2009

Het seizoen trekken we op gang in Retie met gewichtstrekken : ondanks een gebroken schouder bij Bogdan worden we er eerste ! De jeugd is ook mee : ze worden rond halfzes ‘smorgens voor hun deur afgezet, een mirakel dat we hier geen leden verloren.

Opnieuw twee competitieploegen: we worden overtuigend derdes, onze recreantenploeg doet het minder goed doordat de 12-14 jarige jeugd wordt klaargestoomd op deze tornooien.
Enkele ontgoochelingen in de jeugdploeg (blessures, afzeggingen, matige resultaten) zorgen dat we Anthony en James in hun laatste jeugdjaar niet laten meedoen op het BK.
Bij gebrek aan een 8-tallenploeg proberen we het bij de Powerrangers met een combiploeg : experiment niet geslaagd. Lorenzo wordt er een eerste keer voor de leeuwen gegooid.
“Feestend Beert” is het meest verrassende tornooi van de laatste jaren voor ons en ook Beveren-aan-den-Yzer is een topper qua trekplezier. Toch zit er ook weer een tornooitje tussen waar Versieck met 2 ploegen de helft van de ploegen uitmaakt.
In Engeland, bij onze vrienden van Holland Tug of War, verzuipen we bijna in de tentjes, we verzetten ze nog wel maar moeten amper een half uur later alsnog naar de kleedkamers vluchten.

Memorabel: onze resultaten op het tornooi van Holland zijn hopeloos, het blijft maar “cats and dogs” regenen, en eventjes hoeft het allemaal niet meer. Op zondag doen we zelfs niet mee. Hun tegenbezoek in oktober met tweeeneenhalve ploeg doet ons echter onze ellende vergeten.
In Beert wordt ons gevraagd “ah, zijn jullie van de groep? Hans denkt “ja natuurlijk”, maar aarzelt gelukkig : “de groep” mocht na het Touwtrekken een optreden verzorgen op het podium,voor een 3000 mensen –en dat op een maandag. We wonnen het tornooi en kregen daarvoor petjes en de obligate drankbonnetjes. We deden niet mee voor de zuipbeker, de eerste prijs daarin was “een vat, om 3u ’s nachts…

De groep uit Beveren-aan-den-Yzer komt met een ganse bus naar Sijsele, en Holland TOW zal na 2009 niet meer in de Jeugdherberg van Maldegem overnachten… 


Mark Snauwaert rondde dit seizoen ook zijn 100ste tornooi voor TTV Versieck (als vijfde lid passeert hij de kaap van 100). Meeste mensen hebben eerst een carriere als actief sporter en worden daarna pas coach. Mark kon ons echter direct zoveel bijleren, dat hij eerst coach werd en pas sinds vorig jaar ook eerste-keus- trekker werd. Hij blijft onze trainer, maar werd assisitent-coach om zich te kunnen toeleggen op het trekken. Mark, het is leuk om je er bij te hebben!
Ook massa's power bij onze ankerman Hans. Hij trok op training losjes 180kg omhoog, aan de takel, ZONDER katrolsysteem. 


De wedstrijd te Meulebeke was de honderdste voor onze Andy Baene. Als zestienjarige mee beginnen trekken in 2003, treedt hij nu toe tot het selecte clubje van de 100-trekkers !
Had hij vorig jaar niet zo lang geblesseerd geweest, was hij al geruime tijd de kaap gepasseerd, want hij stond zeer lang op 95 "caps". Zelfs als 16-jarige was hij geen kleine jongen, maar ondertussen is hij toch één van onze grote trekkers, die er nu vooral staat als het resultaat belangrijk is.


Zeggen dat het is doordat we nu een tegemoetkoming krijgen van BTB voor onze flyers, is misschien wat overdreven. Maar het hielp ons wel een tikkeltje over de streep trekken toen we beslisten om ons tornooi nu ook met foto's aan te kondigen. "Als investering" lieten we 14 baches bedrukken met evenzoveel verschillende foto's. Deze worden verspreid in de wijde omgeving, zodat niemand die nog buitenkomt kan zeggen "we wisten het niet". Voor de "leut" is het de bedoeling de foto's regelmatig te wisselen van plaats, zodat de baches "niet gaan vervelen" én onze typische diversiteit Getraind- Recreant kan worden aangetoond. Jaja, er zit een strategie achter. Hopelijk helpt het ons erin te slagen weer een knallend Touwtrekfeest op poten te zetten !

TORNOOIEN

2009-01-25                                                                                                                                                                                                                                                                            

Geert


Het lasershooten hebben we achter de rug, en het etentje met het bestuur ook. (Now it's official : TRABOLLEN IS DE ALLERLEUKSTE SPORT... na touwtrekken, uiteraard). De trainingen (touwtrekken) zijn ook al enkele weken weer aan de gang : Het nieuwe seizoen is ingezet !
Ons indoortornooi gaat alvast door (Getraind en Recreant) op zondag 8 maart.
Er is dit jaar ook opnieuw een tornooi voor jeugdbewegingen op zaterdag 7 maart.
Het wordt echter geen makkelijk seizoen! Moesten er al makkelijke bestaan.

De kans dat het een overgangsjaar wordt is redelijk groot : enkele trekkers moeten het touw laten schieten (haha!!!), en dat zowel bij Dames als bij Heren. De enen hopelijk slechts tijdelijk, anderen ook definitief. Hierbij enkelen die in het ontstaan van de club een belangrijke rol speelden, wat het niet leuker maakt! Het gevolg is onder andere dat we geen Herenploeg meer hebben. Des te meer zullen de Dames en Jeugd hun mannetje moeten kunnen staan (woeha!!!) tussen de kerels. Zeker den Anthony hoort daar thuis, maar dan moet hij misschien soms de jeugdploeg in de kou laten staan... . Voorlopig wel goede vooruitzichten bij die jeugd !
Hopelijk kunnen we in de loop van de zomer ook weer enkele (belangrijke) geblesseerden recupereren. Zodat we er volgend jaar weer staan. Ook onze ambities op sport-promotioneel vlak werden bijgesteld : ondergeschikt aan de eigen ploeg.

De indeling wordt ondertussen steeds duidelijker tussen ambitieuze trekkers en de echte recreanten, daarom hebben we ook de trainingsfrequentie en -intensiteit opgedreven voor de "streberkes", maar jammer genoeg zullen we de ploegen telkens moeten samenstellen met een mix van de twee.
Het goede nieuws is dat we nog steeds meer leden hebben dan de gemiddelde touwtrekploeg; we zijn alleen niet vlug tevreden.

Hopelijk kunnen we op ons tornooi weer een paar ploegen extra verwelkomen, zodat we weer richting record van 2007 gaan?
Ons indoortornooi gaat alvast door (Getraind en Recreant) op zondag 8 maart (dus terug samen en op zondagmiddag)
Er is dit jaar ook opnieuw een tornooi voor jeugdbewegingen op zaterdag 7 maart.
Voor ons outdoortornooi voorzien we wat speciaals in 2011 (NOG specialer dan anders)! Voor het indoortornooi Jeugdbewegingen in 2010 ! Be warned!

2009-02-07                                                                                                                                                                                                                                                        

Trek je Rot - Retie

Geert


We zijn meestal zo rond 6 of 7 uur thuis na een wedstrijd. Zaterdag waren we al thuis om halfvijf. Enige verschil is dat het ditmaal 's morgens ('s nachts) was. Onverantwoord om de jeugd daarnaartoe mee te tornen, dus. Maar toch waren ze allen heel tevreden dat ze erbij waren geweest! Het gewichtstrekken is dan ook een stuk origineler dan een zoveelste wedstrijd. EN het is een typische discipline voor het krachts-trekken van onze ploeg. Ook onze volwassenenploeg zag ernaar uit om aansluitend op een lastige werkweek nog eens een retourtje Retie te maken. Hoopvol voor het krachtstrekken, ook al hadden we in de ploeg een 17-jarige van "slechts" 77kg, en een "veteraan" met een scheurtje in de schouder. Dan moesten die andere drie peetjes maar wat harder trekken... 

De jeugd trok een mooie wedstrijd, maar bij gebrek aan echte recreanten werden we toch laatste van 10. Toch een pluim voor dit resultaat met deze extreem jonge en op één uitzondering na ook zeer lichte ploeg. Hoopvol en het bewijs dat we vooral op techniek moeten trainen.
De Herenklasse had 17 ploegen. We begonnen met 200 en daarna 300kg, een opwarmingetje met 5 aan het touw. Hoewel in het begin grote gewichtssprongen werden gemaakt, bleef het vlot gaan. We kregen ook veel complimenten, hoewel we zelf niet de indruk hadden bij de vlotsten te zijn. Iets voor de 500kg (100kg per deelnemer dus al) vielen (nog maar) de eerste slachtoffers. Bij ons ging alles nog goed.
Vorig jaar had de ploeg die 560kg trok nog de derde plaats te pakken, nu waren er liefst 10 ploegen die 540kg omhoog "gooiden".
580kg dan : wij als vierde, trokken het omhoog, maar dat hadden de drie voor ons ook al gedaan, evenals 3 na ons. Resultaat : met 7 door.
600kg : nu MOESTEN de tegenstanders vallen als vliegen. Vooral omdat meerdere ploegen al herkansingen hadden nodig gehad... . Niet dus : slechts 1 ploeg sneuvelde. Het was ondertussen al "about silly o'clock" namelijk 2 uur 's nachts. Het moest helpen dat wij geen alcohol dronken (of toch niet meer op dat uur).
620kg : Nu zou het gebeuren??! Neen : NIEMAND viel af. Maar wij hadden nog geen enkele hapering meegemaakt, integendeel het liep steeds vlotter !!
640kg : HET GEWICHT VAN DE WINNAAR 2008. Van de 6 ploegen sneuvelt er slechts eentje. Dit kon toch niet waar zijn?
660kg dan. Als de Jansjes goed geteld hadden "in de bak" moest dit toch de limiet zijn voor bijna iedereen???Niemand trok dit nog vlot omhoog, velen hadden een herkansing nodig. Deze trek deed ons pijn. We moesten onze eerste poging staken. We hadden nog een poging VOOR de herkansing op het einde van de ronde, we wisten dat het moest lukken, maar deze poging deed ons pijn (letterlijk en figuurlijk) en net met onze laatste adem trokken we het gewicht over de meter. (132kg per persoon). De scheur in het schouderblad begon ferm op te spelen, hoewel het niet ter sprake kwam, zagen we onze collega steeds duidelijker over de zere plek wrijven. Het was drie uur 's nachts en ikzelf zag ons het resultaat niet meer verbeteren, evenmin als de anderen. Even werd overwogen te stoppen en naar huis te gaan. Twee stemmen voor het naar huis gaan, onder het voorwendsel van de jeugd die naar bed moest natuurlijk ; drie stemmen om toch niet zomaar uit het tornooi te stappen. Slechts 1 ploeg valt af !!! "Stop de persen!" Liefst 4 ploegen verbeteren de winnende score van vorig jaar. De top drie van vorig jaar en Versieck. Enkelen hadden echter al herkansingen nodig gehad : dit kon niet lang meer duren!
680kg : de twee twijfelaars/nee-stemmers hebben zich toch volledig kunnen opladen ! De beide ploegen voor ons gaan naar de herkansing (en zullen ook daarin falen)Papa's Jong Janssens en Heidevinken. Versieck stapt naar het touw, op en top geconcentreerd, gemotiveerd en nog vanalles ... . Het gewicht komt van bij de start vlot van de grond, vlot en zonder enige hapering gaan we door. Een stuk makkelijker dan 20kg geleden! we hebben echter het goede voorbeeld gegeven en ook Team extreme haalt (iet of wat moeilijker, maar even overtuigend) de 680kg (136kg per persoon !!!).
700kg : Versieck begint, het gewicht komt niet of nauwelijks van de grond. Tweede poging : Nauwelijks één greep van de grond en daarna "over naar herkansing". Tweemaal direct gevoeld dat aandringen geen zin had. Team extreme doet net hetzelfde... . Herkansing : het gewicht komt wel een dertig, misschien veertigtal cm van de grond, maar opnieuw : aandringen heeft geen zin. Een tweede poging op dat moment ook niet meer. De schouder speelt op, de jongere heeft de onderarm geforceerd, den anker heeft brand- en wrijvingswonden, opa moest allang in zijn bed liggen en voor mij hoefde het ook niet meer. Team Extreme doet wel beide pogingen, maar haalt eenzelfde resultaat : njet.
Gelukkig beslist de organisator om geen afkamping (690 of opnieuw 680kg) te doen en ons de eerste plaats te laten delen. Kwart na drie kunnen we tevreden na een schitterende (edoch lange) avond, vertrekken. Om kwart voor vier krijgen we een eerste ongeruste telefoontje. Om 4 uur zijn alleen de chauffeurs nog wakker. Als we om halfvijf uitstappen zijn we al zo stijf als een plank. Bedankt Janssens!
Graag tot volgend jaar.

Excuses aan de ongeruste ouders !


2009-03-01                                                                                                                                                                                                                                                                         

Manege Tornooi Kalmthout

Geert


Met onze Gensb-ploeg trokken we naar de manege van Kalmthout. Voor zowat de eerste keer hadden we een volledige ploeg. Er kon nog wel een lichte bij,... . Maar onze "voltalligheid" was al een eerste overwinning ! Toen we er al niet meer op rekenden, kregen we toch nog een bijkomende trekker toegewezen. Iemand van de Berketrekkers. En niet zomaar een Berkjestrekkertje, neen : De Berketrekkers opteerden om hun drie meest geroutineerden uit te lenen en met de mionder geroutineerden de strijd aan te gaan. En dat hebben we gemerkt aan onze leentrekker. Als de Berkies hem ooit beu zijn, mogen ze hem gerust oipsturen naar Damme. Hij hielp ons mee aan onze eerste winnende trek in de Gensb-competitie.

Nu Anthony en James laatstejaars zijn, mag dat ook wel, maar toch blijven we een jonge ploeg hebben. Veerle deed als dame ook haar duit in het zakje en trok haar beste wedstrijden in maanden (twee jaar om precies te zijn). Jonas de nieuweling blijkt een echte aanwinst en Feel en Anthony trokken zoals de trainers hopen. We mogen het redelijk zeker zijn : er zullen nog punten volgen !!!

2009-03-07 en 08

Indoor Sijsele

Geert


Zaterdag.

Op deze zeer geslaagde middag mochten we ondanks de late uitnodigingen toch weer een 45-tal enthousiastelingen een kennismaking met het Touwtrekplezier geven. Heel wisselende resultaten waarbij niemand ongeslagen bleef, en evenmin iemand rond de nul bleef steken. Zo hebben we het graag. KSA Moerkerke Jonghernieuwers haalde het nipt van Chiro Sijsele Tippers, Kwiks en tiptiens. Versieck sloot het rijtje af met wel enkele zeer jonge trekkers (zie foto's). Te weten dat de jeugdploeg Versieck met een wat aangepaste ploeg de volgende dag tweede bij de Recreanten zou worden, is er eigenlijk maar één boodschap voor de winnaars : 18 oktober !!!! Be there or be square!

Bij de individuele oefening waren de winnaars : Jeroen (KSAM), Julie (Tiptiens), Lisa (Kwiks) en Yanouk en Daphne (Tippers).
Liefst drie tippers (Yanouk, Jana en Kiana) en een kwik (Juanita) hadden nog energie over om ook op zondag mee te doen !!! Hoedje af, hoor!

Voor de eigen ploeg liep het in de eerste poule helemaal niet vlot. Maar twee 5-jarigen en een 7-jarige, moeten natuurlijk ook de tijd krijgen om te "groeien in het tornooi". Toen de coach gaandeweg enkele geslaagde veranderingen doorvoerde en bvb ook Nikita een nieuwe rol gaf, lukte het al veel beter. Damon en Jonas kwamen helemaal tot hun recht en zo liep de tweede poule al veel lekkerder.

Zondag.
9 Ploegen streden op het veld van eer. Het was de vierde editie van ons indoortornooi en al ieder jaar was het indoortornooi een duidelijke indicatie van wat later in het jaar zou gebeuren. Niet iedere ploeg liet echter in zijn kaarten kijken. De Pony's waren alvast outstanding en moesten geen enkele trek toestaan. Ook Versieck (met zestal) hoopt dat dit een aanwijzing voor het seizoen was. (2de pl, 17p). Net als Den Tempel dat bij de Recreanten won.

Versieck begon het tornooi met een knappe winst in de eerste trek tegen De Stove, die wel gelijk stelden in de tweede trek. Versieck trok ook gelijk tegen 't Parochiebladje (3de met 16 p.) Die waren de winnaars van vorig jaar en zullen dus op meer hebben gehoopt. Maar de collega's van Izegem hedden verloren tegen De Stove. Deze laatsten hadden de sfeer van het tornooi echter goed begrepen en maakten het zichzelf bewust moeilijk tegen recreantenploegen door met een mannetje minder te trekken. Uiteraard kostte hen dit punten. Ze deelden de vierde plaats met Den Tempel, die aldus eerste Recreantenploeg werden. Ze zullen de adrenaline van de heenreis hebben kunnen omzetten in energie aan het touw, want ze waren zo gehaast om te touwtrekken dat ze onderweg een autootje een beetje vooruit hadden geduwd. Tweede Recreantenploeg werd verrassend "Versieck vooral jeugd", met vele treksters die we nog niet (veel) eerder aan het touw hadden gezien. Heel beloftevol, want super jeugd-trekker Anthony was naar de Herenploeg getransfereerd. Hopelijk kunnen we nog eens meer op deze nieuwe, leuke enthousiastelingen rekenen. Proficiat aan trekkers en coach. KLJ Ruiselede werd 3de en KLJ Meulebeke 4de. Dezen herpakten zich volledig na de pauze. "Versieck vooral Dames" sloot het rijtje af met één puntje, maar zelfs zij hadden een goed gevoel, want volgens outdoorregels hadden ze een jeugd of dame extra aan het touw kunnen zetten en eigenlijk konden ze zich toch goed verweren.


2009-04-05                                                                                                                                                                                                                                                                         

Competitie Powerrangers

Geert


Zoals ze in het Formule 1-rijden ook een testweekend hebben, hadden wij voor het Touwtrekken een testweekend precies één week voor de eerste competitiedag in West. Op vrijdag 3 april hadden we onze jaarlijkse afspraak bij De Witte Nol. We moesten toegevingen doen wat betreft de ploegsamenstelling : zo hadden we twee echte ankermannen aan het touw, maar James deed dat nog een stuk beter dan verwacht. We hadden een combinatie van jeugd en volwassenen en trokken op een totaal andere manier dan we gewoon zijn. En dat liep S U P E R. We haalden weinig punten maar hadden het gevoel dat we in jaren niet zo goed hadden getrokken. Als we nu de nodige aanpassingen in de ploeg kunnen doen tegen paasmaandag en we kunnen hetzelfde niveau halen in West, gaan er veel hun ogen opentrekken.
Op zondag bezochten we het eerte tornooi van De Powerrangers : een echte verrassing! Een aanrader voor volgend jaar.

We vielen met onze ploegsamenstelling tussen alle mazen van de netten en wisten vooraf dat we een rotslecht resultaat zouden hebben. (In een gewichtsploeg al 2 kerels van 100 kg, elks, moeten zetten is een garantie op een beperkte ploeg) Het resultaat was nog slechter. Echter we hadden de test hoog nodig om de ploeg bij te sturen, om een rug uit te testen en om een nieuwe aanwinst wat ervaring mee te geven. Het was dus toch de moeite om te gaan, en het zonnetje werkte het geheel af tot een gezellige middag. De Powerrangers organiseerden een heel geslaagd tornooi; en onze resultaten? Die moeten komende maandag pas volgen : "Sfeer ies koe-oed" zoals Waseige destijds al opmerkte.

2009-04-13

Competitie West - Ruiselede                                                                                                                                                                                                                                                          Geert


Ja, we weten het wel : één zwaluw maakt de lente nog niet. Maar laat ons toch maar even euforisch zijn : ik denk dat het van mei 2005 geleden was : toen haalden we nog eens het volle pond van De Pony's : de alleereerste trek van hun eigen tornooi, wonnen wij. Mogelijks concentratieverlies, bezig zijn met de organisatie? Want ze verloren daarna niks meer. In het begin van dit seizoen was de gretigheid naar het eerste competitietornooi groot, heel groot! Maar ik mag hopen dat dat bij de andere ploegen ook zo is? Eindelijk hadden we nog eens een zestal heren plus twee volwaardige reserves. Een paar magen waren niet helemaal in orde, maar ook dat zal bij enkele andere ploegen het geval zijn geweest; "Den tijd van het jaar" zoals ze zeggen.

De gretigheid zorgde ervoor dat we redelijk weinig last hadden met Fredotrans, een ploeg die ons ligt; maar zorgde er ook voor dat we ontgoocheld waren na het verlies tegen Ruiselede. Zij waren echter nog een stuk sterker dan iedereen had verwacht. Het tactisch plannetje ligt al klaar voor in Gistel. De Pony's konden niet standhouden op de harde, droge, griploze grond ; wat ze ook uit de kast haalden. Maar De Stove heeft een manier van trekken die te dicht bij de onze aansluit, waardoor we hen niet kunnen uitschakelen. Ook Parochiebladje had onvoldoende grip, KLoJo's trokken we gelijk tegen. Jammer dat we nog maar 10 punten voorsprong hebben op hen !
Andy verrees op deze Paasmaandag na een inactiviteit van een volle zeven maanden, maar hij had nog niks verleerd, integendeel : hij was fysiek sterker dan ooit. Lorenzo bleek in zijn tweede tornooi ooit al een volwaardige vervanger te zijn. Dit smaakt naar meer. Eindelijk moest men weer "rekening houden" met ons. Hopelijk kunnen we de volgende competitietornooien in dezelfde opstelling aangaan!!!

Onze Recreantenploeg haalde ook een mooi resultaat : 4de, maar na de finales opgeschoven naar de tweede plaats. De nummers 2 tot 4 lagen zeer dicht bij elkaar, alleen tegen Meulebeke konden we niks inbrengen tegen hun agressieve manier van aanvallen, omdat we op gewone schoenen stonden. Een beetje fatalisme zorgde ervoor dat we soms wat te vroeg opgaven. Maar dat moeten we dan in Gistel maar even rechtzetten! Alleen jammer dat we in Gistel James zouden moeten missen, hoewel hij niet toppie was in Ruiselede (wel in het achteruitgaan, maar hij trok wit weg telkens we moesten toegeven). Misschien kunnen we hem toch overtuigen voor die schamele 5 competitiedagen????

2009-04-18 en 19 en 24

Ingelmunster - Competitie Mertensmannen - KLJ Waregem

Geert


Hieronder updates van de initiatie in Ingelmunster op de Provinciale sportdag, het tornooi van de Mertensmannen, en KLJ Waregem op vrijdagavond.

Een weekje na Ruiselede gingen we op zaterdag een dagje initiatie geven in Ingelmunster op de Provinciale sportdag. Een duizendtal jongeren uit jeugd- en sportclubs liepen er rond en omdat we ons goed hadden geïnstalleerd met takel en al, mochten we daar een groot deel van op onze stand verwelkomen. Veel meer moeite om de stand zo uitgebreid op te zetten voor één dag, maar wel de moeite waard, want een veel meer gevulde dag was het resultaat.
De dag nadien al gingen we met een delegatie naar Meer voor het tornooi van de Mertensmannen. Na het debacle bij de Powerrangers wisten we dat we niks te zoeken hadden in het competitieluik, maar we konden het recreantentornooi aangrijpen om weer wat meer ervaring op te doen (vooral voor de nieuwen, en Anthony als anker). Het werd toch best wel een leuke middag. We verloren jammerlijk (maar verdiend) van een ploeg die naar verluid vooral uit ex-Mertensmannen bestond. En de laatste trek trokken we verrassend gelijk. Hierdoor moesten we deze ploeg opnieuw bekampen voor de tweede plaats. In de afkamping hadden we geen probleem meer, zodat de tegenstanders even dachten dat we ons hadden laten doen, wat nochtans niet het geval was. Een beetje een kort tornooitje voor ons, vooral als je weet dat we door wegenwerken driekwart uur over de laatste 10 kilometer hadden gedaan. Maar de afkamping zorgde er voor dat het wel de moeite was. En de echte recreantenploegen hadden genoeg gekregen. Het was ook het allereerste tornooi waar na de wedstrijden een FRAIS-UITREIKING plaatsvond in plaats van een prijs-uitreiking. Lekker. Zou meer mogen gebeuren. Volgend jaar hebben we hopelijk weer een ploegje in competitie.
De daaropvolgende vrijdagavond : een tornooitje in Waregem... "Wat? Waar? Wanneer?" Zullen velen denken maar er waren wel niet minder dan 20 ploegen. Ondanks de sloten Carlsberg vlot naar een einde getrokken in een echte recreantensfeer. Verkeerde startprocedure, de helft zat na enkele wedstrijden, de meesten spuugzat naar het einde toe, een flink kantvoordeel... Geen echte sport zoals we ze meestal beoefenen, maar wel leuk. Het moet niet altijd op het scherp van de snee zijn. Integendeel, het was leuk veel nieuwe ploegen te ontmoeten!!! Uiteindelijk hadden we zoals te verwachten geen problemen in de voorrondes, maar in de finale moesten we onze meerdere erkennen in de KLoJo's (die ook nog geen problemen hadden gekend). Jammer dat we voor deze trek niet met onze goede ploeg stonden, maar we zullen de oker-gele collega's dit jaar nog wel meerdere keren ontmoeten... .
Wat heel even belangrijker was : 1euro30 voor een Carlsberg is echt wel een koopje!

2009-05-05                                                                                                                                                                                                                                                                  

Regentenopleiding Westende

Geert


Op dinsdagavond alweer Touwtrekken : voor het derde jaar op rij naar de regenten LO (bachelors) die dan een sportstage hebben. Een eer en een genoegen om daar onze nobele sport te mogen gaan voorstellen. Na een korte uitleg over sport en tactiek deden we een mini-tornooitje. Omdat er net voor de start een fikse hagelbui was langsgeweest, moesten we uitwijken van het traditionele grasveldje naar de duinenlijn. Prachtig, want hier kon men zich tenminste vastzetten met de sportsloefkes. Zo konden we voor de eerste maal echt laten voelen wat Touwtrekken inhoudt. De deelnemers waren ronduit enthousiast, net als hun begeleiders. En wij dus ook zeer tevreden... . Volgend jaar met veel plezier opnieuw.


2009-05-01 en 03

Recreanten en Competitie Janssens

Geert


Activiteit 5 en 6 in 3 weken tijd. Op vrijdagavond onze traditionele afspraak met de Damesploeg : het recreantentornooi van de Janssens. Voor de Damesploeg telkens weer een plezant hoogtepunt van het jaar. Omdat 1 mei een Feestdag is, konden de damekes wat vroeg vertrekken zodat we niet het probleem van vorig jaar zouden ontmoeten, toen we veel en veel te laat arriveerden. Het resultaat laat zich raden : dit jaar als eerste ploeg gearriveerd. Nu ja, da's toch al iets beter, nietwaar.
De wedstrijden liepen lekker, zonder mirakels. We misten wel een coach om de minder ervaren treksters op hun goede (rugvriendelijke) houding te blijven wijzen; en we merkten nogmaals dat zo een verre verplaatsing op het eind van een werkweek niet echt bevorderlijk is voor de resultaten. We werden wel mooi gedeeld tweede Damesploeg. Maar bij de afkamping voor de tweede plaats tegen de Grasgrieten was het bolleke af, en wou men vooral naar bed vertrekken. Niet onbegrijpelijk.
GENSB op zondag.

Nadat we in de manegeperiode heel hoopvolle resultaten hadden geboekt, en nadat we dit jaar vooropstelden met onze twee laatstejaars toch iets te moeten kunnen doen, trokken we hoopvol naar Retie. Den Tempel zou aanvullen met hun twee ook zeer beloftevolle Jeugdtrekkers. Dit was het moment om te zien of we naar het BK zouden gaan.
Echter onze ene laatstejaars kan niet meer mee op zondag. Dat wisten we al een tijdje. Op donderdag bleek echter ook onze andere laatstejaars (onze "supertrekker") niet mee te kunnen. Dan zakt de moed toch wel even ferm in de schoenen. Temeer omdat we dan niemand mee hadden die ooit al eens één trek als anker had gefungeerd. Feel, de middeljonge trekker is al sinds de manegetornooien geblesseerd, en wat overblijft zijn opnieuw heel jonge trekkers, aangevuld met enkele meer ervaren Dames maar niet in staat de ploeg te stabiliseren; wegens een iets te laag rendement/kg.
Dan hadden we nog een afzegging "ik zou misschien wel kunnen, maar het komt er niet van". En vooral hierover val ik. Het resultaat zou niet beter zijn geweest, maar toch. Te weten dat bijvoorbeeld Jonas super veel moeite deed om toch te kunnen komen, en ook anderen speciale efforts moeten doen om de afstanden te overbruggen, zal ik de nodige conclusies trekken.

Bij weging hadden we nog 40 kg over, en wonder boven wonder, dat kon perfect worden opgevuld met een Jong Boereke, niet echt ervaren, maar wel OP de gewichtslimiet: moesten we toch iets kunnen stand houden, dacht ik.

Wat een topdag moest worden in samenwerking met Steffi, Robin en Ian van Maarkedal, werd een flop. We slaagden er niet in ook maar seconden vast te houden. Ook al lag dat niet aan de inzet van de aanwezigen. We werden twee jaar terug in de tijd gekatapulteerd, maar TOEN hadden we tenminste nog meer vooruitzichten bij de oprichting van onze jeugdploeg.
Nu hadden de trekkers van Versieck én het Boereke én Den Tempel vooral het idee van "moet ik hiervoor mijn zondagmorgen opofferen?". En dat op een sfeervol tornooi als in Retie !!! Het is veelzeggend. Ondanks de verzorgde inkleding van het tornooi, popelden we om de plek des onheils met spoed te verlaten.

Het is wel duidelijk dat we ook dit jaar niet naar het BK gaan met onze jeugdploeg.
Volgend jaar kunnen we op vrijdagavond... . Of we gaan op zondag : als toeschouwers.


2009-05-29 en 31

Recreanten Heestert en Competitie West De Pony's

Geert


De Dames hadden na Retie weer goed de smaak te pakken, en puzzelden een ploeg samen voor het Recreantentornooi van Heestert. Steffi en Sofie vanuit Maarkedal sprongen graag bij. Ook de Heren wisten direct een antwoord op de vraag "wat is de leukste voorbereiding op een Touwtrektornooi?" Antw. : Een Touwtrektornooi.
Deze voorbereiding loonde, want het resultaat in Gistel was uitmuntend!

Uiteraard werd er hard getrokken in Heestert, maar echt uitputtend was het allemaal niet. "Leutig" des te meer. De Heren werden groepswinnaar (4 groepen van 4), maar gingen daarna wat de mist in. Ze eindigden zesde of zo. Nu ja, "Heren", er stonden telkens 3 heren en twee jeugdtrekkers opgesteld. Winnen is leuk, maar er zijn plaatsen waar we liever eens zouden winnen! De Dames werden derde in hun groep en kwamen toen pas in vorm (hoe later op de avond,...) Ze werden elfde. Een sterk resultaat als je weet dat de verhouding 6 dames tegen 5 heren was.

In Gistel op het competitietornooi vielen de Pony's door de mand en De Stove was weer onverslaanbaar. Wij volgden weer met evenveel punten als KLJ Ruiselede. (Pony's er dus vantussen). Het onderlinge resultaat was in het vorig comp-tornooi (Ruiselede) nog in ons nadeel uitgedraaid, nu werd het ons voordeel. We delen dan ook nog samen de tweede plaats in de tussenstand. We werden zéér snel afgemaakt door De Stove, maar het mag ons een troost zijn dat dat niet altijd een teken van sterkte is, maar soms van angst??? Feit is dat het vlug ging. We lieten ook een dom punt liggen tegen Fredotrans en verloren opnieuw tegen de KLoJo's. Dezen liepen we in de laatste ronde tegen het lijf, en toen hadden we juist de wedstrijd tegen KLJ Ruiselede in de benen. De KLoJo's moeten nochtans net een ploeg zijn die ons zéér goed ligt. Benieuwd naar de volgende wedstrijd tegen hen.
Onmiddellijk na Ruiselede-KLoJo's moesten we tegen beiden opnieuw trekken voor de halve finale en troosting. Dit was er echter teveel aan, en zoals elke Touwtrekker wel weet : aan 95% trekken is niet genoeg. Onze ankerman is duidelijk een van onze sterkhouders en hij had al enkele dagen een zonneslagje. Omdat het eens mooi weer was bij De Pony's werd zijn toestand er niet beter op. Bijgevolg eindigde ons tornooi dus eigenlijk net voor we in de wei moesten voor de finales.

Onze Recreantenploeg die in Ruiselede zo goed had gepresteerd (2de plaats), moest het nu echter met minstens 100kg minder stellen, en kon niks meer klaarmaken. Ze werden voorlaatste, met vooral frustrerende trekken als herinnering. Ondanks het goede werk van de ankervrouw en de wanhopige pogingen van Michael kon het gewichtsnadeel niet worden weggestopt om de wedstrijden langer te maken. Volgende keer weer wat meer gewicht aan het touw proberen te krijgen. Als is de ploeg wel zeer divers om een strategie te bepalen. Het is dan ook een Recreantenploeg.


2009-06-07 en 28

BK De Haan - Competitie West KLJ Meulebeke

Geert


Over het BK begin juni kunnen we niet kort genoeg zijn. Maar op het einde van de maand moesten we onze tweede plaats in de competitie met volle macht verdedigen. Enkele mensen hadden ver op voorhand afgezegd, waardoor het redelijk vlug duidelijk was dat we maar één ploeg zouden hebben. Aan de Dames werd dan ook meegedeeld dat ze zich niet moesten vrijhouden. Maar de week zelf nog enkele belangrijke afwezigen erbij en dan moesten we alle registers opentrekken om toch maar aan één ploeg te komen. Ook de optie 4heren en 3dames bleek al niet meer mogelijk. We moesten onze plaats verdedigen met vier getrainden, één dame en godbetert mezelf. Gelukkig was het snikheet en waren er bijna geen lange trekken. We werden toch nog vierde van zes. Positieve benadering : Heel behoorlijk, gezien de omstandigheden. Negatieve benadering : een gemiste kans, de twee belangrijkste concurrenten winnen punten op ons, EN er zat veel meer in vandaag. Kies zelf welke benadering je, in stilte, volgt. We staan nu gedeeld derde met de KLoJo's. KLJ Ruiselede1 staat 10 punten voor ons. De Stove is al bijna uit het zicht verdwenen.

2009-07-03

Recreanten Pittem

Geert


We twijfelden lang of we een ploeg zouden hebben voor het recreantentornooi van LRV Pittem. We besloten "last minute" toch te gaan, maar het was overbodig, zo te trekken op een vrijdagavond na zo een lange week. De organisatoren hadden enkele afwijkende regels in petto : geen vervangers, geen combiploegen en het was een leuk terugzien met de gefreesde grond. Dat moet alweer een hele tijd geleden zijn! Maar het is leuk en het geeft de echte recreanten meer kansen. Maar de grootste verandering was de één-minuut-regel.

Wie na precies 1 minuut aan de leiding stond kreeg de overwinning en 1 punt. Wie voortijdig won kreeg 2 punten. Gefronste wenkbrauwen alom; maar het zorgde er voor dat er in geen enkele poule van 5 (1x4) een ex aeqo was. Raar, maar dus wel een verbetering ! Super-lastig voor de wedstrijdleiding, om dat ook nog bij te houden, maar dat was natuurlijk hun probleem. Het zorgde voor veel tactische beslissingen en dus een dimensie meer. Wie dacht dat er tussen deze recreanten geen partijen van een volle minuut zouden zijn, kwam FERM bedrogen uit : mede door de gefreesde grond kwamen ze meer dan verwacht voor. De "Recreanten" waren dan ook niet min : KLoJo's op volle sterkte (waarom toch??), KLJ Ruiselede met drie ploegen, KLJ Meulebeke met twee-en een halve ploeg, De JupilerBoys die zondag nog wonnen in Meulebeke,... . Daartussen enkele echte recreantenploegen die echter direct in het competitie-circus zouden kunnen meedraaien ! Zij verbaasden mij heel erg en heel positief. De Machientjes, LG Meulebeke, SLAGERIJ NEIRINCK, LG Oostrozebeke om er maar enkele te noemen.
Wijzelf werden 3de in onze poule van 5 en eindigden 12de van 19. Onze ploeg : 2 heren, 3 dames en onze Mathieu. Mathieu stond opvallend technisch te trekken (niet voor het eerst dit jaar). Maar met zijn 14 jaar, en een lichtgewicht zijnde, kan hij natuurlijk niet de kracht hebben van een gemiddeld Landelijke Gilde- lid. Nog even geduld?

Voor de volledigheid : de rangschikking:
1. De KLoJo's
2. JupilerBoys
3. De Machientjes
4. LG Meulebeke
5. KLJ Ruiselede 1
6. Slagerij Neirinck
7. LG Oostrozebeke
8. Den Tempel-Parochiebladje
9. KLJ Meulebeke 1
10. LRV "Pony's" Ardooie
11. LRV Pittem
12. VERSIECK
13. LG Pittem
14. LG Tielt
15. KLJ Ruiselede Dames
16. Kiekskes
17. KLJ Ruiselede 2
18 en 19 KLJ Pïttem

Opmerkelijk : Dames Ruiselede wonnen nul punten, maar komen toch VOOR de "broeders" van KLJ Ruiselede 2. Raar maar waar! (Uitleg : Dames zaten in de poule van vier, in hun plaatsing kregen ze dan nog een forfait-overwinning,... 't Is een rare wereld.) Maar dat ze het maar eens goed doorsteken aan de mannekes!


2009-07-12

Competitie West Parochiebladje

Geert


In aanwezigheid van Siebe (geboren op 29-06-2009) gingen we deze week op verkenning naar Izegem. De gastheren van 't Parochiebladje hadden er een ander terrein in petto, en dat mocht er best wezen ! Ik had me er al lang bij neergelegd dat we ons telkens zouden beperken tot één ploeg, maar de situatie kan dus ook naar de goede kant soms zeer snel omslaan. De Heren trokken er behoorlijk en werden derde, na de ongenaakbare Stove. Het zat weer behoorlijk goed tegen hen, maar er ontbreekt een opening om te winnen, zij hebben niet echt veel overschot, maar ze hebben wel voldoende om alles onder controle te houden. HET ZAL DES TE MEER DEUGD DOEN WANNEER WE NOG EENS WINNEN TEGEN HEN! De klojo's eenzelfde verhaal. Hier misten we de Mark wat. Maar Fredo was afwezig, als we nog moesten bang zijn van hen, en KLJ Ruiselede had zijn off-day. Jammer dat er niet meer ploegen waren om tussen ons in te kruipen.

Anders hadden we hier een grotere bres kunnen slaan. Alleen 't Parochiebladje zat ertussenin met hun vierde plaats. Heel duidelijke resultaten zonder gelijke trekken of verrassingen. Tussenstand : we volgen op 10 punten van De KLoJo's, en worden met slechts 10 punten voorsprong op de hielen gezeten door KLJ Ruiselede. Momenteel derde. De anderen zijn voor deze plaatsen quasi uitgeteld.

Onze tweede ploeg had het weer wat moeilijk doordat de andere ploegen steeds harder trekken : Klein Bilkske, KLJ Meulebeke, KLJ Ruiselede. Dezen staan alle op de drempel om over te gaan naar de Gevorderden-klasse. Alleen Den Tempel konden we achter ons houden, vooral omdat ze alweer niet hun voltallige ploeg hadden. Zo zijn hun meer gedreven trekkers steeds weer het slachtoffer. Waar hebben we dat meer gezien?

2009-07-19                                                                                                                                                                                                                                                   

Chirovita Waregem

Geert


Al 4 jaar op een rij moeten we verstek laten gaan in Poeke. Dit jaar besloten we Poeke boven de Zuidvlaamse Ardennen te verkiezen. Maar dan bleek ook Chirovita op dezelfde dag te organiseren. Rexel Lighting Team bestaat hoofdzakelijk uit oud-leiders, en vorig jaar waren onze trekkers daar zeer enthousiast over, dus gaven we met spijt in het hart opnieuw verstek voor Poeke. Hoewel we constant Nikita en/of Jonas lieten meetrekken hadden we vlotte voorrondes. We startten tegen de KLJ, die daarna zelfs bijna niet meer recupereerden, een lastige, gecontroleerde trek. Rexel Lighting ging zelfs redelijk vlot, en de anderen werden "met gemak" afgewerkt. In de voorlaatste ronde hadden we nog een harde noot om kraken JS-Parket. Maar zij hadden verloren tegen Rexel, dus dat zou ook wel loslopen. We hoopten even dat ze de wedstrijd tegen ons zelfs hopeloos zouden vinden. De ploeg had zich echter ferm opgeladen tegen ons en sleepte een 1-1 uit de brand, wetende dat dit hun laatste kans was op die felbegeerde eerste plaats. Na het wisselen van kant hadden we een wissel toegestaan. In Waregem moet bij een 1-1 een beslissende trek worden getrokken. En wij toonden iets meer uithouding. Onze verliesbeurt had echter de eerste barsten getoond in ons verdedigingswerk.

Zelf lieten we nog na om het witte konijn uit de hoed te toveren voor de finale, door de zesde heer in de laatste wedstrijd in te brengen om dan ook de finale te kunnen trekken. "Dat zou wel niet nodig zijn." Rexel had echter moed geschept door onze verliestrek en kwam een finale vragen. Nu zijn we niet vlug vies van een extra trekje, én in de voorrondes was het vlot gegaan,... . We wisselden Nikita voor Jonas (noteer : never change a winninig team) en Rexel had twee relatief frisse mannen. We waren niet overmoedig en hadden ook best wel zin om te winnen, maar Rexel wou dat nog zoveel meer. Hoewel gewaarschuwd voor hun opvallend snelle start al de ganse middag, misten we onze start en werden in nauwelijks enkele seconden vier meter vooruit getrokken. Lang geleden dat het zo vlug ging. De tweede trek waren we nog niet verontrust, maar de tegenstanders (en publiek) waren zowat in extase. We slaagden er nu wel in hun start te neutraliseren en nu zouden we ze wel op kracht en uithouding kloppen. Echter al vanaf de eerste paar seconden stonden we net iets teveel voorover (toch die start?) en zij kropen decimeter per decimeter achteruit... wij gingen op de rem en wisten dat ze niet veel overschot meer hadden... maar de meet was net een halve meter te dichtbij en we verloren ook deze tweede trek. De ontlading bij onze collega's was enorm. Ons gevoel was wat dubbel : we waren blij voor hen om hun kermis mee te hebben goed gemaakt (lees : het was hen gegund). Maar toch hadden we zo iets van "hoe kan dat nu, we hadden toch alles onder controle?" De oliebollen smaakten goed, maar met de beker op tafel zouden ze net dat tikkie zoeter zijn geweest.
Te makkelijk opgevat? Niet genoeg "drang" om te winnen? Volgens mij verloren we de finale tegen JSParket, toen we toonden dat we niet onaantastbaar waren, waardoor de latere winnaars moed schepten.


2009-07-31 tot 08-03                                                                                                                                                                                                                                                                    

Holland TOWC GB en Sinte-Piere Feesten Nieuwvliet

Geert


Augustus is niet de drukste touwtrekmaand, maar het zet voor onze vereniging wel knallend in.
We vertrokken op vrijdag naar onze collega's van Holland Tugofwar, normaal moeten we op Brits grondgebied nog drie-en-een-half uur rijden. De files zijn er blijkbaar structureel, want ook dit jaar waren we weer meer dan een uur langer op de baan. Telkens we dachten, nu zijn we er uit, begon de volgende file. En net voor we arriveerden begon het te regenen, zodat we de tenten nog in de regen moesten opzetten, terwijl de zon net onderging en we dus ook nog eens in het donker moesten opzetten.

Bij de ontbijttelevisie (hoort bij een Engels ontbijt als toast) zagen we al dat regen werd voorspeld tot een gat in de namiddag. En inderdaad : al van voor de weging viel de regen met bakken uit de hemel. De eerste klasse was de 4+4 600kg. Het lage gewicht is zoals bekend niet in ons voordeel : we moesten Erik er uit laten ten gunste van zoon Mathieu. Laten we een koe een koe noemen : het ging niet goed. De regen zorgde voor zachte grond, maar voor ons te glad. De andere ploegen raakten wel vast in de grond en we konden niks presteren. Alleen in de laatste trek was iedereen al vuil van kop tot teen, daar hoefden we al niet meer naar om te zien, en konden we even tonen dat we er waren.
Voor de 4+4 660kg mocht Mathieu al aankleden en Erik mocht zijn meerwaarde bewijzen. Deze klasse liep inderdaad iets beter, maar opnieuw konden we enkele tegen "Barton under Needwood" wat standhouden. De tegenstand was dan ook niet mis geweest : Jagersrust en Holland Tugofwar kennen we maar al te goed, en is voor ons "buiten categorie". Leek is een ploeg die we al een drietal keer ontmoetten, en is zeer sterk in de 4+4 klassen, vooral dan in de zwaardere. "Barton under Needwood" is niemand minder dan Holland-Twee, en aangezien de ploeg van Steve Gardner liefst 30 competente trekkers heeft om uit te kiezen, geen lachertje. En tenslotte een ons onbekende ploeg "1066", een ploeg uit Hastings, nabij Dover. Ook zij maakten de verplaatsing vooral omdat ze zelf sterk stonden en door de uitstraling van dit tornooi.
Ons 4+4 tornooi zat er al op zonder veel kansen. Door een misverstand bleken we ook ingeschreven in de 600kg klasse 8tal. Voor Versieck geen optie. Holland zorgde voor twee extra dames in ons team en het gewicht werd veeleer geschat dan gemeten. Ondertussen was het veld herschapen in een modderpoel en stond iedereen te druipen als een waterkieken. Maar we haalden het brons in deze klasse! Zo hadden we toch een trofee mee naar huis.
In de 680kg klasse konden we niet meer terugkrabbelen, maar eigenlijk wilden we gewoon gaan douchen en onze kleren drogen. We zijn niet vlug bang van het weer, maar dit was toch te erg. Ook Barton vertoonde eenzelfde inzet, en alleen de superploegen Jagersrust en Holland moesten hun spieren nog eens gebruiken, maar dan alleen in de wedstrijd tegen elkaar. Holland mocht de finale starten aan de goede kant en won de eerste trek. In de tweede trek stonden ze aan de slechte kant, maar bleven ter plaatse aanvallen, hierdoor moest Jagersrust steeds weer noodgrepen uitvoeren om te houden. Ze werden (misschien wat "licht" als je met omstandigheden rekening houdt) afgefloten op drie waarschuwingen. Jagersrust had de eerste klasse gewonnen, de anderen waren voor Holland.
Het weer was zo slecht dat we zelfs niet meer uit de tent kwamen voor onze groepsfoto. Enkele foto's zijn te zien op http://www.tugofwarfederation.co.uk/ . Je ziet er onder andere hoe goed Jagersrust begon te lijken op de naam zoals ze daar wordt uitgesproken : iets in de trand van "Jakkesroest". Versieck begint steeds juister te klinken, ze kennen er ons ondertussen ook al.

Op zaterdagacvond begon het water vanuit het dorp naar beneden te komen en we moesten één tent verzetten. Echter, nog bij het verzetten klom het water al tot bij de nieuwe plaats. De tent werd achtergelaten en we gingen slapen in de kleedkamer van onze gastheren. Toen al bleek er niet veel animo meer te zijnh om op zondag nog te trekken.

Op zondagmorgen werd inderdaad beslist de dag als toeschouwer door te brengen en te proberen de tenten en kleren min of meer droog op te ruimen. Opvallend weinig animo om nog te trekken, zelfs bij de coach ! We twijfelden nog om de Dames in te schrijven, maar de tegenstand bestond enkel uit Holland en Sheen Ladies, een ploeg die Engeland had vertegenwoordigd (brons!!!) op de World Games vorige maand, dus ook hier hadden we niks te zoeken. Holland was er voor de tweede dag op rij in geslaagd een schitterend deelnemersveld bijeen te krijgen. En geen enkele van de zaterdag kwam terug op bezoek.
We genoten van het schouwspel en van het lekkere eten dat we van de gastheren kregen, en sloten onze Engelandreis af in een KFC. Een vettige Kentucky Fried Chicken deed alle regen en andere problemen vergeten! Twee uur eerder dan gepland arriveerden we in de nog dampende auto's weer bij de Chunnel en om halfdrie stapten we in ons bed.

Om half drie zaten in ons bed, maar 's avonds gingen we weer trekken : één van onze jaarlijkse favorieten, het blote voetentornooi in Nieuwvliet. Toen we opstonden nog vanalles geregeld : heeft die achtste dame nu al bevestigd? Bij de heren een SMSje dat Joris (gasttrekker) geblesseerd was,... en voor onze kinderploeg moesten we nog 100kg. Vele telefoontkjes, zonder resultaat. Rond twee uur eindelijk dat verlossende telefoontje dat we er waren "en misschien al wat over hadden". 's Avonds, zoals gehoopt weer dat gesjellige , geinige kermissfeertje in Nederland. De Heren moesten (dit jaar als enige ploeg) met 7 tegen 8 trekken, maar omdat we een lichte 17jarige (Kevin) hadden ingeschakeld werd het verschil van 1 man te groot. Wanneer komen we hier nog eens met onze zwaarste ploeg? Doordat de organisator 10 minuten eerder was gestart dan voorzien (nog nooit gezien!!), moesten we bij de eerste trek Michael nog missen, en startten we al met een verliesbeurt. Onze Dames hielden goed stand nadat ze eenmaal hadden verloren. Bij de laatste trek was de missie duidelijk : bij verlies was het over, winst bracht ons in de finale.

De dames die meer ervaring hadden dan hun tegenstanders, probeerden het spel wat te rekken, maar nog eerder dan gepland konden we achteruit. In de finale leek het aanvankelijk goed te gaan, maar haddeen we teveel ervaring : we wilden het juist doen, terwijl de tegenstanders 4 meter inpalmden. Eerst wat ontgoocheling en ergernis, maar dan het besef : het is hier maar voor de lol. Jammer maar geen taart.

Toen moesten we hopen op onze jeugdploeg om voor taart te zorgen. Let op : jeugd is hier van 3 (!!!) tot 15 jaar. Toen punt bij paaltje kwam bleken we nog 96 kg over te hebben. En dus moesten we 3-4 trekkers aan de kant laten bij iedere trek. Sander, die best wat ervaring had als ankerman ging proberen tegen de finale te komen, maar omdat het tornooi veel vlugger verliep dan andere jaren, raakte hij er niet op tijd. Damon en Mathieu hadden echter goed hun opdracht opgevolgd om "de kinderen" recht te houden. Er werd beslist iedereen één keer aan de kant te houden, en in de finale bleek dat er nu enkele van de beteren aan de kant zouden staan. Toch weken we niet af van dit principe. We verloren nipt na een lange en harde trek. Het was leuk om te zien dat zelfs de allerkleinsten bleven vechten voor de overwinning.
Vermoeiend, maar wel s-u-p-e-r-leuk.
Dit moet één van de speciaalste tornooien zijn. Maar dat maakt het ieder jaar weer zo een memorabele avond!


2009-08-24                                                                                                                                                                                                                                                

Feestend Beert

Geert


Via de computer-addict van BTB vernamen we van Feestend Beert : op maandagavond zouden ze al jaren meer dan dertig ploegen hebben. Dat kon niet, zeiden wij, ongelovig als we zijn. Eerst zien en dan geloven ! We slaagden er in om op een maandagavond vlot een ploeg samen te krijgen voor een tornooi op bijna anderhalf uur enkele reis.

Dat het geen wedstrijd op het scherpst van de snee zou worden, was al duidelijk. Maar onze ogen rolden toch een paar keer uit de kassen. Vooreerst moest 7euro toegang per persoon worden betaald. Daar ging het budget van enkele jeugdigen en van de trainer. Gelukkig zouden we niet veel meer nodig hebben, alleen voor de frietjes en de "curryworsten" zouden we de saccoche nog moeten bovenhalen. De ploeg bestond uit Hans, Erik en Mark, aangevuld met Anthony en mezelf en Sander en Katrien wisselden af. Er waren geen lange wedstrijden omdat niemand op druk trok. We wonnen de eerste vlot en de tweede was tegen de winnaars van vorig jaar. Door een misverstand trokken ze echter maar met vijf, zo bleek achteraf. "Zie ja wat er gebeurt als ik reserve ben?" "Ja en ik dan?" "Hoe jij dan...?" We beloofden dat, als het erop aan kwam, we opnieuw zouden trekken, zes tegen zes. Eén voor één sneuvelden alle tegenstanders. Snel, maar meestal niet zonder moeite. Er waren "maar" 26 ploegen (18 heren, 8 damesploegen) en dus sprak iedereen over een mager jaar !!!
De overwonnenen bleven opvallend sportief! Gaandeweg steeg het niveau (van de alcohol). En na een hele resem barragewedstrijden voor de lagere plaatsen was het moment van de finale aangebroken : ondertussen stonden al zowat 1000 supporters rond het terrein !! (Aan 7 euro!)
De adrenaline kwam terug zoals in onze eerste jaren... een super-leuk gevoel! De tegenstanders zagen er opvallend klein uit in vergelijking met wat we al in de poules opzij hadden gezet. Maar we wisten dat deze (chiroleiders?) niet zomaar in de finale waren geraakt. Want de resultaten bewezen dat beide poules evenwaardig waren. Ondertussen hadden al enkele ploegen het "op druk-trekken" proberen over te nemen. En ook onze tegenstanders zouden dat doen. We hadden de iets betere kant en hoewel we de enige "buitenstaanders" waren, hadden we ook meerdere supporteres aan onze kant. Wij waren klaar. De omroeper riep nog : 9...8...7...6...5...4...3... en weg waren we. We kregen het knap lastig, maar behielden de controle. Net voor we zouden moeten overschakelen op "vechten, werken en aanklampen" kwamen de tegenstanders de volle tweëneenhalve (!) meter mee, en konden we een gat in de lucht springen. Een half uur later zou de prijsuitreiking zijn. Ja dat kennen we : "eerst zien en dan geloven". Maar warempel : op een minuutje na een half uur later was het al zover! Een tornooi dat leek alsof het nauwelijks was georganiseerd ; maar dat van nader bekeken juist heel goed was georganiseerd. "intentioneel toevallig" noemt men dat dan. De ploeg werd samen met de winnaars bij de Dames op het podium geroepen voor ons "moment de gloire". Ondertussen stonden er waarschijnlijk al een kleine tweeduizend man te roepen. Het moet gezegd, het heeft toch wel een kick.
De twee Nederlandse springkonijnen van "Lawine" die na ons het podium opkwamen, waren zeer goed en zelfs onze muurbloempjes, die eerst nog wat verloren, in het midden van de zaal, bij de sportzakken stonden te wachten op wat kwam, begonnen subtiel met de knieën te knikken en daarna zowaar ook met de schouders (zonder te overdrijven en "de cool" te verliezen, uiteraard). Het ontaardde na een klein half uurtje in een schitterend feest. Toen iemand met een truitje van de organisatie (hij was niet in een toestand dat we hem op dat moment "een organisator" zouden noemen) kwam vragen : "Koemde Tnoeste Joere?" Zeiden we dan ook direct : "Wabliefterasteblieft?" "Ewel, koemde tnoeste joere?" Toen zeiden we maar "vraag het volgend jaar nog eens, want dan komen wij zeker terug !!! Hij was tevreden met ons antwoord. Ik vraag me nu nog af, wat die gozer wou weten??
Om klokslag 3 uur 's nachts zou de zuipbeker en de bijhorende prijs worden uitgereikt. De prijs? Liefst 30 (DERTIG) liter bier voor de winnaars. Versieck deed niet echt mee voor deze tweede prijs van de avond : alle gladiatoren hadden uit dank voor deelname al 2 à  3 drankjes gehad, en de tegenstanders bleven maar komen tracteren. Nooit gehoord dat we in een crisis zitten zeker? Er was wel super lekkere Kriek van het merk Boon (van 't vat). We zaten dan ook midden in de geuzestreek. Bij de prijsuitreiking kregen we nog een karrevracht bonnetjes en dus moesten we bijna niks bijkopen. Onze 7 euro was alsnog ruim terugverdiend. Net voor we naar huis gingen, tracteerden we enkele geïnteresseerden nog eens terug, maar zij gaan dat waarschijnlijk 's morgens niet meer geweten hebben. Chapeau voor de organisatoren van deze schitterende avond! Maar toen de dertig liter bij de derde slag van de torenklok begon te stromen, hadden wij al juist ons piezemaatje aan en de tandjes gepoetst.
"Toettenoeste joere! Nie twaafele!"

2009-09-20                                                                                                                                                                                               

Competitie West De Stove

Geert


Het leek al een eeuwigheid geleden, maar "eindelijk" was er weer een competitietornooi. Het tornooi bij De Stove leek wel het tornooi van de come-backs bij ons : ikzelf was weer klaar om op deze harde grond, met snelle trekken, een paar wedstrijdjes bij de Getrainden mee te doen; Sylvia was weer van de partij op een "echt tornooi" en de ankerman bij de Recreanten : die hadden we ook nooit meer terug verwacht. Drie maal op rij bleek het een geslaagde comeback.

Bij de Getrainden moesten we jammer genoeg weer enkele teams missen : door de afwezigheid van KLJ Ruiselede staan we nu wel op een veilige derde plaats.
In de eerste trek tegen 'tParochieblaadje werd het risico genomen om Mark aan de kant te laten, als het mislukte zou ik het me maanden hebben beklaagd, maar... het lukte (2x). We trokken (alweer?) sterk tegen De Stove, en konden hen zelfs twee meter vooruit sleuren, maar de 4 haalden we geenszins. De KLoJo's kregen we direct daarna voorgeschoteld, het ging "goed", maar door de voorgaande trek werd het iets te zwaar. De eerste ronde konden we de klappen nog lange tijd opvangen, en moesten beide ploegen overgaan op wroeten, maar moesten we toch inbinden. De terugronde ging iets vlotter : we konden de klappen wel beperken, maar niet tegenhouden. Na deze 4 harde trekken, werd het teveel voor de flanellen benen van geroutineerd anker Hans : "trop is teveel" en het pak werd afgedaan. Ook voor mezelf was het welletjes geweest, men mag niet teveel willen. Erik mocht na drie jaar niet meer te ankeren (behalve dan bij zijn vrouw???), zelfs niet bij Recreanten, nog eens het pak aantrekken.
De Pony's waren de volgende tegenstanders : we persten vanaf de start en sleurden ze net over de lijn (na 20 cm over de lijn werd "al" gefloten, volgens sommigen, ikzelf heb het niet gezien). De tweede keer deden we hetzelfde, met dat verschil dat we moesten stoppen op 20?, 10? of misschien zelfs 5 centimeter. Als je aanvalt en je raakt er niet, dan weet je dat het over is. Gelukkig hadden zij een punt moeten toestaan aan 't Parochieblaadje. Wij derde, Pony's vierde. Tussenstand : veilige derde plaats, maar tweede is niet meer echt realistisch.

De Recreanten.
Doordat we een lichte ploeg opstelden, vreesde ik weer dat we meerdere keren kansloos zeouden zijn, maar het viel heel goed mee. Alleen voor de kleine (lage) Mathieu vonden we geen oplossing : doordat niemand in de grond kwam met de hiel, moest opvallend hoog worden getrokken. Mathieu moest het touw onder de oksles houden en dan nog ; als hij kracht wou zetten sloeg het touw naar de grond. Zodoende moest hij er twee keer uit, jammer want hij heeft steeds meer kracht ontwikkeld dit jaar. Een ideale grond daarentegen voor onze achterste dames, die hoog trekken. Een ideale grond ook om onze terugkerende ankerman te testen. Het bleek mee te vallen : kansloos tegen KLJ Meulebeke en ADHD, haalden we een derde plaats in de poule. We verslikten ons wel tegen KLJ Oostende Dames, nadat de hiel van Ilse was afgevallen tijdens de trek en ze dus weinig kon renderen aan het touw de daaropvolgende trek. Probeer dan al eens te hakken!! Knappe en onverhoopte winst tegen KLJ Uitkerke Heren!

2009-09-27

BK Dames Zoersel

Geert


Onze Dames moesten als meest-actieve trek-sters uit West-Vlaanderen de Provincie gaan vertegenwoordigen op het BK te Zoersel, onze enige vrouwelijke colleg-ploeg zou de verplaatsing niet maken. Voor Nikita was het al tornooi nr. 102 voor Versieck. Ook Veerle, Nathalie en Ilse ronden de kaap van 100 begin 2010, behoudens blessures of dergelijke. Probleem is echter wel dat onze Dames slechts een 5-tal keer per jaar als Damesploeg gaan trekken, en dat we al helemaal geen gewichtsploeg zijn. Liever wentelen we ons in onze provinciale variant, en dan nog vooral in combiploegen.

Dit jaar waren we eigenlijk vol vertrouwen naar het BK toe aan het groeien. Echter één maand vooraf bleek iemand langdurig geblesseerd "Touwtrekken UITGESLOTEN!". Een alternatief werd gevonden, en de trainingen waren zelfs veelbelovend... en dan... op zaterdagmorgen : ziekte van onze lichtste trekster. Kunnen we nog een lichte vervanger vinden op 1 dag? Iemand had in de late namiddag nog een konijn in zijn hoed : "het kan misschien toch nog". Maar de dag zelf viel het verdict : jammer maar helaas. Het resultaat : slechts met 8 tegen 10 (3 teams) en 1x tegen 9. En dan ook nog een 50kg te licht. Een slechtere ploegsamenstelling kan echt niet of er is wel een oplossing te vinden.
De resultaten waren zoals te verwachten (en zoals het al enkele jaren is, behoudens enkele extreme uitzonderingen) : de ploeg met 8 werd 5de, de ploeg met 9 (De Joliekes) werd 4de, de 3 ploegen met 10 mochten iets meer ambitie hebben. Niet onlogisch werd de nieuwe ploeg de Grasgrieten derde en had Fam. Janssens toch nog een beetje marge tegen de cominatieploeg Berketrekkers (gedeeltelijk ervaren Jagersrusttreksters). Eerlijk, dat wel, want vooraf zo bepaald. Maar niet bepaald motiverend voor ons.

Net zoals op training, stonden we relatief heel goed (we hebben nu eenmaal een andere trekstijl) maar we misten heel veel power en alle trekken waren dan ook vlug voorbij. Ook de entree van "de nieuwe" en de rentree van mama Sylvain was positief, net als de inbreng van twee Oudenaardse versterkingen. Door een goed-gecaste ankerdame kon ook Nathalie weer doen waar ze goed in is : "gewoon hard trekken" en door de ploeg, door de nieuwe anker-vrouw, om te keren rendeerden Veerle en Nikita ook veel meer. Maar "veel te weinig gewicht, veel te weinig voetjes, veel te weinig power"

Toch blij dat we erbij waren en de verplaatsing toch maakten, zelfs na de demotivatie van de uitvaller.
Ook blij dat we voor de allereerste keer 5 Damesploegen in strijd voor het BK hadden (ook bij de jeugd was er al een topjaar). Dit is leuk voor onze sport!
Maar eigenlijk moeten we evalueren of we er volgend jaar nog zullen bij zijn, want wij hebben in deze klasse echt niks verloren. En ik ben niet bereid onze goede ploegsfeer op het spel te zetten voor één tornooi. Al 5 jaar op rij sluiten wij Dames aan "enkel voor het BK"... dat hoeft dan ook eigenlijk niet meer.


2009-10-04

Competitie Schijf

Geert


Na het BK voor onze Dames en in de aanloop naar ons tornooi werd de sfeer beter en beter. Eén supporter was zelfs helemaal naar Zoersel gereden om de Dames aan het werk te zien. Hierdoor en omdat het ook bij de jeugd weer begon te kriebelen nog eens naar de Gensb-klasse te gaan én omdat de 4+4 één van onze geliefkoosde klassen is... konden we met een grote ploeg naar Schijf gaan, alwaar Jagersrust hun tornooi had.
Omdat we twee weken na mekaar niet zullen trainen (flyeren tornooi en briefing) konden we wel een goede training gebruiken op zondag. En of we die gehad hebben...

's Morgens schreven we in bij de 4+4 klasse. Een klasse waar ieder jaar een pak Nederlandse heel serieuze ploegen ook in meedoen, en waar ook fam. Janssens hun Dames en Heren nog eens mixt. Hoewel de ploegen van een ander kaliber en met een andere reputatie waren dan Versieck, konden we toch goed stand houden. Hoedanook waren er weinig ploegen die in de zanderige loopgraven van Schijf het risico namen de stelling te verlaten, tenzij ze zeker waren dat de tegenpartij het water tot aan de lippen had. Bijgevolg hadden Sylvia, Veerle, Steffi, Sofie, Hans, Erik, Michael en Lorenzo stuk voor stuk lange, lastige trekken. Geen punten, maar dat mocht ons niet verwonderen. Wel een prestatie om trots op te zijn !

Ook de jeugd toonde zich verbeten, met de hulp van drie heel goede Berketrekkers, maar toch 30 of 40kg onder het maximum. Al vroeg wonnen we een wedstrijd. Dat deed oneindig veel deugd. Iets later konden we ook nog 2 keer gelijk trekken. Ook hier een telkens langdurende trekken, elke ploeg ingebetonneerd in zijn stelling. Het afscheid van Anthony als Gensb-trekker was een ferme prestatie. Ineens denk je : jammer dat het Antwerps-Nederlandse seizoen hier is afgelopen.

Even hoefde het niet meer, dat trekken met de twee recreantenploegen, dat we hadden ingepland. Alleen ikzelf had er nog heel veel zin in, maar dat was vooral omdat ik nog niet aan het touw had gestaan. Maar iedereen wist gewoon dat hier heel veel te leren viel, en pas als je het voelt, begint de training resultaat op te leveren.
Een lange middagpauze kwam dan ook niet ongelegen. Ondertussen : recuperatie, gezellige babbels, wat lachen en een beetje Touwtrekken bekijken. Rond drie uur mochten we weer de wei in. Weer fris en monter (ik toch). RECREANTEN? Papa's Jong Janssens, twee jeugdploegen van Jagersrust en dan ook nog eens VanWijck en Bokma. We hadden vooraf besloten een ploeg te maken met 4 getrainden en de twee jongste leden, een andere ploeg had ook een dame tekort. Dat heb je met dat rekbare begrip "Recreanten". Het gevolg was dat we toch weer harde trekken op het programma hadden. Leuk en schitterende training. Het compenseerde ruimschoots die twee donderdagavonden. Spannend ook : we trokken gelijk tegen elkaar omdat we ons een beetje lieten doen de eerste keer... .
Leuk om eens een ganse dag te gaan Touwtrekken, op een mooi verzorgd en sfeervol tornooi met vele ploegen die we niet zo goed kennen.

Thuisgekomen mocht ook mijn vrouw nog heel even de sfeer opsnuiven, maar dat lag vooral aan de snertesoep... .
Bedankt vr de leuke dag team, bedankt organisator, merci tegenstanders.

2009-10-18

Beker van Vlaanderen Sijsele

Geert


34 ploegen trekken op niveau.

Alvast bedankt aan alle aanwezigen.
Dankzij de positieve ingesteldheid van de ploegen kon iedereen, van beginner tot getraind, op zijn/haar eigen niveau een leuke middag Touwtrekken. De journalist van Krant van West Vlaanderen formuleerde het als volgt : "Vanaf nu komt iedereen aan zijn trekken".
Dit was waarschijnlijk onze beste editie ! En die andere waren ook al zo leuk... . Door ziekte van enkele officials was het niet gedaan op het uur dat we hadden voorzien, maar dat werd gecompenseerd door het feit dat alle wedstrijden onder gelijkaardige ploegen werden uitgevochten. Waardoor extra recuperatie soms zelfs welkom was.

De middag begon al straf met een Joe Cocker-imitator waarvan sommigen niet geloofden dat hij echt zong, maar dat het een bandje was. Ik weet het zeker : Het was echt de imitator die zong! Ondertussen werden de ploegen ingedeeld. Klein Bilkske en Jupilerboys beslisten wijselijk om naar de Gevorderden te gaan. Om de plaats in de competitie te verdedigen moest ook KLJ Meulebeke dan mee overstappen, hoewel ze wisten dat ze hier geen al te sterke prestatie zouden kunnen neerzetten.

GELEGENHEIDSPLOEGEN
Al vele jaren hebben we geïnteresseerden die de topploegen wel eens aan het werk willen zien en die misschien ook wel zouden willen meedoen, maar die afgeschrikt worden door diezelfde kleppers. Doordat er al zoveel ploegen zijn, konden we een aparte poule maken "Touwtrekken voor niet-Touwtrekkers". Het was een schot in de roos. Liefst 9 gelegenheidsploegen meldden zich aan. Waaronder, eindelijk, ook een plaatselijke ploeg (behalve de vaste gasten van KLJ Sijsele). 9 ploegen kun je moeilijk in 2 poules indelen maar gelukkig kunnen we dan teruggrijpen naar een afkap-systeem. Zo mocht iedere ploeg 4 keer trekken (8 trekbeurten dus).
De plaatselijke Roda-Helis (Levenslijn)-ploeg had een leuke middag, maar tegen dat ze de truken een beetje hadden ontdekt was hun tornooi al afgelopen. Volgend jaar verwachten we hen zeker terug. KSA Blankenberge komt al enkele jaren op een rij en ze zijn altijd even enthousiast (zo bewijzen de foto's). Ze haalden geen punten, maar ik ben zeker dat de nieuwe poule hen beter past. De verschillen waren toch relatief klein. De judoka's van Samoerai Aalter en de Oostkampse Mountainbike-club Mistolio waren even sportief en deelden dezelfde punten : gelijk tegen elkaar en elks nog een wedstrijd winst. 't Gaperke uit Heestert (een ver-edelde KLJ?) had feilloos de poule afgewerkt. Ook de Damesploeg de Ijzertrekkers was, tot hun eigen verbazing, feilloos de voorronden doorgekomen. Zij hadden een goede tactiek : zij hadden actieve supporters mee. Die actieve supporters trokken in de Nunnetrekkers en de CLAAStrekkers. Ook voor hen werkte het supporteren : ze werden derde en gedeeld vierde. De andere vierde was 't Pleintje uit Welden (Oudenaarde) een ploeg die op de sympathie van Den Tempel kon rekenen, en ook op die van ons. Ze gingen eerst komen supporteren voor Den Tempel, maar toen bleek dat ze genoeg mensen hadden om zelf ook aan het touw te staan. In de afkamping voor de vierde plaats verloren deze Oostvlamingen nipt. Maar ik ben zeker dat ze volgend jaar nog sterker kunnen terugkomen! Ze hebben ook gemerkt dat damesploegen een eerlijke kans krijgen in deze officiele verhoudingen.

Klaar voor de kruisfinales : 't Gaperke en de drie ploegen uit Beveren-aan-den-Ijzer, die samen met de touring-car waren gekomen. Net zoals in de voorronden maakten de Ijzertrekkers en 't Gaperke geen fout. De Nunnetrekkers en de Claastrekkers mochten weer aan de andere kant van de nadars gaan staan om "hun" dames aan te moedigen. Echter, tegen de binken uit Heestert, kwam een einde aan de vrouwelijke zegetocht. Ze hadden vooraf niet gedacht om in de finale te geraken, maar ze hadden ze eenmaal zo ver dan toch ook wel graag willen winnen. Zelfs het supporteren bleek onvoldoende. Misschien moeten andere ploegen daar ook eens meer aan denken? 't Gaperke won op kracht, niet zonder moeite, maar werd nooit in de problemen gebracht. Volgens mij is 't Gaperke klaar om volgend jaar bij de Recreanten mee te doen? Maar dat zien we dan wel weer, ondertussen mogen ze iedere dag de Open Beker van Vlaanderen kussen en opblinken.

Proficiat aan alle deelnemers in deze klasse!!!
Zoals in de verwelkoming al gezegd : bedankt voor jullie vertrouwen in TTV Versieck om bij ons te komen voor een van jullie eerste touwtrekwedstrijden.

Een tornooi als dat in Sijsele is als een super-film. TTV Versieck als regisseur, allerlei voorbereidingen waren tot in de puntjes overlopen. Alleen in geval van problemen was er ruimte voor improvisatie. Een groep medewerkers aan bar, bonnetjes, tombola, in de keuken,... dat zijn dan de "assistants to the directors". Hieronder de verslagen van de hoofdrolspelers (de bekende namen), en de meer dan talentvolle bijrollen. Dit zijn de namen waarmee niet wordt uitgepakt op de affiche van de film, maar die wel zorgen voor het verschil tussen een B-film met bekende namen en een topper zoals dit er één was.
De massa, waarvan de gelegenheidsploegen al in een vorig verslag werden belicht, werd gevormd door de combinatie van al deze groepen samen. Het zorgde voor een klassieker a la "Ben Hur". Dat we het onszelf en de officials niet makkelijk maken door alle ploegen op dezelfde middag te laten trekken... dat weten we. Maar ons kan alvast geen luiheid verweten worden ! Het resultaat was navenant.

GETRAINDEN
Holland Tug of War had al twee opeenvolgende jaren de finale verloren. Ditmaal deden ze er alles aan om de Open Beker van Vlaanderen op hun naam te schrijven : volle bak doortrainen, zelfs na het BK, 2 nederlandse trekkers uit een topteam uitnodigen om mee te doen en met liefst zestien leden het Kanaal oversteken om geen risico's te nemen. Ze wonnen inderdaad, en hun twee ploegen mochten zelfs onder elkaar de finale uitvechten. Een verdiende overwinning. De Stove werd derde met hun bekende combinatie van kracht en gewicht. Ze waren al zeker van de Westvlaamse titel (op het moment dat duidelijk was dat ze wel degelijk kwamen trekken), maar ze kruidden deze met deze knappe derde plaats. Fam. Janssens (brons op EK) en Fam. Janssens (topteam bij zowel dames als herenklasse) hadden hetzelfde probleem iets meer op ervaring en techniek terend, maar toegevingen bij de ploegsamenstelling en aldus te licht in kilo's om bovenstaand geweld af te stoppen. De inzet was er zeker wel (zie ook foto's), maar de Engelsen waren net iets meer gebeten om te winnen. KloJo's konden ook hun kracht gebruiken en volgdfen op amper 1 puntje van Jagersrust. Jagersrust 2 maakte ook de verplaatsing niet voor niets en bleek veel inzet te tonen. Ze werden zevende. TTV Vandakker is nog zo een typische lichtere ploeg om zestallen te doen. Waar ze de machine konden afstoppen haalden ze mooie punten : onder andere tegen beide Jagersrusten gelijk! Leuk om deze ploeg hier opnieuw aan het werk te zien. De Pony's presteerden weer sterk maar waren iets te licht om de zware ploegen af te stoppen en hadden net iets te weinig "fuel" om de uithoudingswedstrijden tot een goed einde te brengen. Nog steeds een goede ploeg (en ex-winnaars van De Beker), maar hier genekt door de tegenstand. Ze behaalden wel een mooi gelijkspel tegen de KloJo's. TTV Versieck had wel op een paar puntjes gehoopt, maar eigenlijk zijn we veel te veel bezig met vanalles en nog wat. Enkele kern-trekkers zijn ook kern-bestuur en dat vertaalt zich... in nul punten.
Ik ben ervan overtuigd dat alle ploegen een geslaagde wedstrijdmiddag hadden. Waarbij (eindelijk) tegenstanders die we niet erg veel op het terrein tegen komen. De Westvlaamse ploegen hebben er zeker weer van bijgeleerd, en we kunnen ons mannetje staan ! Voor de anderen zal het weer een late en lange terugreis zijn geweest. Volgend jaar moeten we het scheidsrechtersprobleem oplossen en dan hadden we zeker een half uur eerder moeten kunnen afsluiten. Een kostbaar half uur ! Het is super leuk ploegen van buiten de Provincie te verwelkomen en we waarderen dat ook zeer ! Maar eigenlijk had ik op een paar ploegen meer gehoopt, ploegen die wij ook bezoeken, soms zelfs zonder de mogelijkheid op een behoorlijk resultaat, of voor slechts een paar trekken.

GEVORDERDEN
Een klasse van "mossel noch vis". Vorig jaar zelfs geen aparte klasse. Dit jaar een zeer mooie klasse :
Jupilerboys hadden al enkele tornooien uit de competitie gewonnen bij de Recreanten (hoewel nog niet zelf in competitie). Zij twijfelden geen seconde toen ik hen deze klasse aanraadde EN ZE WONNEN ZELFS zonder een enkele trek te moeten toegeven. Ze wonnen de finale van Jagersrust Jeugd, met enkele kersverse trekkers, die natuurlijk wel al enkele truken en een goede coaching kennen. Toch een opvallend knap resultaat ! Derde werden de Heidevinken : enkele toptrekkers van Janssens met een aantal Getrainden-trekkers die echter een ZEER zware zaterdag achter de rug (en in het hoofd) hadden. Ik ben ervan overtuigd dat ze een leuk seizoenseinde hebben beleefd. Vierde werd Klein Bilkske. Ze twijfelden even om in deze klasse mee te doen, maar met de middelste plaats moeten ze hier heel veel leuke (zware) wedstrijden hebben gehad. Ze veroverden hier ook de eerste plaats in de competitie bij de recreanten. Holland Novice was een "combiploeg" van 3 ervaren Holland-trekkers, 1 slachtoffer dat had gedacht van alleen maar mee te komen om te supporteren (nog nooit aan het touw gestaan) en twee trekkers waarvan Versieck hoopt dat ze de microbe zullen te pakken hebben. Ook nog nooit eerder aan het touw, maar onze hoop voor volgend jaar. Ze ontgoochelden niet. 't Parochiebladje met de traditioneel lichte ploeg had leuke wedstrijden en haalde 5 punten. Raar genoeg slechts voldoende voor de zesde plaats van zeven. Meestal hou je daarmee 2 ploegen achter je. KLJ Meulebeke won vorig jaar KLJcup en Recreantenklasse. Nu moesten ze meeschuiven met KLein Bolkske om kans te houden om hun eerste compeitieplaats vast te houden. Ze wisten echter al vaooraf dat het moeilijk zou worden met een aantal onervaren trekkers. Ze zijn tenminste strijdend tenonder gegaan.
Alles samen een leuke klasse met gecombineerde getrainden-ploegen die op een of andere manier nieuwelingen integreerden en enkele westvlaamse ploegen die enkele maanden geleden dachten dat ze daar nog niet rijp voor zouden zijn.

RECREANTEN
Doordat de drie ploegen die al een gans seizoen de rest hadden overklast waren doorgeschoven, kregen we ook in deze klasse super-spannende wedstrijden. KLJ Ruiselede kwam met een geamputeerde ploeg en won deze klasse. Voor de tweede plaats was er een gelijke stand tussen Den Tempel en De Blauwe Vinken, een ploeg die voor het eerst deelnam in Sijsele. Ze deden het heel goed in deze klasse, het zijn dan ook "beren" die niet bang zijn van een lastige wedstrijd. Hopelijk hebben ze zich ook geamuseerd. En zien we ze volgend jaar terug. Potentieel hebben ze ZEER zeker. Den Tempel (ex-winnaars) had het knap lastig om ze af te schudden in de barrage om naar de finale te gaan. Ze moesten dan ook al diep in het rood gaan en verloren zo alle kansen op een gewonnen finale. KLJ Sijsele is zo een ploeg waarvan je denkt : leg jullie er een paar maandjes op toe en je wint bij de recreantentornooien. Echter een KLJ is en blijft een KLJ en het is gezond om geen overhaaste beslissingen te nemen. De Touwtrekwaarnemers zien echter heel veel potentieel de revue passeren... . 5de plaats voor Versieck Jeugd, ook hier enkele nieuwen een kans gegeven De toekomst oogt rooskleurig. Jammer genoeg blijft onze ankerman geen 18 jaar. Een opvolger hebben we nog niet gevonden. Op diezelfde 5de plaats de tweede ploeg van 't Parochiebladje. Een ploeg die zich schijnbaar heel goed amuseerde, maar ook een beetje een kweekvijver is. Ook 't Parochieblmadje mag de toekomst met een gerust gemoed tegemoet zien. Trouwens al het tweede tornooi na mekaar dat ze een tweede ploeg hebben. Daar horen we nog van !
7de plaats voor Versieck Dames : zelfde als bij de Heren : sommigen zijn bezig met ons intense tornooi, en zijn al moe van alle voorbereidingen. Concentratie is moeilijker dan je denkt. We konden ook 2 nieuwe treklsters op een leuke manier laten kennismaken en Caroline (BK gemist) maakte een genezing mee zoals alleen Pater Damiaan ze totnogtoe kon genereren. We zijn er wel trots op dat we zowel een Heren-, Dames- als jeugdploeg hadden. Zelfs nog twee reserves bij de Dames en iemand die we achter de BBQ konden laten. We hebben de Dames !!! Nu nog wat samen laten trainen en enthousiast houden en kort daarna resultaat gericht werken. Hekkesluiter werd KLJ Oedelem. Ze mochten ook bij de gelegenheidsploegen hebben meegetrokken, maar de confrontatie met deze ploegen zal hen meer hebben bijgebracht.