling.

De Heren hadden, zoals verwacht geen last in de halve finale.
Voor de derde plaats had de jeugd opnieuw geen enkel probleem en zo konden ze een schitterende avond met een overwinning afsluiten. Enkele prachtige foto's zijn nog op komst!!!

De Heren, dan : met 7 van onze zwaarsten (op Andy na, die last had van een jetlag of zoiets) tegen een ploeg van 8 even zware individuen schijnbaar ongetraind, EN het gras werd nat, dus nog moeilijker te compenseren. Dan is de tactiek simpel : hou veel spanning en wacht tot ze moe zijn. Dat was ook bij onze Dames gelukt, dus dat moesten de Heren ook kunnen!!! Temeer daar coach Mark al had gezien dat ze met hun groepje al MEERDERE bakken belgisch bier hadden soldaat gemaakt (de tegenstanders, niet onze dames).
Viel dat even tegen : onze tactiek werd behoorlijk uitgevoerd, maar die anderen wilden maar niet moe worden, integendeel ze wisten heel goed hoe ze moesten hangen en afwachten en na een goeie minuut al begon er een schoonheidsfoutje in onze rangen te sluipen en moesten we voetje per voetje naar voor beginnen schuifelen. Toch waren we nog optimistisch : de lange trek MOEST in ons voordeel geweest zijn : een perfecte techniek en de volgende twee zouden voor ons zijn.
De tegenstanders waren ook optimistisch en het zat in hun bolleke dat het mogelijk was. We trokken opnieuw heel goed, maar nu gebruikten ze al direct hun gewicht en het extra paar voeten en we konden wel afremmen, maar niet afstoppen... .
We bezorgden daarmee wel onze Dames een extra leuke avond : Alleen Erik heeft taart gegeten, en die gaat dan nog op dieet gaan. Maar hij begint pas morgen... (LOL).

Door de leuke organisatie is dit jaarlijks een tornooi waar we ECHT ambitie en lol kunnen combineren! We gaan er voluit voor winst, maar door onze "handicap" raken we er ieder jaar net niet. Ook de Dames krijgen hier een team rond, en dat wil al iets zeggen. Onze Jeugdtrekkers krijgen hier een dirigerende rol, waar ze anders altijd onderaan de maatschappelijke ladder staan. EN onze kinderen die een gans jaar moeten mee gaan kijken naar de hobby van de ouders, leven zich hier echt volledig uit. SCHITTEREND.


2010-08                                                                                                                                                                                               

Internationaal Tornooi 25 jaar Jagersrust

Geert


Voor de allereerste keer gingen we naar een echt Internationaal Tornooi (behalve het WK enkele jaren geleden), niet zomaar een Internationale ontmoeting, nee hoor! Uiteraard deden we er alles aan om organisator Jagersrust mild te stemmen, maar het was ook een uitgelezen kans om daar eens ons licht op te steken.

Op zaterdag gingen we met een 4+4ploeg. Beetje ontgoochelend dat de minder zware trekkers (m/v) niet in de rij stonden om zichzelf hier te mogen bewijzen met het oog op het BK de volgende week. Het tornooi werd nochtans bij het jaar-begin met stip aangeduid. Het resultaat was een ploeg met Dames en Heren die overwegend niet onder het gemiddeld toegelaten gewicht zaten. Dat moesten we compenseren door Michael jr in de ploeg te plaatsen : een lichtgewicht met nog maar enkele tornooien op zijn conto. Een goede en gemotiveerde trekker, maar op dit niveau een beetje jammer dat hij hier zo genadeloos voor de leeuwen werd gegooid! Toch trok iedereen goed zijn/haar streng en hadden we daar onze plaats. We eindigden wel laatste, maar hadden toch bijna de collega's van Holland ToW overgetrokken. Nikita en vooral Veerle hadden er een er opvallend goede houding en Ilse raakte van haar rugklachten verlost. De training wierp zijn vruchten af! Jammer genoeg lag de druk te laag om te kunnen verrassen.

Op zondag maakten we een 8-tal Dames onder de naam Versieck, maar eigenlijk zaten er maar twee Versieck-Dames bij (maar niet van de minsten). Het werd een goede test voor Nathalie en Sylvia, aangevuld met 4 jonge/lichte meisjes van HollandToW, Ann uit de Kempen en een Jagersrust-huurlinge. We werden niet weggeblazen, maar gleden de eerste trekken telkens weer uit. Nadat de ploeg werd door elkaar gehaspeld was dat probleem opgelost, maar haalde Sylvia niet meer haar rendement en hadden we weer te weinig druk.
Ook de Heren 720kg kwam op het veld, maar enkelen waren duidelijk te vroeg moeten opstaan. Geen zin om van de stoel te komen, geen enthousiaste "handshake", zelfs geen poging om te kappen voor de start,... ja, wat doe je dan op een ernstig tornooi? Verliezen natuurlijk. Het was demotiverend voor wie er wel wilde voor gaan!
Joeri Janssens trad nog eens aan bij ons (deze die-hard zegt niet vlug neen als hij kans krijgt nog wat meer te trekken) en zijn Vandakker-collega (Jens, dacht ik). Voor deze laatste was het de eerste maal dat hij in de 720kg aantrad, en dat zal misschien nog wel een tijdje zo blijven, maar hier was hij perfect op zijn plaats om ons gewicht te compenseren, zonder krachtsverlies! Opnieuw konden we enkel tegen Holland een (ferme) vuist maken, maar zij kennen onze mindere kantjes al zo goed,... .

Later op de dag arriveerden nog Ilse, Damon, Sofie en James om het recreantentornooi te winnen! Een troostprijs, maar wel een prijs!!! Jammer genoeg slechts 4 keer trekken, een extra finale had de recreanten wat meer "de verschuldigde eer betoond". Maar soms lijkt het wel of men gewoon zo vlug mogelijk van die ambetante recreanten van af wil (niet alleen hier). "Bedankt om mee te doen, wil je nu aan de kant gaan, zodat we verder kunnen." Niet bewust, daar ben ik zeker van, maar wel soms mijn indruk. En dan gaat het niet alleen over het aantal trekken. Een gemiste kans.

TTV Jagersrust had bij zijn 25ste verjaardag een mooi deelnemersveld, een schitterend omkaderd wedstrijdterrein (op de geluidsinstallatie na) en het was de moeite om twee dagen naeen naar daar te rijden. Jammer genoeg kunnen we niet vergelijken met andere tornooien in deze categorie. Opnieuw doet het me heel veel pijn dat ik niet vrij was toen Fam. Janssens vorig jaar een Internationaal tornooi gaf.

Ondanks de inkleding van de organiserende ploeg, viel het toch weer op waarom Touwtrekken niet populairder wordt bij het grote publiek : Bijna nooit wordt iets georganiseerd in functie van het publiek. Terwijl enkele van de weinige mensen met invloed zich wentelen in hun arrogantie van hun kleine wereldje. Ze hebben gelijk : als het wereldje zo klein blijft, kunnen ze zich blijven wentelen. "We doen het al jaren zo" zal waarschijnlijk het meest-gebruikte argument zijn. Maar het is alvast niet mijn visie : ik heb meer ambitie.

Ondertussen liep het hele programma ongelofelijk veel uit, dat kan gebeuren. Maar wie durft nu nog (zonder jaloezie) te beweren dat ONS tornooi een half uurtje te laat is gedaan (of niet stipt begint)?
Nu ja, uiteraard bekijk ik zo een klasse-tornooi veel kritischer dan een doordeweeks tornooi. Bottom-line : Versieck heeft zich geamuseerd EN bijgeleerd. Wat wil je nog meer?


2010-08-22

BK Overbroek

Geert


Een van de hoogtepunten van het jaar. Niet dat we al ambitie hebben Belgisch kampioen te worden, maar toch een datum waarvan menigeen in de aanloop een extra efforke doet. Toen we aankwamen bleek het HEEL proper georganiseerd : een geslaagde samenwerking van de Powerrangers en Vandakker ! Mocht er twee keer per week op die manier een tornooi worden georganiseerd, we gingen er twee keer per week naartoe! Dat doet me er aan denken : het zal wel geen toeval zijn dat we al twee jaar naeen zowel naar Vandakker als naar de Powerrangers gaan! De aparte tentjes zijn zeer interessant voor een lange dag, maar niet alleen dat, het was gewoon veel beter afgewerkt dan de vele andere tornooien. Nu zijn er toch al een 3-4-tal aanraders, als het op afwerking aankomt. Zelfs voor trekkers die niet zouden deelnemen, zou het er leuk (en interessant) vertoeven zijn. Nu nog eens de wegwijzers in de winterperiode in alle rust proper herschilderen, zodat ook deze reclame voor het evenement worden. Maar kom, ik geef toe dat ik altijd wel iets vind... .
De zestallen Heren waren weer de koninginneklasse van het BK, waarop voor het eerst een beloftenklasse was. Maar die koninginneklasse 6-tal, "de Westvlaamse manier van trekken" is niet iets waar we in West trots konden op zijn : 8 ploegen is GEEN succes als je weet hoe heterogeen de samenstelling kan zijn. En dan nog : er waren slechts twee Westvlaamse ploegen! Zelfs in de zestallen leven we in de gratie van de Kempische teams op het BK. Het is eigenlijk teleurstellend.

De Dames hadden opnieuw toegespitst op het BK, Veerle, Nikita en Ilse leken zelfs het licht te hebben ontdekt. Maar er zijn 9 kandidaten en maar 8 plaatsen! Het zorgde ervoor dat de sfeer achter de schermen zelfs gluiperig werd. Het gevolg was een coach die niet mals was vooraf en die erop aan drong dat iedereen zichzelf POSITIEF probeerde te bewijzen. Het resultaat was behoorlijk bemoedigend! We wonnen weliswaar geen trekken, maar we werden ook niet weggeblazen zoals vorig jaar. De wissel met 30kg gewichtsverlies was niet slecht, hoewel we minder stabiel werden. Begin 2011 moeten we eens ernstig praten wat we volgend jaar willen doen op het BK! Maar we hebben het behoorlijk gedaan met ons achttal tegen 9 en 10 tegenstanders! We moesten dit jaar ook geen nieuwe treksters zoeken om de ploeg rond te krijgen. Een podiumplaats kon ons niet ontglippen.
Tip voor onze supporters : trekkers kunnen zich meer concentreren als ze zich kunnen bezighouden met de goede houding en dergelijke meer, en als vestimentaire eigenaardigheden bijkomstig zijn. En als ze zich GESTEUND weten door de eigen supporters, in plaats van belachelijk gemaakt. Touwtrekken is een ploegsport waarbij ook supporters de trekkers kunnen/zouden moeten helpen! Zo staat iedereen met een gerust gemoed aan het touw!

Ook bij de Heren moesten enkelen eens goed wakkergeschud worden na het slaapwandelen in Schijf de week voordien (en eigenlijk niet alleen daar). We zaten nog een lange tijd in groep vooraleer onze klasse begon, en zie : het beoogde effect werd bekomen. Andere jaren lijken sommigen onmisbaar op het BK, maar nu men wist dat niet iedereen zeker was van zijn plaats (doordat de groep van goede trekkers steeds maar groter wordt) kwamen de trekkers als hongerige wolven op het terrein. En dat zullen die van Fam. Janssens 3 geweten hebben! Ze waren het kind van de rekening. Met twee valabele reserves moet je normaal roteren, maar het leek me iets beter het vuur erin te houden, ook al vreesde ik al dat we dat later misschien zouden bekopen. "Never change a winning team" en we trokken ook de Berketrekkers vlot over. Daarna volgde het enige westvlaamse duel tegen De Stove. Sommigen geloofden het niet, maar ik zei al anderhalf jaar dat "het er WEL inzit om te winnen" : wij een goeie dag, zij eens een iets mindere en dan zou het er in zitten. En warempel, na een 5tal jaar, slaagden we er nog eens in van hen te winnen in een 6 tegen 6. Ze hadden nog het excuus van een korte nacht, maar dat maakte onze vreugde niet minder! De videobeelden tonen echter dat De Stove niet veel minder was, maar dat Versieck zichzelf had overstegen. Het had kots, zweet en tranen gekost. Na deze trek konden we niet anders dan de twee reserves inroepen : Anthony had zichzelf opgeblazen als een Palestijnse zelfmoordcommando en moest zijn brunch achter de tent terug ontmoeten en meer dan een moest in de rij gaan staan bij onze masseuse. Na de eerste trek hadden we al gevoeld dat de veer was gebroken bij De Stove en bij het opstellen voor de tweede trek zei Hans "sla me eens". Ik begreep het niet en dacht dat ik het touw moest goed leggen. "Nee, sla me". Ik dacht "oei, hij heeft behoefte aan affectie" en gaf een vriendschappelijk tikje op de rug. "Zo niet, onnozelaar". "Wat, onnozelaar tegen mij???" Ik gaf hem een lel tegen zijn gladde knikker en schampte af, maar ik had de smaak te pakken : ik gaf hem nog een (onverwachte?) patat en hield me juist klaar om te beginnen stampen en schoppen, had hij gezegd "knijp me eens", had ik zeker een stuk vlees uitgetrokken. Maar de scheids zei "geen aggressie op het veld" ik mompelde nog dat "hij begonnen was", terwijl ik mijn plaats innam. Maar het werkte hoor : iedereen was weer opgenaaid en De Stove had geen verhaal meer. Ze zijn dan ook niet gewoon om een trek te verliezen.

De twee reserves waren al even gretig om in te vallen als de anderen, en we trokken in de vierde ronde tegen Fam. Janssens2. En jawel, ook zij kwamen vlot mee!... Tot op 30cm van het einde, dan viel het stil en iedereen voelde de trek tegen De Stove zich opnieuw wreken. Allemaal verzameld voor een laatste aanval, en jawel : we bewogen weer achteruit, en de scheids blaast af... . Weliswaar de scheids op het touw naast ons. Niemand vergist zich, maar enkelen twijfelen heel eventjes : de trek wordt te lastig en de druk van Fam. Janssens is opeens veel te groot. De tweede trek is er een voor de statistieken. Ondertussen gebeurt er echter nog iets veel ergers, dat we niet opmerken : Fam. Janssens3 wint tegen Fam Janssens1.

We winnen nog tegen de Grasgrieten die net daarvoor een puntje hadden gedeeld met De Berketrekkers. We verliezen tegen Janssens 1 en de Mertensmannen. Geen probleem : de halve finales moeten een feit zijn, en Anthony is terug fit! Let's go, the sky is the limit, yes we can, en meer van dat fraais. Maar terwijl ik de troepen nog opjut, valt het verdict : gedeeld vierde, maar geen halve finale! Dit kan niet!!! Of toch : ik had er geen rekening mee gehouden dat de Janssens-ploeg waar we tegen hadden gewonnen nog voor ons zou komen. Daar stonden we met onze mond vol tanden.

Een enkeling suggereerde nog "dat Janssens1 zich wel had laten verliezen", maar dat interesseert mij niet : als je die luxe hebt om 3 zo'n ploegen op te stellen, heb je dat recht! Als het al zo is, want het gebeurde al in de vierde ronde. Volgend jaar moeten we ook maar aan een tweede volwaardige ploeg proberen bouwen, als we dat kunnen... .
Het afscheid in mineur kon ons humeur echter niet drukken : had ik al gemeld dat we nog eens gewonnen hadden tegen De Stove???
De opdracht is simpel : bevestigen in de competitie! En de goede dingen meenemen.


2010-08-30

Feestend Beert

Geert


Voor het 2de jaar oprij maakte TTV-Versieck de lange rit naar Beert.
Een klein dorpje, vlak bij Halle waar het knelpunt van België ligt.
Waarom toch deze lange rit, op een maandagavond? Voor de fun, zeker zijn te winnen? Of eens lachen met alle anderen?
Neen, niets is minder waar. Zij beleefden er vorig jaar een fantastische avond : ze moesten vechten voor hun eerste plaats, en hadden ook versteld gestaan van de goede organisatie. De inrichters beweerden ieder jaar een dertigtal ploegen te hebben, maar vorig jaar een mager jaar te hebben. Eerst zien en dan geloven!
Dit jaar mogen we zonder overdrijven zeggen dat de organisatie terug top was : Een allegaartje van 19 Herenploegen en 12 Damesploegen, het is geen lachertje om dit allemaal in een kleine 3uur klaar te spelen.
Weinig of geen problemen gezien of gehoord. Versieck doet soms alsof de hemelpoort open gaat bij 35-40 ploegen, op het Gensb-tornooi lopen de organisatoren zo dik bezaaid dat ze bijna over elkaar vallen, in Beert lijkt het een gewone werkdag. En dan hebben ze nog niet de hulpmiddelen (laptop met ge-optimaliseerd programma) die wij wel hebben.

Versieck had best een zware groep om tot in de finale te komen. Ze verloren een punt tegen Veehandel Dekriek, nadat zij een punt verloren hadden tegen Jona waar Versieck dan weer wel tegen won. Resultaat : 3 ploegen met gelijk aantal punten. De barrage wedstrijd tegen Jona en de Veehandelaars werd door Versieck sterk gewonnen.
De keuze van de coach was nochtans een gewaagde opstelling tegen Jona 3jeugd en 3 heren tegen 6 zeer sterke manen leek niet echt het juiste plaatje, maar een goed opgepepte ploeg en het geloof te kunnen slagen zijn juist de dingen die voor ons als ervaren trekkers het verschil moeten maken.
Tegen de veehandelaars konden we ons geen tweede verlies beurt meer veroorloven dus moest alles op alles worden gezet : we hadden hen al veel te veel tips gegeven. Resultaat : Versieck schoof op naar de finale.
In de finale kwamen we de mensen van de friet-toren tegen en we vermoeden dat ze in de friet toren ook deftige biefstuk serveren, want kracht, dat hadden die mannen wel. Een paar goede rukken en Versieck kon de overdruk niet meer vastzetten aan de grond.
Daar zat waarschijnlijk ook wel een beetje het nadeel van het veld voor iets tussen. Een kleine tip voor de organisatie : volgend jaar een paar maal voordien het gras kort maaien kan wonderen doen.

Versieck had ook zijn dames meegebracht en zij stonden zeker ook hun mannetje.
Een Poule die wat klein uitviel door het wegvallen van een ploeg en het splitsen van de 12 ploegen zorgde wel voor wat lange wachttijden maar was organisatorisch niet beter op te lossen.
Na een feilloze voorronde zaten de dames in de finale tegen de meisjes van ... (naam ontsnapt me even).
In die finale lieten onze dames zien wat ze nog waard waren, al moesten ze hier ook tot het uiterste gaan, die jonge groep meisjes aan de andere kant zouden ze zeker naar zich toe te trekken.
Hier kwam ook de ervaring en teamspirit weer boven.
TTV versieck is net als vorig jaar zeer tevreden en is volgend jaar weer zeker van de partij.
Als dat technisch mogelijk is mag het veld iets breder, de afstand tussen het rode en het zwarte merkteken mag gerust een beetje ruimer : er is plaats genoeg want jullie baan is lang genoeg. Het samen starten van beide banen is overbodig en nodigt uit tot te vroeg starten. Voor ons is het raar dat een wedstrijd in 1 trek wordt beslist... Allemaal zaken die misschien toch in overweging kunnen worden genomen. Maar wat we vooral nog willen zeggen en laat dit dan het aller belangrijkste zijn voor de toekomst : DOE ZO VOORT en PROFICIAT!
Touwtrek groeten, TTV-Versieck


2010 augustus-september

Recreantentornooien en Competitie Merksplas

Geert


Tussen alle serieuze tornooien door, trokken we de laatste tijd ook nog een aantal recreanten/kermistornooien. Onze bedoeling is daar altijd een ploeg naartioe te sturen die weliswaar ergens vooraan eindigt, maar niet noodzakelijk wint. En als ze toch winnen dan moet het nipt zijn. Dat ons team op het BK behoorlijk presteerde, was blijkbaar geen toeval, want ook in de laatste recreantentornooien wonnen we. Een teken dat de coach de ploeg wat te laag inschatte, en dat we in het vervolg nog een jeugd of dame extra moeten invoegen (in plaats van een heer). Ook een teken aan de wand dat de nieuw in te passen trekkers (dames/jeugd) het goed doen. En dat onze jeugd- en damestrekkers ferm "under manneke stoan". Zonder anderen tekort te willen doen : goe bezig Jonas en Damon!) Hieronder kort verslag van TTC 't Zwientje-Moorslede, St-Jan Ieper, Beert en Merksplas-Berketrekkers.

Ergens tussen Roeselare en Ieper en Menen ligt een dorpke Moorslede. Ze hebben er sinds vorig jaar zelfs een touwtrekploeg. Voorlopig deed die nog niet veel mee in "het Westvlaams milieu", maar dat kan niet lang meer duren. Het tornooi was op de vooravond van het BK, en dat was natuurlijk wel een probleem. De coach was er geen voorstander van dat de Heren die de dag later zouden strijden, zich moe maakten : die moesten vroeg onder de dekens! De BK-dames daarintegen : daarvan was er maar eentje die mee zou gaan. (De anderen wilden misschien onder diezelfde dekens kruipen?). We kregen de ploeg niet rond zonder BK-heren en Jurgen mocht de kleuren verdedigen samen met Erik, die dolblij was dat hij zich mocht "opofferen". Hannes werd verwelkomd als gast-trekker, Anja mocht haar tweede tornooi trekken, Jonas mocht mee met de "serieuze mensen" en ook Sofie werd in de armen gesloten. We deden het heel behoorlijk, maar het viel op dat Anja steeds korter kon blijven trekken en liever dan het risico te nemen dat ze herviel in de polsblessure opteerde ik ervoor om mezelf te laten meetrekken. Nadat we tegen KLJ Moorslede hadden verloren, was hget welletjes. We raakten als derde in de kruisfinales, maar niemand kon ons nog van de eerste plaats weghouden. Tweede werd 't Zwientje zelf, die hoe langer hoe beter stond te trekken. Ze gingen als 4de de kruisfinales in, maar werden nog tweede. Slachtoffers van deze dubbele coup waren 't Boldershof (een ploeg van een 8tal jaar geleden) en KLJ Waregem (een ploeg voor de toekomst).
Toen we arriveerden om 17u was de sfeer eerder lauw, maar toen we vertrokken om 22u, kwam de ambiance er alvast goed in !

De week daarop gingen we naar dezelfde streek, iets verder : St-Jan, deelgemeente van Ieper. De sportvrienden organiseerden een tornooitje op de kermis. Een voor een kwamen de afzeggingen binnen (dat heb je op een kermiszondag). We bleven met 5 over : Versieck, opnieuw 't Zwientje, 2 onbekenden en "De metals" : ons onbekend, maar wel de winnaars van de vorige twee edities.
In hun eerste trek verloren ze al van 't Zwientje en de tweede trek was gelijk tegen ons. Ook wij verloren van 't Zwientje (ankerman ad-interim gleed uit over een koeievla). De andere twee ploegen waren er aan voor de moeite. In de afkamping voor wie de finale mocht trekken, wonnen we nipt met 2-1 van de Metals, daar ging hun mooie (!!!) wisselbeker. In de finale konden we wel winnen van 't Zwientje en opnieuw gingen we als winnaars naar huis. 't Zwientje aast op revanche! Ze kregen de tip mee om naar Damme te komen op 17 oktober en de ogen GOED OPEN TE HOUDEN.
Erik, Ilse, Geert, Michael ODB, Nikita, Damon, Anthony waren trots op de grote beker.

Over Beert al een eerder verslagje : een tweede plaats voor de Heren (met 2 jeugd) en een ereschavot voor de dames.

Tenslotte ook een eerste plaats in Merksplas, hoewel we het daar konden verwachten. Ik had lang geprobeerd om met onze Herenploeg bij de Getrainden mee te doen (de beste manier om verder te werken op de goede weg!!!), maar daarvoor moeten al onze heren present tekenen, en dat was niet gelukt. Dus we gingen met 4 van onze beteren en vulden aan met Anja en Damon. Het schijnt dat het behoorlijk vlot ging, hoewel op de deelnemerslijst toch enkele behoorlijke namen (in het recreantengebeuren) stonden. Het zal een goede oefening geweest zijn op ons meest-recente trainings-aandachtspunt.
Zelf was ik er niet bij : ik ging op studiereis naar het EK pompoenschieten. Alweer iets bijgeleerd over het organiseren van een evenement. Er was warempel een katapult aanwezig van een team uit Merksplas! Ik dacht nog te vragen "moesten jullie niet gaan Touwtrekken", maar ik durfde niet te dicht bij hun wapen komen. De verste pompoen werd namelijk 720m ver geslingerd! Is dat niet iets voor op ons tornooi? Ah neen, Sijsele is te klein... .
Maar ook in Merksplas schijnt het evenement, naar aanleiding van opening nieuwe sporthal, de moeite te zijn geweest. Daarvoor dient dus "scouting"!


2010-09-12

Wieme

Geert


Op 12 september organiseerde TTC Wieme in Maarkedal zijn eerste Touwtrektornooi. Eerlijk gezegd was het grasveld niet optimaal : de overvloedige regen van 's morgens had er een verraderlijke glijbaan van gemaakt. Maar er was geen kantvoordeel, dus hoor je ons niet klagen. De rest van de infrastructuur was echter opvallend goed! De familie van Jo Wieme en de rest van de ploeg had er duidelijk hun werk van gemaakt! Tenten, springkasteel, lekkere (!) frietjes... Meer dan we gewoon zijn.

Het enige wat een beetje tegenviel was het aantal ploegen : TTC Wieme (tot vorig jaar “Den Tempel") gaat al een 4-tal jaar trouw naar de westvlaamse competitiedagen. Dan is het tegenbezoek van 't Gaperken, 't Parochiebladje en TTV Versieck (2 ploegen) toch wat mager. Maar de datum bleek zeer moeilijk te liggen, hoewel al ver vooraf meegedeeld.
Op de koop toe bleven ook enkele oostvlaamse gelegenheidsploegen thuis door de overvloedige regen van 's morgens. Het resultaat was een deelnemersveld dat veel beter kon, maar de afwezigen hadden ZEKER ONGELIJK.
7 ploegen is voldoende, maar ik had op meer gehoopt.

De beide getrainde ploegen (TTV Versieck en 't Parochiebladje) hadden het tornooi aangegrepen om wat nieuwelingen in te passen. Hoewel Michael ODB toch al wat tornooien verzamelde dit jaar, en opnieuw een goede prestatie neerzette, reken ik hem nog altijd bij de nieuwelingen.
TTV Versieck won nipt de eerste plaats van 't Parochiebladje, na een gelijke trek, maar met 1 waarschuwing minder. Bij 't Parochiebladje twee kerels die hun eerste tornooi trokken. Misschien had een finale mooi geweest voor het publiek, maar zowel Versieck als de Izegemse bende had zich al geamuseerd.

Gewonnen, ja. Maar volgende week gaan we toch EEN PAK MEER INZET moeten zien (bij enkelen), anders gaan we geen enkel punt pakken! Let op : "inzet" is meer dan hard trekken : het is ook "de moeite doen om GOED te trekken". Het gaat niet over fysieke inspanning, het gaat over wakker zijn en ook tonen aan de ploeg dat je wakker bent! Anthony mag hier als het goede voorbeeld van inzet gelden! (Maar hij is gelukkig niet alleen.)

Bij TTV Versieck 2 meer inzet en goede wil, maar zij moesten met (grotendeels Dames-)ploeg ook 't Eiland en K'RDJU laten voorgaan, evenals de gemengde ploeg van Wieme zelf die zich vooral op een vlekkeloze organisatie toelegde. Het waren leuke wedstrijden, maar we trokken (nog maar eens) met een dame te weinig en slaagden er opnieuw niet in om toch voldoende druk te zetten, hoewel we op goede schoenen stonden. Misschien moeten we het toch zo blijven oefenen (maar dan moet de ankerman wel ook goede schoenen hebben!).

Aldus staken de twee oostvlaamse gelegenheidsploegen liefst twee ervaren recreantenteams voorbij. 't Eiland deed er nog een flinke schep bovenop door de zuipbeker (na het tornooi) overtuigend naar zich toe te trekken! Tot kort na het tornooi was het nog spannend tegenover onze grotere groep, maar dan schoten ze in actie en moesten we ze laten gaan.

Iedere ploeg werd met een beker bedacht, en iedere trekker kreeg een persoonlijk aandenken.

Hopelijk volgend jaar beter weer in de morgen, meer ploegen en dan wordt dit een toptornooi!
TTC Wieme toonde zich er alvast klaar voor!

2010-09-19

Competitie West De Stove

Geert


Zoals ieder jaar was het tornooi in Houtave ook dit jaar behoorlijk goed bezet. Naar het schijnt rijdt men de mais steeds later af, maar toch waren enkele KLJ's afwezig (Ruiselede en Meulebeke) en ook de ervaren ploeg van Fredotrans. Maar Versieck had beslist ook een tweede ploeg bij de Getrainden in te zetten en wou daar niet meer op terugkomen. We hadden wel hulp gezocht bij Frederick, een ex-pony, want daarvoor mankeerden we nog juist een vierde man. Toen we de puzzel begonnen te maken, merkten we ook dat nogal wat van de thuisblijvers ook wel vrij waren, en toen bleek dat ook Steffi en Sofie kandidaat waren, werd beslist zelfs een derde ploeg in te zetten. Drie volwaardige ploegen, waarbij 2 voor de Getraindenklasse : dat is op zich al iets waar we trots mogen op zijn!!!

Die tweede Getraindenploeg, dat idee was gedeeltelijk ontstaan om een aantal trekkers/treksters te belonen voor een hoopgevend BK. Frederick , die al ervaring opdeed bij De Pony's en ook bij 't KLein Bilkske, bleek bereid om ons daarvoor aan te vullen.Een welkome hulp, had hij het bij de test op donderdag nog wat lastig, zondag stond hij zijn mannetje. Ook James zet hoe langer hoe meer druk en vervult zijn rol van ankerman nu schitterend. En Lorenzo : ja dat is eigenlijk een trekker vanuit de Herenploeg, maar dan zouden we daar twee reserves hebben gehad voor 5 wedstrijden. Bij de gemengde ploeg mocht hij iedere trek meedoen, wat hij dan wel weer leuker vond. In Houtave is het nog meer dan elders, het lot van de lichtste om op te schuiven. Sylvia, Nan en Nathalie zijn onze Dames die het meer dan verdienen om bij de Getrainden mee te doen, hoewel ook wat licht voor dit harde terrein, maar dat kon gecompenseerd doordat we met 14 voetjes trokken. In de eerste ronde tegen 'tParochiebladje liep het meer dan behoorlijk en toonden we dat we hier zeker op onze plaats stonden..Tegen De Stove en Versieck 1 was het vlug duidelijk wie zou winnen, maar tegen de JupilerBoys trokken we gelijk! Tegen de KLJoJo's zag het er een tijd naar uit dat we ook een trek zouden winnen, maar op 40 cm van het einde stokte het even. En toen klonk het fluitsignaal aan de andere baan, en waren we even de concentratie kwijt, waardoor de KLoJo's alles konden rechtzetten en er nog hun 4 meter bijdoen.Jammer, maar niet geheel onverdiend. 1 punt, maar we hadden graag ook tegen de afwezigen getest. Voor herhaling vatbaar, maar dan mag natuurlijk niemand afwezig zijn, want er zijn nog geen alternatieven die kunnen doorstromen. De Dames toonden zich een waardig alternatief voor als de Heren er niet zouden staan. Jammer voor de meiskes dat de Heren juist ook aan een heel knappe reeks bezig zijn.
Onze eerste ploeg (de Heren) mocht beginnen tegen de KLoJo's : alle Getraindenploegen keken toe, toen we hen twee maal over de streep trokken ('tParochiebladje deed dat later ook). De sfeer was gezet, als we nu maar weer geen fouten zouden maken. De tweede ronde was tegen onze twee. In de derde ronde ontmoetten we de JupilerBoys, en dit keer lieten we ons niet in de luren leggen zoals in Meulebeke. Toen kwam de clash met 'tParochiebladje : we hadden ruim voldoende kracht en gewicht en wonnen in korte tijd. De laatste ronde was tegen die andere ongeslagen ploeg (dus eigenlijk ook de rechtstreekse finale) : De Stove, wie anders.
Al voor het tornooi wisten we dat de grond hier niet zou toelaten de stunt van op het BK te herhalen, maar toch zouden we proberen. De eerste trek waren we wat te mak, maar Mark riep ons op om toch wat harder te proberen. De tweede trek waren we wel meer gebeten om te winnen, maar het mocht niet baten. De Stove won verdiend, maar we weten nu wel dat het kan!
We bewezen dat we geen BK nodig hebben om ons te concentreren. Maar we moeten er wel voor oppassen!

Onze derde ploeg schreven we, uiteraard, in bij de recreanten. In die ploeg een paar mensen die duidelijk kiezen om (nog) recreant te zijn, en een paar jongeren die alleen nog hun leeftijd en spiermassa moeten afwachten. We trokken met 8 (en 1 reserve), namelijk 1 heer, 4 jeugd en 3 dames. Michael ODB was onze heer, nu kan Michael (nieuw van dit jaar) wel al een beetje uit de voeten op normale grond, maar dit had hij nog niet meegemaakt, dus zijn voetenwerk was iets minder dan de vorige tornooien. Michael weegt ook niet veel en dus had deze ploeg wat gewicht te kort (veel meer dan kracht) om nog beter te doen. Ook Sander had soms last met de grond als ankerman, maar toch deed hij het goed. Typisch recreanten : ze trekken een stuk hoger dan Getrainden en gebruiken wel gewicht, maar zetten bijna geen druk bij (behalve Steffi en de andere jeugd). De meesten gaan zich hier goed bij gevoeld hebben! (En dat is niet negatief bedoeld, integendeel)
Natuurlijk stonden we wel met acht aan het touw, en alle acht weten ondertussen wel wat Touwtrekken is. We begonnen met een 1-1 tegen ADHD, ploeg die vorig jaar naar de kruisfinales ging! Daarna ook gelijk tegen KLJ Houtave meisjes, dat was op dat moment een beetje een domper voor ons en een verrassing voor hun fans.Derde ronde vrij, maar Ilse's krachten waren al opgebruikt : ziek bij De Stove blijkt een jaarlijks terugkerend fenomeen. Geen echte reserve meer, maar die bleek ook niet nodig bij deze korte trekken. Verlies tegen KLJ Houtave Heren en alweer gelijk (derde maal) tegen KLJ Houtave-Oostende, tenslotte een duidelijk verlies tegen 'tGaperke en een even duidelijke winst tegen de ploeters, de plaatselijke speelpleinwerking. Deze laatsten verdienen wel een medaille voor moed en vechtlust!
Het resultaat was een gedeelde vierde plaats op 7 ploegen. Heel bevredigend resultaat met een mooie derde ploeg in een spannende poule! Hopelijk kunnen we dat nog doen, maar dan mogen er helemaal niet veel afwezig zijn!

Voor de statistieken : Versieck maakte 15.79% van de ploegen.
Misschien moet Lorenzo nog maar eens trouwen (met Stefanie), of gewoon weer tracteren. Blijkbaar kon het ons motiveren om erbij te zijn EN goed te presteren. Bedankt allebei! Ook namens de ploeg.

2010-10-17

Beker van Vlaanderen Sijsele

Geert


Al zeggen we het zelf : het tornooi mag geslaagd genoemd worden! Minder ploegen dan anders, maar de stralende zon en de grootscheepse reclamecampagne hadden veel volk op de been gebracht. Het grootste compliment dat men mij op Touwtrekvlak kan geven is het volgende "amai, wij wisten niet dat Touwtrekken zo groot was, we hebben onze ogen nogal opengetrokken". En net dat hebben we opvallend veel gehoord die dag.
Door een tragisch ongeval op donderdagavond hadden de drie ploegen uit Beveren ad Ijzer afgebeld, maar we mochten wel onder andere 2 ploegen verwelkomen uit het Pajottenland en er waren ook flink wat Kempische ploegen afgezakt. Waarvoor dank!

Als opwarmermertje hadden we iemand gevonden die nog meer de wenkbrauwen doet fronsen dan onze voorzitter : Marino Punk. Hij flaneerde tussen de zich omkledende ploegen en kreeg hoe langer hoe meer een gefascineerd publiek. Om stipt 13.32u startten de Dames van KLJ Oostende-Houtave met een gesmaakt nummertje wimpelen. En toen werd de zaak "op gang getrokken".
GELEGENHEIDSPLOEGEN
Je moet weten hoe dat gaat : Jan L., hoofd van de scheidsrechters en Geert V., hoofd van de organisatie hebben om 13.25u precies 5 minuutjes om te overlopen of de poule-indelingen er goed uit zien. Dit zijn echter 2 behoorlijke sadisten : vorig jaar hadden de gelegenheidsploegen achteraf te kennen gegeven dat die 4 keer trekken (6 keer voor finalisten) wel net voldoende was. Dit jaar waren er 7 ploegen dus leek 6 keer trekken wel iets beter. De twee betrokkenen schiepen er een duivels genoegen in onmiddelijk een "OK" in te toetsen. En of er gezweet werd.
Levenslijn Damme (6p) (vorig jaar puntenloos naar huis) startte al direct met een dubbele overwinning! Later zouden ze deze punten nog verdubbelen, ze hadden echter 5 hele spannende trekken die in beide richtingen konden kantelen. Daar zullen ze op maandag nog wel eens aan gedacht hebben als ze hun knoken vooruit moesten slepen. Ze kregen wel de Damse Wisselbeker als troost voor de pijn... .De Pingpongers Maldegem (3p) wachtten tot de 5de ronde op hun eerste punten, tegen de Sportvrienden van St.-Jan, Ieper. Dezen eindigden nochtans op een mooie 4de plaats. (6p) De Volvo-Boys waren zeker beloftevol, maar waren wat te laks in de houding en men kwam steeds weer dubbel. Spieren in overvloed, maar niet juist gebruikt! Misschien een nieuwe coach zoeken, zoals in de voetbal??? (Grapje, Andy)3 punten was het resultaat.
Volgend drietal stak er iets bovenuit : KLJ Moorslede (veel bijgeleerd en goed opgelet in Moorslede) haalden 12p. De finale werd een Pajotse derby : Feestend Beert had zelfs nog wat marge tegen Veehandel Decrick. Ze stellen zich terecht de vraag wat ze in de Recreantenklasse zouden hebben gepresteerd. Maar dat zullen we dan volgend jaar zien! Breng zeker weer zoveel supporters mee, je zult ze nodig hebben.
Opvallend EN hartverwarmend is het enthousiasme van AL deze ploegen! Van voorste tot achterste!

GEVORDERDE/RECREANT
De eerder vernoemde sadisten zagen 6 gevorderdenploegen en 5 recreantenploegen op de inschrijvingstabel. Mits kruisfinales of afkamping voldoende voor een kort, leuk tornooi. Met een sardonische grijns keek de een naar de ander, die zelfs geen knipoog nodig had om het te begrijpen. Ook hij kreeg een duivelse glimlach op de mond en voegde met enkele toetsen de twee treeksen samen. Een bulderlach weerklonk in de wedstrijdwagen en deed de aarde even schudden : voor elks en iedereen minstens 10 trekken. Als uitsmijter op het einde van het seizoen.
KLJ Oostende -Houtave had in Houtave een prachtig resultaat neergezet, maar had vandaag niet hun sterkste ploeg. Ze werden het kind van de rekening, maar verdienen de PRIJS VAN DE STRIJDLUST, want ze hadden ook bij de gelegenheidsploegen kunnen deelnemen. Chapau! Versieck 3 totaliseerde 4 punten in deze toch wel zeer zware reeks. Hopelijk zien we ook Maarten en Caroline nog meer terug! 'tGaperke is aan een zeer sterk seizoen bezig, maar moest voor Sijsele 3 dames bijeen harken om een ploeg rond te krijgen. Het draaide niet echt, en deze jonge ploeg had nog geen ervaring genoeg om een andere tactiek te zoeken voor deze gewijzigde ploeg. Het zat ook wat tussen de oren, maar men streed toch naar 5 punten. 'tZwientje is ook een beloftevolle ploeg die we hopelijk nog veel gaan ontmoeten. Ze keken zich de ogen uit en haalden ondertussen 7 punten.
Daarna een sprong naar 15punten voor De Tractorvrienden, dezen hadden een zware nacht gehad (caravan-panne was slechts het begin, het einde situeerde zich een stuk later) maar hadden die goed verteerd met onder andere winst tegen Versieck2 (Gevorderd). Deze tweede ploeg van Versieck haalde 16 punten.
De Electrotrekkers (eersten om halfzes opgestaan om trein te kunnen nemen!!!) zijn een nieuwe ploeg krachtpatsers. Eentje had de Kop van Jut al voor de wedstrijd laten TILT slaan! Ze eindigden op 19 punten, maar komen zeker met meer ervaring terug! Best-geklasseerde Recreantenploeg was TTC Wieme met 21 punten. Deze ex-winnaars in deze klasse hadden ook al de scalp veroverd van de Gevorderden-ploegen 'tGaperke, Electrotrekkers EN JupilerBoys! Ze gingen dus vol vertrouwen naar de finale tegen de Tractorvrienden. Nog een puntje hoger (22p) vonden we Jagersrust Jeugd. Knappe, spannende wedstrijden waarin de tijd in het voordeel speelde van deze fysiek sterke ploeg. Een puntje tekort om naar de finale te gaan. De JupilerBoys hadden onderweg 7 punten laten liggen maar stootten wel door. Jagersrust Dames (met enkele absolute toppers in de rangen) had gelijk getrokken tegen de Jupilers, maar verder niks laten liggen.
In de finale voor de Recreanten kon TTC Wieme zoals verwacht en gehoopt de eerste trek naar zich toe trekken. Maar het had moeite gekost. Ondertussen hadden de Tractorvrienden hun nachtelijk vocht uitgezweet en in de tweede trek konden ze de oostvlamingen op een half meterje voor de beker tot staan brengen. De veer was gesprongen bij Wieme en de Tractorvrienden gingen in veldfitesse. 1-1. Ook de derde trek kon de tractor niet meer worden afgeremd : ondanks een groot puntenvoordeel van een knappe Wieme in de voorronden, verhuisde de Beker toch naar Oostmalle.
In de finale bij de Gevorderden stonden de ervaren Nederlandse Dames (de enige volledige damesploeg dit jaar) geen punt meer toe aan de JupilerBoys. Een droge 2-0 was het resultaat.Knap van de Jupilers, maar nog knapper van de Dames!

GETRAINDEN

Een ploeg die het kanaal overstak en liefst 7 ploegen die de Schelde waren overgezwommen bij de Getrainden. Dezen "aangevuld" met de vier best-geklasseerde westvlamingen. Het was een mooi soepje van 12 ploegen. Uiteraard, bij Getrainden, in 1 poule. Holland TOW had dit jaar niet doorgetraind tot ons tornooi en voor de Kempische ploegen (waar ik even ook Jagersrust bijneem voor het gemak) stopt het seizoen ook al na het WK, een maand geleden. Voor de westvlaamse ploegen is dit toch het hoogtepunt van het seizoen. Het was interessant om te zien als dezen zijn ge-evolueerd dit seizoen. Het was een spannende reeks waarbij de onderlinge westvlaamse duels opvielen wegens "niet consequent met de rest van de resultaten", vooral dan deze van Versieck zelf : gelijk tegen KLoJo's en Parochiebladje. Ze kennen mekaar dan ook als hun eigen hand. Zelfs de laatst-geeindigde haalde 4 punten! Het beste bewijs dat allen aan elkaar gewaagd waren.
Het resultaat was een afwisselende rangschikking wat betreft regio van afkomst (NL-GB-A'pen-West-West- A'pen-A'pen-West....) en ook wat betreft ploegsamenstelling : gewicht-6-gewicht-6-6-gewicht-combi-gewicht-6-jeugd... .
Een positieve evaluatie van onze regels dringt zich op!

12 ploegen : dat betekent blijkbaar op 2 banen trekken als je het terrein niet veelal leeg wil laten. Nochtans waren er officials (en plaats) genoeg. Het werd een lange middag, onderbroken door vele en heel verscheiden trekken.

TTV De Berketrekkers hadden (na enkele jaren afwezigheid) twee ploegen afgevaardigd. Hun 550kg-ploeg haalde 4 punten (3 tegen Fam. Janssens en 1 tegen de KLoJo's), maar bleef wel steken op de 12de plaats. Fam. Janssens had duidelijk geopteerd om op de Heidevinken in te zetten en hun 550kg-ploeg haalde 7 punten (ook winst tegen KLoJo's). De KLoJo's en de Berketrekkers haalden elks 1 puntje meer : namelijk 8. KLoJo's veroverden punt tegen Versieck en 3 tegen Parochiebladje en Vandakker. Ze hadden het heel moeilijk om de ploeg rond te krijgen en moest samenwerken met zusterclub KLJ Ruiselede. Toch punten tegen Versieck en Parochiebladje : waarschijnlijk ook een mentale kwestie?
Berketrekkers (met 8 aan het touw) haalden hun punten helemaal op een andere plaats (KLoJo's, Powerrangers, Janssens) Het toont de mix van totaal verschillende ploegen en tactieken die toch blijkbaar leiden tot een leuke en onvoorstelbare strijd.

Achtste werd 'tParochiebladje : meer zit er niet in, vrees ik : veruit de meest fysieke ploeg in West, maar langzaam dichtgeknepen door Antwerpse ploegen, die er makkelijk nog een halve minuut aan bij breieen. En niet voldoende gewicht/kracht om deze zoals Stove, Versieck en KLoJo's over te trekken bij de start. Dus toch een zeer sterk resultaat als je het zo bekijkt!!!
Powerrangers kwamen voor de eerste keer op bezoek (en de appeljenever was bijna op, maar dat lag wel aan hun supporters). ze trokken zich met 7 naar de 7de plaats (11p). Hopelijk zien we hen volgend jaar terug! Op de 6de plaats (13p) Vandakker uit dezelfde streek, een mannetje meer dan vorig jaar en dus een betere plaats. Met hun 520 kg waren ze net te licht om de explosieve (zeg maar gewoon zware) ploegen af te stoppen.
TTV Versieck (5de met 17punten) maakte dit jaar een heuse evoltie door en bevestigde op de seizoensfinale. Andere jaren zijn ze steeds laatste wegens te druk bezig met organiseren. Nu stootten ze door van de vierde naar de tweede plaats in de westvlaamse competitie! Volgend jaar willen ze ook (en vooral) in het begin van het jaar naar Antwerpen om verder te ingeslagen weg te bewandelen.
De Stove had de westvlaamse beker al in de pocket, maar werd ook vandaag weer bestgeplaatste westvlaamse ploeg. 24 punten, geen verrassingen.
27punten voor De Heidevinken, voor wie het grootste probleem het vervoer naar het tornooi was. Gelukkig waren ze op zaterdag al vroeg in hun Gentse bedje gekropen... .

Onze twee buitenlandse gastenploegen mochten de finale trekken. Jagersrust (547kg) en Holland TOW (zestal) heeft mekaar al veel ontmoet dit seizoen. Dit keer trokken de Nederlanders, net als in de voorrondes aan het langste eind.
Ze hadden het niet makkelijk, maar ze hadden de trekken wel de ganse tijd onder controle.

De winnaar is (bijna) altijd de beste, maar ook voor ons als organisatoren is dit een hele mooie uitslag!

De Stove, Vandakker en Powerrangers hadden zelfs nog de luxe om een scheids te kunnen leveren! Bedankt.

Bedankt ook aan alle scheidsrechters.


2010-12

Winterupdate

Geert


Er is nauwelijks sprake van een winterstop : de trainingen zijn alweer volop aan de gang : we willen ER STAAN het komende seizoen !x10
Achter de schermen wordt ook zeer druk gewerkt :
een eerste clubdag op zaterdag 12 feb, ons indoortornooi op zaterdag 5 maart, en we zijn zelfs al volop bezig met ons oktobertornooi dat dit jaar een nog internationaler tintje krijgt. We organiseren in de voormiddag een World Challenge 4x4!
Dus als het wat lang geleden was dat er berichtjes waren op deze site : ik had geen tijd!!!