2007

We investeerden tijd én geld in eigen indoormatten. Het indoortornooi op 3 maart had 10 deelnemende ploegen.
Hoewel we "zeker niet naar de 4+4 in Engeland zouden kunnen gaan", waren we er opeens toch. Waardoor we op het hoogtepunt van het seizoen, ons eigen tornooi, ook Holland Tug of War (GB) mochten verwelkomen. Voorwaar memorabel.

Onze jeugdploeg kreeg steeds meer vorm, dus we mochten het GENSB-tornooi niet missen.

We deden steeds meer initiaties, o.a. voor de Bachelors Lichamelijke Opvoeding, en bij Volvo Trucks gingen we camions gaan voorttrekken.

Op wedstrijdvlak : een "strategische terugplooiing" naar meer recreantenwedstrijden en iets minder prestatiegerichte tornooien.

Het outdoor tornooi kende een recordaantal deelnemende ploegen: 41! Een waardige jubileumeditie (5de keer) dus. Ook voor heel veel ploegen een memorabele ervaring. We startten met vendelzwaaiers en wimpelaars en de Engelsen zorgden mee voor de show.

Memorabel: 4+4 in Engeland, bergop in Schorisse, de motorcross "iets beter nu", de zon in Oedelem, "kermistornooi" als eretitel voor Kemmel en Bellegem. Schijf 4+4 en Pulderbos op één dag : we hadden ruim een half uurtje speling, tot de file... . Titel Oost-Vlaams Kampioen. Vooral : de DJOEVELS van Holland TOW voor en na ons tornooi.


Ook de voorzitter heeft (in Retie) de kaap van de 100 tornooien bereikt. (Na Erik Versieck in september (WK)). FieldCommander Geert stuurde zijn troepen naar 10 tornooien alleen het veld in. (100/110 tornooien aanwezig). Het lustrum van Hans komt eraan (eind juni?). De meest betrouwbare Dames-trekkers zitten aan een goede 50. Wat natuurlijk normaal is : ze doen nog niet zolang mee, en niet op ieder tornooi. Wel 6 dames ongeveer evenveel deelnames, wat toch op een goede, stabiele ploeg wijst!


Hans vervolmaakte het trio veelpresteerders met zijn honderdste tornooi! Onze Leftie is dus in meer dan één opzicht een sterkhouder voor onze vereniging! Het 100ste tornooi kon glorieuzer dan deze laatste plaats, maar "hij kan het natuurlijk niet allemaal alleen hé". De Motorcross-Moerkerke was zijn eerste... . Wielsbeke, Den ouden Koestal, Hamme, Sluis-kermis, Deerlijk-Tootsies, Merksplas4+4, WK Assen... en zoveel meer : hopelijk ook achteraf gezien plezante herinneringen. Hans, bedankt!!


We hebben het hem weer gelapt : Op onze training van 5 juli kregen we een reportersploeg van 1000 zonnen en garnalen op bezoek. Liefst 105 minuten werden gefilmd om een reportage van 3.5 minuten. En dan was dat nog beperkt omdat het begon te regenen... Kansen genoeg dus om ons komende donderdag af te schilderen als helden, hetzij als randdebielen, zoals het hen uitkomt. We hebben er wel vertrouwen in, want het leken sympathieke mensen. De aanleiding is een evenementsaankondiging, en omdat er deze maand geen competitietornooien zijn, kozen we ervoor de poekefeesten wat extra publiciteit te geven.

TORNOOIEN

2007-03-03                                                                                                                                                                                                                                                                            

Indoor Versieck Recreanten

Geert


Op zaterdag 3 maart organiseerde TTV Versieck 's avonds een indoor-tornooi. 's Middags echter lieten ze voor het tweede jaar op rij de jeugdbewegingen kennismaken met het touwtrekken. Om practische redenen (weer en budget) kiezen ze voor de indoor-variant. Niet minder dan 92 jongens en meisjes tussen 9 en 16 maakten kennis met onze sport. Zij beleefden een schitterende namiddag. Er werd gestart met een initiatie van een klein uurtje, waarna twee uurtjes tornooi volgden. Ondertussen mocht ieder op zijn/haar beurt aan een takel proberen zoveel mogelijk gewicht omhoog te trekken. Door het getrokken gewicht te vergelijken met het eigen gewicht, werd berekend hoeveel procent van het eigen gewicht wordt behaald. De sterkste trekker haalde 89% (op indoor-mat, met ankermanspositie). De sterkste trekster haalde 65%. De uitnodigende ploeg biedt dit gratis aan, en geeft zelfs geen directe reclame mee. Zij zorgen daarbovenop nog voor een hapje en drankje als vieruurtje, waardoor de winst op de drank van het avondtornooi volledig wordt teniet gedaan (met dank aan de aanwezige ploegen die veel consumeerden en zo een kleine bijdrage leverden). De ploeg ontstond in 2002 niet toevallig voor de helft uit een groep ex-leiders van de plaatselijke jeugdbeweging KSA Moerkerke. Hoewel de begeleiders zich kostelijk amuseerden, waren zij enigszins ontgoocheld dat hun oproep om hulp naar andere ploegen, door NIEMAND werd beantwoord. Was de reden misschien dat het een gratis activiteit was? Of willen we onze sport niet aan anderen voorstellen? De dankbaarheid en respons is nochtans enorm! Hierdoor zit dit initiatief op zijn plafond, want ook binnen de eigen vereniging is niet iedereen in de mogelijkheid zijn/haar enthousiasme op kinderen over te brengen. Er is nochtans voldoende "onontgonnen gebied", en door de andere organisatorische problemen bij een groter tornooi, zou een oplossing kunnen worden gezocht door middel van een nauwere samenwerking met de Provinciale Sportdienst. Het "Gouden Kalf" ligt echter blijkbaar dwars.


2007-03-04                                                                                                                                                                                                                                                         

Indoor Versieck

Geert


Onze ploeg organiseerde voor de tweede maal een indoortornooi - waarvoor we onze eigen matten maakten. Tevreden gezichten bij De Stove : hun eerste deelname resulteerde in een duidelijke overwinning. Hoewel we er duidelijk een sportieve avond willen van maken bij het begin van het seizoen, merkten we toch enkele ploegen op die er alles voor deden om een plaatsje op te schuiven.

Indoor-trekken wordt wel eens omschreven als het Formule 1 van het touwtrekken. Het is dan ook inderdaad geen modder-rally, of spektakel onder slechte verlichting,... Maar net als in Formule 1 zijn details (in de houding dan) van doorslaggevend belang. Het geringste foutje leidt in een spannende trek tot... VERLIES. Nog een gelijkenis : op het einde van de strijd ligt het rubber te kijk op de baan. Onze eigen matten hadden nog enkele keren een onderhoudsbeurt nodig, maar doorstonden wel met glans hun eerste test. Wie deze wil gebruiken kan contact opnemen! Omdat indoor-trekken toch wat anders is dan de bekendere variant, beslisten we al vorig jaar de ploegsamenstelling "anders dan anders" te doen. Grappig dat hierop negatieve reactie kwam, maar dat het reglement ondertussen wel werd overgenomen in de West-Competitie. Misschien waren we dus wel een stapje voor op alle criticasters? We herhaalden ook onze originele manier van rusten van vorig jaar, om onze ene baan beter te gebruiken. (Vanaf de kwartfinales lieten we dit vallen, waardoor de vaart eruit ging, en slechts een tiental mensen bleef voor de finale.) Opnieuw een creatieve zet, maar dus een verbetering!!! Fredotrans Dames en de Antwerp Warriors waren aan elkaar gewaagd, en hadden extreme onderlinge duels. JOC 't Schuurke moest tot de laatste ronde wachten op hun punten, maar hadden tegen dan voldoende gewicht en vitamines binnen gedaan. Fredotrans Heren had een zwaar gewichtsnadeel, De Daltons presteerden wel goed (met enkele nieuwen). 'tParochiebladje werd met een effectieve tactiek derde, Pony's tweede, en De Stove verdiend eerste. Niks dan blije gezichten bij hen. De uitslag 6-tal tegenover gewicht werd : 6-G-G-6-G-6-6-G-G-G. Bij de laatsten hadden we een (gehavende) damesploeg en een ploeg die voor de eerste maal aan het touw stond : het gewicht van 580kg was er dus "bots op".Bedankt aan alle aanwezige ploegen en aan alle mede-werkers.

2007-04-06                                                                                                                                                                                                                                                                           

Gierle

Geert


Na wat losse tornooien in Nederland en Indoor, eindelijk een eerste drukke tiendaagse. We vertrokken op Goede Vrijdag naar Gierle bij de Witte Nol, waar we al drie jaar na mekaar een leuke avond hebben.

De tegenstand was niet min, maar zestallen is natuurlijk wel ons speeltje. Tegen de Getrainden van Janssens en Mertensmannen konden we niet meer dan een vuist(je) maken, maar de wedstrijden tegen de andere Gevorderden (Vandakker, Boerekes, Berketrekkers) waren een dubbeltje op zijn kant. We trokken al meteen gelijk tegen Vandakker. Door een misverstand was er een vertekend beeld in de uitslagen. Wij stonden de Boerekes toe dat ze ook de 4-3-jeugdregel mochten toepassen. Maar... dat is eigenlijk een Vlaamse regel... en ook de Berkes hadden dat dan mogen doen. Hadden we "onze" regels toegepast waren we laatste, volgens De Kempische regels zouden we (gedeeld) eerste zijn geweest. We hadden twee 14-jarigen mee met het oog op Paasmaandag, en om onze geblesseerde trekker de kans te geven te stoppen mocht het nodig zijn. Zij konden goed vervangen, maar hebben natuurlijk nog niet de kracht, die toch ons handelsmerk blijft. Goede training, goed geamuseerd en een behoorlijk resultaat.


2007-04-09                                                                                                                                                                                                                                                                          

Competitie West - Ruiselede

Geert


Dit jaar treden we nog slechts met 1 ploeg aan in competitie. We werden zesde. Kansloos tegen Spivan, Pony's, De Stove en 'tParochiebladje. Ook Fredotrans won verdiend. We verloren een jammer punt tegen Ruiselede, maar dat kwam ons gelukkig niet duur te staan in de afrekening. Wel duidelijke winst tegen KPJ Eede en De Daltons. In het begin kon er nog een beetje een trapje worden gezet, op het einde niet meer. Hierdoor was er op het einde een gans ander resultaat dan in het begin mogelijk, omdat op het einde enkel het gewicht de doorslag gaf. Bij onze recreantenploeg trokken we volop de kaart van de jeugd (4jeugd, 3dames, 1man) en kregen we de hulp van iemand van Fredotrans. Er waren na de voorrondes liefst 4 ploegen die alle 4 even grote kans op het ereschavot hadden. In de kruisfinales konden we evenwel de Dames van Fredotrans uitschakelen. De ploeg van Uitkerke was op een rare manier naar de finale doorgestoten, waardoor de finale niet meer zo lastig was als de kruisfinale. (De coach die de toss won, bleek eigenlijk meer fan van de tegenstander en koos dus de moeilijkste kant)We wonnen verdiend de recreantenklasse. Mathieu werd ingeschakeld bij Uitkerke 3, en ons Rosa werd uitgeleend aan de dagoverwinnaars Spivan. Hoedanook beloftevolle wissels op de toekomst bij onze jeugd. Ook bij de competiteploeg werd een nieuwe trekker zonder voorbereiding voor de leeuwen gegooid. Mede door de ENTOUSIASTE aanwezigheid van KLJ Uitkerke een stralend tornooi.

2007-04-14

Open Kempens Kampioenschap Recreanten - Janssens Retie

Geert


Eén van de leukste tornooien van het jaar voor de Damesploeg. Altijd vlot en mooi... en een aparte reeks voor Dames. Vier ploegen is geen succes om luid mee uit te pakken... maar wel het beste dat wij kennen in Belgie. Fam. Janssens bevestigt status van "de grootste ploeg van Belgie" met een schitterend overdekt trainingsterrein.

De Jannemannen uit Retie mogen TERECHT fier zijn op hun trainingsinfrastructuur !!!Maar wij komen dus voor een "women only"-tornooitje. Omdat we zelf telkenmale ondervinden hoe moeilijk het is nieuwe Damesploegen over de streep te trekken (haha) om deel te nemen, doen we er alles aan om ieder jaar in Retie aanwezig te zijn: rechtstreeks van het werk, een paar uurtjes verlof nemen... you name it. 4 ploegen dus : De Joliekes, waarvan we wisten dat zij veel vlugger waren ge-evolueerd dan wijzelf in de laatste twaalf maanden ; De tampony's (als er een prijs vr de origineelste naam was...) ; en "de mama's van Jong Janssens" (hoewel sommigen zelf nog niet eens de wettelijke leeftijd voor intieme handelingen hadden bereikt?). De laatste twee zijn dan ook een verzameling van enkele individuelen, die worden aangevuld met Jans-innekes. Start tegen De Joliekes. Er kon door enkelen worden gekapt in de harde, droge grond. Het jaar ervoor hadden de organisatoren nog letterlijk het veld GEDWEILD voor de start. Maar van die enkelen zat er niemand in onze ploeg... een blamage was het gevolg. Tweede wedstrijd : 2x duidelijk verlies tegen de Tampony's, die hadden gelijk getrokken tegen de laatste tegenstander. Het zag er niet goed uit !!! Op dat moment greep de gelegenheidscoach grondig in: een wijziging die normaal nooit zonder gemor of protest zou zijn aanvaard door de ploeg (hoewel deze coach niet de neiging heeft om democratisch te overleggen ;-) ), maar op dat moment wou men zowat alles proberen, om een verder blamage te vermijden. Daarbovenop nog een kunstgreep om fouten te minimaliseren, die we ook nog bij geen enkele ploeg ooit hadden gezien... maar het werkte! Winst tegen de mama's, opnieuw verlies Joliekes (maar nu tenminste een wedstrijd)en twee maal hard, maar verdiende winst tegen de twee anderen. De coach maakte er een sport van iedereen die de neiging had om ook maar even af te wachten persoonlijk te gaan aanpakken, zodat iedereen diep moest gaan. Maar we konden wel met opgeheven hoofd de arena verlaten.Op de terugweg zal iedereen nog wel eens gedacht hebben dat we vorig jaar toch de beste kans in jaren hebben gemist op de Belgische titel.2007-04-15

Competitie BTB-NTB - Janssens Retie

Geert


Op zondagmorgen vertrokken we al met een uitgebreide delegatie naar Retie : we zouden als eerste Westvlaamse ploeg deelnemen in de GENSB-klasse. Dit is een klasse voor jeugdtrekkers, maar je mag de ploeg wel aanvullen met Dames. Uiteraard vertrokken we niet met het idee veel punten bijeen te trekken, maar we wilden onze jeugdploeg laten kennismaken met andere jeugdploegen. En dat kan in Belgie alleen maar in de Kempen. We kozen het mooie terrein "het Vossekot" om de jongeren nog meer te imponeren dat het Trekken heus wel meer is dan een kermisactiviteit waarvoor je niet moet trainen. We wonnen geen trekken, maar dat kan ook niet echt als je een ploeg zo onregelmatig moet samenstellen dat iemand van 35kg samen in een ploeg staat met iemand van 120kg, of iemand van 12 jaar met iemand van 30. Alle begin is moeilijk. We hadden er toch een goede, leuke én interessante oefening: de meest ervaren ploegen gaven ons zelfs de kans om er voor ons een goede training van te maken. Waarvoor dank. We maakten van de gelegenheid gebruik om ook een nieuwe trekster in de ploeg te introduceren. Hopelijk loont het werk van de trainer in de toekomst! Ook 2 Jeugdtrekkers beslisten na afloop alvast om het hier niet bij te laten en officieel lid te worden. Welkom Anthony, James en Sylvia.


De Heren-Vrij van TTV Versieck grepen Retie aan om nog eens in een competitietornooi deel te nemen. Door omstandigheden wordt het wellicht het laatste in maanden, of toch zeker dit jaar? We begonnen sterk met al direct een gelijke trek tegen Janssens-Dames. Zij zouden later wel nog punten rapen, waardoor we toch opnieuw hekkensluiter werden. We hadden de eerste ronde ook geen punten verloren, maar dat was omdat we vrij waren... . Direct na de Dames hadden we een heel sterke trek tegen de Noormannen, maar dezen hebben natuurlijk hun jarenlange ervaring om een wedstrijd toch nog in hun voordeel om te buigen. Toch even vermelden dat wij in onze ploeg een dame hadden,  én een jeugdtrekker van 15 jaar, wat de absolute kracht natuurlijk niet ten goede komt, hoe gemotiveerd ook. Vanaf toen begon de loden zon te wegen, en hadden we "minder snee" op de aanvallen. Maar toen we Janssens Combi 2 ontmoetten na een voor hen zware broederstrijd, konden we hen op 20 cm na overtrekken. Ze werden nochtans 4de in de eindafrekening. Dit staaltje werd door de Noormannen die stonden te kijken luidkeels aangemoedigd, hetgeen zeer werd gewaardeerd binnen onze ploeg! Een dikke proficiat aan James en Nathalie, alsook aan onze enthousiaste gelegenheidscoach Ilse. En merci Hans, dat je je duidelijk toch kunt opladen voor de wedstrijden, zelfs al had je even graag naar de kasseicrossers gekeken op TV. Velen mogen het nadoen!

2007-04-26                                                                                                                                                                                                                                                                        

Initiatie touwtrekken Westende

Geert


Gisteren een schitterende initiatie gegeven aan de studenten Regentaat Lich. Opv., nu "Bachelors" genaamd. De orde was niet altijd 100%, maar wat een ambiance en enthousiasme, bij alle 90 deelnemers en ook bij enkele van hun lesgevers! Ongetwijfeld een schitterende reclame voor de sport... en héél plezant om doen! Dank aan alle medewerkers.


2007-05-01                                                                                                                                                                                                                                                                       

Recreantentornooi Motorcross Axel

Geert


Op de brugdag naar 1 mei trokken we naar Axel, organisatie van de Motorcrossers van Moerkerke, de LutterBoys. Onze trainer mocht niet mee, omdat hij zijn verzekering niet rond kreeg. Een te hoog risico of zoiet. Toen we arriveerden stippelde Erik alvast al enkele vluchtroutes uit, just in case. "Over het water" was de eerste optie : dan hadden ze niks aan de motoren, en "wie weet hoeveel kunnen er zwemmen"? Wij alvast allemaal, indien nodig (in rustige schoolslag toch). Maar gelukkig bleek de wedstrijdleiding een stuk beter dan 6 jaar geleden. ;-) Leuke sfeer en eigenlijk te makkelijke wedstrijden, hoewel (zieke en vermoeide) dames in ons team, alsook onze "hernia-man". Ook collega's van De Stove waren aanwezig en tegen hen konden we dan ook geen vuist maken. Test van Marc bleek negatief : opnieuw minstens meerdere weken uitstel... . Maar tornooi zelf leuk dus met allemaal nieuwe (later op de avond vooral "mottige") gezichten. Touwtrekken een feest, hopelijk tot volgend jaar.


2007-05-03

Jeugdsportdag Lichtervelde

Geert


Tweede touwtrekinitiatie op anderhalve week tijd. Eerst hadden we de eer en het genoegen onze sport te mogen voorstellen aan de studenten regentaat LO. Daarna de jeugdsportdag te Lichtervelde : wij met 6-7 personen om een paar honderd jongeren te laten kennismaken. Gelukkig niet allen tegelijk... . Een publiek van een duizendtal jongeren, maar niet allen deden de moeite naar onze uithoek te komen. Wie wel kwam was des te meer gemotiveerd. Het zorgde ervoor dat ook wij ons amuseerden. We probeerden er een nieuwe set-up van onze info-panelen uit. We ontmoetten ook een tweetal mensen aan wie we niks moesten uitleggen... omdat we denken dat ze al eens eerder aan touwtrekken hebben gedaan.


2007-05-20                                                                                                                                                                                                                                                                     

Competitie West - De Pony's Gistel

Geert


Enorm slecht weer. Gemengde ploeg presteert goed. Competitieploeg (met James als anker) een nipte onvoldoende. (Gedeeld 7de op 9, puntenverlies tegen moedige Daltons). Uitslag geenszins te vergelijken met die van Ruiselede. Alleen Stove-Pony's-Spivan bevestigen. Dank aan Spivan vr de 2 gemotiveerde jeugdtrekkers bij de gemengde ploeg.

Het schijnt dat De Pony's vroeger ooit eens goed weer hebben gehad (1 jaar). Wij hebben hen nu al 6x bezocht, het moet van voor onze tijd geweest zijn. Die mannen troffen het weer niet, de eerste reeks was juist gedaan, toen het begon... onophoudelijk. Gelukkig konden we opnieuw behoorlijk op tijd starten, maar we moesten blijven wachten op onze recreantenploeg. 11 Recreantenploegen 10x laten trekken is toch van het goede teveel, maar als we natuurlijk alles vooraf zouden weten... (wat betreft het weer). Natuurlijk wel in het voordeel van onze ervarener gemengde ploeg (Heer Dames Jongeren), die het weer voortreffelijk deden (derde plaats op 11), maar een amateur zweert op maandagmorgen zeker dat hij nooit meer komt... . Er was een gezellige drukte, met relatief veel ploegen. Het terrein lag beter dan vorig jaar, we gaan er altijd met plezier naartoe... we kwamen dit maal wat minder tevreden terug... maar dat lag aan onszelf : Competitieploeg gedeeld 7de op 9. We hadden het over kantvoordeel langs hier EN langs daar EN weer terug, en VOOR de regen en ERNA weer anders... . Veel puntenverlies door bijna alle ploegen. Alleen Stove bleef overeind. Spivan, Pony's en Stove staan toch nog een trapje hoger. Ruiselede piekte, eenvoudige winst tegen Eede dat nochtans ook piekte, gelijk tegen Parochiebladje... en dan WEER een puntenverlies dat niet was ingecalculeerd : tegen De Daltons. Het wordt frustrerend (in Ruiselede tegen de organiserende ploeg). Zij verdienen hun punt hoor, maar dan liever niet tegen ons... . Gedachten bij die laatste wedstrijd al bij het communniefeest dat volgde vr de halve ploeg? Koude spieren bij de voorzitter? Feit is dat hij niet vrijuit gaat. Hans stond machteloos aan de kant. We trokken wel met een 15-jarige als ankerman (als langetermijn-investering), en hebben daarmee een excuus, maar we zouden nu toch nog eens willen presteren, denk ik. We hebben sommige andere ploegen al veel tips gegeven (in de eerdere jaren), en dat beklaag ik me niet, maar daarmee schuiven we wel af in de verkeerde richting. We moeten er voor werken!


2007-06-24

Daltons Wielsbeke

Geert


De daltons overtroffen zichzelf met een SCHITTEREND tornooi. Jammer dat het weer tegenviel maar gelukkig waren er voldoende tenten. Ook heel veel Recreantenploegen (15), die mede door het slechte weer maar elks 4 keer konden trekken in de voorronde. Onze recreantenploeg, met eindelijk nog eens 6 dames (8 zelfs) mocht daar nog een halve en (gewonnen) finale aan toevoegen. Enkel de Dames van Fredo konden noemenswaardige tegenstand bieden. Verder : een eitje. De mannenploeg had echter een ander tornooi : een dieptepunt in onze geschiedenis.

De mannenploeg startte met een goede wedstrijd tegen De Pony's. Maar we moeten toegeven: dezen spelen toch nog een klasse hoger. Goed getrokken, maar kansloos. Daarna een 1-1 tegen Fredotrans, zouden we eindelijk nog eens presteren vandaag? Lag het aan Ollie die er terug bij was? De voorzitter zei al lachend : let op, als zij vandaag laatste zijn, staan we nog nergens... Het werd nog erger! In de derde match: De Stove. Opnieuw goede trok, zelfs enkele openingen voorbereid, maar geen doorbraak mogelijk. Tegen Parochiebladje goede trok, eventjes het gevoel dat zou lukken... nul punten, en één mannetje dat niet meer zou hersteld geraken van de inspanning. Vijfde ronde : De Daltons : we zouden het puntenverlies van in Gistel eens goedmaken zie!!! Eerste trek nipt verloren... mede door de slopende trek tegen de Izegemnaren? Tweede trek gewonnen.Ook tegen KLJ Ruiselede : goede trekken, eerste maal wel omvergesleurd, tweede trek het gevoel dat we hen konden stoppen... "zero points". Tenslotte Spivan : kansloos, we voelden wel dat hier de dagwinnaar zou zitten. Het harde verdict : goed getrokken hoor... laatste plaats bij de Getrainden! Goe bezig?Het is misschien al wel gebeurd dat we in West-Vlaanderen laatste waren, maar ik kan het me alvast NIET herinneren. HOPELIJK MOGEN WE IN DE VERLOFPERIODE MEER MENSEN OP TRAINING VERWACHTEN!


2007-07-01

Indoor Moorsele

Geert


Op 1 juli hadden we een recreatief tornooi op de matten. Veel volk en 10 ploegen, alleen jammer dat het geluid ferm tegenviel. 't Parochiebladje en Versieck mochten niet meedoen voor de hoofdprijs : een ballonvaart. Nochtans zagen we er mensen die duidelijk ook al ervaring hadden (van voor onze eigen touwtrekperiode). Wijzelf trokken met 2 dames en 4 heren, alleen in de troosting tegen 't parochiebladje wilden we persé winnen voor de moraal, en trokken we met 6 mannen (wel 1 15-jarige). Door het gewichtsvoordeel kregen de Izemnaren dan ook geen kans. De 2 finaleploegen zouden met 6 heren een dubbeltje op zijn kant zijn geweest. Maar we hebben ons goed geamuseerd !!! De boog kan niet altijd gespannen staan. Met dank aan 't Parochiebladje om ons in contact te brengen!!

2007-07-15

Zuidvlaamse Ardennenfeesten - Maarkedal

Geert


Tot onze spijt moesten we Poeke dit jaar afzeggen. En het zag er niet naar uit dat we aan 2 ploegen zouden geraken. Maar zie, dankzij opnieuw respons van de enthousiastelingen, raakten we er wel. Al was het dan te laat om nog te splitsen over beide tornooien. We trokken dus allen naar Schorisse (werkmakker van Mark). Vertrek om 13.30u... of neen : vertrek al over een uurtje, ik heb blijkbaar miskeken...

De organisatie leek hopeloos bij aankomst, maar viel dan toch nog goed mee. Al was er een te groot kantvoordeel om goed te zijn. Tegen Jong ABS waren we kansloos en de tweede ploeg had zelfs even geen zin meer na het ongezonde geweld van Provost. Maar het was opnieuw een goede inpassing van onze jeugdbelofte Anthony en van onze nieuwe hoop bij de Dames Sylvia (ze zal het in Engeland nog wel wat lastiger krijgen). Mede door het kantvoordeel eindigden 3 ploegen op de derde plaats. Opnieuw trok Reprosol tegen de beide tegenstanders gelijk. De Barca Boys zouden dat ook doen... maar voor Den Tempel werd het wat teveel. Deze mensen die een tiental jaar geleden nog hoogste Belgisch niveau haalden kregen last van de warmte (en bier?) na een laatste ronde tegen Reprosol, onmiddellijk gevolgd door de twee afkampingen. De klos was dan ook af net op het moment dat ze zouden de laatste wedstrijd tegen BarcaBoys gelijk trekken. Dus werden we vierde en zesde. Niet slecht met slechts twee Heren per ploeg, en zonder de Dames extra in te schakelen. Hadden we het damesvoordeel benut zou het spannend zijn geworden voor de eerste plaats, maar daar was het ons eens niet om te doen. Zeer plezant en hopelijk zien we enkele ploegen terug op ons tornooi? Het zou echt de moeite zijn! Stel je voor Koen Puype tegen Provost : wat breekt het eerst? Het touw of de ruggen?


2007-07-27

Berketrekkers - Merksplas

Geert


We moeten al heel sterk staan om in De Kempen bij de Getrainden mee te doen, zelfs als het zestallen is. Door enkele verloven deden we dus mee bij de Recreanten, met een gemengde ploeg. Het werd een prachtige training, want in losse grond. Zelfs voor Recreanten dus langere wedstrijden, en geen gewichtsvoordeel. Geen wonder dat een ploeg met de Antwerp warriors eerste werd. Wij werden na hen tweede in onze poule, en verloren ook de kruisfinale (tegen de Spoortrekkers). In de troosting (Grondwerken Verheyen) waren we wel weer de sterksten : derde plaats.
Schitterende training, een leuk idee voor ook eens in onze streek?

2007-07-15

Sinte Piere feesten - Nieuwvliet

Geert


Het omgekeerde van in Merksplas : uitsluitend gewichtsvoordeel, geen enkele wedstrijd van 1 minuut,...
Nederland hét land van de edele TouwtrekSport... maar jaarlijks bezoeken we er een tornooi op blote voeten... . Niks geen sport, maar wel ieder jaar één van de gezelligste tornooien... Herhaaldelijk onderbroken voor het rad van avontuur of een streepje livemuziek.

We waren er al eens tweede, vierde en derde. We wisten dus wat we wilden : die wisselbeker die nu (definitief) in handen is van Dufossé. Maar opnieuw geraakten we er niet aan onze sterkste (zwaarste) ploeg, ook al hadden we met James een serieuze verbetering tegenover de vorige jaren mee.
We werden wel eerste in de reeks, maar voelden de bui al hangen. We mochten rechtstreeks naar de finale. Maar na overleg met KPJ Eede trokken we een halve finale tegen hen, die we (nipt, maar terecht) verloren. Hadden we iets meer kans gehad dan zij tegen Dufosse? We hadden wel iets meer kilootjes, maar slechts een beetje meer. En ook Eede kon het gewicht eventjes neutraliseren door te blijven aanvallen. We zullen het nooit weten. De halve finale was dan ook de leukste wedstrijd van de dag. De strijd om de derde plaats werd een formaliteit.
Vanaf volgend jaar starten de ervaren ploegen met één persoon minder (8-9) tegen de campingploegen... Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. We zullen alvast niet meer moeten gemengd trekken om de verhoudingen wat in evenwicht te houden.

2007-08-03 en 04

4+4 Championship GB

Geert


"We could be heroes" zong David Bowie ooit. 7 jaar touwtrekken... maar nog nooit had ik twee dagen later het gevoel nog in een roes te verkeren. Dergelijke ontvangst hadden we nog nooit meegemaakt. Nochtans op de heenreis veel zin gehad om de kar te keren en naar huis te komen.De chunneltrein had een panne : 1 auto moest op de trein, hoewel dat nog zeker 3 uur zou duren. De tweede auto, onmiddellijk volgend nochtans, moest overgaan op de Ferry-boot. Wachten... wachten... in het stekedonker toekomen... .
Gelukkig moesten we geen tenten meer opzetten, maar mochten we een tent van de organisator gebruiken.
Testwegen : na een eerste testweging met 1 meisje tekort : 30kg over. Waar vind je dat? Bij de kinderafdeling? Bij de pygmeeen? Bij de dwergen of geamputeerden? Vals alarm : er zat "een klein verschilletje" in de weegschalen. Met de hulp van Helen van Leek haalden we op de kop 660 kg op de officiele. Eerste ronde vrij, we konden even spieken : allen hadden een "leuke manier van trekken" : die van ons. Eerste trek dan tegen Leeks 'winnaar van de voorgaande 600kg-reeks: we toonden dat we er stonden, maar het is een zeer intelligente ploeg, we werden koud afgewerkt. Volgende trek tegen de Priors (een nieuwe ploeg, gedeeltelijk gebaseerd op een afroming van bestaande ploegen, zeg maar een plaatselijke Galliers, met enkele opvallend goede trekkers dus ook. Ze leken evenwel wat licht uit te vallen (letterlijk dan) en we wonnen beheerst 2x. Daarna volgde Triple F, een typische 4+4ploeg : evenwichtig opgestelde ploeg, een palmares in 4+4 nationale kampioenschappen (federation) en organisator, dus waarschijnlijk voltallig. We hadden een schitterende trek en konden goed stand houden tegen hun onmiddelijke aanval. We konden dus onze kracht-troefkaart uitspelen, stopten hen en namen een meter terug op hun manier... maar moesten daarvoor net als hen te diep gaan. Nipt verloren, terwijl Holland Tug-Of-War net nu nog vrij was. Onmiddellijk daarna mochten we de wei op tegen hen. Ze hadden meeste kracht in huis, maar leken dat net als wijzelf meestal niet optimaal te benutten, maar wonnen dus wel. Ik had graag geprobeerd na een vergelijkbare trek. Het resultaat was een vierde plaats na het clevere Leeks en het spannende Holland en Triple F.
's Namiddags trokken we nog mee (we waren er toch) met de heren 680. De eerste maal dat Versieck Heren in de 680kg klasse geraakte. We moesten dan wel met 4 dames in de ploeg trekken en er werd niet op een kilootje meer gekeken. We kregen een ervaren en krachtige trekster bij van Holland TOW, en konden opnieuw een vuist maken tegen alle ploegen. Leek was al naar huis gegaan omdat zij vooral in lichte klassen thuis zijn. Sussex was de nieuwe tegenstander. We werden opnieuw vierde (gedeeld), wat een prestatie is tegen ploegen die maximaal 1 vrouw in de ploeg hadden.
Jammer genoeg kon 1 wagen trekkers niet meer van de Engelse gastvrijheid genieten, omdat ze op zondag al in Oedelem zouden trekken.
Een ONVERGETELIJK tornooi, en juist wat onze ploeg nodig had voor de gemoedsrust. Een opsteker, qua sfeer én qua resultaat.
Het liedje van David Bowie gaat echter verder "we could be heroes, just for one day". We'll see!

2007-08-15                                                                                                                                                                                                                                                    

Competitie West - Parochiebladje Izegem

Geert


Als je de grond raakt stop je met vallen. Eerst het slechte nieuws : we konden uitzonderlijk slechts 1 ploeg opstellen. Samenloop van omstandigheden en bewuste keuze om onze competitieploeg met 2 reserves uit te rusten. Misschien konden we ons dan ook beter concentreren? Na hoopgevende trekbeurten in Engeland schakelden we ook terug over naar een gemengde ploeg. Motto was meer dan ooit NIET OPGEVEN voor het gedaan is.

De Dames waren alvast gebrand op een goed resultaat om zich te manifesteren. We begonnen tegen KPJ Eede, nipte eerste trek gewonnen, bij de tweede was hun klos af. Ze waren dan ook nog maar pas gearriveerd en hadden moeite moeten doen om toch een ploeg rond te krijgen, omdat 15 augustus over de schreve geen Feestdag is. Versieck-Pony's : kansloos, goede trek. Versieck-Parochiebladje, begonnen op de slechtste kant : nipt gewonnen na puur krachttrekken, waarbij we de bladders door de grond trokken, hoewel ze dus met 7 waren EN zoals iedereen weet een goede houding hebben. 2de trek, goede kant : op halve meter stokt de machine, op pure wilskracht ... nog 20cm of zelfs minder... trekken tot we erbij neervallen! Verloren, enne "One man down", vervangen door een 16-jarige belofte : Normaal staat aan het anker iemand met veel ervaring, nu moest James het weer oplossen met enkel een 5tal tornooien achter de kiezen... .
Wedstrijd tegen Fredotrans kwam te vroeg erna, een uur later zou nog te vroeg geweest zijn... Dit zijn toch de outsiders van het jaar, met vooral in aanval een heel goede techniek (tactiek volgt later) ! Mertensmannen : leuke trek, edoch hopeloos. De Daltons : eindelijk nog eens volle pond, goed voor de morale. KLJ Ruiselede : ook James had al wat van zijn pluimen gelaten, net als onze Nestor (de ouderdomsdeken, geen naam) de heren hadden ook geen wissel meer : kansloos. Toch zullen we ze nog wel eens hebben dit jaar! De Stove : opnieuw hopeloos : heel goede trek (naar recente normen), maar zonder openingen.
Ondertussen was het van kwaad naar erger gegaan bij Spivan. Zij trokken gelijk tegen Ruiselede, Parochiebladje en Fredo, verloren tegen Mertensmannen (uiteraard?) maar ook tegen Stove en Pony's.
Hierdoor lieten ze behalve De Gistelnaren en Houtavenaren ook nog 2 ploegen voorgaan (Fredo en Ruislee), die aldus nog verder uitlopen op ons... . (Pony's/Stove deelden de punten en profiteren dus extra van de inzinking van Spivan). Misschien moeten we hen volgend tornooi opnieuw een reservedame geven van ons?

Maar ook Daltons en Eede deelden de punten, waardoor wij (7 punten) toch maar 10 punten extra pakken in de competitie op hen (beiden 1 punt). Eindelijk nog eens behoorlijk tornooi, jammer genoeg geen beterschap in de tussenstand. Het waren 20 dure centimeters tegen 'tParochiebladje (9punten, dus 1 plaats verschil).

2007-08-19                                                                                                                                                                                                                                                                       

BK Ooidonk

Geert


Het was een mooi tornooi, en we hebben opnieuw een paar duizend mensen laten kennismaken met onze sport. Jammer genoeg konden we noch bij de Dames, noch bij de 6-tallen een hoofdrol spelen.

Onze Dames konden op deze grond met zijn achten niks forceren, voorafgegaan door de Joliekes (met 9). Fredotrans en Fam. Janssens, beiden met zijn tienen, verdeelden de taart. De grond leek goed om ook met 8 stand te houden, maar het was alleen maar schijn. Een zeker kantvoordeel had eventueel voor een puntje moeten kunnen zorgen, maar ook dat zou geen zoden aan de dijk hebben gebracht. In tegenstelling tot in de poulewedstrijden vochten onze Dames in de troosting wel voor wat ze waard waren, maar ze bleven puntenloos.

De collega's van Fredotrans zouden de westvlaamse eer moeten kunnen hoog houden. Ze wonnen knap 1 trek tegen Fam. Janssens. Maar dat had hen zoveel moeite gekost, dat ze in de beslissende trek, hoewel gewonnen bij de toss, koud werden ingemaakt door de immer coole Kempenaren.

Onmiddellijk na de Dames was het de beurt aan de zestallen. Er moest een uurtje of meer worden goedgemaakt van eerder die dag. Het gevolg was dat onze beide gemengde ploegen, waarvan we op iets meer hoopten dan de competitieploeg de laatste tijd, beschikten over doodvermoeide dames. Tel daar 4 Heren bij waarvan meer dan eentje vooral van uithoudingssporten houdt als hij die op TV kan volgen... . Om iedereen de kans te geven aan het touw te staan, trokken we dan nog met 2 ploegen en dus zonder reserves... . Onnodig te zeggen dat we het zwaar hadden, en eigenlijk ook geen beetje plezier beleefden. We hadden nochtans wat verwacht van dat paar voetjes meer, en die bijhorende kilootjes extra. Zelfs een vlotte overwinning tegen Vandakker kon ons niet gunstig stemmen, zij hadden geen serieuze kans met amper een 450 kg in de ploeg. En toen... ook de andere ploegen werden moe, onze Dames waren al wat gerecupereerd (tijdens de wedstrijden! Trek zelf uw conclusies...), en de Heren waren door hun muur gebroken... we hadden ook onze rustpauze op een goed moment.
Mertensmannen haalden het telraam boven en wensten ons wat hopeloos een goede laatste trek toe tegen Spivan. Toen ik antwoordde "geen paniek, het zit erin, vorig jaar waren we de enigen die een punt pakten van hen" zag ik bij enkelen een lichtpuntje flikkeren in de ogen, maar de meesten schudden toch wat verloren met het hoofd, terwijl ze naar de punt van hun schoen keken. Tegen beter weten in kwamen ze toch enthousiast supporteren. Versieck kreeg vleugels en maakte hun eigen dag toch nog behoorlijk, maar flikkerde zo wel de Westvlaamse collega's van Spivan uit de finale. Spivan verloor uitgeput zijn derde plaats nog aan De Stove. Mertensmannen kon tegen Fam. Janssens niet afmaken wat we voorbereidden, en zo misten we een levenslang gratis drankverbruik (of zo?). Fam. Janssens was zonder twijfel (opnieuw) de beste, maar de Westvlaamse ploegen zijn over het algemeen toch knap aan het bijbenen, lijkt me.
2007-08-25                                                                                                                                                                                                                                                 

GENSB Retie

Geert


Een internationaal tornooi voor de jeugd, met deelnemers uit gans Europa... in Belgie. Dit was dus een unieke kans. We werken aan een jeugdploeg, dus we moesten er toch naartoe? Al was het maar als teaser voor de geïnteresseerde jeugdleden. De kans op punten was bijna nihil, maar we wilden het zeker meemaken. De jeugdklasse gaat tot de dag voor je negentiende verjaardag... maar gegarandeerd hebben bijna alle deelnemers meer trainingen per jaar achter de rug dan de gemiddelde westvlaamse ploeg in een ganse carriere. Den Dré zal wel één van de meest ervaren touwtrekkers zijn in Belgie (niet voor niks nationale coach, toch) . Hij verklaarde het resultaat van de tweede Fam. Janssens-ploeg (1 gelijkspel, anders alles verloren) als volgt : dat is al heel goed, de ploeg is gemiddeld nog geen 16 jaar. Wij twijfelen geen moment aan de vakbekwaamheid van Dré, en... in onze ploeg was de OUDSTE nog net GEEN 16. Bidden had dus waarschijnlijk meer kans gegeven op een mirakel.

Mathieu heeft zijn lengte niet mee en moet dus te hoog onder de arm trekken, maar zijn gewicht is een grote troef in deze klassen. Thibo toonde veel inzet, maar als je de eerste keer een touwtrekwedstrijd doet is dat ook je enige wapen, tegen al deze ervaren ploegen. Sander heeft wel al iet of wat ervaring, maar al zeker niet op dat niveau, en aan 12 jaar moet je je rol vooral meespelen, maar maak je niet het verschil aan het touw. "Matchritme" is er ook niet als de ploeg pas op poten werd gezet. Feel : een natuurtalent! Touwtrekkers, hou u vast aan uw bretellen : onthoud deze naam. Op training niks dan lovende woorden, maar... 3 outdoortrainingen zijn nauwelijks voldoende voor een basis-basis. Onze Ierse gasttrekker woog zwaar door in de ploeg (hihi), en had anderhalf jaar ervaring, maar Tara Arms had zelf twee ploegen in competitie. Zouden ze hun beste wapen zomaar hebben afgegeven? Nikita en Anthony hebben meer ervaring en konden de ploeg dan ook stabiliseren. Bij James, het anker, die met zijn 15 jaar soms al wordt ingezet bij onze Herenploeg (!), duurde het wel enkele trekken vooraleer hij zijn schoenen de baas werd, maar daarna werd ook hij een stabiel element. Vooruit stappen is echter een stuk moeilijker dan achteruit.

Het bleef natuurlijk vechten tegen de bierkaai ! De volledige groep halve finalisten rolt hoogstwaarschijnlijk in een zes tegen zes de westvlaamse kampioenen op.
MAAR... we maakten een zeer goede en hoopvolle indruk. De houding was meer dan behoorlijk, evenals de inzet. We bleven proberen, en ervoor gaan. Geen punten, maar we vielen niet door de mand ! Hopelijk was dit tornooi een stimulans voor de jeugd. Er waren tegenstanders uit Belgie, Nederland, VK, Zwitserland, Duitsland, Litouwen, Letland, Zweden, Ierland (samen 49 ploegen) in een schitterend georganiseerd tornooi. Van de 8 belgische ploegen mochten Mertensmannen en Boerekes nog een ronde doorgaan na de poulewedstrijden. De tegenstand was dan ook immens (en bezienswaardig).

We hebben gezien : de weg is nog lang, de coach (én anderen) echter gemotiveerd!
GENSB (Germany-England-Netherlands-Switzerland-Belgium) is tot de dag voor 19de verjaardag. We hebben dus nog 3 jaar voor de oudste! Als we zelfs maar de grootste helft van de ploeg kunnen behouden (en aanvullen met vers bloed) wordt dit het te kloppen team in de streek. Een beloftevolle toekomst. Voor dit jaar hopen we nog een tweetal keer aan te treden met volledige jeugd. En verder enkelen ervaring te laten opdoen in onze gemengde ploeg... Wordt beslist vervolgd. Namens coach en ALLE meegereisde aanwezigen : Proficiat (en doe zo voort)!2007-09-15                                                                                                                                                                                                                                                   

Kemmel

Geert


Een "fout" tornooi noemen ze dat. Maar net als bij Deckers en Ornelis, kan dat toch voor veel plezier zorgen. Het touw dat veel te dun was, aan een katrol trekken en nog een kantvoordeel hebben. Moest je het erom doen, het zou waarschijnlijk niet lukken. MAAR alles leek te kloppen, zowel van tijd als van ambiance. Gratis deelname EN een gratis drankkaart voor de deelnemers. Touwtrekken werd hier dus niet uitgemolken als een koe, maar werd gezien zoals het bedoeld is : een leuke activiteit met redelijk wat publiek. We amuseerden ons en werden voorgesteld als "bijna professionals". Maar onze handen zijn niet gevormd naar een touw van slechts een duimpje dikte. Iedereen was ervan overtuigd dat we ons lieten verliezen. Hadden we ook maar niet met vierenhalf tegen zes moeten trekken... .

2007-09-02                                                                                                                                                                                                     

De Nieuwe Hoevefeesten - Emelgem

Geert


Medelijden met 't Parochiebladje !!! Een loting is altijd een loterij zeggen ze dan. Maar wat 't Parochieblaadje lootte grensde aan het ongelofelijke.
Versieck deed tot twee wedstrijden voor het einde mee voor de eerste plaats, maar moest dan nog Spivan en De Stove laten voorgaan. Een leuke loting dus, maar het was dan ook nog eens leuk om eens een lange tijd mee te doen voor de eerste plaatsen. Oud-KLJ Lendelede had duidelijk een lastige nacht gehad, en kon hun indoor-meesterschap hier niet bevestigen. We werden derde in een tornooi met 4 getrainden en vier recreanten. Het was heel erg lang wachten om erin te vliegen, maar werd dan toch nog leuk.

De bijna-thuisploeg uit Izegem, onze goede collega's van 't Parochiebladje verdiende alvast de pechprijs bij de loting. Hun eerste wedstrijd : De Stove die niet super was, dus twee lange trekken, verloren. Volgende wedstrijd : idem dito tegen een ook niet super Spivan. Daarna direct tegen de laatste getrainde ploeg, Versieck. Misschien hadden ze wel een kans gehad, maar niet nu bij zowat alle zes de Izegemnaren het licht nog uit was van de vorige trekken. Ze begonnen dan nog eens aan de slechte kant, zodat ze ook de uithouding van onze ploeg niet konden testen. Na deze wedstrijden zaten ze er te zitten als een Indier na een Tsunami. Ik bood een wissel aan, maar "samen uit, samen thuis" was het principe. Best goed, want daarna wonnen ze nog drie van de vier wedstrijden.Bij ons het omgekeerde : eerst alle recreanten en de Parochie-uitgaven in een afgeslankte versie. We deden mee voor de eerste plaats tot... De Stove en Spivan als de twee laatsten. Wel leuk en motiverend. Alleen jammer dat we een trekker na twee wedstrijden moesten laten aankleden met een ernstige rugblessure. In het beste geval is zijn seizoen gedaan, in het slechtste,... . Misschien moet Kathy desnoods maar alleen mee gaan, we zullen er goed voor zorgen, Ollie. En je krijgt ze achteraf misschien zelfs nog wel terug.

2007-09-14                                                                                                                                                                                                

KPJ Ede

Geert


Onze competitieploeg begon met een gelijke trek tegen KPJ Eede. Iets slechter dan de vorige tornooistart in Izegem dus. Tegen het Parochiebladje gingen we zowat een 7.8 meter achteruit, maar de scheids weigerde om af te fluiten!!! Het was dan ook twee maal 3.9 of zoiets. Twee maal 10 cm te weinig dus. Net als in Izegem, maar nu wel 2 maal. Jammer. Vooral omdat ze dit maal slechts 515kg op de weegschaal zetten. Een gemiste kans. We wonnen wel van Fredotrans, maar dat kan ook gedeeltelijk aan hen gelegen hebben. Ze werden laatste, wat niemand dit jaar nog verwachtte. De Daltons bleven afwezig, zodat onze 7de competitieplaats nu zowat vast moet staan. KLJ Ruiselede sloot zich verrbazend goed bij de grote drie aan. Stove haalde het maximum, voor Spivan, Pony's, Ruiselede.
Bij de Recreantenploeg schakelden we onze jeugd in, en trok Marc weer eens mee... met succes. zelfs met een lichtgewicht als Mathieu in de ploeg, wonnen we de eerste plaats. Het was een groot verschil in bewegen tegenover het GENSB-tornooi voor Mathieu, Thibo, James en Nikita. Zoals gezegd : hier zit VEEL potentieel in !

2007-09-15                                                                                                                                                                                                   

Open Oost-Vlaams Kampioenschap

Geert


Opnieuw kozen we ervoor onze jeugd te laten meetrekken. Mathieu, Nikita, Anthony, Feel en James deden het opnieuw voortreffelijk. Na rijp beraad besloten we de aangepaste schoenen niet aan te trekken, omdat we dan een man hadden moeten uitlaten. Twee poules met elks zes ploegen. We startten onmiddellijk keihard tegen KLJ Meulebeke. Iedereen onmiddellijk in het schuim en het zweet. Maar we konden winnen ! In de voorrondes werden we nog nipt gestopt door de Stove (eerste trek alweer die 20cm, tweede trek nog uitgeput). Feel merkte voor de eerste maal hoe diep je kunt gaan in een spannende wedstrijd... hij recupereerde echter als een echte atleet. De andere poulewedstrijden bleken wel mee te vallen. De voorzitter ging zelfs even op proefcontract bij de Gieterkes als coach. Het kostte onze ploeg alle overredingskracht om hem tegen de finale terug aan onze kant te krijgen. In de finale kwamen we opnieuw uit tegen De Stove. Nu hadden we direct een twintigtal supporters meer. Nu konden we dan ook wel de volle vier meter pakken, zelfs aan de minder goede kant. En het lukte zelfs nog een tweede maal. De Stove trok wel maar met vijf, omdat zij wel voor de skates hadden geopteerd, en het tornooi zal voor hen geen prioriteit geweest zijn, MAAR HET DEED TOCH DEUGD. Na lang wachten eindelijk nog een tornooizege: Kampioen van Oost-Vlaanderen.

Ik had mijn medewerking beloofd aan KSA Zulte, zoals ik nog wel eens doe. Maar die mensen waren maanden aan een stuk bezig met dit tornooi (en ik dus ook een beetje)... het resultaat mocht wel gezien worden, met een uiterst vlotte organisatie en gezellige, enthousiaste ploegen.

De pechprijs ging dit maal naar KLJ Meulebeke/De Daltons en naar Den Tempel. Twee poules van zes. Versieck, De Stove, KLJ Meulebeke (met Daltons) én Den Tempel in één reeks. In de andere reeks : wel moedige, maar geen enkele ervaren ploeg... . Ge zou van minder vloeken.
Na de finale gingen we De Gieters nog eens laten trainen, voor ons tornooi, doet Anthony zich toch nog wel ernstig pijn zeker,... . We weten binnenkort hoe erg, maar mogelijks einde seizoen voor hem... Hopelijk komen ze nu ook effectief af, zulle ! Het zou alleszins ook goed zijn voor den ambiance!
De coach van Den Tempel kwam ons nog bijstaan bij de verzorging, en leende ons verband : bedankt en graag tot in oktober !

Jammer dat KSA Zulte geen plannen heeft voor een tornooi volgend jaar.

Hoewel : zolang er geen nieuwe Kampioen van Oost-Vlaanderen is, blijven wij de Kampioen, zeker?

2007-09-16                                                                                                                                                                                                

Competitie West - De Stove Houtave

Geert


De Zesde competitiedag was in Houtave. Zoals gewoonlijk veel ploegen. De Stove is dan ook een ploeg die zelf veel tornooien bezoekt, en die blijkbaar ook zeer gekend is in de streek. Wijzelf konden opnieuw geen tweede ploeg opstellen. Het seizoen alweer te lang/te druk? Of de blessures van de laatste wedstrijden die onoverkomelijk blijken. Enfin een geslaagde organisatie, van een ploeg die moeite doet hun sport te promoten. Versieck haalde een vierde plaats. Daarmee kunnen we alle kanten uit ! Goe : onze beste plaats (in competitie) dit jaar. Niegoe : vorig jaar nog tweede.

Goe : we kunnen weer een plaats opschuiven omdat we veel punten wonnen op fredotrans. Niegoe : alle gevorderdenploegen achter ons misten al een wedstrijddag. Goe : resultaat. Niegoe : alweer een pijnlijk puntenverlies tegen die drommelse dorpsgazette-mannen ('t Parochiebladje dus). Dat ons alweer een plaats kost. We waren gedeeld derde met hen, maar het onderling duel hadden we verloren. Misschien moeten we onze trainingsladder toch eens 20 cm langer maken tegen volgend seizoen??? Tegen Spivan viel zoals verwacht niks te beginnen op deze opnieuw keiharde grond. Maar ook De Stove was onbereikbaar. De Pony's werden net als vorig jaar teruggeslagen, waardoor De Stove zonder "malheuren" de competitietitel binnen heeft. Pony's en Spivan kunnen enkel nog vechten voor de tweede plaats. Wijzelf een gelijke plaats trekken met Fredotrans om onze zesde plaats vast te houden. En dat op ons eigen, drukke tornooi... .

2007-09-22                                                                                                                                                                                                  

Ons Thuis - Ieper

Geert


Laat de voorzitter 5 minuten praten, zo vanaf half augustus, en hij begint reclame te maken voor hét tornooi : De derde zondag van oktober. Wat gebeurt er dus als hij een microfoon in zijn pollekes krijgt? Jawel : veel tijdswinst : hij hoeft niet alles 10 keer te herhalen. (Een keer of drie is genoeg.) Er waren liefst 18 gemotiveerde ploegen (en geen andere). We hadden de tegenstand wat onderschat en onze ploeg behoorlijk verzwakt. Het resultaat was een kleurloze tot onzichtbare ploeg op het terrein. Hadden we nu meegedaan voor een derde-vierde plaats, hadden de mensen ons waarschijnlijk nog meer gezien als touwtrekploeg. Nu zagen ze ons vooral door onze hulp.

Nu, hoe sterk we ook hadden gestaan : tegen de bonken uit Armenië (met de toepasselijke naam "De Armeniërs") hadden we waarschijnlijk toch nooit kunnen winnen. Deze mensen hadden nog nooit touwtrekken GEZIEN, laat staan zelf gedaan. Vooraf kwamen ze vragen of er niet iemand was die het kon voortonen. Of dat ze toch minstens niet zouden moeten beginnen, zodat ze zouden kunnen kijken. Ze trokken ALLE tegenstand wel met de glimlach omver. Ze zullen zelfs niet moe of stijf zijn morgen.
Hopelijk kunnen ze ook naar Sijsele komen! Ze zouden echt een verrijking zijn voor ons tornooi. Zelfs bij de Gevorderden zouden ze vooraan kunnen meestrijden ! Van natuurtalenten gesproken. Hopelijk hebben ook deze mensen zelf een goed gevoel overgehouden aan hun kennismaking... hun gezicht sprak alvast boekdelen. Niemand wou hen deze positieve ervaring zomaar cadeau geven. Ze hebben ze zelf bereikt.

Spannende wedstrijden vandaag met in de eerste poule van 7 twee ex aeco's. In poule twee stonden liefst drie ploegen gelijk op de eerste plaats. Dan wordt het natuurlijk pijnlijk dat de computer moet beslissen wie mag strijden voor plaatsen 1, 3 en 5. Maar de recreanten hadden al genoeg getrokken. Zelfs voor Chiro Roesbrugge kwam het einde niet te vroeg. Hoewel : zij startten met 0 en 0, vervolgens een 1 en dan twee maal de volle pot. Van een diesel gesproken. Op een volgend tornooi hebben ze hoogstwaarschijnlijk geen opwarmingsronden meer nodig.
Door een misverstand met de organisatoren waren er te weinig scheidsrechters voor een dergelijk tornooi. Maar dat konden we met plezier oplossen samen met Maarten die het hoofd blijkbaar opmerkelijk koel kan houden. Enkele schoonheidsfoutjes aan de tafel in het begin niet te na gesproken, kregen we (= de ploeg en de wedstrijdleiding) zelfs een applaus. Een leuk tornooi, hopelijk viert Ons Tehuis volgend jaar het 41-jarige bestaan ook met Touwtrekken, we zouden er graag terug thuis komen. Maar dan wel met een sterkere ploeg!

2007-10-06 en 07                                                                                                                                                                                                

Bellegem - Volvo Oostakker - Schijf - Pulderbos

Geert


Op ons eigen tornooi-weekend na ongetwijfeld het drukste weekend van het jaar.
We startten op vrijdagavond in Bellegem. Zaterdag gingen we bij VOLVO-Trucks en VOLVO-Parts een originele demonstratie gaan verzorgen. Zondag vertrokken we al vroeg naar Schijf. Einde voorzien om 12.30u. Volgens Mappy hadden we 56 minuten nodig om in Pulderbos te geraken, waar het tornooi pas om 13.30 zou beginnen. We hadden dus een 4tal minuten marge. Makkelijk zat. Het zou moeten lukken dat er file of zo zou zijn.

Bellegem
Een avondtornooi én Nathalie mee. Wat stond ons nu weer te wachten? Ze had 's middags al een onschuldig koppel hun wagen geneutraliseerd, maar daar hadden we niks mee te maken. De hond (voorvalletje paar dagjes eerder) is alweer uit de coma ontwaakt, trouwens. Na een aanwezigheid van een uurtje in Bellegem kwam ze ineens tot de conclusie dat haar touwtrekuniform weg was! Gepikt? Nu, toegegeven, de tent liep vol met ongure types die in aanmerking kwamen. Als ik zeg dat er zelfs 3 van 't Pariochieblaadje waren, weet je het wel. Ondertussen toch wat touwgetrokken. Voor de verandering toch eens met een behoorlijke ploeg naar een Recreantentornooi geweest. Het was niet nodig, we wonnen met de vingers in de neus. Enfin, niet allemaal tegelijk natuurlijk, dat zou belachelijk zijn. Het Parochieblaadje had alle sterkere ploegen opzij gezet, wij moesten enkel tegen hen winnen. We did it!
Touwtrekken niet zoals wij het gewoon zijn, maar de deelnemers amuseerden zich wel meer dan de gemiddelde touwtrekker. Zeker voor herhaling vatbaar, zelfs voor ons. Het gratis optreden kregen we erbovenop. Achteraf bleek het uniform gewoon thuis te liggen. Uiteraard was er wel nog een uitsmijter : geen zoektocht naar sleutels deze nacht, neen. De wasmand en EHBO-tas werden vakkundig achter de auto van Hans gezet, toen die achteruit van de oprit moest rijden. Hans deed wat van hem werd verwacht.

VOLVO GENT
Eens iets anders : een aangepast optreden van de ploeg. Voor de families van de werknemers van VOLVO-Trucks en Parts (en dat zijn er HEEL WAT) bemanden we een stand waar men mocht proberen een nieuwe truck op indoormatten vooruit te trekken. Een tien/twintigtonner voort trekken is blijkbaar niet zo moeilijk voor een geoefende trek(st)er, als hij niet in een putje rolt. Blijkbaar een plezante bezigheid voor al onze aanwezigen! De magen werden ook niet gespaard achteraf.

SCHIJF
Het Internationaal blokje van het weekend. Schijf ligt namelijk net iets verder over de schreef dan Eede. Vertrek om 8.15u. Fris en monter, behalve dan dat de voorzitter zijn koffie had vergeten. Het zou later op de dag nog pijnlijk duidelijk worden. Gelukkig deed de douane die dag geen controle op ingevoerde dieren die eventueel met de dollekoeienziekte zouden zijn besmet. Onze Andy had ook koffieproblemen, maar op een lager niveau (ter hoogte van de bips). Het 4+4 tornooi was voor ons een schoolreis waar we vooral goed zouden kunnen bijleren, en waar we ons eventueel nog zouden kunnen verzekeren van een extra ploeg op ons tornooi. Maar waarempel : we haalden een punt. Hoewel er enkel en alleen Internationaal gerenomeerde ploegen deelnamen (behalve een zekere TTV Versieck). We konden éénmaal Hertme naar ons toe trekken. Een onverhoopt succes ! Het is duidelijk dat de 4+4 formule ons wel ligt. ALS we binnen de gewichtslimiet kunnen blijven... .

PULDERBOS
We hadden dus 4 minuten marge om op tijd in Pulderbos te geraken. Eitje. Maar... we vertrokken uit Schijf met een groot kwartier (bijna 30min) vertraging. Werk aan de winkel voor onze twee piloten. Net toen we wilden opstijgen bleek er echter een file te staan. ... Het...vlotte...maar...heel...heel...langzaam!
Om kwart voor drie konden we uit de file ontsnappen en optrekken, zo ongeveer net waar we de autosnelweg moesten verlaten. Om tien voor drie gearriveerd. We mochten onze wedstrijd later inhalen. Het uniform hadden we al aan. (Zo kon N. het ook niet meer verliezen). We waren in bloedvorm, er stond geen maat op ons !!! Enkel Den Tempel die nog wat ervaring wilde opdoen met het oog op 21oktober en op volgend jaar kon wat weerwerk bieden. Maar voor de rest... . Het tornooi was dan ook al afgewerkt, nog voor de koffie was uitgewerkt bij G. die wenst anoniem te blijven. En aangezien de EHBOzak kapot was (zie vrijdag), hadden we ook geen relatine mee.
TTV Versieck staat op scherp! We zijn er klaar voor! Laat het seizoen beginnen!!!
Maar waar blijft die KOFFIE ???

2007-10-21                                                                                                                                                                                                

Open Beker van Vlaanderen - Sijsele

Geert


Uren en uren voorbereiding, webmaster alweer lastig vallen, ploegleden opjagen, ploegen nog maar eens aanschrijven, weer die webmaster, weer die medewerkers afjakkeren,...maar het loonde : liefst 41 ploegen deden de moeite naar Sijsele te komen. Een rekensommetje : 450 deelnemers OP het terrein! Wij hebben ons best gedaan, maar uiteindelijk maken de ploegen het tornooi (zonder afbreuk te doen aan wedstrijdleiding, medewerkers, stadsbestuur,... voor hun inzet). Ons vijfde tornooi : Spivan was er al 5 keer bij, net als De Pony's, KLJ Ruiselede (enkel het eerste jaar met "slechts" 1 ploeg) en ook De Stove (geen aparte ploeg het eerste jaar). Deze ploegen met hun 5 op 5 willen we extra bedanken! (Vele ploegen hadden toen echter nog nooit van ons gehoord). Maar ook ploegen die van ver komen, die meerdere teams vormden, die moeite moesten doen om een team rond te krijgen, die nog bijna nooit aan het touw stonden... : aan alle deelnemers én medewerkers : BEDANKT! Ik hoop dat ook jullie een goede herinnering aan dit tornooi met jullie meedragen.

41 Ploegen dus. Fam. Janssens stak KLJ Oedelem en KLJ Meulebeke en De Berketrekkers de loef af door liefst 5 teams te vormen! De Engelse gasten van Holland Tug of War hielpen ons bereidwillig van onze stock sterke bieren af de voorgaande dagen, maar bleken wel nog in staat de tweede plaats te halen. Een rekensommetje leert ons dat er 450 deelnemers op het terrein ( jurywagen) waren : 400 touwtrekkers én officials (aandenkens), een 30tal coaches en een twintigtal vendel- en wimpelzwaaiers.
Er moet de eerste maanden niemand komen zeggen "het is "maar" touwtrekken"!!! Het is nog moeilijker te schatten hoeveel toeschouwers er waren, maar het waren er ook honderden, gespreid over de middag, aan het aantal geparkeerde fietsen te zien. Gelukkig maar, want we hadden een redelijk risico genomen door zware drukkosten te besteden aan "enkel een touwtrektornooi". Maar het heeft geloond. Als je dan het geluk hebt dat bijna alle ploegen van vorig jaar terugkomen en enkele nieuwe ploegen aanvullen én dan nog enkelen met meerdere teams komen... en geluk met het weer,... dan krijg je dit : EEN SCHITTEREND SEIZOENSEINDE.
Het kan natuurlijk altijd nog beter, we vragen dan ook om positieve, gefundeerde, kritiek zodat we volgend jaar nog beter kunnen doen. De start leek bvb wat traag, maar enkele recreanten- en competitieploegen hebben blijkbaar veel tijd nodig om te stempelen, en de wedstrijdleiding moet dat dan ook nog allemaal verwerken, natuurlijk. Vandaar dat we beslisten een openingsceremonie te doen, in plaats van bij het einde. (Hierdoor doofde het tornooi misschien wat teveel uit.) Laten we niet vergeten dat het ook voor de wedstrijdleiders een zeer drukke dag was (waar ze hopelijk veel voldoening uit haalden) en dat zij niet alles kunnen voorbereiden.
Hoe goed je ook je best doet, je kunt nooit iedereen perfect tevreden stellen. Hoe meer mensen, hoe meer meningen. Zo was er ook een misverstand wat betreft de jeugdploegen. Maar wat bijblijft is een geslaagde middag.
Enkele mijlpalen : naast het aantal deelnemers en ploegen, ook : laatste weging in West op de "oude" manier(?), nieuwe evolutie van het RIST-reeksindelingsprogramma.

We zeiden het al 4 jaar na mekaar, we zeggen het opnieuw : "Hoe kunnen we dit nog overtreffen?"
Ik eindig zoals ik de openingsceremonie eindigde : "Trots op mijn ploeg, trots op dit evenement te zijn, TROTS OM TOUWTREKKER TE ZIJN".

FOTO'S VOLGEN HOPELIJK NA WEEKEND, EVENALS het SPORTIEF VERSLAG.
Verslag (ook later foto's) te vinden bij www.tparochiebladje.be
Foto's op www.antwerpwarriors.be bij foto's, Damme 2007
Verslag met foto's op www.tugofwarfederation.co.uk

De Recreantenploegen waren met zijn/haar zevenen. Jammer genoeg kon de titelverdediger bij de Bedrijven niet aanwezig zijn wegens maisseizoen. Een jaarlijks probleem, maar er is ook op andere weekends altijd wel ergens een probleem. Bijgevolg waren de werknemers van Reprosol al op voorhand winnaar van de Bedrijvencup. Zij bleven steken op een vijfde plaats, alhoewel ze een ervaren anker hadden. Net voor hen eindigden de Dames van Fredotrans die aldus een betere beurt maakten dan vorig jaar. Daarvoor (derde) waren de Papa's van Jong Janssens. Mannen die het goede voorbeeld natuurlijk al heel veel hebben gezien. Zij paarden het nuttige (mee met jeugd) aan het aangename (zelf ook trekken).Het enige gelijkspel in deze poule had plaatsgevonden tussen de nummers twee en een in de vierde ronde. Tussen respectievelijk Rexel Lighting Team, die slechts een 4tal tornooiTJES ervaring had dit jaar en Den Tempel met heel wat meer ervaring... maar dan vooral jaren geleden. In de finale bleken deze laatsten echter de verdiende winnaars. Twee ploegen die nu hopelijk de microbe helemaal te pakken hebben?! Want ook de Rexel-lichten haalden een verdienstelijke prestatie, als je de tegenstand bekijkt.
Op de zesde plaats strandden de mannen van KSA Blankenberge (tweede deelname aan een tornooi), zij kwamen zeker ook aandachtig de ogen uitkijken want het eerste weekend van mei organiseren ze zelf een eerste touwtrektornooi. Jammer genoeg op de laatste plaats (maar iemand moet het licht uitdoen) die andere jeugdbeweging : Chiro Zulte. Ik denk dat zij wel wat hebben geleerd van de andere touwtrekploegen, maar ik hoop vooral dat ook de anderen iets van Chiro Zulte hebben geleerd : hun enthousiasme was aanstekelijk (zie ook foto) en het plezier dat zij uitstraalden zagen we zelfs bij de meeste winnaars niet. Hopelijk zien we hen ook volgend jaar weer terug!

De KLJ-cup was dit jaar het hardste bevochten : liefst twaalf ploegen :
3x KLJ Oedelem (Damesploeg was vorig jaar runner-up)
3x KLJ Meulebeke (nieuw op ons tornooi, waaronder 1 damesteam)
2x KLJ Ruiselede (naast hun Gevorderdenploeg, bij die 2 extra ook 1 Damesteam, meermaals winnaars bij de Recreantenklasse.
2x KLJ Uitkerke (de titelverdedigers)
en dan ook nieuwkomers KLJ Sijsele die een thuismatch speelden, zij kijken jaarlijks waarschijnlijk naar de Ronde van Frankrijk ("altijd zorgen dat je genoeg vocht binnenhebt, anders barst de kruik")
en tenslotte nieuwkomers KLJ Oostkamp die op zaterdagavond/nacht nog aanmeldden.

In poule B haalde Uitkerke 1 zonder noemenswaardige problemen de eerste plaats voor KLJ Oedelem 1. Hiermee werd de eindstand van vorig jaar overgedaan. Ruiselede (H) en Meulebeke 2 deelden in hun wedstrijd de punten, en dan ook de derde plaats in de poule. KLJ Oostkamp volgde voor Meulebeke-Dames. Deze meiden manceerden vooral zelfvertrouwen (en eventueel een coach?). Of hebben ze toch hun herenploeg willen helpen door de punten aan hen te geven?
In Poule A had een verbazend sterke KLJ Sijsele ondertussen ook zonder puntenverlies de eerste plaats weggekaapt. Uitkerke 2 was bijna geslaagd in de volmaakte dubbel, (een Uitkerke-finale). Iets wat KLJ Ruiselede destijds bij de Recreanten al eens klaarspeelde, twee jaar terug. Uitkerke 2 strandde nu echter op de tweede plaats in de poule. De Dames van Ruiselede haalden net als hun mannelijke collega's de derde plaats in hun poule (wat misschien veel onderling gezever en gezaag kan uitsluiten? Tenzij het ongelijke poules waren...). Meulebeke 1 haalde 1x winst en 2x gelijke trek (en 2x verlies), maar was dus slachtofer van het driepuntensysteem : 4de plaats. Oedelem 2 (4p) en Oedelem 3 (puntenloos) sloten af.
In de finale bleek het meer ervaren Uitkerke nog een betere sprint in de benen te hebben dan Sijsele.
Jammer dat er geen tijd meer was om de poules tegen mekaar te laten trekken (3-3, 4-4,... , of om kruisfinales te trekken. Het had ongetwijfeld nog leuke wedstrijden opgeleverd. Maar er moet natuurlijk eens een eind aan komen, en de middag was al goed gevuld. Misschien zullen enkelen ons toch ook dankbaar zijn geweest dat het gedaan was... vooral dan op maandag? En voor de anderen des te meer : afspraak volgend jaar!!!