<< HOME

De Dames : op hun manier de mooiste klasse - Geert

De eerste groep was de “Pulling Ladies” een groep geworteld in de Killing Ladies, die het tornooi in Beveren hadden gewonnen! Echter, een voor een moesten de dames van toen afhaken en uiteindelijk was het nog zoeken om iemand uit die groep terug te vinden. Motivatie genoeg, maar net dat tikkeltje extra van een deelname aan een eerder tornooi tekort.
Meer ervaring aan het touw, natuurlijk, bij de Dames van Versieck, hoewel de sterksten bij een andere ploeg waren ingedeeld, en/of geblesseerd en/of hoogzwanger waren. De gaten in de ploeg werden opgevuld door minder ervaren dames. Zij hadden natuurlijk ook het excuus dat ze al een druk weekend moesten verteren en dat de concentratie soms wat ver te zoeken was. Ze probeerden het iets minder fanatieke enthousiasme echter te compenseren met hun ervaring.
De derde ploeg was die andere ploeg vanuit de bus van Beveren ad Ijzer : de KVLV. Deze dames hadden bij hun deelname in 2009 hoge ogen gegooid door in de mannenpoule op de tweede plaats te eindigen. En ze hadden nog iets recht te zetten nadat ze het eigen tornooi in september dus niet hadden gewonnen. De grinta (vastberadenheid) stond in hun ogen te lezen.
De vierde ploeg kwam dan weer uit Nederland : de dames van Le Rivage hadden we leren kennen op het blote-voeten-tornooi in Nieuwvliet. Een paar goede tips had hen daar een plaatsje laten opschuiven, maar ook een beetje de nieuwsgierigheid gewekt. Ze waren er tweede geworden na Versieck.

Allen dus op hun manier een kanshebber. Maar de Pulling ladies was na de voorronde op de vierde plaats ge-eindigd en KVLV Beveren gaf hen ook in de halve finale geen kans meer om dit nog recht te zetten. KVLV had al gelijk getrokken tegen Le Rivage, maar cezee laatsten hadden ook tegen Versieck de punten gedeeld. In de andere halve hadden de Nederlandse meiden iets meer moeite met Versieck, maar toch werd het geen uitputtingsslag zoals de dames uit Beveren hadden gehoopt. Een droge 2-0 na een lastige, maar gecontroleerde halve finale.
De finale zou dus beslecht worden dus de laaiend enthousiaste en gemotiveerde ploegen KVLV Beveren aan den Ijzer en Le Rivage. En wat voor een finale! De tijd wordt in Belgie niet bijgehouden (wel in bvb Engeland) maar ik schat dat de beide ploegen elkaar perfect in evenwicht hielden voor meer dan anderhalve minuut. Ongezien bij dergelijke onervaren ploegen. De toeschouwers werden wild! Uiteindelijk kon de KVLV een 70tal cm achteruit stappen, maar Le Rivage behield de koelbloedigheid. Het vat was uiteindelijk toch nog af bij KVLV en men moest letterlijk het touw lossen. Le Rivage viel achteruit en dacht de eerste overwinning binnen te hebben. Een goede scheids is echter altijd een beetje een sadist : hij had gezien dat het touw niet over de eindlijn was geweest. Een “No Pull” was het gevolg. Geen van de Dames kernden dit begrip, geen van de finalistes gaat dit nu nog OOIT vergeten! De trek telt niet, en er moet DIRECT opnieuw begonnen worden… . Echter, zoals de ervaring leert is deze trek dan wel altijd voor de ploeg die uiteindelijk zou hebben gewonnen : dezen hebben nog een klein beetje energie, de anderen waren al gebroken. Na een behoorlijke rust (voor de toeschouwers leek tenminste het lang genoeg) ging men aan het touw voor de derde trek staan. De Beverse vrouwen probeerden nogmaals, maar kreegn er geen vaart meer in en de Nederlandse grietjes konden afwerken. KVLV Beveren had hun revanche beet voor Beveren, en Le rivage de revanche van Nieuwvliet. En (hoewel ze het beiden verdienden :) er kan er maar eentje winnen. Hopelijk alle vier volgend jaar terug? En graag nog een of twee erbij… . De finale was een schitterende reclame voor onze sport, met talrijke supporters. Hopelijk hebben we geen gelegenheidsteams afgeschrikt met zo een zware wedstrijd…