<< HOME

Gewichtstrekken : een leuke voorbereiding - Geert

Eigenlijk deelden we de eerste plaats met Team Extreme. Achteraf bleek een van ons dan nog een ganse avond te hebben getrokken met een gebarsten schouder. Deze kerel bleef dit jaar thuis en Andy mocht hem vervangen. Het doel was simpel : opnieuw minstens 680kg trekken EN opnieuw winnen.
Bij inschrijving bleken de collega's van Team extreme niet present. AHA !!! Er deden er wel drie van mee bij BVB. Ook Papa's Jong Janssens en Heidevinken waren weer van de partij, evenals "Met Power". De volledige top zes van vorig jaar bleek present. Maar wij hadden geen greintje schrik.

Bij 480kg sneuvelde de eerste ploeg. Peanuts in vergelijking met onze top-gewichten, maar die eerste afvallers hebben dan ook GEEN touwtrekervaring, en zijn overwegend ook een stuk minder imposant qua postuur (en gewicht). Net geen 100kg per persoon, is eigenlijk wel knap. Vooral omdat een ervaren ankerman een supergroot verschil maakt. Mondjesmaat vielen nog enkele van de 13 teams af en rond de 600kg was de schifting plezier-trekkers tegenover pseudopleziertrekkers doorgevoerd. Alleen Powerrangers konden nog 620kg omhoog trekken, wat monsterlijk is, als je rekening houdt met hun gezamelijke (gebrek aan) gewicht. Geen ploegen meer onder de 500kg vlees, denk ik.

We snijden de laatste kilometers aan met een peletonnetje van 5. Niemand verslikt zich in de 620, 640, 660 of zelfs 680. Wij waren al tevreden dat het gewicht van vorig jaar behoorlijk vlot ging; maar we hadden wel gehoopt dat er minder mede-finalisten zouden over zijn. Missie 1 "Record" volbracht. Maar nog waren we niet tevreden... . Eigenlijk zag ik de bui al hangen : onze tegenstanders hadden tot zover ook nog vlot gepresteerd. "Met Power" leek misschien iets minder vlot te draaien en voor BVB hoopten we dat ze zich zouden verslikken en panikeren, want zij teerden op een massa kracht, maar iets minder techniek.

"Met Power" moest in 700kg zijn meerdere erkennen. Wij hadden niet echt problemen, maar 700 had toch al redelijk moeite gekost. Vorig jaar hadden we echter geleerd dat een volgende trek dan soms vlotter gaat, doordat iedereen van in het begin focust. 720kg dan : BVB faalt en gaat naar herkansing, wij doen hen dat na. De andere 3 gaan door, Heidevinken vertonen nog een zekere marge. Het ziet er niet zo goed uit, ons tekort lijkt heel erg klein "het zit er nog in, in die herkansing". Het is echter al duidelijk dat de andere 2, eerlijk gezegd, sterker presteren.

Herkansing BVB : moeizaam veroveren ze 5cm per sleur, eerst telkens een goede 5 cm, later steeds kortere centimeters, het valt stil, het gaat te lang duren, ze laden zich nog eens op : de ankerman duwt met zijn hak de infrastructuur kapot : een trede wordt bovengeduwd. De technische afdeling van de Fam. Janssens doet een interventie van enkele minuten. Het blijkt voldoende voor BVB : ze starten opnieuw en gaan overduidelijk achteruit "1 meter : Kat in't bakkie" En nu Versieck : 1...2...START : Het gaat, het gaat, het gaat, maar zoals in bijna al onze trekken is het ritme compleet verkeerd. De trein valt stil, ik dacht halfweg, later bleek op 20 cm van de meet. Voor een eerste plaats hadden we misschien nog dat tikkeltje extra kunnen doen, maar nu zat het er niet meer in. Redelijk vlug nadat de trein stopt, voelen we de krachten wegglijden en zetten de voorwaartse beweging in.
700kg schrijven we op ons palmares, straf : 140kg per man. Maar uitbundig konden we niet zijn met onze vierde plaats. In de volgende trek sneuvelden ook BVB en Papa's en enkel De Heidevinken konden de 720kg in de herkansing omhoog trekken.

Shit, op 30 cm van een gedeelde tweede plaats, achteraf gezien. "Maar we hadden ons tenminste niet geblesseerd zoals vorig jaar". MAAR toen we na een rit van anderhalf uur uit de auto kropen bleken de spieren TOCH wel weer goed getest te zijn.
Volgend jaar doen we er toch gewoon weer 20kg bij? Hopelijk doen de anderen dat dan niet...