<< HOME

Open Beker van Vlaanderen - Hans

Met enige vertraging: het verslag van de Open Beker van Vlaanderen.

Ik zou liegen als we deze editie niet met enige verhoogde nervositeit zagen aankomen. Interne veranderingen zorgden voor de nodige stress, deelname aan Moerkerke kermis het voorgaande weekend voor bijkomend werk en de verwachtingen zouden na het recordjaar 2014 hoog kunnen oplopen.
Daarnaast waren we zelf ook realistisch genoeg om de lat niet terug op 50 ploegen te leggen. Verschillende ploegen zijn gestopt, of hebben het moeilijk om de ploeg rond te krijgen. Wij zaten dit jaar in het zelfde schuitje, waardoor ook voor ons enkele tornooien uit de boot vielen.
Organisatorisch gezien kan ons niets verweten worden: het tornooi zat, zoals gewoonlijk, weer sterk in elkaar, en ieders inspanning zorgde voor een heel vlot verloop, zowel wat het tornooi zelf betreft als voor de voorbereiding en de opkuis.

We begonnen in de voormiddag met de laatste manche van de dit jaar nieuw in het leven geroepen Nationale Competitie. Deze was bij ons in het begin van het jaar nog voorop geschoven als sportieve doelstelling, maar halverwege moest blijken dat we de verwachtingen serieus zouden moeten bijstellen. Waar we deze tijd vorig jaar nog 10 enthousiastelingen hadden die hier volmondig hun naam wilden achter zetten, dan moesten we in de tweede helft van het jaar jammer genoeg al eens genoegen nemen met de 7 die wel nog present tekenden. Een man, een woord?
Deze keer waren we gelukkig wel met acht, het zou ons echter niet veel opbrengen: 2 gelijke trekken en dus 2 punten waren het harde verdict na het einde van de wedstrijden. Mersch kon met 3 punten meer de kloof nog uitdiepen en werd verdient winnaar van de eerste Nationale Competitie in de klasse Heren-vrij. Trainen, trainen, trainen.
Janssens werd tweede in de reeks, na Holland TOWC, maar liep op zijn beurt ook verder uit op de Berketrekkers. En behaalde zo de eerste plaats in de Heren-640.
De Galliërs werden 1 en 2 in de GENSB klasse, maar stranden op net 4 punten van de Janssens in het eindklassement.
De Nationale Competitie zorgde dit jaar voor extra wedstrijden, voor sommigen ook voor extra motivatie, en daardoor hopelijk voor een groeiend niveau. Het is het eerste jaar, en hopelijk krijgt dit initiatief komende jaren meer opvolging, want het kan beter dan de 2 à 3 ploegen per reeks die er dit jaar wel vol voor gingen.

In de namiddag geen 54 ploegen zoals vorig jaar, maar met de 157 wedstrijden in de reeksen en de 8 in de finales kunnen we toch nog steeds terugkijken op een succesvolle dag en een geslaagd tornooi. Verschillende afwezigen uit de Kempische regio, en van de Pajotse ploegen durfden enkel Mersch ( gezusters) en de Groene Kring Oost-Pajottenland de uitdaging aan. Vele gevestigde namen zijn dit jaar ter ziele gegaan, maar gelukkig konden we ook enkele volslagen nieuwelingen verwelkomen.

Geen Holland TOWC in de finale bij de getrainden dit jaar. Waar ze in de voormiddag nog ongeslagen de eerste plaats behaalden bij de Heren-vrij en Heren-640, dan moesten ze zich nu tevreden stellen met een vierde plaats. In de finale wel de onvermijdelijke Familie Janssens en de Berketrekkers, die verrassend het maximum van de punten verzamelden in de reeksen. Hoewel “verrassend”? Een blinde merkt al het ganse jaar de uitstekende vorm van de jongelingen uit Merksplas, én hun gedrevenheid. En de regels voor 6-tallen spelen op dit moment nu eenmaal optimaal in op hun ploegsamenstelling. Acht “70kg-klonen”, ervaren en getraind: probeer die maar eens te stoppen. Het lukte zondag alvast geen van de andere aanwezigen, en dus trekt de Beker van Vlaanderen bij de getrainden dit jaar naar Merksplas.

Door puntenverlies van de Galliërs tegen de Brugse Highlanders, bij de gevorderden na de reeksen 3 ploegen bovenaan het klassement met evenveel punten. Groene Kring Oost-Pajottenland had jammer genoeg wel ook 1 waarschuwing gepakt en viel daardoor uit de finale. Hierin herhaalden de Galliërs nogmaals hun overwinning op de Young Highlanders. Ook in deze reeks geen punten voor Versieck.

De KLJ's, met 8 ploegen niet onaardig vertegenwoordigd, konden zich onder elkaar meten. Hier kwam KLJ StKruis-Vivenkapelle ongeschonden uit de reeksen, en moest het in de finale opnemen tegen de collega's uit Lichtervelde. Ze konden hun overwinning uit de reeksen niet herhalen en dus namen de jongens en meisjes uit Lichtervelde de beker en bijhorende kussen in ontvangst uit handen van Miss KLJ West-Vlaanderen Sophie Vandousselaere. KLJ StKruis-Vivenkapelle moest zich tevreden stellen met beker van best geplaatste Damse vereniging.

Omdat maar 2 ploegen zich als recreant durfden inschrijven (terwijl er volgens ons toch meerdere kandidaten waren), werden deze bij de gelegenheidsploegen ingedeeld, en dit over 2 poules. En hoewel het moedige team Thai Chang pas 5de eindigde in zijn poule, haalden ze zo toch de finale der recreanten. De Black Wolves, op hun beurt winnaar van hun poule, waren echter meer dan een maat te zwaar en te sterk.

Bij de gelegenheidsploegen kwam het na de reeksen tot kruisfinales tussen The Pink Boots, OC Sijsele 2, Tuintje Willems en Velde Vets. Uiteindelijk won Tuintje Willems de bronzen finale van OC Sijsele 2 en mochten Velde Vets de wei op voor de finale tegen The Pink Boots. De nieuwkomers weerden zich dapper tegen de roze brigade, maar moesten er uiteindelijk toch hun meerdere in herkennen. Als “troostprijs” mochten zij wel huiswaarts keren met de beker voor best geplaatste bedrijf (beker vanaf vorige maandag te bekijken op hun balie op de hoek van de Zwinstraat en de Stationsstraat).

Foto's weldra op de site en op Facebook.
Let daarbij misschien ook eens op de verbetenheid die te lezen is op alle gezichten, en dit in alle reeksen, van getrainden tot gelegenheidsploegen. Misschien is dit wel de grootste verdienste van ons tornooi: dat ieder zich kan meten op z'n eigen niveau, en op het einde van de dag toch naar huis kan gaan met het idee dat hij/zij gestreden heeft voor wat hij/zij waard was.